Testul de toleranta la glucoza in sarcina – ce presupune si de ce este indicat

tratament psihologic bulimie

Testul de toleranta la glucoza, cunoscut si sub denumirea de test oral de toleranta la glucoza, masoara raspunsul corpului la zahar. Testul poate fi utilizat pentru a depista diabetul.

In timpul sarcinii, intregul organism este supus unor modificari care necesita supunerea la anumite teste si investigatii. Printre testele efectuate se numara si gradul de toleranta la glucoza. Testul care evalueaza toleranta la glucoza este utilizat in sarcina pentru a diagnostica diabetul gestational. Acesta este tipul de diabet care se dezvolta in timpul sarcinii.

Ce presupune testul oral de toleranta la glucoza in sarcina?

Testul pentru toleranta la glucoza implica, de fapt, un test de tip screening si testul efectiv la administrarea de glucoza. Pentru primul test, cel de screening nu este necesara o pregatire si nici o schimbare in alimentatie. Acesta presupune, efectiv, administrarea orala a unui lichid care contine glucoza. Dupa care intervine partea de prelevare a sangelui la o ora distanta pentru a verifica nivelul glicemiei.

Daca acesta este prea ridicat, va fi necesara efectuarea ulterioara a unui alt test de toleranta la glucoza. Nu toate femeile cu rezultat ridicat sufera efectiv de diabet. Se poate ca organismul sa nu produca suficienta insulina pentru a procesa surplusul de glucoza.

Pentru acest al doilea test, cel propriu-zis, trebuie respectate urmatoarele recomandari: nu manca/bea nimic (8-14 ore inainte de test si nici in timpul sau). De data aceasta, se bea un lichid ce contine glucoza si se va preleva sange inainte si la fiecare 30-60 minute dupa administrare, urmarindu-se nivelul glicemiei de fiecare data. Ca interval de timp total, intreaga procedura va dura cel putin 3 ore.

Citeste continuarea pe GARBO.RO

Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.