Sportul in sarcina – cand este indicat sau interzis

sportul in sarcina

Sportul in sarcina te va ajuta sa te pregatesti pentru ziua cea mare in care bebelusul tau va veni pe lume. Sportul este foarte bun pentru tine, chiar si atunci cand esti insarcinata. Desigur, cu exceptia acelor situatii in care este contraindicat din motive medicale.

Sportul in sarcina: beneficii si recomandari

Dacă esti sanatoasa si ai o sarcina fara complicatii, sportul este aliatul tau in prevenirea cresterii exagerate in greutate. In plus te face sa te simti bine atat fizic, cat si mental. Cea dintai forma de miscare, recomandata si accesibila inclusiv celor care „nu s-au dat in vant” nici inainte dupa o viata activa: plimbarile in aer liber!

Daca esti o fire mai sportiva, in primul trimestru nu te da in laturi nici de la alergarea usoara. Ai insa grija sa nu te supraincalzesti, poarta imbracaminte si incaltaminte adecvata si fereste-te de terenurile accidentate. Pe un teren plat, intr-un ritm moderat, poti face jogging si pana in luna a cincea de sarcina. Sau, daca iti este mai comod asa, poti alerga pe banda. Nu uita un lucru esential: sa te hidratezi!

Si mersul cu bicicleta este o optiune acceptata, dar cu maxima prudenta in ceea ce priveste riscul de cazaturi. Lipsit de contraindicatii in perioada sarcinii este, insa, inotul. Nu ai cum sa te accidentezi, nu iti creeaza probleme de echilibru nici macar cand te afli in pragul nasterii, nu iti solicita articulatiile si ligamentele si te face sa te simti cu mult, mult mai usoara decat esti in realitate. Inainte de a te scufunda in bazin, singura grija sa-ti fie aceea ca ai ales unul sigur in ceea ce priveste igiena.

Sporturi contraindicate in sarcina

Este de la sine inteles ca ies din discutie sporturile de contact si cele care implica sarituri sau schimbari bruste de directie. Nici tenisul nu este o alegere tocmai potrivita, pentru ca indiferent de tipul suprafetei de joc exista riscul de alunecare si cadere. La care se mai adauga si pericolul pe care il reprezinta o minge care se deplaseaza cu viteza.

Citeste continuarea articolului pe KUDIKA.RO

Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.