Articole

Sarcina geriatrica (dupa 35 de ani) – ce riscuri presupune?

Sarcina geriatrica poate avea o serie de riscuri asociate, din mai multe privinte. Iata care sunt acestea, si ce poti face pentru a avea o sarcina sanatoasa dupa varsta de 35 ani.

CUPRINS:

1. Ce este sarcina geriatrica?
2. Care sunt riscurile sarcinii geriatrice – peste 35 de ani?
3. Beneficii ale sarcinii geriatrice
4. Cum poti minimiza riscurile crescute de aparitie a unor complicatii in sarcinile de dupa 35 de ani

Ce este sarcina geriatrica?

A ramane insarcinata dupa varsta de 35 de ani nu este de multe ori la fel de usor ca la 25 de ani, de exemplu, dar sigur ca este posibil si multe femei au sarcini sanatoase dupa aceasta varsta.  Cel mai important lucru de retinut este ca e posibil ca majoritatea femeilor sa aiba copii si mai tarziu. E important sa ai un stil de viata sanatos, sa mergi la controale medicale si sa ai grija de starea ta de sanatate.

La varsta de 35 de ani si peste, o femeie este considerata din punct de vedere medical de varsta materna avansata. Asta NU inseamna in niciun caz ca o femeie este in varsta si nu mai poate sa aiba copii sau nu poate avea o sarcina sanatoasa – medicii folosesc aceasta varsta ca ghid pentru a intelege anumiti factori de risc pe care ii poate avea o femeie de aceasta varsta fata de o femeie mai tanara. In lumea medicala, o sarcina geriatrica este una care apare la o femeie cu varsta peste 35 de ani. Desi in trecut medicii foloseau notiunea de„sarcina geriatrica”, astazi se foloseste mai mult termenul de „varsta materna avansata”.

Care sunt riscurile sarcinii geriatrice – peste 35 de ani

Cele mai multe femei care au varsta de 35 de ani sau peste au sarcini sanatoase. Dar, pe masura ce o femeie inainteaza in varsta, apar anumiti factori de risc cand vine vorba de sarcina. Riscurile privind sarcina variaza de la femeie la femeie.

Cum afecteaza inaintarea in varsta sansele de a concepe? Pe masura ce femeile inainteaza in varsta, numarul si calitatea ovulelor produse de ovare scade. Aproximativ 10% dintre femei sunt afectate de imbatranirea ovariana prematura, dar in prezent nu exista prea multe lucruri care pot fi facute pentru a identifica aceasta afectiune. Infertilitatea si dificultatile de a concepe pot provoca stres emotional. Studiile sugereaza ca varsta unei femei influenteaza structura uterului. Proprietatile de contractie musculara in uter pot fi afectate, scade sensibilitatea la oxitocina si muschii uterului sunt mai putin capabili sa se contracte corect.

Principalele probleme legate de varsta inaintata cand vine vorba de sarcina sunt:

Probleme de fertilitate

O femeie se naste cu un numar limitat de ovule. Pe masura ce ajunge la mijlocul si la sfarsitul perioadei de varsta de 30 ani, ovulele scad in cantitate si calitate. De asemenea, ovulele femeilor mai in varsta nu sunt fertilizate la fel de usor ca ovulele femeilor mai tinere. Fertilitatea scade, de asemenea, la barbatii in varsta din cauza scaderii numarului de spermatozoizi, motilitatii si volumului de sperma. Daca aveti varsta peste 35 de ani si nu ati reusit sa concepeti timp de 6 luni, cereti sfatul medicului.

Exista multe optiuni disponibile pentru femeile care nu reusesc sa ramana insarcinate. Tratamentul depinde de cauza, asa ca mai intai ar trebui sa analizati cauze problemei. In functie de rezultate, medicul va poate sugera tratamente precum terapii cu hormoni, FIV si variatii, inseminare artificiala etc. Toate aceste tratamente pot functiona, dar nicio varianta nu are eficienta garantata.

Diabet gestational

Femeile peste 35 ani au un risc mai mare sa dezvolte diabet gestational. Acest tip de diabet, care apare numai in timpul sarcinii, este mai frecvent pe masura ce femeile inainteaza in varsta. Controlul strict al glicemiei este esential. Uneori este nevoie si de medicamente. Diabetul gestational poate creste riscul de nastere prematura, tensiune arteriala ridicata in timpul sarcinii si complicatii pentru copil dupa nastere.

Necesitate de cezariana

Este posibil sa aveti nevoie de o operatie cezariana daca sunteti mai in varsta. Femeile mai in varsta au un risc mai mare de complicatii legate de sarcina, care ar putea duce la o nastere prin cezariana. Un exemplu de complicatie este o afectiune in care placenta blocheaza colul uterin (placenta previa).

Probleme genetice

Anumite riscuri genetice apar mai des in sarcina pe masura ce femeile inainteaza in varsta. De exemplu, riscul de a avea un copil cu sindrom Down creste odata cu varsta materna. In timp ce riscul unui embrion de sindrom Down la 10 saptamani de sarcina este de 1 : 1.064 la 25 de ani, aceasta creste la 1 : 686 la 30 de ani si 1 : 240 pana la varsta de 35 de ani. La varsta de 40 de ani, riscul pentru sindrom Down creste in continuare pana la 1 : 19 embrioni la 45 de ani.

Avort

Riscul de avort creste treptat odata cu varsta mamei. Cercetarile publicate in BMJ au aratat ca riscul de avort spontan este de aproximativ 8,9 % pentru femeile cu varste intre 20 si 24 de ani si creste pana la 74,7 % pentru persoanele in varsta de 45 de ani sau peste. Se considera ca scaderea calitatii ovulelor femeilor este responsabila pentru ratele mai mari de avort.

Beneficii ale sarcinii geriatrice

In prezent multe femei aleg sa faca copii mai tarziu, fie pentru ca nu isi intalnesc un partener potrivit, fie pentru ca vor sa mearga mai departe cu studiile sau cariera, pentru stabilitate financiara. Sigur ca acestea sunt doar cateva dintre motive. A avea un copil mai tarziu in viata nu inseamna doar riscuri pentru sanatate. Exista, de asemenea, si o serie de avantaje in a deveni mama dupa varsta de 35 de ani. De obicei, pana la aceasta varsta femeile au timp pentru a-si dezvolta cariera, au mai multa stabilitate financiara si mai multe sanse sa-si fi gasit partenerul de viata.

  • Femeile pot fi mai pregatite emotional – Cercetarile sugereaza ca maturitatea joaca un rol in ceea ce priveste abilitatile de parinte. Dezvoltarea psihosociala a femeii este implicata in capacitatea de a oferi o educatie sanatoasa copiilor.
  • Stabilitate financiara – Stabilitatea financiara obtinuta pana la o anumita vsrata poate oferi beneficii cand vine vorba de educatia copilului si posibilitatea de a-i oferi acces la mai multe posibilitati de crestere si dezvoltare.
  • Parintii mai in varsta care sunt mai putin stresati cu privire la venituri sau siguranta locului de munca tind sa aiba mai multa rabdare si pot petrece mai mult timp cu copiii.
  • Partenerii care fac un copil mai tarziu, in general au avut mai mult timp sa se cunoasca intre ei, ceea ce creeaza o baza mai puternica pentru o familie sanatoasa.

Cum puteti minimiza riscurile crescute de aparitie a unor complicatii in sarcinile de dupa 35 de ani

Controale medicale periodice

Asigurati-va ca sunteti sanatoase inainte de a ramane insarcinate. Mergeti la controale medicale care sa va pregateasca pentru sarcina si luati toate masurile pentru a preveni, identifica si aborda complicatiile si pentru a asigura o sarcina si o nastere sanatoasa. In timpul programarilor prenatale, sunt monitorizati indicatori importanti ai sanatatii, inclusiv tensiunea arteriala, nivelul glicemiei si greutatea.

Daca aveti probleme de sanatate, asigurati-va ca sunt tratate. Aceasta include probleme fizice, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala. De asemenea, include afectiuni mentale precum depresia.

Cand aveti o varsta materna avansata, medicul poate dori sa faca teste prenatale suplimentare. Acest lucru ii va permite medicului sa testeze anomalii specifice pentru care aveti un risc mai mare din cauza varstei. Testarea prenatala poate ajuta la diagnosticarea sau excluderea anomaliilor cromozomiale si a unor defecte genetice la nastere. Testarea poate include:

  • analize de sange;
  • ecografii in sarcina, care folosesc unde sonore pentru a examina organele si alte tesuturi;
  • test de vilus corionic –  un test realizat pe un esantion de tesut din placenta;
  • amniocenteza –  un test efectuat pe un esantion de lichid amniotic;
  • testare ADN fetal fara celule, care examineaza sangele mamei pentru probleme cromozomiale.

Alte sfaturi

  • Nu uita de suplimente prenatale – Acidul folic ajuta la crestere si dezvoltare. Se ia inainte de a ramane insarcinata si in timpul sarcinii, pentru a ajuta la prevenirea defectelor de nastere la copil.
  • Mentine-te la o greutate sanatoasa. Daca esti supraponderala sau subponderala, este mai probabil sa ai probleme de sanatate in timpul sarcinii. Incearca sa ajungi la o greutate sanatoasa si sa o mentii inainte de a ramane insarcinata.
  • Adopta o dieta sanatoasa. In timpul sarcinii, vei avea nevoie de mai mult acid folic, calciu, fier, vitamina D si alti nutrienti esentiali. Daca deja ai o dieta sanatoasa, incearca sa o mentii la fel si pe durata sarcinii. Viaminele prenatale poate ajuta la completarea oricaror carente.
  • Ramai activa – Activitatea fizica regulata te poate ajuta sa ameliorezi sau chiar sa previi disconfortul, sa ai mai multa energie si sa iti imbunatatesti sanatatea generala. De asemenea, e poate ajuta sa te pregatesti pentru travaliu si nastere prin cresterea rezistentei si a fortei musculare.
  • Evita substantele nocive – Alcoolul, tutunul sunt contraindicate in timpul sarcinii. Evita, de asemenea, sa te expui la fum de tigara (fumat pasiv) si evita sa iei medicamente sau suplimente fara acordul medicului.
  • Redu nivelul de stres – Stresul poate avea un efect negativ asupra corpului. Apeleaza la tehnici sanatoase de reducere a stresului inainte de a ramane insarcinata, astfel incat sa nu iti afecteze copilul si pe tine.

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/pregnancy-warning-for-older-women/
(2) https://www.healthline.com/health/pregnancy/geriatric-pregnancy
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/317861
(4) https://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-after-35
(5) https://www.webmd.com/baby/pregnant-after-35
(6) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/pregnancy/art-20045756

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Bună seara! Am 40 de ani și 2 fetițe.Vreau să fac al 3lea copil. Ginecologic sunt perfect sănătoasă. Ce medicament în afara de duphaston, aș putea sa iau să rămân însărcinată mai repede ?De la duphaston mă simt rău. Vă mulțumesc!

  • Branca Ursului este cea mai recomandata!!!O gasesti in farmaciile naturiste.Succes!

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago