Sarcina

Sarcina si bolile de inima si vase

Afla totul despre sarcina si bolile de inima si vase, ce se intampla cu inima in sarcina, cum trebuie sa procedeze femeile cardiace si care sunt semnele unei disfunctionalitati ale inimii in sarcina. 

Ce se intampla cu inima in sarcina?

Sarcina are efecte majore asupra mamei, iar sistemul cardiovascular este cel mai afectat de aceste schimbari. Inima mamei este nevoita sa pompeze o cantitate din ce in ce mai mare de sange, proportional cu luna de sarcina, asadar inima va depune un efort suplimentar. In cazul femeilor sanatoase, riscurile sunt minime, insa in cazul femeilor cu boli de inima, sarcina poate fi complicata, iar monitorizarea cardiaca este importanta.

Tanara cardiaca care doreste sa devina mama constituie o problema importanta. In cursul unei sarcini, inima e obligata sa-si sporeasca activitatea. Deci sa foloseasca forta sa de rezerva. Dar se
intelege ca forta de rezerva la o inima bolnava scade pe masura ce boala avanseaza si in lumina acestui sfat, medicul admite sau nu sarcina.

Apreciarea rezistentei fortelor de rezerva ale inimii se face in functie de felul bolii si de simptomele prezentate de gravida bolnava. Uneori insa aceste simptome nu se datoreaza agravarii bolii ci insasi sarcinii. O cardiaca compensata supravegheata de medic si bine ingrijita va suporta sarcina la fel de bine ca si o gravida sanatoasa.

Este contraindicata sarcina la o bolnava de inima in urmatoarele situatii:

  • insuficienta cardiaca recenta sau in trecut
  • tulburari de ritm
  • hipertensiune arteriala severa
  • infectie reumatica evolutiva
  • existenta in antecedente a unui infarct miocardic,
  • asocieri intre bolile de inima si tuberculoza pulmonara.

Intreruperea sarcinii in primele 3 luni este obligatorie daca femeia gravida prezinta una dintre bolile mentionate mai sus.

In tot cursul sarcinii pentru a depista orice tendinta de decompensare a inimii si a o trata energic daca este cazul, bolnava va evita sa se oboseasca, va accepta un regim igieno-dietetic corespunzator si va ramane sub supravegherea medicului.

Complicatiile unor boli de inima aparute dupa primul trimestru al sarcinii vor fi tratate si supravegheate medical pana la nastere. Intreruperea sarcinii in acest interval agraveaza insuficienta cardiaca.

Nasterea pe caile normale este de preferat. Daca travaliul se prelungeste, alegerea cailor de nastere, deci travaliul dirijat, este facuta de la caz la caz de catre medicul obstetrician in colaborare cu medicul cardiolog.

Care sunt semnele unei disfunctionalitati cardiace in sarcina?

Primele semne ce pot indica o boala cardiaca sunt:

  • durere toracica
  • palpitatii
  • respiratie greoaie / dispnee
  • umflarea membrelor inferioare
  • oboseala excesiva

Tulburarile de ritm in sarcina

  • Extrasistolele ventriculare. Acestea inseamna aparitia unor dereglari in activitatea electrica a inimii. Mama poate sa aiba palpitatii sau sa simta dureri de scurta durata, localizate in jurul pieptului.
  • Tulburarile de ritm. Acestea sunt dereglari declansate de schimbarile hormonale, hemodinamice si emptionale ale mamei si pot duce la aritmii supraventriculare si ventriculare.
  • Antiaritmicele. Mamele cu problemele de inima care urmeaa tratament medicamentos trebuie reevaluate de medic, deoarece sarcina poate reduce eficacitatea medicamentelor.

Electrocardiograma (EKG, ECG) in sarcina

Electrocardiograma (EKG sau ECG) este un test non-invaziv, rapid, care ofera informatii despre activitatea inimii. Acesta inregistreaza activitatea electrica a inimii si poate depista bolile cardiace in sarcina.

Electrocardiograma este recomandata de medic in cazul in care mama sufera de palpitatii severe si are scopul de a:

  • depista problemele de ritm cardiac prin masurarea acestuia
  • diagnostica atacul de cord
  • afla cauzele durerilor toracice
  • observa daca exista semne ale pericarditei
  • descoperi daca mama sufera de ischemie – flux de sange insuficient la nivelul inimii
  • daca inima este marita

Cardiomiopatia peripartum

Cardiomiopatia peripartum este foarte rara. Aceasta este o forma de cardiomiopatie dilatativa (inima se mareste) si apare ori in timpul sarcinii ori dupa nastere, la femeile sanatoase care nu au mai avut probleme cu inima. Este o boala a ventriculului stang, inexplicabila, iar femeile care sufera de aceasta boala pot incepe sa aiba si urmatoarele simptome de insuficienta cardiaca: edeme, hipertensiune, palpitatii , dureri anginoase, ameteli, astenie, etc. Riscul este insa mic pentru a dezvolta aceasta boala.

Hipertensiunea arteriala

Multe viitoare mame se confrunta cu hipertensiune arteriala in sarcina, fiind una dintre cele mai des intalnite boli in sarcina. Asadar, monitorizarea tensiunii arteriale trebuie sa fie continua, atat inainte cat si pe parcursul sarcinii dar si dupa nastere.

Hipertensiunea arteriala poate duce la complicatii precum insuficienta renala, edeme si chiar si atacuri vasculare cerebrale.

Ce probleme poate cauza hipertensiunea arteriala in sarcina?

O tensiune arteriala crescuta poate creste riscul pentru urmatoarele probleme:

  • Scaderea fluxului de sange la nivelul placentei ce reduce nivelul de oxigen si nutrienti pentru copil si implicit poate duce la incetinirea dezvoltarii fatului.
  • Distrugerea placentara – aceasta se detaseaza prematur de uter si va depriva fatul de oxigen, cauzand si sangerari vaginale intense.
  • Nastere prematura. Aceasta poate fi si recomandata de medic atunci cand sunt factori care amentinta viata mamei.

Preeclampsia se poate manifesta prin hipertensiune arteriala si proteine in exces in urina. Aceasta problema medicala grava poate aparea dupa saptamana 20 de sarcina si va creste riscul mamei de a dezvolta boli cardiovasculate, chiar daca tensiunea se normalizeaza dupa nastere.

Tahicardia in sarcina

In cazul in care ritmul cardiac trece de 90-100 de batai pe minut, mama trebuie sa ceara sfatul unui medic pentru a verifica daca sufera de tahicardie. Cauzele tahicardiei in sarcina pot fi:

In cazul in care primiti diagnostic de tahicardie, tratamentul poate consta in administrarea de antiaritmice si beta-blocante sau pur si simplu indicatii pentru uns til de viata sanatos, fara tutun, alcool, cafea si cu o alimentatie sanatoasa.

Sindromul Eisenmenger

Femeile cu acest sindrom trebuie sa evite obligatoriu sarcina si se intalneste de obicei la persoanele care s-au nascut cu afectiuni cardiace congenitale. Femeile cu aceasta boala nu au voie sa ramana insarcinate deoarece riscul de moarte pentru mama este de peste 50%, iar pentru copil de peste 25%.  Simptomele acestui sindrom includ:

  • culoarea albastruie a pielii
  • hipertensiune pulmonara
  • oboseala
  • dureri toracice
  • palpitatii
  • ameteli
  • dureri de cap etc.
Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna am 32 de ani si doi copii sănătoși eu de 6 ani eu nu am mai ramas gravida de câteva zile am aflat ca sunt gravidă dar mi ei mi este frica sa păstrez sarcina din cauza unor probleme de sănătate eu am insuficiență mitrala grad 1 Si suflu sistolic inocent si nu stiu daca pot naște acest copil chiar dacă mi l doresc

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago