Afla din urmatorul articol mai multe despre testosteron – ce rol are acest hormon in organism, care sunt valorile normale, ce simptome apar in caz de testosteron crescut sau scazut, atat la barbati, cat si la femei.
CUPRINS:
1. Ce este testosteronul?
2. Rolul testosteronului in organism
3. Nivelurile normale de testosteron
4. Testosteron scazut/crescut la barbati
5. Testosteron scazut/crescut la femei
Testosteronul este un hormon sexual de obicei asociat cu biologia masculina. Insa, joaca un rol important si in organismul feminin. Testosteronul, parte dintr-o clasa de hormoni cunoscuta sub numele de androgeni, este produs in testicule, iar la femei, este produs in ovare. Cantitati mici de testosteron sunt produse si in glandele suprarenale la ambele sexe, in timp ce productia de hormoni este reglata de glanda pituitara din creier.
Alti hormoni din grupul androgenilor sunt dehidroepiandrosteron-sulfat (DHEAS), dehidroepiandrosteron (DHEA), androstendion si dihidrotestosteron (DHT). Cu toate acestea, DHEAS, DHEA si androstenedionul sunt precursori hormonali, deoarece trebuie convertiti in testosteron si DHT pentru a avea efecte in organism. Testosteronul face parte in primul rand din clasa hormonilor steroizi. In mod traditional, estrogenii sunt cunoscuti ca hormoni feminini, iar androgenii ca hormoni masculini, dar ambele tipuri sunt prezente atat la femei, cat si la barbati.
Testosteronul declanseaza dezvoltarea organelor reproducatoare interne si externe masculine in timpul dezvoltarii fetale. Testosteronul este responsabil pentru multe dintre modificarile observate la baieti in timpul pubertatii, inclusiv cresterea in inaltime, cresterea parului corporal si a parului pubian, dezvoltarea penisului, a testiculelor si prostatei, cresterea libidoului (apetitul sexual).
Acest hormon joaca un rol foarte important in dezvoltarea sistemului reproducator masculin si in dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare. Pe de alta parte, testosteronul intervine si in sexualitatea barbatilor si a femeilor, este foarte important pentru sanatatea oaselor, are actiune antiinflamatoare si antioxidanta si are efecte favorabile si asupra vaselor de sange.
Pe langa perioada fetala, testosteronul devine extrem de important la barbati si la pubertate si dupa. De la varsta de 11-13 ani, productia de testosteron incepe sa creasca. Iata mai exact ce rol are testosteronul la barbati:
Nivelurile de testosteron tind sa atinga un varf spre sfarsitul adolescentei pana la inceputul perioadei de 20 de ani si incep sa scada treptat dupa varsta de 30 de ani. Adolescentii cu prea putin testosteron pot sa nu experimenteze masculinizarea normala. De exemplu, organele genitale s-ar putea sa nu se dezvolte asa cum ar trebui, parul facial si corporal poate fi redus si vocea s-ar putea sa nu fie prea groasa.
Si organismul femeilor produce testosteron si alti androgeni care sunt importanti pentru mentinerea functiei ovariene, a metabolismului osos, a functiei cognitive si a functiei sexuale. Androgenii joaca un rol fundamental in dezvoltarea foliculara, astfel incat nivelurile ridicate pot duce la cresterea excesiva cu formarea disfunctionala a foliculilor antrali, ca in sindromul ovarului polichistic. Pe de alta parte, nivelurile prea scazute de androgeni sunt asociate cu raspunsul ovarian scazut si insuficienta ovariana.
Iata mai exact ce rol are testosteronul la femei:
Echilibrul adecvat intre testosteron (impreuna cu alti androgeni) si estrogen este important pentru ca ovarele sa functioneze normal. Majoritatea femeilor nu dezvolta caracteristici masculine, deoarece testosteronul si alti androgeni actioneaza diferit in corpul lor, fiind rapid transformati in estrogen. Cu toate acestea, atunci cand corpul feminin produce o cantitate in exces de testosteron sau alti androgeni, corpul nu poate tine pasul cu transformarea in estrogen. Ca urmare, unele femei pot experimenta semne de masculinizare, numita si virilizare, si pot dezvolta mai multe caracteristici sexuale secundare masculine, cum ar fi par facial si alopecie de tip masculin.
Un barbat adult produce de aproximativ 20 de ori mai mult testosteron decat o femeie adulta. Mai exact, acestea sunt valorile de testosteron care sunt considerate normale:
In jurul varstei de 40 ani nivelul de testosteron la barbati scade de obicei intre 250 – 900 ng/dL, in timp ce in jurul varstei de 50 de ani poate fi intre 200 – 880 ng/dL. Orice valoare la barbati sub 300 ng/dL poate fi considerata clinic scazuta, insa. Barbatii care au varsta peste 60 ani de obicei au un nivel mai scazut de testosteron decat cei mai tineri. Asta din cauza faptului ca barbatii se confrunta cu o scadere a nivelului de testosteron pe masura ce inainteaza in varsta – scade cu aproximativ 1 – 2% in fiecare an pe masura ce trec de varsta de 30 de ani. Indiferent de varsta, totusi, majoritatea barbatilor trebuie sa mentina un nivel de testosteron de aproximativ 300 ng/dL pentru a se incadra in intervalul care este considerat normal.
Simptomele unui nivel scazut de testosteron la barbati includ:
Nivelurile scazute de testosteron la barbati pot duce la simptome care pot afecta multe aspecte diferite ale sanatatii si bunastarii. Multi barbati care experimenteaza o scadere a testosteronului raporteaza tulburari de somn si insomnie, schimbari emotionale, cum ar fi depresie si probleme legate de performanta/dorintele sexuale. Alaturi de aceste simptome, unii barbati se confrunta chiar cu modificari ale fertilitatii, scaderea fortei si cresterea in greutate. Citeste si: Infertilitatea masculina – cauze si solutii
Terapia de inlocuire a testosteronului poate ajuta la tratarea unor simptome de testosteron scazut la barbati. Medicii recomanda adesea aceasta forma de terapie ca optiune de tratament pentru hipogonadismul masculin, o afectiune in care organismul nu produce suficient testosteron (adesea din cauza insuficientei testiculare). Terapia cu testosteron poate imbunatati forta musculara si functia erectila la barbati. Terapia cu testosteron nu este de obicei utilizata pentru niveluri scazute generale cauzate de inaintarea in varsta.
Pe masura ce barbatii inainteaza in varsta, nivelul de testosteron scade in mod natural. Nivelul maxim de testosteron va fi in timpul pubertatii, iar apoi incepe sa scada de la varsta de 30 ani. Factorii care explica declinul natural includ mai ales varsta, dar si sanatatea generala si stilul de viata. Din pacate, nivelurile scazute de testosteron sunt destul de frecvente in randul barbatilor in varsta. Deficienta de testosteron afecteaza pana la 10 – 40% dintre barbatii cu varsta peste 40 de ani.
Un nivel scazut este de obicei definit ca fiind <300 ng/dL. Pe langa inaintarea in varsta, afectiunile medicale care provoaca testosteron scazut includ :
Nivelurile de testosteron la barbati sunt de obicei mai ridicate dimineata si scad pe parcursul zilei. Nivelurile hormonale continua sa scada pe masura ce barbatii inainteaza in varsta. Nivelul de testosteron incepe sa scada in jurul varstei de 30 de ani.
Efectul pe care il are excesul de testosteron asupra organismului depinde atat de varsta, cat si de gen. Este putin probabil ca barbatii adulti sa dezvolte o tulburare in care produc prea mult testosteron si este adesea dificil de observat ca un barbat adult are prea mult testosteron. Insa, uneori pot fi observate totusi unele semne, in caz de nivel excesiv de testosteron. In general, nivelurile anormal de ridicate la barbati provin din utilizarea de steroizi anabolizanti, testosteron sau hormoni inruditi pentru a creste masa musculara si performanta atletica.
Barbatii cu testosteron foarte crescut pot experimenta o varietate de simptome. Excesul de testosteron poate duce la un comportament mai agresiv si iritabilitate crescuta, acnee si piele grasa, si uneori apnee in somn. Este posibil sa apara si un numar mai scazut de spermatozoizi (din cauza scaderii productiei naturale de spermatozoizi) si testiculelor micsorate.
Simptomele includ astfel:
Excesul de testosteron la barbati poate rezulta uneori si din tumori testiculare sau suprarenale. Chiar daca aceste tumori sunt benigne – adica nu sunt maligne sau canceroase – pot creste nivelul de testosteron la niveluri prea mari, la fel ca si utilizarea si abuzul de steroizi. De asemenea, testosteronul in exces poate creste nivelul de colesterol „rau” si riscul de boli cardiovasculare.
Cea mai comuna cauza pentru prea mult testosteron este utilizarea de steroizi anabolizanti sau administrarea unei doze prea mari de testosteron prescrisa de medic. Steroizii anabolizanti sunt medicamente concepute pentru a influenta cresterea muschilor si a tesuturilor. Poate parea contraintuitiv, dar administrarea acestor medicamente inhiba productia naturala de testosteron a organismului, determinand scaderea nivelului de testosteron natural din organism.
