Sinuzita la copii – cauze, simptome, tratament

sinuzita la copii

banner-peg-perego-miababy

Sinuzita la copii – iata care sunt cauzele pentru aceasta problema la copii, care sunt principalele simptome sinuzita si ce presupune tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este sinuzita si ce sunt sinusurile?
2. De ce apare sinuzita la copii?
3. Care sunt simptomele sinuzitei la copii?
4. Cum se trateaza sinuzita la copii?
5. Cum se pune diagnosticul de sinuzita?
6. Este sinuzita contagioasa?
7. Complicatiile sinuzitei netratate

Ce este sinuzita si ce sunt sinusurile?

Sinusurile sunt spatii goale aflate in interiorul oaselor fetei. Sunt patru seturi de cavitati umplute cu aer localizate in spatele si in jurul nasului si ochilor. Sinusurile filtreaza aerul inspirat si au rol de umidificator pentru aerul care ajunge la plamani.

banner-peg-perego-miababy

Nasul si sinusurile fac parte din tractul respirator superior. Anatomia tridimensionala a acestei zone este complexa. Functia nasului in plus fata de miros este sa incalzeasca, sa umidifice si sa filtreze aerul care trece prin el.

Pe suprafata membranelor mucoasei sinusurilor sunt mici filamente de par (cili) care se misca permananent pentru a retine mucusul care trece prin aceste pasaje. Mucusul capteaza particulele care ajung in sinusuri. Fiecare sinus este conectat la trecerea nazala printr-o conducta subtire care permite scurgerea mucusului si circulatia aerului. Aceste pasaje pot fi usor blocate, uneori, ducand la dificultatea drenajului.

Anumite cauze pot duce la impiedicarea evacuarii mucusului in mod corespunzator, ceea ce poate duce la inflamarea sinusurilor si la infectii (sinuzita).

Tipuri de sinusuri

Exista patru tipuri diferite de sinusuri:

cursuri puericultura
  • Sinusurile sinmotice – sunt situate in interiorul fetei, in jurul zonei podului nasului. Acestea sunt prezente la nastere si continua sa se dezvolte.
  • Sinusurile maxilare  – situate in interiorul fetei, in jurul zonei obrajilor. Acestea sunt prezente si la nastere si continua sa se dezvolte.
  • Sinusurile frontale – situate in interiorul fetei, in zona fruntii. Nu se dezvolta decat in jurul varstei de 7 ani.
  • Sinusurile sfenoide – situate profund in zona fetei, in spatele nasului. Nu se dezvolta pana la adolescenta.

Sinuzita este o infectie a sinusurilor din apropierea nasului. Aceste infectii apar de obicei dupa o raceala sau dupa o inflamatie alergica. Sinuzita poate fi acuta sau cronica.

Sinuzita acuta

Sinuzita acuta apare brusc, adesea dupa o raceala sau gripa. Cand copilul are sinuzita acuta de cel putin 3 ori pe an, se numeste sinuzita acuta recurenta. Simptomele acestui tip de infectie dureaza mai putin de patru saptamani si se amelioreaza cu tratamentul adecvat. In faza subacuta, simptomele dureaza intre 4 si 12 saptamani.

miababy magazin

Sinuzita cronica

Cand sinuzita acuta dureaza mai mult de 12 saptamani, se numeste sinuzita cronica. Sinuzita cronica este, de obicei, cauzata de alergii sau de blocarea fizica a nasului. Acest tip de infectie apare dupa infectii acute repetate sau infectii anterioare care au fost tratate inadecvat. Aceste simptome dureaza 12 saptamani sau mai mult.

De ce apare sinuzita la copii?

cauze sinuzita

Cauzele care pot duce la sinuzita includ:

  • Infectii ale cailor respiratorii superioare – O raceala sau o gripa pot determina umflarea sinusurilor si a pasajelor nazale. Aceasta blocheaza deschiderile sinusurilor, ducand la blocarea mucusului. Aceasta acumulare de mucus poate deveni apoi infectata cu germeni.
  • Reactii alergice – Sensibilitatea la substante din mediul inconjurator, cum ar fi polenul, praful sau mucegaiul, pot duce la umflarea sinusurilor. Umflarea impiedica eliminarea mucusului.
  • Obstructii nazalePolipii sau deviatia de sept pot provoca sinuzita daca nu sunt tratate. Un polip este un sac de tesut umflat, adesea din cauza infectiei. Poate bloca sinusurile si chiar pasajul nazal. Septul este peretele de tesut conjunctiv dur (cartilajul) care imparte cavitatea nazala in jumatate. Cand acest perete este inclinat (deviat), el poate impiedica drenajul sinusurilor in mod normal.
  • Obstructii la nivelul gatului – Amigdalele infectate sau inflamate, de exemplu, pot impiedica eliminarea mucusului.

