Sarcina fara simptome – ce trebuie sa stii

prima luna de sarcina

Multe viitoare mamici experimenteaza o serie de simptome in sarcina: de la greata si varsaturi pana la pofta de mancare exagerata sau diverse modificari ale corpului. Dar exista si sarcina fara simptome. Iata de ce se intampla acest lucru si cum trebuie sa reactionezi.

Nu este ceva neobisnuit sa te gandesti la sarcina si sa iti treaca prin minte un sir nesfarsit de simptome: greata de dimineata, arsuri la stomac, pofta exagerata de mancare si dureri ale sanilor. In timp ce multe femei le experimenteaza pe toate, exista si viitoare mamici care nu simt niciun simptom „al sarcinii”.

Sarcina fara simptome – De ce se intampla acest lucru

Testul a iesit pozitiv, in schimb tu nu ai niciun simptom, iar prima intrebare la cate te gandești suna cam asa „este posibil?”. Raspunsul scurt este, da. Sarcina fara simptome este des intalnita, iar acest lucru nu inseamna ca bebelusul tau are probleme.

„Fiecare femeie trece printr-o experienta diferita in timpul sarcinii si, ca atare, nici simptomele nu sunt identice la viitoarele mamici. Sunt multe cazuri in care mama nu simte niciun simptom pana in luna a 7-a de sarcina. Dupa aceasta, incep sa apara manifestari precum cresterea poftei de mancare, greata, durere si multe altele. Unele mamici vad o aparitie progresiva a simptomelor, dar la celelalte, simptomele apar aproape fara nici un avertisment”, afirmă dr. Silviu Istoc.

In spatele lipsei acestor simptome exista explicatii pe care ar trebui sa le cunosti daca te afli in aceeasi situatie.

Teama sau stresul

Gandul de a deveni mama este atat de stresant pentru unele femei incat acestea ajung intr-o negare profunda – atat de adanca incat nu stiu ca sunt insarcinate. Negarea este un mecanism de aparare foarte puternic, facand posibila neconstientizarea oricarui simptom.

Simptomele sunt insesizabile

Pentru unele femei, schimbarile fizice ale sarcinii, cum ar fi cresterea in greutate, greata de dimineata, arsuri sau oboseala, nu au loc. Ori, sunt atat de lipsite de intensitate, incat viitoarea mamica nu le observa. In functie de organismul fiecarei femei, aceasta ar putrea trece de 30 de saptamani de sarcina fara sa fie observata.

Citeste continuarea pe GARBO.RO

cursuri puericultura
Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.