La femei, testosteronul este direct legat de ciclul menstrual, deoarece este esential pentru producerea principalului hormon sexual feminin, estrogenul. Testosteronul este, de asemenea, important pentru cresterea si repararea tesuturilor reproductive. In unele cazuri, nivelurile ridicate de testosteron in sange pot fi un indiciu al sindromului ovarelor polichistice la femei si pot fi, de asemenea, insotite de simptome precum acnee si cresterea parului corporal si/sau facial.
Nivelurile de testosteron scad si la femei odata cu varsta. La femei, nivelurile de testosteron mai mici de 15 ng/dL pot cauza:
Simptomele testosteronului scazut la femei pot fi subtile si pot imita alte afectiuni precum hipotiroidismul sau anemia cu deficit de fier. Multe femei banuiesc ca au niveluri scazute de testosteron sau de androgeni deoarece au libidoul scazut. Cu toate acestea, testosteronul scazut este doar un posibil motiv pentru libidoul scazut. Alte cauze includ depresie, oboseala, probleme in relatie. Abordarea acestor probleme prin terapie, tehnici de reducere a stresului, odihna si consiliere ajuta uneori la restabilirea libidoului in mod natural.
Principala cauza a scaderii testosteronului la femei este inaintarea in varsta. Nivelul de testosteron al unei femei scade in timp, in special la menopauza. Femeile carora le-au fost indepartate chirurgical sau lezate ovarele de la chimioterapie pot prezenta, de asemenea, un nivel scazut de testosteron, care este produs partial in ovare. Tratamentele cu estrogeni, inclusiv pilule contraceptive, pot reduce nivelul de testosteron la femei. Afectiunile glandei suprarenale sau pituitare pot reduce, de asemenea, productia de testosteron la femei. Tulburarile de alimentatie, inclusiv anorexia, pot afecta productia de testosteron din cauza implicarii tesutului adipos in dezvoltarea hormonala.
Nivelurile de testosteron mai mari de 70 ng/dL pot duce la:
Care sunt cauzele? La femei, poate cea mai frecventa cauza a unui nivel ridicat de testosteron este sindromul ovarului polichistic. Simptomele includ menstruatii neregulate, probleme de fertilitate, par in exces sau aspru pe fata, pe extremitati, pe trunchi si in zona pubiana, alopecie de tip masculin, crestere in greutate, depresie si anxietate. O alta cauza poate fi hiperplazia suprarenala congenitala, in care mutatiile genetice provoaca deficit de enzime in glanda suprarenala. Aceste enzime ajuta in mod normal organismul sa produca un nivel optim de cortizol, un hormon de care organismul are nevoie pentru a raspunde la stres. Cand enzimele nu functioneaza normal, glandele suprarenale produc un exces de testosteron si alti hormoni in loc de cortizol.
De asemenea, nivelul crescut de testosteron la femei poate fi dat si de utilizarea steroizilor. Steroizii anabolizanti au proprietati similare cu testosteronul, iar unii oameni ii folosesc pentru a-si dezvolta musculatura sau pentru a creste in greutate. Cu toate acestea, steroizii pot afecta nivelul de testosteron atat la barbati, cat si la femei.
Femeile cu testosteron marit sunt cel mai frecvent tratate cu glucocorticosteroizi, metformina, contraceptive orale si spironolactona. Insa, tratamentul depinde de cauza de baza. Reducerea testosteronului poate ajuta la reducerea oricaror trasaturi masculine cauzate de nivelurile ridicate de testosteron.
Sindromul ovarului polichistic este cea mai frecventa cauza a cresterii testosteronului la femei. Insa, retineti ca nu toate femeile cu sindromul ovarelor polichistice au testosteron crescut. De multe ori pot fi necesare tratamente medicale si interventii in functie de cauze. Uneori pot ajuta insa si recomandari privind stilul de viata si unele remedii naturale, ca cele prezentate mai jos.
Este esential sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect, sa primiti tratamentul adecvat. Suplimentele se recomanda doar la indicatiile medicului, in functie de fiecare caz in parte.
Citeste si: Alimentatia in sindromul ovarelor polichistice
Referinte:
(1) https://www.healthdirect.gov.au/low-testosterone
(2) https://www.news-medical.net/health/What-is-Testosterone.aspx
(3) https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/understanding-how-testosterone-affects-men
(4) https://www.yourhormones.info/hormones/testosterone/
(5) https://www.health.harvard.edu/medications/testosterone–what-it-does-and-doesnt-do
(6) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/androgen-deficiency-in-men
Surse foto: Pixabay, Pexels
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…