Fertilitate

Sindromul de hiperstimulare ovariana: cauze, solutii

Sindromul de hiperstimulare ovariana poate sa apara in anumite cazuri in timpul administrarii tratamentelor de stimulare ovariana, din cadrul FIV. Citeste mai multe despre acest subiect.

CUPRINS:

1. Ce este sindromul de hiperstimulare ovariana?
2. Cauze si factori de risc
3. Simptome
4. Preventie si tratament

Ce este sindromul de hiperstimulare ovariana?

Sindromul de hiperstimulare ovariana se poate sa apara atunci cand se dezvolta prea multi foliculi (saculeti in care se dezvolta ovulele) ca urmare a injectiilor hormonale utilizate in tratamentele pentru fertilitate.

Cand sindromul de hiperstimulare ovariana este sever si nu este tratat la timp, poate cauza complicatii grave. Modificarile chimiei corpului permit ca fluidul care transporta in mod normal celulele sangvine sa se scurga si sa se acumuleze in abdomen, in jurul ovarelor, intestinelor si rinichilor. Depistarea la timp a simptomelor, impreuna cu monitorizarea atenta a ciclului de tratament, ajuta la reducerea riscului de complicatii grave.

Sindromul de hiperstimulare ovariana este un efect secundar posibil al medicamentelor pentru fertilitate, in special cele injectabile (gonadotropine) administrate in timpul unui ciclu de tratament FIV. Aproximativ 10% dintre femeile care urmeaza un tratament FIV vor prezenta sindrom de hiperstimulare ovariana. Cu toate acestea, cele mai multe dintre cazuri sunt usoare – cazurile severe apar la mai putin de 1% dintre femei.

Citeste pe larg despre etapele procedurii FIV.

Cauze si factori de risc

O anumita marire a ovarelor este normala in timpul tratamentului cu medicamente pentru fertilitate. Insa, in caz de sindrom de hiperstimulare ovariana, ovarele devin pline cu lichid. Acest lichid se poate scurge, ducand la complicatii. Mai putin frecvent, aceasta problema poate aparea dupa administrarea de hormoni injectabili sau chiar medicamente orale, cum ar fi clomifen, ca parte a inseminarii intrauterine.

Factori de risc

Factorii de risc includ:

  • sindromul ovarului polichistic;
  • un numar mare de foliculi in orice ciclu;
  • varsta mai mica de 35 ani;
  • istoric de sindrom de hiperstimulare ovariana;
  • nivel ridicat de estrogen in timpul unui ciclu FIV;
  • doze mari de hCG in timpul oricarui ciclu FIV;
  • indice de masa corporala scazut.

Simptome

Simptomele sindromului de hiperstimulare ovariana apar adesea in decurs de o saptamana dupa utilizarea medicamentelor injectabile pentru stimularea ovulatiei. Insa, uneori poate dura doua saptamani sau mai mult pentru ca simptomele sa apara. Simptomele pot varia de la usoare la severe si se pot agrava sau ameliora in timp.

In cazul formei usoare pana la moderate, simptomele pot include:

  • dureri abdominale usoare pana la moderate;
  • balonare;
  • greata si varsaturi;
  • diaree;
  • sensibilitate in zona ovarelor.

Aceste simptome se dezvolta de obicei la aproximativ 1-2 saptamani dupa administrarea medicamentelor.

In cazul unei forme mai severe, pot sa apara simptome precum:

  • crestere rapida in greutate;
  • dureri abdominale severe;
  • greata si varsaturi severe, persistente;
  • cheaguri de sange;
  • reducerea urinarii;
  • scurtarea respiratiei;
  • distentie abdominala.

Daca urmati tratament pentru infertilitate si aveti simptome ale sindromului de hiperstimulare ovariana, informati medicul. In toate cazurile de sindrom de hiperstimulare ovariana, ovarele sunt marite. Marimea ovarului este un marker al severitatii problemei. Daca exista simptome, se poate face o ecografie transvaginala sau abdominala pentru a masura dimensiunea ovarului si cantitatea de lichid acumulata.

Atentie!

Poate fi nevoie sa intrerupeti tratamentul si procedurile. E important sa respectati recomandarile medicale pentru a nu va pune in pericol. Daca dezvoltati un caz sever de sindrom de hiperstimulare ovariana si ramaneti gravida, poate creste riscul de avort spontan. De asemenea, in cazuri rare se pot dezvolta cheaguri de sange la nivelul picioarelor, acumularea de lichid in plamani sau abdomen, insuficienta renala sau torsiune ovariana.

Preventie si tratament

Medicul trebuie sa monitorizeze raspunsul corpului la medicamentele pentru fertilitate prin analize de sange si ecografii. Cresterea rapida a nivelurilor de estrogen si prezenta unui numar mare de foliculi de dimensiuni medii la ecografii sunt indicatorii posibili ai riscului de sindrom de hiperstimulare ovariana. Uneori se pot reduce dozele de medicament. Dozele mai mici pot ajuta la stimularea productiei de ovule si maturarea / eliberarea, insa fara a suprastimula ovarele.

Pentru a reduce riscul de a dezvolta sindromul de hiperstimulare ovariana, veti avea nevoie de un plan individualizat privind medicamentele pentru fertilitate. Se poate folosi doza cea mai mica doza posibila de medicament pentru a stimula ovarele si pentru a declansa ovulatia. De asemenea, unele medicamente pot sa reduca riscul de hiperstimulare, fara a afecta sansele de sarcina. Acestea includ aspirina cu doze mici, agonisti ai dopaminei, cum ar fi carbergolina sau chinogloida si infuzii de calciu.

Daca dezvoltati un caz usor de sindrom de hiperstimulare ovariana, probabil ca nu veti avea nevoie de tratament special. Problema se poate reduce de la sine, insa daca ramaneti gravida, simptomele pot persista cateva zile sau saptamani. Iata cateva recomandari:

  • evitati consumul de alcool si cofeina;
  • evitati exercitiile fizice intense – insa, de obicei, nu se recomanda nici odihna prelungita la pat;
  • consumati multe lichide;
  • evitati activitatea sexuala daca va provoaca disconfort – activitatea sexuala poate creste disconfortul si, in cele mai nefavorabile situatii, poate duce la scurgerea sau ruperea chisturilor ovariene daca sunt prezente.

Tratament pentru forma severa

Forma severa, pe de alta parte, necesita adesea spitalizare – si poate fi foarte periculoasa (chiar fatala) daca nu este tratata. Poate fi necesara spitalizarea daca durerea creste, daca din cauza problemelor gastrointestinale exista risc de deshidratare sau daca situatia pare sa se agraveze. Se pot administra lichide intravenos si uneori se poate modifca doza medicamentului pentru fertilitate. De asemenea, se pot administra diluanti sangvini pentru a preveni formarea cheagurilor de sange. In unele situatii, medicul poate recomanda, de asemenea, paracenteza, care este o procedura folosita pentru a elimina excesul de lichid acumulat in abdomen. Daca problema nu se reduce, medicul va recomanda intarzierea transferului embrionar sau sa sariti peste ciclul curent de tratament. Fiecare caz este unic, iar medicul va monitoriza starea pacientei pentru a decide cum e mai bine sa procedati.

Referinte:
(1) https://www.hse.ie/eng/services/publications/clinical-strategy-and-programmes/ovarian-hyperstimulation-syndrome-diagnosis-and-management.pdf
(2) https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/patients/patient-information-leaflets/gynaecology/pi_ohss.pdf
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3205536/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

o lună ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago