Scolioza la copii – de ce apare si cum se trateaza

scolioza la copii

banner-peg-perego-miababy

Scolioza la copii este o deformare a coloanei, ce poate avea mai multe cauze. Iata care sunt acestea, precum si simptome, metode de diagnostic si tratament.

CUPRINS:

1. Ce este scolioza la copii?
2. De ce apare scolioza
3. Care sunt simptomele scoliozei la copii?
4. Tipuri de scolioza la copii
5. Cum este diagnosticata scolioza?
6. Tratament

Ce este scolioza la copii?

Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale si apare atunci cand coloana are o curbura laterala anormala. Coloana vertebrala normala apare dreapta atunci cand este privita din spate. In cazul unui copil cu scolioza, coloana vertebrala are forma de S sau C. Copilul poate parea ca se sprijina intr-o parte. Curbura poate aparea pe partea dreapta sau stanga a coloanei. Poate sa apara si pe ambele parti in sectiuni diferite. Atat coloana vertebrala toracica, dar si cea lombara pot fi afectate.

banner-peg-perego-miababy

De ce apare scolioza

Majoritatea cazurilor de scolioza se dezvolta la copii sanatosi si nu exista o cauza evidenta. Scolioza idiopatica sau fara cauze cunoscute poate sa apara la orice varsta in timpul copilariei si adolescentei, dar cel mai frecvent apare in timpul unei etape de crestere, de obicei atunci cand copiii au varsta de 10-11 ani. Unii copii au scolioza neuromusculara, care este cauzata de muschi sau nervi slabiti. Acest tip de scolioza afecteaza copiii cu probleme precum paralizia cerebrala, spina bifida si distrofia musculara. Scolioza congenitala este atunci cand scolioza este prezenta la nastere si este cauzata de oase slab formate in coloana vertebrala.

Tulburarile tesutului conjunctiv, cum ar fi sindromul Marfan, pot provoca, de asemenea, scolioza. Scolioza tinde sa fie ereditara, astfel incat genetica ar putea juca un rol in aparitia acesteia.

Astfel, cauzele posibile ale scoliozei includ:

 • probleme ale sistemului nervos precum paralizia cerebrala sau distrofia musculara;
 • afectiuni mostenite care tind sa fie ereditare;
 • diferente in lungimea piciorului;
 • leziuni;
 • infectii;
 • tumori.

curburile coloanei

Postura si scolioza

Ghiozdanul foarte greu al copiilor poate duce la o postura deficitara si poate afecta curbura coloanei. Copilul ajunge sa aiba o postura nenaturala si pot aparea deformari la nivelul coloanei. Se recomanda ca ghiozdanul sa cantareasca maximum 10% din greutatea copilului, iar ghiozdanele tip troller sa nu cantareasca mai mult de 20% din greutatea celui mic. Ghiozdanul trebuie purtat pe ambii umeri, in NICIUN CAZ pe un singur umar – pentru a distribui greutatea in mod egal. E bine sa aiba protectie pentru zona lombara si sa aiba bretele moi si rezistente.

cursuri puericultura

La fel de problematica poate fi si pozitia copilului in banca sau la biroul pentru teme. Pozitia gresita si postura nepotrivita, in timp, pot duce la modificarea curburii normale a coloanei, crescand riscul de scolioza, printre altele. Asigurati-va ca cel mic are o pozitie corecta in banca si la birou.

Care sunt simptomele scoliozei la copii?

Iata care sunt cele mai frecvente simptome ale scoliozei:

miababy magazin
 • diferenta de inaltime a umerilor;
 • capul nu este centrat cu restul corpului;
 • pelvisul se deplaseaza intr-o parte;
 • diferenta de inaltime sau pozitie a soldului;
 • diferenta in inaltimea sau pozitie a omoplatului;
 • diferenta in felul in care bratele stau pe langa corp atunci cand copilul sta drept;
 • diferenta de inaltime a partilor laterale ale spatelui atunci cand copilul se apleaca inainte.

Aceste simptome pot parea impreuna cu alte probleme ale spatelui. De asemenea, pot fi rezultatul unei raniri sau infectii. Copiii cu scolioza au rareori dureri sau dizabilitati legate de curbura coloanei vertebrale. Cand  curbura este severa si necompensata, copiii se pot simti ca si cum nu ar avea echilibru si au probleme cu mersul. Asta apare deoarece capul si trunchiul sunt frecvent deplasate inainte si in lateral.

simptomele scoliozei

Severitatea scoliozei

Scolioza variaza de la usoara la severa, in functie de gradul curburii. Tratamentul depinde daca curbura este stabila sau in crestere si daca este usoara, moderata sau severa.

 • scolioza usoara – o curbura a coloanei vertebrale care masoara adesea intre 10 – 25 de grade, nu necesita niciun fel de interventie medicala, in afara de controale de monitorizare pentru a va asigura ca nu se inrautateste;
 • scolioza moderata – o curbura de 25- 45 de grade – este considerata moderata;
 • scolioza severa – o curbura de 45 de grade sau mai mult – este severa si poate interfera cu capacitatea de functionare a plamanilor si a altor organe interne.

Gradul curburii poate creste in timp, in special in timpul perioadelor de crestere rapida. Daca e depistata la timp, scolioza la copii poate fi tratata deseori fara interventie chirurgicala, dar numai daca tratamentul incepe inainte ca deformarea sa devina severa.

Tipuri de scolioza la copii

Diferite tipuri de scolioza includ:

 • scolioza idiopatica, cel mai frecvent tip de scolioza – afecteaza in principal sugarii, copiii mici si adolescentii, dar in principal fetele adolescente – uneori e denumita „scolioza infantila” sau „scolioza cu debut precoce” si nu are o cauza cunoscuta;
 • scolioza neuromusculara – un efect secundar al afectiunilor care afecteaza muschii, astfel incat acestia devin prea slabi pentru a sustine coloana vertebrala, cum ar fi paralizia cerebrala, miopatie sau spina bifida;
 • scolioza congenitala – cauzata de esecul formarii corespunzatoare a vertebrelor in timp ce copilul se dezvolta inainte de nastere.

Cum este diagnosticata scolioza?

Medicul va verifica daca spatele sau coastele copilului sunt uniforme. Daca medicul constata ca o parte este mai inalta decat cealalta, copilul ar putea avea nevoie de o radiografie, astfel incat sa se poata masura curbura coloanei vertebrale. Curbura se poate agrava pe masura ce copilul creste. Screening-ul copilului pentru scolioza este important, astfel incat orice curbura a coloanei vertebrale sa poata fi depistata devreme si monitorizata cu atentie.

Se va face o rafiografie – este principalul instrument pentru diagnosticarea scoliozei. De asemenea, se poate face RMN, CT. Depistarea scoliozei devreme este importanta pentru tratament. Daca este lasata netratata, scolioza poate cauza probleme cu functia cardiaca si pulmonara.

Complicatiile pe termen lung ar putea include:

 • deformare severa evidenta a coloanei vertebrale;
 • dureri de spate continue;probleme cardiace si pulmonare.

Daca cel mic are scolioza, acesta ar trebui sa aiba controale regulate si radiografii pentru a monitoriza dimensiunea curburii pe masura ce creste. Nu exista teste de laborator utilizate pentru diagnosticarea scoliozei. Ocazional, testele specifice sunt facute pentru a exclude infectia sau alte afectiuni medicale / reumatologice. Ocazional, pacientii pot prezenta o alta anomalie musculo-scheletica, cum ar fi o discrepanta a lungimii piciorului care este cauza principala a deformarii coloanei vertebrale. Trebuie sa se acorde atentie identificarii acestor alte cauze, astfel incat tratamentul sa fie adecvat.

tipuri de scolioza

Tratament

De obicei, cazurile usoare de scolioza nu necesita tratament. Medicul va verifica atent curbura coloanei vertebrale a copilului la fiecare 4 – 6 luni. In cazul in care curbura se agraveaza, este posibil ca cel mic sa poarte un suport corector pentru spate sau un corset pana cand se termina etapa de crestere. Un astfel de suport poate limita activitatea copilului. Tratamentul se bazeaza pe gradul de curbura a coloanei vertebrale, privit din fata sau din spate pe radiografie.

De obicei, pentru un grad usor e suficienta gimnastica medicala sau kinetoterapia, pentru un grad moderat e necesar si un corset sau tratament ortotic, iar pentru formele severe de obicei e esentiala si interventia chirurgicala. Kinetoterapia e indicata de obicei in orice forma de scolioza.  Kinetoterapie sustine imbunatatirea pozitiei coloanei, flexibilitatea coloanei, forta musculara si imbunatateste respiratia. Se efectueaza deseori exercitii pentru corectarea posturii, pentru tonifiere si cresterea flexibilitatii.

Chirurgia

Chirurgia este necesara de obicei cand curbura devine mai mare de 40-50 de grade, mai ales daca cel mic este in perioada de crestere. Procedura chirurgicala recomandata este o fuziune spinala posterioara – oasele coloanei vertebrale sunt indreptate si unite impreuna cu grefa osoasa si tije sau suruburi metalice. Rata de succes a interventiei chirurgicale este foarte mare, iar rata complicatiilor este foarte mica.

Chirurgia este recomandata numai in cazurile severe de scolioza, atunci cand medicii cred ca este posibil ca curbura sa se inrautateasca, chiar si atunci cand un copil nu mai creste. Daca un copil are dureri si o calitate slaba a vietii din cauza scoliozei, medicii ar putea recomanda, de asemenea, o interventie chirurgicala.

Sfaturi

Nu este clar daca exercitiile generale ajuta la imbunatatirea scoliozei, dar miscarea este importanta pentru sanatatea generala si nu trebuie evitata decat daca medicul recomanda. Majoritatea persoanelor cu scolioza sunt capabile sa duca o viata normala si pot face cele mai multe activitati, inclusiv exercitii fizice si sport. Afectiunea nu cauzeaza de obicei dureri semnificative sau alte probleme de sanatate.

Referinte:
(1) https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/idiopathic-scoliosis-in-children-and-adolescents/
(2) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/scoliosis
(3) https://www.choa.org/medical-services/wellness-and-preventive-care/parent-resources/all/signs-of-scoliosis-in-children
(4) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scoliosis/symptoms-causes/syc-20350716
(5) https://www.aboutkidshealth.ca/scoliosis
(6) https://www.srs.org/professionals/online-education-and-resources/conditions-and-treatments/juvenile-scoliosis

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.