Supa crema de dovlecei poate fi introdusa in alimentatia bebelusului din primele etape de diversificare. Iata cum se prepara reteta de supa crema de dovlecei pentru bebe si ce beneficii au dovleceii pentru sanatatea copilului.
Cuprins:
- Dovleceii – beneficii pentru bebelusi
- Cum se aleg si cum se pregatesc dovleceii?
- Supa crema de dovlecei – reteta diversificare
Dovleceii – beneficii pentru bebelusi
Dovleceii sunt printre primele legume care se introduc in alimentatia copilului incepand de la varsta de 6 luni. Neavand risc de a provoca alergii, dovlecelul este inclus in prima etapa de diversificare. De obicei, dovlecelul este acceptat cu placere de catre bebelus pentru ca are un gust fin si o aroma subtila.
La fel ca morcovul, dovlecelul poate fi adaugat in multe supe si piureuri pentru bebelusi. Se asociaza foarte bine cu alte legume (telina, patrunjel, cartof alb, cartof dulce, fasole verde, conopida) sau carne (pui, curcan, vita, peste). Un alt avantaj important al dovleceilor este faptul ca se digera foarte usor si ajuta la reglarea tranzitului intestinal.
Dovleceii sunt surse excelente de nutrienti care includ:
- fibre – ajuta la formarea unui sistem digestiv sanatos al bebelusului;
- vitamine – vitamina A, vitamine din grupul B, vitamina C;
- minerale – potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, seleniu, zinc.
Datorita compozitiei nutritionale valoroase, dovleceii au proprietati remineralizante, antianemice, diuretice.
Cum se aleg si cum se pregatesc dovleceii?
Dovleceii autohtoni se gasesc din belsug din luna mai pana in septembrie-octombrie. Insa in supermarket se gasesc dovlecei de import tot timpul anului. Din pacate, aceste legume pot fi contaminate cu pesticide, asa ca se recomanda alegerea dovleceilor ecologici. De asemenea, este bine sa se indeparteze intotdeauna coaja dovleceilor inainte de preparare.
Incercati, pe cat posibil, sa alegeti dovlecei mici, cu coaja lucioasa, frumos colorata. Sunt de evitat dovleceii mari, lipsiti de culoare, cu coaja incretita sau patata.
Dovleceii se spala foarte bine, se indeparteaza capetele, se curata de coaja, se taie pe lungime in sferturi si se scoate miezul. Chiar daca sunt dovlecei tineri si inca nu au seminte, miezul acestora nu trebuie inclus in mancarurile pentru bebelusi. Dovleceii se pot fierbe, se pot gati la abur sau la cuptor.
Supa crema de dovlecei – reteta diversificare
Iata cum se prepara supa crema de dovlecei pentru diversificarea bebelusului.
Ingrediente:
- 1 dovlecel mic
- 1 morcov mic
- cateva cuburi de telina, pastarnac, dovlecel
- 1 lingurita cereale pentru bebelusi sau orez (dupa 8 luni)
- 1 lingurita ulei de masline extravirgin
Mod de preparare:
Se spala temeinic legumele, se curata si se taie in cubulete mici.
Se pun toate legumele si orezul la fiert, in 500 ml de apa. Se fierb 30 de minute si se adauga uleiul de masline.
Dupa ce s-au fiert bine toate ingredientele, se mixeaza adaugand zeama de la supa pentru o consistenta potrivita. Dupa varsta de 6-8 luni, se poate adauga o lingurita de iaurt integral.
Este o supa delicioasa si hranitoare!