Strabismul la copii – cauze, simptome, tratament

strabismul la copii

Citeste pe larg despre strabismul la copii – care sunt semnele si simptomele asociate, de ce apare aceasta afectiune, cum este diagnosticata si tratata.

CUPRINS:

1. Ce este strabismul?
2. Simptome de strabism
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Ce implica tratamentul?

Ce este strabismul?

Strabismul este una dintre cele mai frecvente afectiuni oculare la copii. Apare atunci cand ochii nu sunt aliniati corespunzator. Unul sau ambii ochi ai copilului pot fi orientati spre interior (esotropie), spre exterior (exotropie), in sus (hipertropie) sau in jos (hipotropie).

Copilul poate sa se fi nascut cu strabism sau poate dobandi problema mai tarziu in viata. Se poate dezvolta si ca urmare a unui accident sau a unei alte probleme de sanatate. La unii copii, strabismul este intermitent, in timp ce la altii este intotdeauna prezent. Ambliopia legata de strabism apare atunci cand vederea nu se dezvolta normal in timpul copilariei, deoarece ochii nu sunt aliniati corespunzator. Vezi aici mai multe despre ambliopia la copii.

In conditii normale, muschii ce controleaza miscarea ochilor lucreaza impreuna si indreapta ambii ochi in aceeasi directie. Pacientii cu strabism au probleme in ceea ce priveste controlul miscarii ochilor si nu pot pastra alinierea oculara normala. Cand ochii nu se aliniaza impreuna, ochiul pozitionat drept sau mai drept devine dominant. Acuitatea vizuala a acestui ochi ramane normala, deoarece ochiul si conexiunea sa cu creierul functioneaza asa cum ar trebui. Ochiul nealiniat sau mai slab, insa, nu se concentreaza asa cum ar trebui si conexiunea sa cu creierul nu se formeaza corect.

strabismul ce este

Simptome de strabism

Ochii unui nou-nascut pot fi nealiniati la inceput. Insa, ochii ar trebui sa se alinieze pana la varsta de 3 – 4 luni. In unele cazuri, ochii pot parea pur si simplu nealiniati, deoarece copilul are o punte larga a nasului care creeaza aspectul de ochi incrucisati. Insa, daca ochii copilului nu sunt aliniati tot timpul dupa varsta de 4 luni, duceti copilul la medic pentru un examen oftalmologic.

Uneori, strabismul este foarte vizibil. Alteori, poate fi observat doar atunci cand copilul este obosit sau se uita la ceva foarte atent. In caz de ochi lenes, daca problema nu este tratata, creierul va ignora in cele din urma imaginile vizuale ale ochiului mai slab. Aceasta schimbare – numita ambliopie sau „ochi lenes” – poate duce la vederea incetosata, poate provoca vedere dubla si poate afecta vederea copilului.

cursuri puericultura

Din pacate, nu este intotdeauna usor pentru parinti sa isi dea seama daca ochii copilului sunt nealiniati, in special la cei cu un caz usor de strabism. Daca cel mic prezinta oricare dintre urmatoarele semne si simptome de strabism, faceti o programare la un oftalmolog:

  • ochii nu sunt orientati in aceeasi directie in acelasi timp;
  • ochii nu se misca impreuna;
  • copilul strange sau inchide ochii la lumina;
  • copilul inclina sau intoarce capul pentru a privi un obiect;
  • copilul se loveste frecvent de lucruri – strabismul limiteaza perceptia in profunzime;
  • copiii mai mari se pot plange si de vedere incetosata, ochi obositi, sensibilitate la lumina sau vedere dubla.

Simptomele pot sa vina si sa dispara. Acestea se pot agrava atunci cand copilul este obosit sau bolnav. Debutul strabismului este mai frecvent la copiii mai mici de 6 ani.

miababy magazin

simptome de strabism

Cauze

Strabismul rezulta din incapacitatea muschilor oculari de a lucra impreuna. Creierul controleaza muschii de la nivelul ochilor. Strabismul poate aparea si mai tarziu in viata, ca urmare a unei boli, a cataractei sau a unor leziuni oculare. Unii copii se nasc cu aceasta problema (strabism congenital), altii o dobandesc mai tarziu. Pentru forma congenitala, de multe ori, nu exista o cauza clara. Poate exista o problema cu partea sistemului nervos care controleaza muschii ochilor.

De asemenea, poate fi o problema fizica sau o tulburare oculara. Strabismul poate fi cauzat de probleme cu muschii ochilor. Se poate dezvolta si din cauza altor afectiuni generale de sanatate sau leziuni oculare. Daca problema apare mai tarziu in viata, va provoca vedere dubla.

Factorii de risc pentru dezvoltarea strabismului includ:

  • istoric familial de strabism;
  • erori de refractie – de exemplu, o hipermetropie necorectata poate creste riscul de strabism;
  • probleme medicale si leziuni.

Cum este afectata vederea?

Cand ochii nu sunt aliniati si nu lucreaza impreuna, fiecare ochi trimite creierului o imagine diferita. Pentru a opri confuzia, creierul va ignora uneori imaginea de la ochiul mai slab. In cazul in care un ochi devine dominant, poate duce la scaderea vederii la ochiul nealiniat. Strabismul afecteaza, de asemenea, capacitatea copilului de a aproxima distanta, ceea ce poate duce la stangacie si o slaba coordonare ochi-mana.

cauze strabism

Diagnostic

Strabismul este diagnosticat in timpul unei examinari oculare in care se vor evalua erorile de refractie, alinierea ochilor si sanatatea oculara generala. Cea mai stresanta parte a examenului oftalmologic la copii este adesea administrarea de picaturi oftalmice. Picaturile pentru ochi sunt necesare pentru a masura cat mai precis dioptriile, precum si pentru a permite examinarea completa a retinei si a nervului optic.

Strabismul poate fi uneori un semn de afectiuni grave ale ochilor si de sanatate. Consultatia timpurie, diagnosticarea si tratamentul strabismului sunt importante pentru a obtine cel mai bun rezultat pentru copil.

tratament strabism

Ce implica tratamentul?

Tratamentul are ca scop imbunatatirea alinierii ochilor si restabilirea sau protejarea vederii normale. Tratamentul poate include:

  • ochelari de vedere;
  • plasturi oculari – ocluzoare autoadezive;
  • picaturi pentru ochi;
  • interventii chirurgicale asupra muschilor oculari;
  • exercitii pentru ochi.

Tratamentul specific pentru strabism depinde de:

  • varsta copilului, starea generala de sanatate si istoricul medical;
  • severitatea bolii;
  • cauza problemei;
  • toleranta copilului pentru anumite medicamente, proceduri sau terapii etc.

Cu cat strabismul este tratat mai devreme, cu atat mai bine. Acest lucru se datoreaza faptului ca acele conexiuni cheie intre ochii si creierul unui copil se formeaza la aproximativ 8 ani. Picaturile pentru ochi si plasturii pot bloca vederea la ochiul aliniat corect pentru a face ca ochiul mai slabit sa lucreze mai mult – pentru imbunatatirea vederii. Uneori, se recomanda anumite exercitii pentru muschii ochilor pentru a ajuta la concentrarea ambilor ochi in aceeasi directie.

Interventia chirurgicala implica slabirea sau strangerea muschilor care provoaca alinierea incorecta a ochiului. Operatia pentru strabism se face de obicei daca alte tratamente nu sunt eficiente. Se va face anestezie generala. Implica o mica incizie in tesutul care acopera ochiul pentru a ajunge la muschii oculari. Muschii sunt apoi repozitionati pentru a ajuta ochii sa se orienteze in aceeasi directie. Acest lucru poate fi necesar pentru unul sau ambii ochi.

Referinte:
(1) https://www.singhealth.com.sg/news/patient-care/common-strabismus-in-children
(2) https://aapos.org/glossary/strabismus
(3) https://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/s/strabismus-and-amblyopia
(4) https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/strabismus?sso=y

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *