Se poate naste natural dupa operatia prin cezariana? | Intrebari frecvente

Se poate naste natural dupa operatia prin cezariana

Afla daca se poate naste natural dupa operatia prin cezariana direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Se poate naste natural dupa operatia prin cezariana?

–  transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –

Dr. Valeria Herdea:

Nasterea finalizata prin cezariana este intalnita intr-un procent foarte mare. Asistam la momentul acesta in Romania la aproximativ 50-70% dintre gravide care finalizeaza sarcina printr-o operație cezariana. Sigur ca de cele mai multe ori are o indicatie ferma – o disproportie cefalo-pelvina, copilul are capul mai mare, nu poate sa iasa, un bazin stramt al mamei, diverse traumatisme pe care le-a avut mama sau boli cardiace, diabet, epilepsie, alte probleme ale mamei – indica o terminare a sarcinii prin cezariana.

Pe de alta parte, daca am avut o cezariana nu inseamna ca nu putem naste spontan, dar cu pregatire prealabila, cu ajutor specializat, categoric, si în orice caz doar daca ginecologul, mama, respectiv tatal, familia decide asa.

Sigur ca exista femei care au nascut 4-5 cezariene, indiscutabil. Dar nu este indicat sa faci eforturi foarte mari dupa ce ai avut doua-trei cezariene, pentru ca peretele uterin este mult mai lax, mult mai subtire si, din pacate, putem avea probleme foarte mari.

Inca o data: decizia de a finaliza o sarcina depinde doar de ginecolog, neonatolog, de mama. Vor decide impreuna, informat.

cursuri puericultura
Despre autor

Dr. Valeria Herdea

Doctor Valeria Herdea - medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator.

One Comment on “Se poate naste natural dupa operatia prin cezariana? | Intrebari frecvente”

  1. Bună seara dacă am 3 cezariene, a doua fiind impusa de ruptura uterina, mai pot duce o sarcina la bun sfârșit? Pe uter existând o singura cicatrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.