Stresul scolar poate afecta copiii de toate varstele – poate cauza simptome fizice, emotionale si poate afecta rezultatele la scoala. Iata care pot fi cauzele si ce solutii exista.
CUPRINS:
1. Stresul scolar – cum poate afecta copiii?
2. De ce apare stresul scolar?
3. Ce solutii exista?
Copiii de toate varstele pot experimenta stres scolar. Notele, testele si temele, toate pot fi o sursa de stres si anxietate pentru cei mici. Un nivel usor de stres poate fi de ajutor, incurajand copiii sa invete si sa depuna efort pentru a obtine rezultate mai bune. Insa, stresul cronic sau crescut poate afecta copilul in mai multe moduri. Nivelurile ridicate de stres afecteaza capacitatea elevului de a se concentra, de a memora si de a obtine note bune. De asemenea, poate duce la probleme de sanatate mentala si fizica.
Stresul poate afecta si comportamentele legate de sanatate – poate afecta somnul, alimentatia si poate duce la sedentarism. Poate cauza oboseala, ganduri negative si depresie. Copiii care se confrunta cu niveluri crescute de stres se pot simti tristi, deprimati sau coplesiti din cauza asta. Stresul scolar apare in principal la finalul verii, cand urmeaza sa inceapa scoala, dar poate aparea pe tot parcursul anului.
Stresul declanseaza raspunsul „lupta sau fugi” al organismului. Creierul elibereaza hormoni ca raspuns la stres care poate fi resimtit la nivel fizic si mental. Reactiile fizice la stres includ cresterea ritmului cardiac, transpiratie sau tremur. Reactiile mentale la stres includ vigilenta crescuta, probleme de memorie sau ingrijorare constanta. Toate aceste efecte pot avea un impact mare asupra performantei copilului la scoala si asupra calitatii generale a vietii. Stresul scolar se poate manifesta si prin insomnie, cosmaruri, dureri de cap, dureri abdominale etc.
Vezi si: Regula 3-6-9-12 privind expunerea copiilor la ecrane – ce este si ce beneficii poate avea
Exista multe cauze pentru stresul scolar:
In multe cazuri, teama de a fi scosi la tabla sau ascultati la lectie in fata colegilor poate duce la un nivel extrem de mare de stres. Alti copii se confrunta cu o competitivitate intensa. In general copiii se pot simti mai stresati cand urmeaza sa aiba un test sau sa fie ascultati la lectii.
In plus, experientele scolare negative cu profesorii pot duce la stres – in cazul in care profesorul este prea sever sau copilului nu i se potriveste respectivul stil de predare. Daca exista o nepotrivire intre elev si profesor, copilul poate dezvolta sentimente negative de durata cu privire la respectiva materie, la scoala in general sau la propriile abilitati. Exista diferite stiluri de invatare – unii copii invata mai bine ascultand, altii retin informatiile mai eficient daca vad informatiile scrise, iar altii prefera sa invete prin practica. Daca exista o nepotrivire intre stilul de invatare si tipul de predare la clasa sau copilul are o dificultate de invatare (in special una neidentificata), acest lucru poate duce, evident, la o experienta scolara stresanta.
Copiii ar putea fi, de asemenea, stresati din cauza anumitor probleme legate de aspect – din cauza hainelor, de exemplu, mai ales in cazul copiilor din medii defavorizate, modului in care ii vor vedea altii, mai ales daca au anumite probleme cu greutatea etc.
Citeste si: Anxietatea la copii – cauze si solutii
Cauzele stresului scolar pot fi diferite pentru fiecare elev in parte, dar toate pot duce la aceleasi efecte negative asupra performantei academice si asupra sanatatii fizice si mentale a copilului. Copilul nu va putea intotdeauna sa evite complet stresul scolar. Insa, trebuie ajutat sa invete sa gestioneze eficient pe cat posibil situatiile de stres. Despre gestionarea stresului la copii in general poti citi mai multe AICI.
2. In al doilea rand, identificati cauzele stresului scolar. Discutati cu el pentru a vedea ce anume cauzeaza stresul, pentru a putea ulterior sa abordati problema. Discutati cu cel mic deschis, ascultati activ, pentru a intelege. Validati-i copilului grijile si sentimentele. Cel mai bun mod de a aborda stresul si anxietatea este de multe ori pur si simplu sa incurajati copilul sa vorbeasca despre ceea ce il deranjeaza. Ascultati-l fara a-l judeca si validati-i sentimentele. Uneori, exprimarea sentimentelor este tot ce are nevoie un copil pentru a se simti mai bine. Petreceti timp cu el. Asigurati-l ca este iubit, sprijinit, ascultat si inteles.
Referinte:
(1) https://kidshealth.org/en/parents/stress.html
(2) https://link.springer.com/article/10.1007/s10608-016-9821-x
(3) https://healthcare.utah.edu/healthfeed/postings/2021/08/back-to-school-anxiety.php
(4) https://www.webmd.com/anxiety-panic/features/school-stress-anxiety-children
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…