Sughitul la bebelusi – de ce sughita cei mici si care sunt cauzele? Sughitul poate indica anumite probleme de sanatate sau e inofensiv? Afla din randurile de mai jos.
CUPRINS:
1. De ce apare sughitul la bebelusi si ce il cauzeaza
2. Cat dureaza un sughit normal si cand ar trebui sa te ingrijorezi
3. Ce poti face pentru a-ti ajuta bebelusul atunci cand sughita?
4. Sughitul la bebelusi in burtica, este posibil?
Sughiturile sunt contractii spasmodice involuntare normale ale muschilor pieptului interior si exterior. Sughiturile ocazionale sunt normale. Un sughit este de fapt declansat de nervul care leaga creierul de diafragma si poate fi declansat de o multime de lucruri diferite, cum ar fi consumul alimentar prea mult sau prea rapid sau chiar inghitirea la momentul nepotrivit.
Sughitul la bebelusi este frecvent dupa nastere, uneori chiar de mai multe ori pe zi. Sughitul la copii poate fi destul de intens, punand tot corpul in miscare. Este ceva normal insa, la fel ca la adulti. Cauzele pot fi date de faptul ca cel mic a mancat prea repede, ca stomacul s-a umplut prea rapid sau cu prea mult aer. Modificarile bruste de temperatura ale alimentelor pot irita diafragma si pot cauza sughit. De multe ori, sughitul apare spontan, fara o cauza cunoscuta.
Sughitul la bebe este mai frecvent in primele luni de viata. Este mai frecvent la sugarii cu reflux gastroesofagian. Rareori este cauzat de probleme medicale, cum ar fi pneumonia sau reactia la un medicament.
Simptomul este dat de zgomotul specific si miscarea specifica, pe masura ce muschiul diafragmei se contracta fortat. Sughiturile sunt involuntare deoarece sunt legate de sistemul nervos autonom care regleaza bataile inimii si alte activitati ale corpului ce nu pot fi controlate.
Diafragma este personajul principal cand vorbim de sughit. Este un muschi aflat intre piept si abdomen, chiar deasupra stomacului. Atunci cand diafragma se contracta, corzile vocale se inchid temporar si se produce sunetul specific din sughit. Difera astfel motivul pentru care apar contractiile diafragmei. Dupa nastere, cel mai probabil sughitul este cauzat de una dintre urmatoarele cauze:
Copiii cu colici si cu reflux de acid (sau reflux silentios) sunt mai predispusi la sughit. Muschiul sfincterului care separa esofagul si stomacul copilului poate fi subdezvoltat, ceea ce poate provoca sughitul la copii.
Sughitul la copii este foarte frecvent in primul an de viata. De fapt, bebelusii adesea se confrunta cu sughit chiar din uter, inainte de a se naste. De cele mai multe ori, sughitul nu indica o problema de sanatate, fiind inofensiv. De obicei, bebelusul se va opri din sughit in 5 – 10 minute, dar daca sughitul bebelusului nu se opreste in cateva ore, ar trebui sa consultati medicul.
In cazul in care bebelusul prezinta disconfort sau este agitat atunci cand apare sughitul, este indicat sa discutati cu medicul pentru ca ar putea fi un semn al altor probleme medicale. De asemenea, discutati cu un medic in cazul in care sughitul afecteaza somnul copilului sau daca apare prea des dupa varsta de 1 an.
Evitati administrarea de medicamente pentru sughit si folosirea altor metode care nu prezinta dovezi ca ar functiona, cum ar fi speriatul copilului sau trasul limbii.
Puterea spasmului si implicit a sughitului este proportionala cu dimensiunea muschiului, deci un sughit al copiilor nu este la fel de puternic ca al unui adult.
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, schimbarea pozitiei bebelusului poate ajuta la calmarea sughiturilor care incep in timpul unei hraniri. Pentru a le preveni data viitoare, nu asteptati pana cand bebelusului ii este prea foame pentru hranire. In schimb, hraniti-l cand este relaxat pentru a reduce cantitatea de aer pe care o inghite in timp ce mananca.
Cand bebelusul sughita, notati intr-un carnetel pentru cat timp si cand a aparut exact. Dupa cateva zile, veti putea observa un tipar al sughitului care va poate ajuta sa va dati seama ce a declansat sughitul. S-ar putea sa observati ca bebe sughita dupa ce a fost hranit sau cand plange.
Este frecvent ca cei mici sa inghita prea mult aer in timpul hranirii, ceea ce extinde stomacul si poate cauza eructatii si sughit. Ascultati copilul in timp ce este hranit. Daca stomacul prezinta un fel de zgomot gol, poate insemna ca acumuleaza prea mult aer. Asigurati-va ca cel mic suge sau mananca incet si ca nu primeste deodata un volum prea mare de hrana sau lapte.
Nu exista dovezi stiintifice ca acest lucru functioneaza, dar suzeta ar putea stimula muschii din zona gatului si zona respiratorie superioara pentru a forta diafragma sa aiba iar miscari normale.
In general, sughiturile sunt asociate cu hranirea. Daca stomacul isi schimba forma prea repede (de la gol la umplere), diafragma poate fi stimulata si declanseaza spasme. Puteti preveni acest lucru alimentand copilul mai putin si mai des. Acest lucru va ajuta stomacul copilului sa se mentina la aceeasi dimensiune generala (cu fluctuatii minore).
Alimentati intotdeauna copilul intr-o pozitie verticala si asigurati-va ca il mentineti in aceasta pozitie timp de cel putin 20-30 de minute dupa aceea. Acest lucru forteaza muschiul diafragmei in pozitia sa naturala, facandu-l mai putin susceptibil la spasme sau contractii. Indepartati usor bebelusul inapoi pentru a favoriza eructatia, deoarece acest lucru ar putea reduce aerul inghitit in timpul hranirii.
Eructatiile bebelusului dupa hranire elibereaza presiunea din diafragma, astfel incat sa nu cauzeze spasme si sughituri. In rare cazuri, refluxul gastro esofagian ar putea cauza sughit. Daca bebelusul regurgiteaza o parte din continutul stomacului in esofag, bila poate cauza dureri si sughituri.
Masati in mod regulat spatele bebelusului in timp ce se afla in pozitie verticala. Acest lucru va usura tensiunea din muschii diafragmei.
Remediile populare, cum ar fi tinerea respiratiei, nu ar trebui sa fie indicate niciodata la un copil (si, de fapt, adesea nu sunt eficiente nici la adulti). De obicei, sughiturile se vor reduce aproape intotdeauna dupa cateva minute de la sine.
Sunt adesea recomandate mai multe remedii pentru sughit. Cu toate acestea, nu sunt metode pe care ar trebui sa le incercati vreodata pe copil, deoarece ar putea cauza complicatii grave.
Sughitul este una dintre primele „abilitati” pe care copilul le invata. Sughitul in burtica este complet normal, deoarece diafragma, corzile vocale, muschii adiacenti si sistemul respirator se dezvolta. Desi sughiturile apar mai devreme, mamele pot incepe sa simta sughitul in uter in jurul celui de-al treilea trimestru de sarcina. In cazul in care bebelusul sughita in timpul sarcinii, nu este nimic de facut. Unii cercetatori considera ca sughitul ajuta copilul sa elimine aerul din stomac, pregatindu-l pentru viata din afara uterului.
Copilul trece prin anumite diferite inainte de a se naste. Fiecare etapa il pregateste mai mult pentru viata extrauterina. Incepi sa simti mai bine miscarile copilului din saptamanile 18-20 de sarcina. Resimtirea miscarilor fetale depinde de factori precum greutatea si pozitia placentei. In medie, miscarea fetala poate fi resimtita mai intai intre saptamanile 13 – 25. Deseori incepe ca niste lovituri mici, sau ar putea fi simtite ca niste pocnituri usoare, iar ulterior se resimt ca miscari mai ample, lovituri, rasuciri etc. Unele miscari se pot resimti ca pulsatii ritmice, ca spasme musculare, putand fi vorba de sughituri.
Sughiturile in burtica pot fi resimtite in general in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina. Cauza sughitului nu este bine inteleasa. Acest lucru se poata intampla spontan, fara o cauza clara. O teorie este ca sughitul fetal joaca un rol in maturizarea pulmonara. Este important sa retineti ca sughitul fatului este, in general, considerat un semn bun. Dupa saptamana 32, totusi, este mai putin frecvent sa experimentezi sughiturile fetale in fiecare zi.
In cele mai multe, daca nu toate cazuri, sughiturile fetale sunt un reflex normal. Ele sunt o parte normala a sarcinii. Daca sughitul bebelusului va da vreodata vreun motiv de ingrijorare, adresati-va medicului. Medicii considera ca sughitul fatului este o parte naturala a sarcinii.
O femeie care observa regulat sughiturile fetale, mai ales daca apare zilnic si de mai mult de 4 ori pe zi, dupa 28 de saptamani, ar trebui sa contacteze medicul. In timp ce sughitul frecvent nu inseamna neaparat o problema, ar putea fi dat de comprimarea cordonului ombilical sau prolaps. Sangele si alimentarea cu oxigen a fatului pot fi restrictionate sau oprite in totalitate in aceste situatii. Un cordon cu prolaps sau comprimat poate duce la complicatii, inclusiv:
Referinte:
(1) What causes hiccups, link: https://kidshealth.org/en/kids/hiccup.html
(2) Baby hiccups, link: https://parenting.firstcry.com/articles/baby-hiccups-causes-prevention-remedies/
(3) It is normal that my baby hiccups all the time?, link: https://www.babycenter.com/404_is-it-normal-that-my-baby-hiccups-all-the-time_3652427.bc
(4) How Can I Cure My Newborn’s Hiccups?, link: https://www.healthline.com/health/childrens-health/newborn-hiccups
(5) How to stop hiccups in newborns, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321932.php
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…