Crezi ca ai putea fi insarcinata? Atunci un simplu test de sarcina ar putea sa iti ofere raspunsul. Afla totul despre testele de sarcina si cum se fac la domiciliu!
Testele de sarcina ce pot fi efectuate la domiciliu pot detecta daca esti gravida dupa aproximativ 10 zile de la conceptie. Conform producatorilor, testele de sarcina cu utilizare la domiciliu prezinta precizie de aproximativ 99% atunci cand sunt utilizate conform instructiunilor. Este vorba de aceeasi rata de precizie ca in cazul testelor de sarcina din urina efectuate in laborator. Testele sunt disponibile in majoritatea farmaciilor si nu necesita prescriptie.
Cuprins:
Testele de sarcina la domiciliu pot detecta prezenta unui hormon al sarcinii (numit gonadotropina corionica umana sau hCG) dintr-o proba de urina. Niveluri ridicate de hCG apar in timpul sarcinii.
Exista doua tipuri de teste de sarcina la domiciliu:
Testele de sarcina la domiciliu implica plasarea uneia sau mai multor picaturi de urina pe o banda chimica preparata sau plasarea benzii in urina. Banda va detecta un hormon de sarcina numit gonadotropina corionica umana (hCG). hCG este eliberat in organism de catre placenta atunci cand o femeie este gravida. Acest hormon provoaca, de asemenea, unele dintre primele simptome ale sarcinii, cum ar fi sensibilitatea sanilor si greata.
Hormonul hCG pot fi detectat, de obicei, in urina, la aproximativ 10 zile dupa conceptie. Daca faci un test de sarcina in mai putin de 10 zile de la conceptie, acesta ar putea conferi un rezultat „fals negativ”, ceea ce inseamna ca va arata ca nu esti insarcinata, cand, de fapt, ai putea fi.
Nivelul hormonului hCG creste rapid, de obicei depaseste 100 mIU / ml in primele zile de la intarzierea menstruatiei si atinge o valoare maxima de 100.000-200.000 mIU / ml in decurs de aproximativ 10-12 saptamani in timpul sarcinii. Aparitia hCG la scurt timp dupa conceptie si cresterea ulterioara a concentratiei in timpul dezvoltarii gestationale fac din acesta un marker principal pentru depistarea precoce a sarcinii.
Dupa ce ovulul este fertilizat, embrionul trebuie sa se implanteze in peretele uterului. In timpul sarcinii, se formeaza celule stem embrionare in prezenta estrogenului, care se transforma din celule stem in trofoblast.
Trofoblastul este un grup de celule cu crestere rapida care ataca mucoasa uterului, formand un loc pentru atasarea embrionului si favorizand dezvoltarea placentei si a cordonului ombilical. Trofoblastul elibereaza hormonul hCG – gonadotropina corionica umana, care circula in fluxul sangvin si poate fi detectat in urina prin teste de sarcina. Deci, pana cand embrionul nu este implantat in peretele uterin, nu va fi detectat hormonul hCG si chiar si dupa aceea, in primele zile, s-ar putea sa nu fie suficienta cantitatea de hCG pentru anumite teste.
Dupa 56 de zile de sarcina, pancreasul fatului incepe sa produca enzime care ajuta la distrugerea trofoblastului, astfel ca in cazul in care sarcina progreseaza in mod normal, testul de sarcina devine ineficient daca este efectuat.
Majoritatea testelor de sarcina detecteaza calitativ prezenta hCG in proba de urina, cu o sensibilitate de 25 mIU / ml. Testul utilizeaza doua linii pentru a indica rezultatele:
Testele clasice sunt de tipul: o linie inseamna lipsa sarcinii, doua linii inseamna ca esti insarcinata. Analiza se efectueaza prin adaugarea unei probe de urina in caseta de reactie a dispozitivului de testare si se observa formarea de linii colorate. Proba migreaza de-a lungul membranei pentru a reactiona cu elementele chimice. Proba pozitiva va reactiona cu anticorpul-hCG pentru a forma o linie colorata la nivelul liniei de testare a membranei. Absenta acestei linii colorate sugereaza un rezultat negativ. O linie colorata va aparea intotdeauna in regiunea liniei de control daca testele au fost efectuate corect.
Testele cu banda au un varf absorbant (de regula, sub un capac de protectie) care trebuie plasat in urina. Urina este apoi absorbita in corpul testului unde intra in contact cu prima banda sau marker in cazul in care este prezent hCG, ceea ce va produce colorarea benzii albastre (sau alta culoare, in functie de modelul kitului de testare). Ulterior, a doua banda de marcaj va reactiona cu urina (cu sau fara hCG) pentru a arata ca procesul a functionat corect – banda de control.
Alte teste indica rezultatul sub forma „+” sau „-”, sau chiar afiseaza text ca „Pregnant” sau „Not pregnant”. Trebuie sa citesti instructiunile pentru a te asigura ca folosesti corect kitul de testare.
Cel mai bun moment pentru a obtine rezultatul cel mai precis in urma unui test de sarcina este la o saptamana dupa intarzierea menstruatiei. De obicei, acestea detecteaza un nivel minim de hCG de 25 mIU/ml, dar intervalul minim este intre 20 si 40 mIU / ml. De obicei, pe fiecare test este specificata sensibilitatea lui in mIU / ml. Cu cat este mai mica aceasta valoare, cu atat mai sensibil este testul si cu atat mai devreme poate fi folosit. Exista teste de sarcina de detectare precoce a sarcinii care pot identifica prezenta hCG daca depaseste doar 10 mIU / ml si pot fi folosite dupa 7 – 10 zile dupa conceptie.
Este indicat ca testul sa fie efectuat la primele ore ale diminetii, deoarece urina va fi concentrata.
Cand consumi multe lichide, poti obtine un rezultat fals negativ, deoarece urina este prea diluata.
Daca menstruatiile sunt foarte neregulate sau daca nu ai avut deloc menstruatie in ultima perioada dintr-un anumit motiv, cel mai bine este sa faci un test de sarcina dupa 3 saptamani de la actul sexual.
Proba de urina se va colecta intr-un recipient steril daca e nevoie pipetarea ei in caseta de testare. Se va utiliza mostra din prima urina de dimineata, deoarece este mai concentrata si poate contine cea mai mare concentratie de hCG; cu toate acestea, pot fi utilizate probe de urina colectate in orice moment al zilei.
Se scoate banda de testare sau caseta si se va introduce varful acesteia in proba de urina, respectiv se vor adauga cu ajutorul pipetei speciale cateva picaturi de urina in caseta.
Testul se va lasa pe o suprafata curata si uniforma. Se asteapta ca prima linie sa apara, si eventual si cea de-a doua, in general dupa cateva minute.
Daca rezultatul este pozitiv (apar doua linii), inseamna ca esti gravida. Daca rezultatul este negativ (o linie), fie nu esti gravida, fie inca nu poate fi detectat hormonul. Rezultatul nu este valid daca linia de control nu apare.
Testele de sarcina pot fi efectuate acasa, in intimitatea locuintei. Sunt ieftine, usor de utilizat, sigure si necesita doar cateva minute pentru a obtine rezultate. In plus, sunt disponibile in majoritatea farmaciilor si nu necesita prescriptie medicala. Conform producatorilor, cele mai multe teste de sarcina la domiciliu sunt precise in proportie de 97-99% atunci cand sunt utilizate conform instructiunilor.
Daca este prezent un nivel foarte mare de hormon hCG (> 500.000 mlU / ml), poate sa apara un rezultat negativ. De asemenea, daca proba de urina este foarte diluata, aceasta nu poate contine un nivel necesar de hCG si se recomanda o a doua testare cu prima urina din dimineata urmatoare sau dupa 48 de ore.
Anumite boli, inclusiv boala trofoblastica si anumite neoplasme ne-trofoblastice, inclusiv tumorile testiculare, cancerul de prostata, cancerul de san si cancerul pulmonar, produc cresterea nivelului de hCG. Anumite medicamente care contin hormonul hCG pot interfera cu rezultatele testului si pot produce rezultate false.
Precizia unui test de sarcina este una mare, daca sunt efectuate corespunzator. Cu toate acestea, uneori pot oferi rezultate false. Motivul cel mai frecvent pentru un rezultat fals este utilizarea in mod necorespunzator. De asemenea, testele efectuate mult prea devreme pot da un rezultat fals. In alte cazuri, medicamentele, unele boli, sau concentratia urinei pot afecta rezultatele testului.
Daca menstruatia a intarziat, dar testul arata un rezultat negativ, efectueaza un al doilea test, asigurandu-te ca respecti intocmai instructiunile de pe ambalaj. De asemenea, verifica data expirarii produsului. Anumite medicamente ar putea sa interfere cu rezultatele, dar, de obicei, acest lucru este mentionat pe ambalaj.
De asemenea, poate fi vorba de faptul ca ai efectuat testul prea curand si ca nivelul hCG nu este unul suficient de mare pentru a fi detectat. Asteapta 3 zile si efectueaza un alt test, iar daca si acesta este negativ, recomandat este sa te prezinti la medic pentru a efectua un test de sange.
Un test de sarcina fals pozitiv este atunci cand obtii un rezultat pozitiv dintr-un test de sarcina la domiciliu, dar nu esti, intr-adevar, insarcinata.
Asta inseamna ca testul de sarcina a detectat hormonul hCG in urina, iar explicatia este faptul ca testul fie nu a functionat corect, fie ai acest hormon in corp din alte cauze.
Cauzele pot fi efectuarea testului la scurt timp dupa administrarea medicamentelor pentru fertilitate care contin hormonul hCG, sarcina ectopica sau un avort spontan, dar si anumite boli, inclusiv anumite tipuri de cancer.
Consulta intotdeauna medicul daca nu esti sigura de rezultatele testelor de sarcina la domiciliu sau daca ai simptome neobisnuite sau o intarziere a menstruatiei prea mare – chiar daca testul de sarcina a fost negativ.
Testele de sange pentru detectarea sarcinii sunt rar efectuate ca analize de rutina, deoarece sunt scumpe si aceleasi rezultate pot fi obtinute si din testul de sarcina la domiciliu (ce analizeaza urina).
Pentru testele de sange se va preleva o mostra de sange care va fi testata in laborator. Aceasta analiza nu doar detecteaza prezenta hormonului hCG, ci si cantitatea lui.
Aceste teste sunt mai sensibile decat testele de urina, deoarece pot detecta niveluri foarte mici de hCG, pot oferi un raspuns mai exact mai devreme in timpul sarcinii, in aproximativ 9 zile dupa conceptie.
Referinte:
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
La cit timp după ce am facut un test de sarcină se mai poate face altul?48 de ore?Se recomanda sa folosesc altfel de test decit cel anterior, pentru o acuratețe mai buna a rezultatelor.