Articole

Scoala in pandemie: recomandari pentru parinti si copii in noul an scolar

Scoala in pandemie – Dupa lunile in care orele s-au desfasurat online, revenirea la scoala este dificila si departe de normalitatea cu care copiii, profesorii si parintii erau obisnuiti. Care sunt provocarile cu care atat cei mici, cat si parintii, se confrunta cu scoala in pandemie si ce pot face pentru a face experienta scolara mai usoara?

Cuprins:

1. Scoala in pandemie – provocari pentru parinti si copii
2. La scoala, in siguranta – cum ii protejam pe copii la scoala?
3. Cum ii pot parintii sustine pe copii in aceasta perioada?

Scoala in pandemie – provocari pentru parinti si copii

Scoala in pandemie s-a desfasurat online din martie pana la incheierea anului scolar. Insa odata cu reinceperea anului scolar, apar noi provocari pentru toti cei implicati, deopotriva copii si parinti, dar si cadrele didactice.

Riscuri si provocari

Dificultatile vin pe de o parte din adaptarea la noile reguli privind desfasurarea orelor; (spalarea mai frecventa a mainilor, pastrarea distantarii fizice dintre copii, purtarea mastilor de protectie). Pentru copii poate fi mai dificil decat pentru adulti sa se obisnuiasca cu aceste reguli si sa si le aminteasca de fiecare data cand ar trebui sa le respecte.

Pe de alta parte, frecventarea cursurilor la scoala poate creste riscul infectarii cu noul Coronavirus, lucru care creste stresul si anxietatea parintilor, cu atat mai mult daca au in familie persoane mai vulnerabile din punct de vedere al sanatatii (bunici sau membrii ai familiei cu probleme cronice de sanatate). Temerile ca alte familii ale colegilor de scoala nu sunt foarte precaute sau nu respecta regulile pentru limitarea infectarii pot contribui, de asemenea, la stresul parintilor.

O alta problema care trebuie gestionata de parinti tine de cine se va ocupa de copii atunci cand orele se desfasoara online (in sistemul hibrid sau in eventualitatea revenirii la scoala online).

Beneficiile pentru copii ale reinceperii scolii

Dincolo de aceste riscuri, e important pentru copii sa mearga la scoala; nu doar pentru cunostintele si deprinderile pe care le invata, dar si pentru o serie de alte beneficii:

  • Revederea cu colegii si prietenii lor, socializarea si interactiunile sociale fata in fata sunt foarte importante pentru dezvoltarea copiilor.
  • Mersul la scoala inseamna mai putine ore petrecute in fata unor ecrane (in cazul orelor desfasurate online); interactiune in persoana cu cadrele didactice; faptul ca nu mai e nevoie de un parinte care sa medieze predarea (cum se intampla la orele online).
  • Pentru copiii ai caror parinti lucreaza, scoala poate fi o optiune mai sigura decat a ramane singuri acasa sau a petrece timpul in fata unui dispozitiv electronic.

Constientizarea acestor aspecte pozitive ii poate ajuta pe parinti sa vada si partea buna a reinceperii scolii; (chiar daca se desfasoara in aceste conditii).

Cel putin o perioada, scoala in pandemie va necesita o perioada de adaptare la “noua normalitate”. Pentru unele familii, scoala se desfasoara in sistem hibrid (copiii merg la scoala o perioada, apoi fac orele online), pentru altele, copiii merg la scoala in fiecare zi. Insa pentru toate exista incertitudinea in legatura cu modul in care se va desfasura scoala in urmatoarele luni.

La scoala, in siguranta – cum ii protejam pe copii la scoala?

La scoala, copiii trebuie sa se obisnuiasca cu noile reguli si rutine impuse de contextul pandemiei. Insa e important sa inteleaga de acasa de ce sunt necesare aceste masuri si cum se pot proteja atat pe ei insisi, cat si pe colegii si profesorii lor.

Ce pot face parintii:

Monitorizati cu atentie starea de sanatate a copiilor. Iar dimineata asigurati-va ca cei mici nu prezinta posibile simptome ale imbolnavirii cu noul Coronavirus (durere in gat, tuse, dificultati respiratorii, febra, pierderea gustului sau a mirosului, varsaturi, diaree). In cazul prezentei unor astfel de simptome, evitati sa duceti copilul la scoala si luati legatura cu medicul de familie.

Daca drumul pana la scoala este parcurs cu un mijloc de transport in comun, ganditi-va la variante alternative (daca sunt posibile); de exemplu, mersul pe jos sau pe bicicleta pana la scoala, unul dintre parinti care sa il duca cu masina ocazional. Daca mijlocul de transport este singura modalitate, asigurati-va ca cei mici poarta masca si in interiorul vehiculului si ca isi igienizeaza mainile dupa ce coboara (avand tot timpul la ei solutii dezinfectante pentru maini).

Asigurati-va ca cei mici au la ei masti suficiente, pentru a le putea schimba atunci cand se umezesc.

Vaccinarea antigripala este cu atat mai importanta in acest sezon, de aceea vorbiti din timp cu medicul de familie despre imunizarea copiilor si a intregii familii.

Cum ii pot parintii sustine pe copii in aceasta perioada?

Este normal pentru copii in aceasta perioada sa fie anxiosi sau ingrijorati in legatura cu noile reguli de care trebuie sa tina cont, dar si in legatura cu virusul; (mai ales daca si familia lor este preocupata de riscul privind infectarea cu noul Coronavirus). Explicati-le ca e normal ceea ce simt si ca sunteti alaturi de ei.

Comunicarea deschisa cu copiii

Vorbiti deschis cu copiii, pentru a va asigura ca stiu ce au de facut pentru a limita riscul infectarii, dar si pentru a povesti intamplarile de peste zi si dificultatile lor legate de respectarea regulilor de protectie ii ajuta sa gestioneze mai usor aceasta adaptare.

Daca cei mici sunt tematori sau ingrijorati in legatura cu riscul de imbolnavire, incurajati-i sa povesteasca despre fricile si ingrijorarile lor. Vorbiti despre ceea ce este in controlul nostru pentru a putea limita riscul de imbolnavire. Exemple de ce este in controlul nostru:

  • respectarea regulilor de igiena acasa, la scoala, in mijlocul de transport, pe strada;
  • monitorizarea starii de sanatate si ramanerea acasa in cazul unor probleme de sanatate sau daca copilul nu se simte bine;
  • alimentatie echilibrata, odihna adecvata, activitatea fizica – sunt aspecte care contribuie la mentinerea organismului intr-o stare buna de sanatate;

Daca cei mici merg la scoala sau scoala se desfasoara in sistem hibrid, pregatiti-i si pentru eventualitatea in care, in cazul unei evolutii negative a situatiei cazurilor, se va decide revenirea la scoala online.

Importanta rutinelor zilnice

Mentineti rutinele legate de scoala cu care copiii erau obisnuiti, adaugand activitatile care tin de noile reguli de igiena. Rutinele le ofera copiilor siguranta si control. In acest context e nevoie de obisnuirea lor cu noi rutine legate de scoala, care sa includa normele de siguranta: purtarea mastii la scoala, spalarea mainilor, mentinerea distantei fizice fata de ceilalti copii.

Daca scoala se desfasoara in sistem hibrid, incercati sa mentineti relativ acelasi program in timpul scolii online si in timpul mersului la scoala; (de exemplu, aceeasi ora de culcare, aceleasi ore ale meselor, aceeasi structura a unei zile din timpul saptamanii).

Activitati in timpul liber

Pentru perioadele in care copiii invata online (in cazul scolii de tip hibrid sau exclusiv online), implicati-i in activitati placute; ideal in aer liber, in care sa isi consume energia si eventual sa poata socializa cu prietenii lor in siguranta. De asemenea, petreceti timp impreuna intreaga familie; copiii mai anxiosi in legatura cu separarea de parinti au nevoie de mai multa conexiune cu ei, mai ales in aceasta perioada. Activitatile relaxante, care ii linistesc si ii calmeaza, sunt iarasi binevenite in programul lor zilnic.

Copiii se incarca cu emotiile parintilor; de aceea daca acestia la randul lor sunt stresati, anxiosi, agitati in legatura cu scoala in timp de pandemie si cu tot ce implica acest lucru, cei mici vor prelua si ei aceste trairi. Despre cum putem reduce stresul si anxietatea legate de noul an scolar cititi pe larg in acest articol.

Referinte:

(1) Return to School During COVID-19 – https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/COVID-19/Pages/Return-to-School-During-COVID-19.aspx
(2) 6 ways parents can support their kids through the coronavirus disease (COVID-19) outbreak – https://www.unicef.org/romania/stories/6-ways-parents-can-support-their-kids-through-coronavirus-disease-covid-19-outbreak
(3) American Academy of Pediatrics Offers Back-to-school Tips Amid Covid-19 – https://www.healthychildren.org/English/news/Pages/Back-to-school-Tips-Amid-Covid-19.aspx
(4) How to support your child if they are feeling anxious about coronavirus – https://youngminds.org.uk/media/3702/how-to-support-your-child_corona.pdf

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago