Citeste mai multe despre stimularea ovariana – ce rol are aceasta procedura, ce implica, beneficiile posibile si alte informatii utile.
CUPRINS:
1. Ovulatia si stimularea ovariana
2. Cum este facuta stimularea ovariana?
3. Efecte adverse ale stimularii ovariene
Exista multe aspecte ale fertilizarii in vitro (FIV) care ajuta la obtinerea de rezultate pozitive, sau cu alte cuvinte, la o sarcina de succes. Unul dintre aceste aspecte este procesul de stimulare ovariana. Scopul stimularii ovariene este de a creste sansa ca o femeie sa ramana insarcinata.
Ce este ovulatia? Ovulele unei femei se dezvolta in saculetii plini cu lichid din interiorul ovarelor numiti foliculi. In timpul unui ciclu menstrual natural, in care nu se iau medicamente pentru fertilitate, mai multi foliculi incep sa se mareasca in jurul perioadei in care femeia are ciclul menstrual. Insa, pe parcursul urmatoarelor saptamani, doar unul sau cel mult doua dintre aceste ovule se dezvolta pana la maturitate, moment in care foliculul se rupe si elibereaza ovulul in timpul procesului de ovulatie. Ceilalti foliculi care incepusera sa se dezvolte inceteaza sa mai creasca. Astfel, doar un mic procent dintre ovulele prezente in ovare sunt eliberate pentru a avea potentialul de fertilizare si sarcina in timpul vietii reproductive a femeii. Despre ovulatie poti citi mai multe aici.
In metoda de conceptie naturala, ovulul este fertilizat de spermatozoizi in timp ce se afla in trompele uterine. Cand ajunge in uter, se ataseaza de peretele uterin unde se dezvolta intr-un fat. In procedura FIV, procesul de fertilizare este dus in afara corpului, intr-un laborator. Cu toate acestea, in loc sa se foloseasca un singur ovul matur, FIV utilizeaza un numar mai mare de ovule pentru a imbunatati sansele de a avea un rezultat de succes. Acest lucru se realizeaza printr-un proces cunoscut sub numele de stimulare ovariana.
In timpul tratamentului de fertilizare in vitro (FIV), se incearca obtinerea a cat mai multe ovule mature posibil. Numarul de ovule care pot fi obtinute poate fi estimat in mod obisnuit ca parte a evaluarii initiale a fertilitatii in timpul unei ecografii, care include o masurare a numarului de foliculi in repaus. Prezinta numarul de ovule disponibile intr-o anumita luna. Acest numar variaza putin de la luna la luna si scade pe durata vietii reproductive a unei femei.
Stimularea ovariana este o etapa a tratamentului de fertilitate FIV. Scopul este de a preleva cat mai multe ovule mature din ovarele femeii. Prelevarea mai multor ovule creste sansele ca unul dintre ovule sa fie fertilizat, implantat inapoi in uter si sa se dezvolte o sarcina sanatoasa.
Citeste pe larg despre Fertilizarea in vitro (FIV) – ce implica pas cu pas
Stimularea ovariana este efectuata pentru a creste numarul de foliculi pentru maturizare si declansarea ovulatiei. Este folosita stimulare ovariana controala pentru contact sexual dirijat, pentru inseminare intrauterina, FIV, pentru criogenarea ovocitelor sau stimulare pentru donarea de ovocite. Tratamentul folosit face ca mai multi foliculi sa ajunga la maturitate, crescand sansele de a obtine o sarcina. In caz de rezerva ovariana redusa, stimularea ovariana creste foliculii, doar dimensiunea lor.
Inainte de a incepe stimularea ovariana, se vor face o serie de teste de fertilitate. Testarea va include analize de sange pentru a arata nivelurile de baza ale hormonilor din corp. Astfel medicul poate sa recomande un regim de tratament care vi se potriveste.
In stimularea ovariana, exista doua tipuri principale: protocolul lung si protocolul cu antagonisti. Protocolul lung este considerat procesul conventional. Incepe cu aproximativ o saptamana inainte ca urmatoarea menstruatie sa aiba loc. Hormonul de eliberare a gonadotropinei este administrat pentru a opri orice functie naturala a ovarelor. Acest lucru se face pentru a preveni eliberarea ovulelor, astfel incat acestea sa poata fi prelevate. Odata ce ciclul menstrual incepe, se incep injectiile zilnice cu hormoni, iar pacienta este monitorizata in urmatoarele 2 saptamani, moment in care se recolteaza ovule.
Protocolul cu antagonisti este inceput odata cu ciclul menstrual si incepe cu administrarea de injectii hormonale pentru a creste maturitatea ovulelor, astfel incat mai multe sa fie colectate in etapa de prelevare. Acest proces este folosit atunci cand incercarea lunga de protocol nu functioneaza. Se face si atunci cand femeia are ovare polichistice sau rezerva ovariana redusa.
Stimularea ovariana este menita sa imite ciclul ovulativ natural al corpului, in care hormonii produsi in mod natural stimuleaza ovulele sa se maturizeze si sa fie eliberate. In stimularea ovariana, scopul este de a sustine foliculii ovarieni sa produca, sa maturizeze si sa elibereze mai multe ovule decat in mod normal folosind medicamente administrate oral sau injectabil. Intregul proces dureaza de obicei aproximativ 9-12 zile.
Momentul potrivit pentru a incepe sesiunea de stimulare ovariana este in primele 2 -3 zile ale perioadei menstruale. Medicamentul este administrat de obicei injectabil – FSH si LH de obicei. Procesul de stimulare dureaza pana cand foliculii se maturizeaza complet. Ulterior se administreaza gonadotropina corionica. Acest medicament este administrat cu 36 ore inainte de punctia ovariana. Scopul este de a produce maturizarea completa a ovocitelor din foliculi. Ulterior, urmeaza punctia ovariana.
Pe parcursul tratamentului, medicul va continua sa verifice dimensiunea ovulelor prin ecografie. Aceste medicamente pentru fertilitate stimuleaza cresterea foliculului ovarian si maturarea ovulelor. In acest timp, pacienta trebuie sa mearga regulat la clinica pentru monitorizare. Monitorizarea include o ecografie transvaginala pentru a determina numarul si dimensiunea foliculilor. Se vor face, de asemenea, analize de sange pentru a evalua nivelul hormonilor.
Pe langa stres si ingrijorare, procesul de stimulare ovariana poate avea efecte secundare fizice din cauza medicamentelor si injectiilor cu hormoni. Stimularea ovariana poate creste nivelul hormonal, ceea ce poate duce la tulburari de somn, balonare, dureri de cap, greata. Cu toate acestea, aceste reactii adverse apar doar pentru o perioada scurta de timp de obicei.
Posibilele efecte secundare ale stimularii ovariene includ si:
Surse foto: Pexels, Pixabay
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…