Test de sarcina fals pozitiv – ce trebuie sa stii despre cauze

test de sarcina fals pozitiv

Test de sarcina fals pozitiv – rezultatul testului indica faptul ca femeia este insarcinata, dar in realitate nu se intampla asta. Iata cele mai importante 4 cauze pentru care un test de sarcina poate arata rezultate false. 

In momentul in care o femeie crede ca a ramas insarcinata, primul lucru pe care il face este efectuarea unui test de sarcina. Este simplu, rapid si se gaseste peste tot in farmacii. Desi multe dintre acestea sustin o precizie de 99 la suta, acestea nu sunt intotdeauna corecte. Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, explica 4 motive pentru care un test de sarcina ar putea fi fals pozitiv.

Timpul de actionare a testului a expirat

Cand urmeaza sa efectuezi un test de sarcina, este important sa citesti instructiunile pas cu pas. Fiecare marca are instructiuni specifice, de aceea este esential sa le urmaresti cu atentie. Majoritatea testelor vor cere utilizatorului sa citeasca rezultatul in 4-5 minute de la efectuarea lui si nu mai mult de 10-30 de minute dupa aceea.

„Majoritatea testelor de sarcina non-digitale pentru urina vor arata o linie daca femeia nu este insarcinata si doua linii daca este insarcinata sau un semn plus sau minus. Daca testul de sarcina este citit dupa expirarea timpului recomandat, poate duce la un rezultat fals pozitiv al testului. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, acesta nu este un test de sarcina pozitiv, ci o linie de evaporare lasata de urina dupa timpul recomandat pentru citirea testului.”, afirma dr. Silviu Istoc.

Ai trecut recent printr-o pierdere de sarcina sau avort

Efectuarea unui test de sarcina, in urma unei pierderi de sarcina sau avort, poate fi un alt motiv pentru un test de sarcina fals pozitiv. Odata ce un ou fecundat este implantat in peretele uterin, organismul incepe sa secrete hormonul de sarcina hCG. Dupa un avort sau pierdere de sarcina, nivelurile de hCG incep sa scada, dar foarte lent.

De obicei, nivelul de hCG scade pe o perioada cuprinsa intre 9 si 35 de zile. Perioada medie este de aproximativ 19 zile. Efectuarea unui test de sarcina in aceasta perioada poate duce la un test fals-pozitiv.

Uneori, este posibil ca o femeie sa fi suferit un avort incomplet. Aceasta afectiune inseamna ca poate exista tesut din sarcina in uter care continua sa produca hCG. Daca se intampla acest lucru, poate fi necesara o interventie pentru a indeparta acel tesut.

Citeste continuarea pe GARBO.RO

cursuri puericultura

 

Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.