Saptamana 38 de sarcina

Saptamana 38 de sarcina

Saptamana 38 de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 38 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre al treilea trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

Pe masura ce fatul se misca mai mult, presiunea pevina si durerea de spate se intensifica. O schimbare majora in aceasta etapa este formarea canalelor lacrimale. Copilul reactioneaza mai intens la sunete.

Copilul cantareste in medie 2800 g si are lungimea medie de 34 cm. Inca se formeaza depuneri de tesut adipos. Daca astepti un baietel, testiculele acestuia cel mai probabil au coborat in scrot.

saptamana 38

Simptome:

  • urinari frecvente – copilul pune o presiune tot mai mare pe vezica urinara;
  • dureri de spate;
  • anxietate – cu cat te apropii mai mult de momentul nasterii, este normal sa te confrunti cu stari de anxietate si temeri. Incearca sa te relaxezi si sa te odihnesti cat mai mult;
  • picioare umflate;
  • probleme cu somnul;
  • scurgeri vaginale;
  • contractii Braxton Hicks.

In aceasta etapa urinarile sunt foarte frecvente din cauza presiunii pelvine crescute. Din acest motiv, este important sa te mentii hidratata. Pierderea dopului gelatinos este unul dintre semnele inceperii travaliului.

Daca apar contractii care dureaza mai mult de 30 secunde, reapar la intervale specifice, pot fi semnul travaliului. Incepand din saptamana 37 se considera nastere la termen, astfel ca te poti astepta in orice moment la inceperea travaliului.

Este momentul sa te gandesti si la modul in care vei alege sa hranesti copilul, sa te informezi cu privire la beneficiile alaptarii la san si tot ce presupune alaptarea la san.