Alte cauze pot include:

  • anomalii in structura cailor nazale;
  • infectii dentare;
  • traumatisme la nivelul nasului;
  • elemente straine blocate in nas;
  • boala de reflux gastroesofagian (GERD) etc.

Care sunt simptomele sinuzitei la copii?

simptome sinuzita

Unele cazuri de sinuzita pediatrica sunt destul de evidente si pot fi diagnosticate printr-o simpla descriere a simptomelor. Cu toate acestea, alti copii pot necesita o scanare CT a sinusurilor pentru a diagnostica problema.

Sinuzita este o inflamatie a mucoasei nasului si a sinusurilor. Daca este aparuta dupa o raceala, se poate caracteriza si prin ameteli, secretii nazale apoase, care dupa 1-2 zile devin mai groase, albe, galbui sau mucozitati verzi copii, sau secretii nazale persistente la copii. In caz de sinuzita bacteriana, simptomele dureaza in general mai mult de 10 zile, cu secretii nazale groase, miros urat din nas la copii si febra cel putin 3-4 zile la rand. Pot fi prezente si dureri de cap, dureri in zona ochilor, cearcane severe.

Consultati medicul daca cel mic prezinta umflare sau roseata in jurul ochilor, cefalee severa, varsaturi persistente, sensibilitate la lumina, iritabilitate etc.

Cum se trateaza sinuzita la copii?

Sinuzita acuta se poate ameliora pe cont propriu, fara a fi necesare medicamente. In caz contrar, medicul poate prescrie medicamente, inclusiv antibiotic pentru sinuzita.

Tratamentul mendicamentos pentru sinuzita la copii

Antibiotice

Daca sinusurile copilului sunt infectate cu bacterii, se administreaza antibiotice pentru a distruge bacteriile. Daca dupa 3 – 5 zile simptomele copilului nu s-au imbunatatit, medicul poate schimba antibioticul. Antibioticele nu pot fi administrate in primele 10 pana la 14 zile, cu exceptia cazului in care apar simptome severe, cum ar fi: febra, durere faciala sau sensibilitate sau umflaturi in jurul ochiului. Copilul poate avea nevoie de medicamente antibiotice pentru o perioada mai lunga de timp. Daca bacteriile nu sunt cauza, antibioticele nu vor ajuta. Pot fi indicate si corticosteroizi inhalatori, pulverizatoare nazale cu antihistaminice si decongestionante, picaturi nazale saline sau expectorante.

antibiotice sinuzita

Medicamente antialergice

Pentru sinuzita alergica, antihistaminicele si alte medicamente antialergice pot reduce umflarea. Nu utilizati spray-uri nazale decongestionante pentru tratarea sinuzitei alergice. Acestea pot agrava problema.

Pentru a trata durerea de cap sau durerea sinusala, medicamentele analgezice, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul, pot ajuta. Se pot recomanda picaturi saline pentru congestia nazala. Un umidificator plasat in camera copilului ar putea reduce simptomele.

Tratament naturist pentru sinuzita la copii

Sinuzita la copii tratament naturist – solutiile pot include urmatoarele:

  • Cresterea consumului de fluide – Copilul trebuie sa bea cat mai multe lichide. Fluidele ajuta mucusul sa devina mai subtire, permitandu-i sa se scurga mai usor. De asemenea, fluidele ajuta la prevenirea deshidratarii.
  • Solutii saline – Acestea ajuta la mentinerea sinusurilor umede fiind principalele tipuri de remedii naturale pentru sinuzita la copii. Utilizati un spray nazal salin de cateva ori pe zi pentru a iriga narile si pentru a subtia mucusul. Puneti un puf in fiecare nara de 1-2 ori in timp ce copilul sta in picioare.
  • Comprese calde – Aplicati un prosop cald, umed pe nasul, obrajii si ochii copilului, pentru a ajuta la ameliorarea durerii faciale.
  • Umidificator – Plasarea unui umidificator in dormitorul copilului este o necesitate atunci cand apar probleme sinusale. Prin mentinerea aerului usor umed, se reduc iritatiile nazale si copilul va respira mai usor.
  • Bai de aburi – Aburul ajuta la reducerea iritatiei sinusurilor, si lubrifiaza si subtiaza mucusul. Petreceti 5-10 minute in baia cu aburi. Puteti adauga si 2-3 picaturi de ulei esential de eucalipt in casa. Se poate apela si la aerosoli pentru sinuzita la copii.
  • Homeopatie – Se poate apela si la tratament homeopat pentru sinuzita. Medicina homeopatica poate oferi o usoara ameliorarea a simptomelor. Tratamentele ca acestea nu ataca sursa infectiei, dar pot oferi o reducerea a simptomelor.
  • Ulei de arbore de ceai – Se amesteca 1 picatura de ulei esential de arbore de ceai cu 1 lingurita de ulei neutru (cum ar fi uleiul de nuca de cocos sau uleiul de migdale dulci). Folosind un tampon de bumbac, masati usor amestecul doar in exteriorul si in partea inferioara a narilor copilului. Uleiul de arbore de ceai are proprietati antibacteriene si antifungice care pot ajuta la combaterea infectiei.

Cum se pune diagnosticul de sinuzita?

Diagnosticarea incepe cu un examen fizic, analiza simptomelor si a istoricului medical. Medicul va examina urechile, nasul, gatul pentru a depista semne de sensibilitate.

In sinuzita acuta recurenta si cronica sunt de obicei necesare teste pentru a identifica bacteriile, alergiile si polipii. Pot fi efectiuate radiografii, CT si de obicei e necesar un control ORL pentru examinarea sinusurilor.

miababy magazin

Este sinuzita contagioasa?

Sinuzita in sine nu este contagioasa. Cu toate acestea, de multe ori, apare dupa o raceala care se poate transmite usor. Pentru a preveni raspandirea germenilor, trebuie sa invatati copilul sa se spele bine pe maini. Copilul trebuie sa evite contactul cu persoabe bolnave, sa se spele bine pe maini dupa ce a venit de la joaca sau de afara, folosind apa si sapun. Spalarea trebuie facute cel putin 10-15 secunde, si sa fie clatite bine mainile apoi cu apa, stergand apoi cu un prosop curat.

Complicatiile sinuzitei netratate

Este important sa identificati si sa tratati cauza principala a sinuzitei la copii. In cazuri rare, infectia se poate raspandi la ochi sau in creier. Daca cel mic are alergii sau astm bronsic, discutati cu medicul despre optiunile de tratament.

Complicatiile pentru sinuzita netratata pot include:

  • Meningita – Aceasta infectie provoaca inflamarea membranelor si a fluidului care inconjoara creierul si maduva spinarii.
  • Alte infectii – Mai rar, infectia se poate raspandi in oase (osteomielita) sau in piele (celulita).
  • Pierderea partiala sau completa a mirosului – Obstructia nazala si inflamatia nervului pentru miros (nervul olfactiv) pot provoca o pierdere temporara sau permanenta a mirosului.
  • Probleme de vedere – Daca infectia se extinde in zona ochilor, poate provoca o afectare a vederii sau chiar orbire care poate fi permanenta.

Simptomele acestor complicatii rare includ:

  • inrosirea sau umflarea ochiului;
  • durere la miscari oculare;
  • modificari ale vederii;
  • sensibilitate la lumina;
  • umflarea fruntii;
  • dureri de cap severe;
  • confuzie;
  • incapacitatea de a misca gatul spre inainte (rigiditate nucala).

Orice persoana care dezvolta simptome care sugereaza o posibila complicatie a sinuzitei trebuie sa solicite asistenta medicala imediata.

Referinte:
(1) Sinusitis in children, link: https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/pediatrics/sinusitis_in_children_90,P02063
(2) The difference between sinusitis and a cold, link: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/ear-nose-throat/Pages/The-Difference-Between-Sinusitis-and-a-Cold.aspx
(3) Sinusitis in children, link: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=sinusitis-in-children-90-P02063
(4) When your child has sinusitis, link: https://www.saintlukeskc.org/health-library/when-your-child-has-sinusitis
(5) Sinusitis in children, link: https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions–pediatrics/s/sinusitis-in-children.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Sinuzita la copii – cauze, simptome, tratament”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *