Articole

Teste de ovulatie – tot ce trebuie sa stii

Incerci sa ramai insarcinata? Testele de ovulatie ar putea sa-ti fie de folos, permitandu-ti sa iti monitorizezi perioadele fertile, pentru a creste sansele de a ramane gravida. Iata pe ce principiu functioneaza acestea si cat de eficiente sunt.

Vezi si calculatorul de ovulatie. Te poate ajuta! 

Cuprins:

  1. Ce este ovulația?
  2. Semne de ovulatie
  3. Perioada fertila
  4. Cum functioneaza testele de ovulatie?
  5. Cum se utilizeaza kiturile de testare a ovulatiei?
  6. Cat de eficiente sunt testele de ovulatie?
  7. Sfaturi pentru utilizarea testelor de ovulatie
  8. Cat costa un test de ovulatie?
  9. Cum pot creste sansele de a ramane insarcinata?
  10. Aplicatii mobile pentru monitorizarea ovulatiei

Ce este ovulația?

Ovulatia este procesul care are ca rezultat eliberarea unuia sau mai multor ovule din ovar. In fiecare luna, intre 3 si 30 de ovule se matureaza in interiorul unuia dintre ovare. Cel mai mare este impins in cavitatea pelvina si ajunge in tubul uterin.

Pentru a intelege corect ovulatia, mai intai trebuie sa intelegem ciclul menstrual. Ciclul menstrual consta in patru cicluri distincte: menstruatia, faza foliculara, ovulatia si faza luteala:

  • Faza de menstruatie implica o perioada de 3 – 7 zile de eliberare a captuselii din uter prin vagin (sangerare menstruala).
  • Faza foliculara este etapa in care organismul incepe sa re-dezvolte ceea ce a fost eliminat in faza de menstruatie. In timpul acestei faze glanda pituitara elibereaza hormon de stimulare afoliculara (FSH), care stimuleaza cresterea foliculilor ovarieni ce contin ovule imature.
  • Faza de ovulatie este etapa in care ovulul este eliberat. Eliberarea ovulului, care este acum matur, este cauzata de o crestere a hormonului LH.
  • Faza luteala apare dupa ovulatie si inainte de menstruatie. Durata acestei faze este de aproximativ 12-16 zile.

Ovulul eliberat supravietuieste intre 12 si 24 ore daca nu este fertilizat. Exista doar o perioada fertila mica in fiecare luna in timpul careia puteti concepe, de obicei nu mai mult de aproximativ 6 zile. Cele mai multe conceptii au loc atunci cand au loc relatii sexuale in primele 2 zile de la ovulatie.

Hormonii joaca un rol cheie in procesul de ovulatie:

  • Estrogenul este responsabil de dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare, cum ar fi sanii, si ne ajuta sa ne dezvoltam in timpul pubertatii. Este important atunci cand vorbim despre ovulatie, deoarece este in mare masura responsabil pentru reglarea ciclului menstrual.
  • Progesteronul este alt hormon important si joaca un rol esential in mentinerea unei sarcini. In a doua jumatate a ciclului menstrual, progesteronul ajuta organismul sa pregateasca locul pentru ovulul fertilizat prin ingrosarea mucoasei uterului. Daca apare sarcina, progesteronul este, de asemenea, produs in placenta.
  • Hormonul luteinizant (LH) lucreaza alaturi de estrogen si progesteron pentru a regla ciclul menstrual, dar rolul sau central este in ovulatie. Chiar inainte de ovulatie, nivelurile LH creste, ceea ce declanseaza eliberarea ovulului.

Ovulatia si menstruatia, desi sunt legate, sunt doua aspecte foarte diferite ale sanatatii reproducerii feminine. Pe scurt, ovulatia ofera corpului feminin posibilitatea de a concepe, in timp ce o menstruatie este un semn ca in ciclul actual sarcina nu mai este posibila. Daca nu are loc fertilizarea, menstruatia este un semn ca ciclul menstrual va incepe in curand din nou, dand organismului o alta sansa de a avea o sarcina.

Semne de ovulatie

  • cresterea temperaturii bazale, de obicei cu 1/2 – 1 grad, masurata cu ajutorul unui termometru
  • niveluri mai ridicate de hormon luteinizant (LH), masurate cu un kit de ovulatie la domiciliu
  • modificari ale mucusului cervical
  • sensibilitatea sanilor
  • balonare
  • crampe abdominale si dureri de burta usoare

Perioada fertila

Perioada fertila poate fi calculata si estimata in mai multe moduri:

Metoda calendarului:

Cea mai usoara cale de a calcula perioada fertila este sa folositi matematica. Mai intai, numarati zilele din prima zi a menstruatiei pana in ziua precedenta menstruatiei urmatoare. Aceasta este durata ciclului menstrual – cele mai multe persoane au in jur de 28 de zile, dar este normal ca acesta sa se situeze intre 24 si 34 de zile. De atunci, puteti scadea 14 zile de la inceputul zilei de asteptare a menstruatiei pentru a obtine o zi estimata a ovulatiei. Urmarirea ovulatiei in acest fel prin marcarea intr-un calendar este o metoda eficienta si fara costuri de monitorizare a perioadei fertile.

Analiza mucusului cervical:

Chiar inainte de ovulatie, mucusul cervical – cantitatea mica de lichid pal eliberata din vagin -va fi de culoarea albusului de ou, lipicios si translucid. Acesta este modul in care corpul va spune ca urmeaza sa ovulati, deoarece sperma poate fi trecuta usor prin mucus in acest moment.

Masurarea temperaturii bazale:

Temperatura corporala bazala, masurata la prima ora a dimineii, dupa cel putin trei pana la cinci ore de somn si inainte de a va ridica din pat, sa vorbiti sau chiar sa va asezati, poate indica semne de ovulatie. Aceasta se modifica pe tot parcursul ciclului, pe masura ce apar fluctuatii ale nivelurilor hormonale. In prima jumatate a ciclului, estrogenul domina. In a doua jumatate dupa ovulatie, exista o crestere a progesteronului, ceea ce mareste temperatura corpului, deoarece uterul este pregatit pentru un ovul fertilizat, implantabil. Temperatura bazala a corpului va ajunge la punctul cel mai de jos la ovulatie si apoi va creste imediat cu aproximativ o jumatate de grad imediat ce apare ovulatia. E necesara monitorizarea timp de cateva luni pentru a putea depista valoarea care indica ovulatia.

Testele de ovulatie:

Multe femei folosesc kituri de analiza a ovulatiei, care identifica data ovulatiei cu 12 pana la 24 de ore in avans prin examinarea nivelului de hormon luteinizant. Unele folosec probe de urina, altele de saliva, transpiratie etc.

Cum functioneaza aceste teste de ovulatie?

Testele de ovulatie care folosesc probe de urina sunt cele mai folosite, si testeaza cantitatea de hormon luteinizant. Acest hormon este detectat cu una sau doua zile inainte de ovulatie. In timp ce o cantitate mica de LH exista deja in urina, cantitatea creste de 2-5 ori in cateva zile inainte de ovulatie, ceea ce arata modul in care testul poate identifica fiabil perioada cea mai fertila. In aceasta perioada, sunt cele mai mari sanse de a ramane insarcinata.

Alte teste de ovulatie folosesc probe de saliva. Acestea functioneaza mai degraba prin monitorizarea cresterii nivelurilor de estrogen atat inainte, cat si imediat dupa ovulatie. Daca nivelul de estrogen a crescut, continutul de sare al salivei creste. Cand sarea se usuca, se cristalizeaza intr-un model de feriga, indicand fertilitatea. Daca nu va aflati in perioada fertila, saliva se va usca doar in bucati fara forma.

Cum se utilizeaza kiturile de testare a ovulatiei?

Modul in care utilizati un kit de testare a ovulatiei depinde de tipul de test pe care il alegeti.

In cazul celor care folosesc probe de urina, trebuia urina de dimineata in principal. Restrictionati consumul de lichide cu 2 ore inainte de testare pentru a nu dilua urina. Dupa ce colectati urina (sau urinati direct pe sistemul de testare, in functie de test), va trebui sa asteptati 5-10 minute pentru a vedea daca aveti o crestere a hormonului luteinizant. Folosind testul „doua linii”, cautati ca linia a doua sa fie egala in intensitate sau mai mare in intensitate in comparatie cu linia de referinta. In cazul testelor digitale, apar diferite simboluri care indica daca sunteti sau nu fertila.

Pentru teste de ovulatie cu saliva, se pune o proba de saliva pe un mini-microscop special, se lasa sa se usuce si apoi se analizeaza forma in care saliva s-a uscat. Daca e o forma de feriga, inseamna ca sunteti fertila.

Cat de eficiente sunt aceste teste de ovulatie?

Atunci cand sunt efectuate corect, aceste teste de ovulatie au precizie de aproximativ 99%. Uneori pot aparea valori fals pozitive, mai ales cand vorbim de testele care analizeaza pe baza hormonului luteinizant.

Eficienta lor se reduce in cazul unor afectiuni ca sindromul ovarelor polichistice sau in cazul menstruatiilor neregulate.

Anumite medicamente pot interfera cu eficienta acestor teste de ovulatie. Medicamente care pot interfera cu testul includ acetaminofenul, medicamentele pentru fertilitate (afecteaza numai kitul de test pentru ovulatie din analiza salivara), danazol, menotropin, preparate injectabile cu hCG, clomifen. Testarea pe baza de urina are eficienta de aproximativ 99% si astfel de teste sunt probabil cea mai buna modalitate de a determina daca sunteti la ovulatie sau nu.

Eficienta testelor de ovulatie este influentata si de:

Testele de ovulatie NU trebuie utilizate ca metoda contraceptiva.

Nu se recomanda utilizarea testelor de ovulatie sau de monitorizare a fertilitatii ca mijloc de urmarire a ovulatiei, pentru a evita sarcina. Testele de ovulatie identifica numai cresterea unui anumit hormon cu 24-48 de ore inainte de ovulatie, iar sperma poate supravietui in organism pana la 3 – 5 zile.

 

Sfaturi pentru utilizarea testelor de ovulatie

Cel mai bun moment pentru a incepe testarea este atunci cand observati o modificarea a mucusului cervical. Mucusul trebuie sa fie clar sau alb si lipicios, ca albusul de ou. Cele mai multe teste de ovulatie pot fi facute in orice moment al zilei, dar unii sugereaza sa le efectuatu la primele ore dimineata.

Un rezultat pozitiv inseamna ca probabil veti fi la ovulatie in urmatoarele 12-72 de ore. Pentru a maximiza sansele de a ramane insarcinata, este indicat sa aveti realtii intime in ziua in care obtineti rezultatul pozitiv si trei zile dupa aceea. Folositi o singura banda de testare pentru fiecare ciclu.

Un test de ovulatie pozitiv nu inseamna neaparat ca sunteti la ovulatie. Un test de ovulatie detecteaza semnele ca organismul tau se pregateste sa ovuleze, dar asta nu inseamna ca esti sigur la ovulatie.

Cat costa testele de ovulatie?

Aproape toate testele folosesc aceeasi metoda de detectare a semnelor de ovulatie, astfel incat sa nu aveti nevoie sa utilizati kitul cel mai scump pentru a obtine in continuare rezultate eficiente. Exista de obicei 5-6 seturi de teste intr-un kit de testare. Odata ce a fost detectata cresterea LH, nu este necesar sa continuati testarea si puteti utiliza celelalte teste de ovulatie ramase in urmatorul ciclu daca nu ramaneti insarcinata in timpul acestui ciclu.

Pretul unui kit este de aproximativ 15-20 lei (5-6 teste de ovulatie in kit) pentru testele de unica folosinta care masoara nivelul de hormon luteinizant din urina, iar pentru sistemele de analiza a ovulatiei pe baza salivei, preturile sunt in jurul valorii de 80-200 lei (dispun de un mini-microscop pentru analiza salivei).

Cum pot creste sansele de a ramane insarcinata?

Incercati sa aveti relatii sexuale la fiecare doua – trei zile. Relatiile intime pe toata durata ciclului menstrual cresc sansele de sarcina. In cazul cuplurilor fertile, in mod normal, exista intre 20% si 25% sanse de a ramane insarcinate la fiecare ciclu menstrual (ciclu menstrual, nu menstruatie). Deci este nevoie de o medie de 3-6 luni pentru a concepe, daca faceti sex de 2-3 ori pe saptamana in perioada voastra fertila.

Aplicatii mobile pentru monitorizarea ovulatiei

In era digitala in care traim, avem la dispozitie tot mai multe optiuni pentru monitorizarea unor elemente din organism, minim invaziv sau deloc invaziv.

Sunt disponibile multe aplicatii si gadget-uri pentru monitorizarea ovulatiei, gratuite sau contra-cost. Iata cateva exemple:

  • Natural Cycles – promite o eficienta de 93% si presupune masurarea temperaturii si inregistrarea valorilor, pentru ca un algoritm sa calculeze perioada feetila si ovulatia. Aplicatia este disponibila pentru Andoid si iOS si este gratuita. (https://www.naturalcycles.com/en)
  • AVA – monitorizeaza ciclurile si starea de sanatate, realizeaza grafice si analize pentru a conferi date privind ovulatia si perioada fertila. Monitorizeaza si somnul, stresul psihologic, ritmul cardiac. Aplicatia functioneaza impreuna cu un gadget inteligent, o bratara care se plaseaza la incheietura mainii si monitorizeaza o serie de parametri vitali. (https://www.avawomen.com)
  • Ovia Fertility este dezvoltata de cercetatori de la Harvard, care o descriu ca un predictor ericient al fertilitatii. Aplicatia este gratuita pentru iOS si Android. Foloseste predictori pentru monitorizarea ciclului menstrual, pe baza unor algoritmi inteligenti.

Referinte:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Este posibil sa imi iasa 5 zile la rand testele de ovulatie pozitive? Inainte aveam doar o zi....iar acum sunt confuza, oare de ce? Multumesc

  • Buna am și eu o nelămurire…vreau sa mai fac un copil țin sa Menționez ca am probleme cu menstruația fără tratament sau fără anticoncepționale nu îmi vine am avut ciclu pe data de 13 mai pana pe 19 am făcut pe data de 24 mai testul de ovulatie mi-a ieșit pozitiv peste 2 zile am mai făcut unu și tot pozitiv este și astăzi am făcut și tot pozitiv este in 4 5 zile normal trebuie să-mi vina menstruația as putea sa rămân gravida ? Și Menționez ca am și ovare polichistice😔

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago