Articole

Cum iti dai seama daca esti insarcinata: simptome sarcina – primele semne

Anterior confirmarii testului de sarcina si inainte ca semne precum burtica proeminenta si absenta menstruatiei sa devina evidente si incontestabile, exista niste semnale precoce care te pot anunta ca vei deveni mamica.

Pentru a le putea observa si analiza, trebuie sa stii totul despre felul in care functioneaza organismul tau si despre schimbarile care se produc dupa conceptie.

Fertilizarea si declansarea primelor simptome de sarcina

Sarcina apare ca urmare a fertilizarii ovulului de catre spermatozoid. In mod natural, acest lucru se intampla in urma unui act sexual neprotejat intre doi parteneri fertili.

Perioada de ovulatie

Durata ciclului menstrual variaza, de la o femeie la alta, intre 21 si 35 de zile. Durata medie a acestuia este de 28 de zile. Ovulatia are loc intre a zecea si a saisprezecea zi ce precede menstra.

Fertilizarea ovulului

Fertilizarea are loc in urmatoarele 12-24 ore dupa ovulatie. Locul conceptiei este tubul falopian, unde ovulul se afla in asteptarea spermatozoidului care poate ajunge la destinatie chiar si dupa 3-4 zile. Astfel, perioada care se scurge de la ovulatie pana la implantare poate ajunge pana la 7-10 zile.

Ce este hormonul hCG si cum poate fi el insusi un semn al sarcinii

Embrionul incepe sa produca hormonul hCG, cunoscut si drept gonadotropina corionica umana, la scurt timp dupa implantare. Rolul acestui hormon este decisiv in primul trimestru, cand placenta nu este suficient dezvoltata pentru a prelua integral cresterea sarcinii. Totodata, acest hormon este responsabil cu formarea testiculelor embrionilor masculini, respectiv cu productia estrogenului pentru cei feminini.

Hormonul hCG isi face simtita prezenta inca de la inceputul sarcinii, prin generarea greturilor matinale si a oscilatiilor starilor emotionale prin care trec femeile insarcinate.

Simptomele precoce ale unei sarcini

Corpul tau va fi primul care te va anunta daca ai ramas insarcinata, asa ca acorda-i atentia care i se cuvine si nu ignora nici schimbarile emotionale prin care treci.

Cresterea temperaturii bazale

Temperatura bazala este temperatura cea mai scazuta pe care o poate avea corpul si totodata cea din timpul repaosului. Progesteronul determina ridicarea acestei temperaturi in perioada de ovulatie; in cazul in care valoarea acesteia ramane ridicata si in faza luteala (perioada de 14 zile dintre ovulatie si urmatoarea menstra), ar putea fi un semn ca esti insarcinata.

Intarzierea menstrei, modificarea sau lipsa ciclului menstrual

Data primei menstruatii dupa conceptie ar trebui sa coincida cu implinirea a doua saptamani de sarcina, insa menstra lipseste, intarzie sau se modifica din cauza sarcinii. Unele femei sangereaza in primele luni de sarcina, insa cantitatea si durata scurgerilor sunt reduse fata de parametri obisnuiti.

Ametelile si starile de lesin

La debutul sarcinii, vasele de sange se dilata, iar tensiunea arteriala scade, la fel si nivelul zaharului din sange. Aceste schimbari pot genera ameteli sau stari de lesin. Pentru a le ameliora, adopta un regim alimentar sanatos si bogat in nutrienti.

Schimbarea metabolismului si oboseala inexplicabila

Un alt simptom al sarcinii este modificarea metabolismului. Progesteronul este responsabil de incetinirea miscarilor peristaltice si de aparitia unor semne precum constipatia, balonarea, arsurile gastrice sau diareea. Efectele pot fi agravate de fierul din componenta vitaminelor prenatale. Pentru a le contracara, este recomandat sa consumi suficienta apa si alimente bogate in fibre.

Tot nivelul ridicat al progesteronului, menit sa previna contractiile uterine si sa inhibe raspunsurile imune precoce, este vinovat de starile de oboseala pe care nu poti sa ti le explici. Vei avea momente in care te vei simti slabita si extenuata, asa ca ar fi indicat sa eviti efortul fizic exagerat. Tensiunea arteriala mica si scaderea nivelului de glucoza din sange contribuie si ele la aceste stari. Senzatia ca esti lipsita de energie se va ameliora partial sau in totalitate dupa primul trimestru de sarcina.

Disconfort la nivelul sanilor

Sanii tai vor creste in volum si ii vei simti umflati si grei. Senzatia poate sa difere fata de cea asociata menstruatiei. Textura lor devine mai ferma, areolele se maresc, iar mameloanele devin mai proeminente si au o nuanta mai inchisa decat de obicei. Sanii tai vor deveni mai sensibili la atingere sau chiar durerosi. Schimbarile acestea se datoreaza progesteronului si hormonului sarcinii.

Secretia excesiva a mucusului cervical

Mucusul cervical este secretat intr-o cantitate mai mare in timpul ovulatiei si scade dupa aceasta. In cazul aparitiei unei sarcini, cervixul trece printr-o serie de schimbari fiziologice si mecanice, iar mucusul cervical devine mai abundent, pentru a proteja fatul aflat in proces de dezvoltare si pentru a impiedica bacteriile sa se dezvolte in interiorul vaginului si sa afecteze astfel sarcina. Mucusul trebuie sa fie inodor si sa nu iti provoace disconfort; in alte conditii, el poate fi un semn al infectiilor vaginale.

Acutizarea simtului olfactiv

Vei deveni mai sensibila la mirosuri, iar unele, precum sunt cel de fum de tigara, parfum sau mancare iti pot provoca greturi si stari de voma. Simtul tau olfactiv se va accentua de la o zi la alta in primul trimestru de sarcina. Se poate intampla sa nu mai suporti mirosurile obisnuite, pe care le apreciai inainte de sarcina si sa dezvolti o inclinatie catre arome mai ciudate.

Modificarea gustului, primele pofte si senzatia de respingere a unor feluri de mancare

Din cauza schimbarilor hormonale, debutul sarcinii va aduce cu sine un simptom destul de neobisnuit: gustul metalic. Estrogenul este motivul acestuia, dar nu iti face griji, in al doilea trimestru lucrurile se vor imbunatati. Vei respinge anumite preparate pe care le consumai inainte de sarcina, dar totodata vei avea o predispozitie catre consumul unor alimente noi sau pe care nu le preferai neaparat anterior conceptiei.

Modificari la nivelul pielii

Pielea devine mai stralucitoare si mai luminoasa in timpul sarcinii, datorita hormonilor. Pe de alta parte, portiuni precum areolele sanilor sau linia dintre ombilic si zona pubiana se pot inchide la culoare.

Spottingul sau sangerarile usoare

Cele mai multe femei experimenteaza absenta ciclului menstrual odata ce au ramas insarcinate. Acesta poate fi inlocuit, mai ales in primele 3-4 luni de sarcina, de sangerari usoare si de scurgeri mai deschise la culoare si mai putin consistente decat in cazul menstrei.

Caruselul emotional

Nivelul ridicat al hormonilor iti poate da peste cap starea emotionala in timpul sarcinii. Poti experimenta stari usoare de depresie sau anxietate, alternativ cu stari de bucurie si emotivitate. Te vei familiariza cu schimbarile bruste de dispozitie si totodata te vei simti mai sensibila si chiar mai irascibila.

Simptome ale sarcinii pe care nu le experimenteaza toate femeile

Exista si simptome precoce ale sarcinii mai rar intalnite, dar pe care le poti experimenta alaturi de celelalte:

  • Somnul agitat, cu vise marcante;
  • Insomniile;
  • Congestia nazala;
  • Crampele musculare;
  • Senzatia de gura uscata, insotita de deshidratare;
  • Termosensibilitate sau neacomodare termica.

Confirmarea sarcinii

Aparitia unora dintre primele simptome de sarcina nu indica neaparat certitudinea unei sarcini. Unele dintre ele pot fi semnale de alarma pentru sanatatea ta; de exemplu, constipatia poate fi efectul unor tulburari gastrointestinale, urinarile frecvente si modificarile mucoasei cervicale pot indica existenta unei infectii urinare sau vaginale, iar schimbarile bruste ale starilor emotionale, sensibilitatea si irascibilitatea crescute si somnolenta pot reprezenta semnele unei depresii sau ale unei stari de anxietate.

De aceea, este important sa investighezi cauzele acestor simptome si sa te asiguri ca provenienta lor se datoreaza sarcinii si nu unor probleme medicale.

Testul de sarcina

Pentru ca nu toate femeile experimenteaza toate aceste simptome, intarzierea ciclului menstrual reprezinta primul semnal de alarma care poate prevesti aparitia unei sarcini. Testul de sarcina iti poate confirma sau infirma aceste banuieli. Acesta functioneaza prin depistarea hormonului sarcinii (gonadotropina), care este produs de embrion imediat dupa atasarea de peretele uterin si ajunge si in urina. hCG este primul hormon pe care il produce placenta, iar valoarea lui se dubleaza la fiecare doua zile in primele 10 saptamani ale sarcinii.

Rezultatele testelor de sarcina au acuratete dupa aproximativ 14 zile de la data conceptiei, respectiv dupa 7 zile de la data in care ai fi avut menstruatie in mod obisnuit. Unele femei opteaza pentru repetarea testului dupa un interval de 2 zile, pentru a se asigura ca rezultatul a fost unul corect.

Consultul de specialitate si analizele aferente

In cazul unui rezultat negativ si al experimentarii unora dintre simptome, este important sa cercetezi care este cauza acestora. Daca insa testul de sarcina iti confirma existenta uneia, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este programarea la medicul tau ginecolog. Acesta te va consulta si iti va face o schema pentru analizele care urmeaza.

Analizele pentru primul semestru de sarcina trebuie facute inainte de implinirea a 12 saptamani si sunt urmatoarele:

  • Determinarea RH si a grupei de sange;
  • Hemoleucograma;
  • Analiza biochimica a sangelui;
  • Serologia hepatitelor tip B si C;
  • Dozarea anticorpilor pentru Citomegalovirus, rubeola, toxoplasmoza;
  • Testarea pentru Listeria, Chlamydia, gonoree, sifilis, HIV;
  • Examinarea urinei;
  • Testul Babes-Papanicolau.

In urmatoarele saptamani de sarcina ti se vor recomanda si alte analize, precum: ecografii de morfologie fetala (abdominale si transvaginale), screening sau Dry Test, pentru detectarea eventualelor anomalii cromozomiale, examinari pelviene si masurari ale mesei corporale, ale tensiunii arteriale si ale alurii ventriculare (rata batailor inimii).

Sursa foto: Shutterstock

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • buna ziua mia intirziat menstra 3 zile si am scurgeri mucus maroni as putea fi insarcinata?

  • buna ziua mia intirziat menstra 3 zile si am scurgeri mucus maroni as putea fi insarcinata?

  • Bună.ultima menstruație am avut-o pe 5 aprilie astăzi este în 7 mai . menstruația ar fi trebuit sa vina pe 3 mai însă testul de sarcina a ieșit negativ.oare este prea devreme?

  • Buna ziua. Trebuia sa am ciclu pe 3 iunie. Ultima fiind pe 3 mai. Am facut un test de sarcina acum 2 saptamani oare a fost prea devreme! ?Tin sa specific,testul a iesit negativ. Oare sa mai fac teste pana ajung la analize! ?Va multumesc frumos.

  • Buna ziua am și eu o întrebare. Am avut 3 zile întârziere la minstruatie.mea venit la 30zile odată cu venirea ciclului menstrual au anceput durerile de cap vărsări Antruna mi sa terminat stopul si eu tot vars capul ma doare ciclul mi sa terminat si acu. Ma doare burta de jos si spatele. Ma poate ajuta cineva

  • Buna. Am avut o inseminare in data de 15 mai . Apoi am avut ciclu pe data de 29.05 , ma ținut 2 zile . Mi-am făcut un test de sarcina care a ieșit negativ, apoi in data de 27.06 mi-a venit menstruația dar a fost foarte ciudata . La Declanșarea menstruației am avut câteva cheaguri micuțe după care am avut câteva scurgeri rozalii dar foarte foarte puțin . Acum am câteodată niște stări ciudate , mi-e somn mai tot timpul , nu am chef de nimic, am avut câteva stări de amețeala, dureri de cap. Mi-e frica sa mai fac teste de sarcina pt ca devenisem cam obsedată de ele și adevarul e ca îmi e frica și de dezamagire. Va mulțumesc .

  • Bună seara cm l am avut in iunie pe 18 iar acuma nu a mai aparut.... In jyr de 12 trebuia restul de să inca nu l am facut,.... Ce ma sfătuiți

  • Buna.ar fi trebuit sa am c.m pe.data de.20 iata ca nu mi-a venit as putea fi insarcinata desi nu am simptome?

  • Buna ziua ! As putea sa imi dau seama printr.un test sau altfel, daca am rămas gravidă, daca mai am până pe 22 august până imi vine c.m? Pe data de 08.08 as avea ovulatie, iar pe data de 4 s.a întâmplat,,problema" . De atunci sunt balonata, mici dureri ca la menstra.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago