Sciatica in sarcina este destul de comuna, fiind o durere ce porneste din partea inferioara a spatelui, se duce spre fesa si in jos pe picior. Iata de ce apare si ce solutii exista.
CUPRINS:
1. Ce este sciatica?
2. Simptomele de sciatica la gravide
3. Cauzele aparitiei sciaticii in sarcina si factorii de risc
4. Preventirea durerilor de sciatica la gravide
5. Exercitii simple pentru ameliorarea durerilor sciatice
6. Tratarea durerilor nervului sciatic in sarcina
Sciatica este o durere ce iradiaza, care pleaca din partea inferioara a spatelui sau a fesei in jos pe picior. Multe femei insarcinate se confrunta cu aceasta durere, iar frecventa sa creste pe masura ce sarcina progreseaza, fiind mai des intalnita in trimestrul al treilea de sarcina.
Nervul sciatic este cel mai mare nerv din corp. Conecteaza maduva spinarii la muschii piciorului. Cand nervul sciatic este lezat, acesta poate provoca dureri la nivelul spatelui inferior, picioarelor, pelvisului si calcaiului. Sciatica poate fi declansata de o leziune, vreme rece, postura deficitara, hernii, sarcina etc.
Simptomul principal al sciaticii este durerea la nivelul spatelui, feselor si picioarelor. Poate porni din partea inferioara a spatelui si poate iradia in jos in picioare. Alte simptome pe care medicii le asociaza cu sciatica includ:
In timpul sarcinii, hormonul relaxina creste, ceea ce ajuta la pregatirea pelvisului pentru nastere prin relaxarea ligamentelor. Pe masura ce ligamentele slabesc si centrul de gravitatie al corpului se schimba, nervul sciatic se poate misca, ceea ce duce la o senzatie de durere ce se extinde spre fese si picioare.
Durerea din sciatica generala este de obicei cauzata de probleme ale coloanei lombare, cum ar fi un disc herniat. Poate fi, de asemenea, cauzata de modificari osoase, cum ar fi ingustarea coloanei vertebrale sau stenoza, osteoartrita sau boala degenerativa a discului sau o alta afectiune care afecteaza coloana vertebrala numita spondilolisteza. Aceste situatii pot pune presiune asupra nervului sciatic, provocand simptome.
Ce provoaca sciatica in sarcina? Schimbarea nivelului de hormoni, impreuna cu mecanica – mai exact cresterea in greutate, schimbarea centrului de greutate, muschii intinsi ai spatelui – pot contribui la dezvoltarea sciaticii in timpul sarcinii. Sciatica in timpul sarcinii apare din cauza cantitatilor crescute de relaxina din organismul gravidei, care face ca ligamentele sa se modifice in pregatirea nasterii. Aceasta slabire este normala, dar se modifica si centrul de greutate. Abdomenul in crestere duce la modificarea posturii, aparitia unor curburi anormale la spate, ceea ce poate provoca inflamarea sau prinderea nervului sciatic. Durerea este deseori agravata de statul pe scaun, statul in picioare, ridicatul din pat etc.
Sciatica din cauza unei hernii de disc in timpul sarcinii nu este comuna. Simptomele sciaticii pot fi, de asemenea, cauzate de tensiunea musculara si articulatiile instabile. Greutatea bebelusului poate adauga, de asemenea, probleme la nivelul articulatiei, deoarece pune presiune suplimentara asupra pelvisului si articulatiilor soldului. Ocazional, pozitia copilului poate pune presiune asupra nervului sciatic.
Factorii de risc pentru sciatica in sarcina includ oricare dintre urmatoarele:
Cum poate fi prevenita durerea de sciatica in sarcina? Desi sciatica poate aparea in orice moment, este foarte probabil sa apara in al doilea sau al treilea trimestru al sarcinii, pe masura ce mama castiga mai multa greutate, iar copilul se schimba pentru a ajunge in pozitia pentru nastere. Din fericire, o mare parte din durerea legata de sciatica poate fi evitata urmand unele sfaturi:
O serie de exercitii fizice utile in sarcina pentru durerile sciatice sunt:
Vestea buna este ca sciatica are tendinta de a raspunde la remedii la domiciliu. De obicei, sciatica dispare de la sine, desi poate dura ceva timp dupa nasterea copilului pentru a se reduce pe deplin. Daca aveti dureri sciatice in timpul sarcinii, puteti incerca diferite remedii pentru a calma durerea, cum ar fi:
Desi exista multe remedii pentru sciatica, fiecare sarcina este unica pentru fiecare mama. Unele metode pentru ameliorarea durerii sciatice in timpul sarcinii vor functiona mai bine pentru tine decat altele. Dupa ce ai aflat ce metode functioneaza cel mai bine pentru tine, le poti incorpora in programul tau zilnic pentru a te asigura ca te simti cat mai bine pe durata sarcinii.
Pozitiile pe care le puteti folosi in timpul travaliului pot fi limitate de sciatica. Ca in orice problema la spate, aveti grija la postura. Cand alaptati, asezati-va pe un scaun cu spatele drept. Ridicati copilul la san cu o perna si tineti picioarele ferme pe podea. Cand ridicati copilul, tineti spatele drept, indoiti genunchii si evitati miscarile de rasucire.
Daca durerea din sciatica este cauzata de uterul care pune presiune asupra nervului sciatic, atunci durerea ar trebui sa dispara dupa sarcina. Unele femei au sciatica in timp ce sunt insarcinate, dar sarcina nu este cauza durerii. Daca ati suferit o leziune in timpul sarcinii sau o leziune inainte de sarcina, atunci durerea legata de sciatica poate sa apara din cand in cand si dupa sarcina.
Referinte:
(1) Sciatica During Pregnancy, link: https://www.everydayhealth.com/sciatica/pregnancy/
(2) Sciatica in pregnancy, link: https://www.babycenter.com.au/a546397/sciatica-in-pregnancy
(3) Sciatica During Pregnancy, link: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/sciatica/
(4) An Overview of Sciatica During Pregnancy, link: https://www.verywellfamily.com/sciatica-during-pregnancy-4580546
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…