Timpul in natura este foarte benefic pentru o dezvoltare armonioasa si o buna functionare a copiilor. Ce beneficii au activitatile desfasurate in medii naturale si cum le putem incuraja la cei mici?
1. Timpul in natura pentru copii – de ce e important
2. Beneficiile timpului in natura pentru copii
3. Cum incurajam timpul in natura al copiilor?
Multi dintre adultii de azi isi amintesc de momentele din copilaria lor petrecute afara, zburdand, jucandu-se in pamant sau noroi, aruncand cu pietre intr-un lac etc. Astazi, si ei observa, iar specialistii in dezvoltarea copiilor confirma, ca cei mici petrec semnificativ mai putin timp afara, in natura.
In literatura americana a aparut termenul de “tulburarea de deficit de natura”. E un nume dat de jurnalistul Richard Louv faptului ca astazi copiii petrec tot mai putin timp liber in natura. Sigur, nu este vorba de o tulburare in adevaratul sens al cuvantului. Ci un semnal de alarma pe care acesta il trage asupra acestei probleme, in cartea sa “Last Child in the Woods“.
Tot mai multe studii arata cat de importante sunt activitatile in natura pentru creierul si corpul in dezvoltare al copiilor. Joaca afara, alergatul si explorarea naturii sunt importante nu doar pentru buna functionare a celor mici, dar i-ar putea ajuta si sa previna sau sa amelioreze unele dificultati sau probleme cu care se confrunta.
Timpul petrecut afara este cu atat mai important in contextul in care obezitatea afecteaza copiii tot mai frecvent, ca urmare a timpului tot mai mult petrecut in casa, eventual in fata ecranelor.
Cercetarile privind efectele activitatilor afara ale copiilor arata ca acestea aduc beneficii deopotriva pentru sanatatea lor fizica si mintala, respectiv emotionala.
Numeroase studii sugereaza o scadere a riscului de obezitate, astm si miopie la copiii care petrec mult timp afara, in spatii verzi. Joaca afara si explorarea mediului natural ii expune pe copii la bacterii si virusuri, lucru care contribuie la dezvoltarea sistemului lor imun. La polul opus sunt situatiile in care copiii cresc in medii hiper-curate. Acestea cresc riscul copiilor de a dezvolta alergii, astm sau alte boli autoimune.
Pentru cei care locuiesc in orasele mari (si nu numai), poluarea aerului este un risc pentru sanatate. De aceea, daca copiii petrec mai mult timp in medii naturale (parcuri, zone cu verdeata mai ferite de traficul rutier), se reduce si impactul negativ asupra sistemului lor respirator.
Timpul petrecut afara stimuleaza activitatea fizica. Copiii au foarte multa energie, iar cand petrec timp afara sunt sanse mult mai mari sa alerge, sa se catere, sa sara. Iar activitatea fizica este foarte importanta pentru sanatate si dezvoltare, la orice varsta, in special in cazul celor mici.
Un alt aspect important pentru dezvoltarea lor, deopotriva fizica si psihica, este ca timpul petrecut afara ii ajuta pe copii sa aiba un somn mai calitativ. Cand programul lor e foarte incarcat cu teme si activitati, cand petrec timp in fata ecranelor, inactivi fizic, somnul copiilor are de suferit. Cand petrec timp afara, lumina naturala ii ajuta sa fie mai vioi in timpul zilei si mai bine dispusi si sa adoarma mult mai usor seara. Cu cat petrec timp afara in mod regulat, in special dimineata, cu atat lumina ii ajuta sa isi regleze ritmul intern si sa aiba un somn mai de calitate.
Desi joaca afara poate parea mai putin stimulanta decat jocurile pe calculator sau desenele animate, timpul petrecut afara, in natura, le stimuleaza copiilor majoritatea simturilor (vizual, tactil, auditiv, olfactiv). Acest lucru inseamna experiente mai bogate senzorial pentru ei.
Mediul exterior, indiferent ca este parc, padure, curtea casei, ofera posibilitatea unor jocuri si activitati nestructurate. Dimpotriva, majoritatea celor de interior sunt structurate, adica au scopuri precise pentru care sunt utilizate. Acest context nestructurat, alaturi de faptul ca isi pot folosi toate simturile, le stimuleaza copiilor curiozitatea, creativitatea, capacitatea de rezolvare de probleme. Astfel au libertatea si resursele de a-si imagina propriile jocuri si activitati.
Timpul petrecut afara, in natura, scade nivelul de stres al copiilor, cu atat mai mult daca acestia au de obicei un program foarte incarcat. Una dintre explicatii este ca petrecerea timpului in natura stimuleaza reducerea cortizolului salivar. Acesta este un marker fiziologic al stresului, lucru valabil si pentru adulti. In plus, studiile au aratat ca simplul fapt de a se juca cu pamant sau noroi (cand sapa gauri, cand modeleaza obiecte din noroi etc.) le imbunatateste considerabil dispozitia, reducand anxietatea si stresul celor mici.
Un studiu realizat in New York, la care au participat 337 de copii de varsta scolara, a aratat o crestere a rezilientei copiilor impotriva stresului si situatiilor adverse in cazul celor care locuiau in apropierea unor zone naturale, mai ales la copiii care experimentau un nivel ridicat de stres.
Copiii care petrec timp in natura in mod regulat au o capacitate mai buna de a se concentra. In cazul copiilor cu tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie s-a observat o imbunatatire a capacitatii de concentrare a atentiei si a simptomelor atunci cand petrec timp liber afara. Iar studiile arata ca aceste efecte se fac simtite si la scoala, ajutand procesul de invatare. Un studiu din 2004 arata ca ameliorarea simptomelor de ADHD este mai buna la cei care petrec timp in natura decat la cei care petrec timp afara, dar nu intr-un mediu natural.
Cu cat copiii sunt obisnuiti de mici sa petreaca timp in natura si mai ales au acest model in familie, cu atat e mai probabil ca si mai tarziu, la varsta adulta, sa le faca placere sa faca activitati afara.
Natura nu inseamna doar padure, plaja sau munte, adica zone in care putem ajunge doar ocazional. Zone naturale sunt si parcurile sau zonele de vegetatie din apropierea casei, gradina sau curtea casei, gradina bunicilor si dealurile de la tara etc. Ideea este ca nu ar trebui sa ne cramponam de faptul ca locuim poate intr-o zona urbana si nu avem acces la natura decat in rare ocazii.
Ce mai putem face:
(1) Why Kids Need to Spend Time in Nature – https://childmind.org/article/why-kids-need-to-spend-time-in-nature/
(2) Nature and Children – a Natural Fit – https://centerforparentingeducation.org/library-of-articles/nutrition-and-healthy-lifestyle/nature-and-children-a-natural-fit/
(3) Getting back to the great outdoors – https://www.apa.org/monitor/2008/03/outdoors
(4) Childhood Development and Access to Nature – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3162362/
(5) Six Ways Nature Helps Children Learn – https://greatergood.berkeley.edu/article/item/six_ways_nature_helps_children_learn
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…