Sarcina oprita in evolutie – iata care pot fi cauzele si factorii de risc pentru sarcina oprita in evolutie (desi de cele mai multe ori cauzele raman necunoscute), cum se manifesta, cum se stabileste diagnosticul si ce metode de preventie exista.

CUPRINS:

1. Ce inseamna sarcina oprita in evolutie?
2. Sarcina oprita din evolutie – cauze si factori de risc
3. Simptome si diagnostic
4. Preventie pentru urmatoarele sarcini

Ce inseamna sarcina oprita in evolutie?

In jur de 1 din 4 sarcini se pierd in primele 3 luni de la conceptie. In cele mai multe cazuri, nu este posibil sa se gaseasca un motiv, desi de multe ori e din cauza unei anomalii cromozomiale care opreste dezvoltarea corecta. Sarcina oprita in evolutie inseamna practic faptul ca fatul moare in uter. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sarcina oprita in evolutie inseamna decesul produsului de conceptie inainte de expulzia completa din mama – indiferent de etapa sarcinii, daca terminarea sarcinii a fost indusa sau nu. Inseamna ca fatul nu respira si nu sunt semne de viata – batai cardiace, pulsatii ale cordonului ombilical, miscari musculare voluntare.

Decesul fetal e clasifica in functie de etapa sau varsta gestationala. Daca apare in primul trimestru de sarcina, fara eliminarea de tesuturi fetale, se numeste sarcina oprita in evolutie, sarcina retinuta sau avort silentios. Dupa primele 3 luni de sarcina, se numest moarte intrauterina.

Ce este pierderea precoce a sarcinii – pierderea unei sarcini timpurii?

O pierdere precoce a sarcinii este cunoscuta sub numele de avort spontan. Reprezinta orice sarcina care se incheie de la sine in primele 20 de saptamani de gestatie. Avortul poate fi de mai multe tipuri:

  • avort complet – cand embrionul si tesuturile din jur au fost expulzate din uter (de obicei duce la crampe si sangerare);
  • avort incomplet – atunci cand colul uterin se deschide si un anumit tesut este expulzat, dar embrionul sau tesutul se poate sa nu paraseasca complet uterul (durerea si sangerarea persista);
  • avort pierdut – cand embrionul a murit, dar ramane in uter (e posibil ca mama sa nu stie, nefiind simptome);
  • amenintare de avort – cand apar sangerari si crampe, dar colul ramane inchis;
  • avort recurent – cand aveti 3 sau mai multe avorturi false in primul trimestru.

Alte probleme pot duce, de asemenea, la o pierdere precoce a sarcinii:

  • Sarcina chimica – este un avort extrem de timpuriu -de obicei apare in primele saptamani dupa conceptie. Anomaliile cromozomiale impiedica embrionul sa se dezvolte normal. Multe femei nici nu stiu ca sunt insarcinate atunci cand au un avort spontan dintr-o sarcina chimica.
  • Sarcina fara embrion (sarcina anembrionica) – apare cand ovulul fertilizat se implanteaza in peretele uterului, dar fatul nu se dezvolta niciodata.
  • Sarcina ectopica – atunci cand ovulul fecundat se implanteaza in alta parte, nu in uter (de obicei in trompa uterina).
  • Sarcina molara – este o problema rara care apare dintr-o eroare genetica in timpul fertilizarii (face ca tesutul anormal sa se dezvolte in locul unui embrion, nu este o sarcina viabila, dar provoaca simptome obisnuite de sarcina).

Pierderea precoce a sarcinii

Cele mai frecvente simptome ale avortului sunt sangerarea si crampele. Dar, retineti ca asta NU inseamna neaparat ca aveti un avort spontan. Pana la o treime dintre sarcini vin cu unele sangerari. Aproximativ jumatate dintre acestea au drept rezultat sarcini normale. Daca aveti sangerare sau crampe in primul trimestru, adresati-va medicului.

Exista si alte semne comune care indica faptul ca puteti suferi un avort spontan:

  • dureri de spate usoare pana la severe (mai severe decat crampele menstruale);
  • pierdere in greutate;
  • secretii alb rozii din vagin;
  • contractii (dureroase, care se intampla la fiecare 5 – 20 de minute);
  • eliminarea din vagin a unui tesut care arata ca un cheag;
  • scadere brusca a semnelor de sarcina.

Sarcina anembrionica

Sarcina anembrionica apare atunci cand un ovul fecundat se implanteaza in uter, dar nu se dezvolta intr-un embrion. De asemenea, este denumita sarcina fara embrion si este o cauza principala a avortului preccce. Se produce atunci cand o sarcina se incheie de la sine in primele 20 de saptamani.

Adesea, e din cauza unor probleme cromozomiale sau poate aparea din cauza diviziunii celulare anormale. In orice caz, corpul opreste sarcina, deoarece recunoaste aceasta anomalie. In caz de sarcina anembrionica, este posibil ca femeia sa fi avut semne de sarcina. De exemplu, este posibil sa fi avut un test de sarcina pozitiv sau intarzierea menstruatiei. Apoi, este posibil sa apara semne de avort, cum ar fi: crampe abdominale, spotting sau sangerari vaginale ca niste pete, menstruatie mai severa decat de obicei.

Diagnosticare

In caz de sarcina anembrionica, nivelul de gonadotropina corionica umana (hCG) poate creste. Placenta produce acest hormon dupa implantare. Nivelul de hCG poate continua sa creasca, deoarece placenta poate creste pentru o scurta perioada, chiar si atunci cand un embrion nu este prezent. Din acest motiv, de obicei, este necesara o ecografie pentru a diagnostica problema. Ecografia va arata placenta si sacul embrionar gol. Un ovul de acest tip duce in cele din urma la avort. Nu este capabil sa se transforme intr-o sarcina viabila.

Sarcina oprita in evolutie – cauze si factori de risc

De obicei, cand vine vorba de sarcina oprita in evolutie, cauzele nu sunt complet cunoscute. Printre cauzele posibile se numara:

  • probleme materne, ca diabetul mamei, lupus eritematos sistemic, infectii, preeclampsie, eclampsie, varsta materna avansata, boala Rh, probleme tiroidiene, traumatisme materne, rupturi uterine, probleme uterine etc.;
  • probleme fetale, ca restrictie de crestere intrauterina, anomalii cromozomiale, probleme genetice, infectii;
  • probleme cu placenta – ruptura placentara, vase praevia, insuficienta placentara etc.

Un procent de aproape 60% dintre sarcinile oprite in evolutie nu au o cauza cunoscuta.

Placenta ii ofera bebelusului oxigen si substante nutritive esentiale, astfel ca orice element ce interfera, pune copilul in pericol. Problemele cu placenta pot fi responsabile pentru aproape un sfert dintre toate cazurile de sarcina oprita in evolutie. Aceste probleme pot include fluxul sangvin slab, inflamatii si infectii. O infectie a mamei, bebelusului sau placentei poate duce la sarcina oprita in evolutie. Infectia drept cauza pentru decesul fatului este mai frecventa inainte de a 24-a saptamana. Infectiile care se pot dezvolta includ infectii cu citomegalovirus (CMV), herpes genital, listerioza, sifilis sau toxoplasmoza.

Sanatatea mamei poate contribui la decesul fatului. Doua probleme de sanatate care apar mai frecvent la sfarsitul celui de al doilea trimestru si inceputul celui de-al treilea sunt preeclampsia si hipertensiunea arteriala cronica. Altele sunt diabetul, lupusul, obezitatea, trombofilia in sarcina, bolile tiroidiene.

Restrictia de crestere intrauterina

Restrictia de crestere intrauterina este o afectiune in care copilul este semnificativ mai mic decat se astepta pentru numarul de saptamani de sarcina. In cazuri severe, aceasta afectiune poate provoca moartea fatului  sau riscul crescut de pierdere a nou-nascutului. Asta din cauza faptului ca bebelusul nu primeste suficient oxigen sau alti nutrienti importanti. Problemele de sanatate si stilul de viata al mamei pot creste, de asemenea, riscul restrictiei de crestere intrauterina, iar medicii depisteaza aceste probleme in timpul controalelor prenatale. Unii factori de risc specific sunt preeclampsia, hipertensiunea arteriala indusa de sarcina si fumatul in sarcina.

Simptome si diagnostic

De multe or, nu exista simptome sau semne si sarcina oprita in evolutie este depistata doar la ecografie. Uneori se poate observa reducerea miscarilor fetale. Pot sa apara uneori si sangerari vaginale, oboseala, greata si somnolenta. Dupa ce se constata decesul fetusului, se poate astepta eliminarea naturala a tesuturilor sau se poate interveni. Se va face adesea autopsia fetusului pentru a depista cauza exacta – cu consimtamantul parintilor. Se pot face examinari ale placentei, teste genetice si analiza cromozomiala, precum si teste materne.

Ce se intampla in continuare?

Dupa ce se stabileste un diagnostic clar de sarcina oprita in evolutie si deces fetal, e necesara eliminarea tesuturilor din uter. Se face adesea inducerea travaliului pentru a preveni complicatiile. Se poate face chiuretaj sau se pot folosi supozitoare vaginale cu prostaglandina E2, se poate administra misoprostol vaginal sau oral sau oxitocina.

Sprijin pentru mama dupa pierderea sarcinii

Fiecare om reactioneaza diferit in astfel de situatii, dar cu siguranta e nevoie de sprijin si intelegere. E perfect normal sa simti durere emotionala, sa plangi si sa fii suparata. Discuta cu partenerul si cu cei dragi despre ceea ce simti. Timpul de recuperare fizica depinde de o serie de factori. Este important sa nu va invinovatiti sau sa simtiti nevoia sa „treceti peste”. Acordati-va timp pentru a procesa tot ceea ce s-a intamplat, pentru a intelege si exprimati-va sentimentele.

Este extrem de important sa nu minimizati in niciun fel pierderea sau sa alimentati vinovatia. Acceptati sprijinul celor din jur si vorbiti cu ei despre modul in care va simtiti.

Preventie la urmatoarele sarcini

Testele facute acum vor ajuta medicul sa inteleaga posibilele cauze. Astfel, va putea efectua anumite controale suplimentare sau va prescrie anumite tratamente in acest sens. Pot fi necesare unele ajustari in ceea ce priveste stilul de viata sau sanatatea mamei – controlul glicemiei, screening-uri genetice, ecografii etc.

O sarcina oprita in evolutie nu inseamna ca nu veti putea avea alte sarcini sanatoase pe viitor. Medicul va va informa cu privire la eventuale riscuri si va va spune cand sunteti pregatita fizic sa ramaneti gravida din nou. E important, insa, sa va acordati timp pentru a fi pregatita si din punct de vedere emotional. E bine sa mergeti la controale medicale periodic si inainte de a ramane insarcinata. Daca aveti factori de risc, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala, mergeti la medic periodic pentru a gestiona si monitoriza aceste probleme. Adoptati un stil de viata sanatos, aveti grija de sanatatea voastra – fizica si mentala.

Medicii incurajeaza femeile sa aiba grija de ele inainte de a ramane insarcinate si in timpul sarcinii. Adoptati o dieta sanatoasa care include doza optima de acid folic (in special inainte de a ramane insarcinata si in primele etape de sarcina) si faceti exercitii fizice regulat. Este deosebit de important sa evitati alcoolul, tutunul si anumite medicamente.

Nu toate sarcinile oprite in evolutie pot fi prevenite, dar puteti reduce riscul prin renuntatea la fumat, evitarea alcoolului si a drogurilor in timpul sarcinii – acestea pot afecta serios dezvoltarea copilului si pot creste riscul de avort si deces. De asemenea, evitati sa dormiti pe spate dupa 28 de saptamani si verificati miscarile bebelusului.

Referinte:
1. https://www.who.int/maternal_child_adolescent/epidemiology/stillbirth/en/ https://www.cdc.gov/ncbddd/stillbirth/facts.html
2. https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/blighted-ovum/
3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pregnancy-loss-miscarriage/expert-answers/blighted-ovum/faq-20057783
4. https://americanpregnancy.org/pregnancy-loss/stillborn-trying-to-understand/
5. https://www.nhs.uk/conditions/stillbirth/causes/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

2 săptămâni ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago