saptamana 3 de sarcina

Saptamana 3 de sarcina

saptamana 3 de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 3 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre primul trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

Embrionul este un blastocist format din sute de celule. In aceasta etapa, sarcina ar putea fi depistata cu ajutorul testelor de sarcina, odata ce blastocistul ajunge in uter, si celulele placentei ce urmeaza sa se formeze produc gonadotropina corionica umana (hCG). Are loc implantarea ovulului fertilizat daca nu a avut loc deja.

Dupa efectuarea testului de sarcina se recomanda un control ginecologic. Inca din momentul conceptiei, organismul incepe sa treaca printr-o serie de modificari, dar in general fara simptome vizibile. Majoritatea simptomelor sunt date de modificarile hormonale care se declanseaza incepand din aceasta perioada. Chiar daca pot aparea semne, sunt in general confundate cu simptomele sindromului premenstrual.

Simptome:

  • intensificarea simtului mirosului;
  • senzatie de presiune abdominala;
  • gust metalic in gura;
  • sangerari usoare cauzate de prinderea ovulului fecundat de peretii uterului;
  • greata usoara – din cauza modificarii concentratiei de hormoni (se intensifica greturile matinale, sau poate fi vorba de greturi ce persista pe durata intregii zile);
  • dureri la nivelul sanilor si sensibilitate;
  • oboseala – multe femei se confrunta cu stari de oboseala inca din primele saptamani de sarcina din cauza cresterii productiei de hormoni (de asemenea, poate creste ritmul cardiac si creste temperatura corpului mult mai rapid la efort, chiar la un efort minim).

Embrionul are dimensiunea unui varf de ac. Este esential aportul adecvat de nutrienti ca acid folic, proteine, calciu, fier. Cel mai important este acidul folic, un nutrient esential ce protejeaza copilul de anomalii ca spina bifida si poate conferi protectie impotriva hipertensiunii. Acidul folic este administrat femeilor insarcinate sub forma de suplimente, dar poate fi crescut aportul de acid folic si din alimentatie: cereale integrale, spanac, salata verde, oua, fenicul, varza etc. Pentru a combate oboseala, odihneste-te corespunzator, dormi suficient si include sportul in activitatea ta zilnica.