Articole

Sangerari in sarcina – ce le cauzeaza si cand sunt motiv de ingrijorare

Sangerari in sarcina – ce probleme medicale pot ascunde sangerarile in sarcina, cat se grave pot fi si ce e de facut?

CUPRINS:

1. Ce cauzeaza sangerarile in sarcina?
2. Sangerari in sarcina – primul trimestru
3. Sangerari in sarcina – al doilea trimestru
4. Sangerari in sarcina – al treilea trimestru si in apropierea nasterii
5. Motive de ingrijorare
6. Ce trebuie sa faci daca ai sangerari in sarcina

Ce cauzeaza sangerarile in sarcina?

Sangerarea vaginala in stadiile incipiente ale sarcinii poate fi obisnuita si nu inseamna intotdeauna ca aveti o problema. Cu toate acestea, in functie de volumul de sange, poate fi un semn de avertizare al unui avort spontan sau al unei sarcini ectopice.

1 din 4 femei va suferi sangerari si / sau dureri in timpul primelor 12 saptamani de sarcina. Sangerarea moderata inseamna ca imbibati 1 tampon in 3 ore, sangerarea usoara inseamna ca imbibati mai putin de 1 tampon sau 1 tampon in mai mult de 3 ore, iar sangerarea minima inseamna o pata de sange sau cateva picaturi de sange. De obicei vorbim de sangerari rozalii in timpul sarcinii. Rareori apar sangerari cu cheaguri in timpul sarcinii.

Pana la 25% dintre femeile gravide au o anumita sangerare vaginala in sarcina. Dintre aceste femei, aproximativ 50% nu au risc de vort spontan.

Spotting sau sangerare?

Spotting in sarcina sunt acele mici pete sangerii sunt maronii – sangerari maronii in timpul sarcinii, similare celor care apar la finalul menstruatiei. Daca vorbim de pete de sange rosu intens, e vorba de sangerare. In caz de spotting, vorbim de cateva picaturi, in timp ce in sangerare e o cantitate mai mare.

O sangerare usoara in timpul sarcinii este frecventa, in special la inceputul sarcinii. Aproximativ 1 din 4 femei gravide are o sangerare usoara in primul trimestru. Desi de cele mai multe ori spotting sau sangerare in timpul sarcinii nu reprezinta o problema grava, este bine sa discutati cu medicul pentru ca ar putea indica o problema, cum ar fi o sarcina ectopica, un avort spontan sau probleme cu placenta.

In timpul primelor 12 saptamani de sarcina, sangerarea vaginala poate fi un semn de avort spontan sau de sarcina ectopica. Cu toate acestea, multe femei care prezinta sangerari in acest stadiu al sarcinii continua sa aiba sarcini normale si fara probleme. In etapele ulterioare ale sarcinii, sangerarea vaginala poate avea multe cauze diferite.

Posibilele cauze sunt:

Modificari ale colului uterin

Celulele din colul uterin se modifica adesea in timpul sarcinii si creste riscul de sangerare, mai ales dupa relatii sexuale. Aceste modificari ale celulelor sunt inofensive. Relatiile intime in timpul sarcinii pot cauza uneori sangerari vaginale – sangerari in sarcina dupa contact sexual. Astfel de sangerari pot aparea si dupa un examen ginecologic.

Placenta abruptio

Aceasta este o afectiune grava in care placenta incepe sa iasa din interiorul peretelui uterin. Cauzeaza de obicei dureri de stomac, chiar daca nu exista sangerari. Daca se intampla in apropierea datei scadente a nasterii, bebelusul poate fi nascut mai devreme.

Placenta praevia

Placenta praevia, denumita uneori placenta mica, este atunci cand placenta este atasata in partea inferioara a uterului, langa cervix. Aceasta poate bloca bebelusul. Daca placenta se afla in apropierea colului uterin sau il acopera, bebelusul nu poate trece de el pentru a se naste vaginal, iar o cezariana va fi recomandata. Diagnosticul placentei previa este prin ecografie. Daca sunteti diagnosticat cu placenta previa, bebelusul va fi de obicei nascut prin operatie cezariana.

Vasa praevia

Vasa praevia este o afectiune rara, atunci cand vasele de sange ale cordonului ombilical trec prin membranele care acopera colul uterin. In mod normal, vasele de sange ar fi protejate in cordonul ombilical. Cand membranele se rup si se rupe apa, aceste vase pot fi afectate si acest lucru poate cauza sangerari vaginale.

Avort

Un avort spontan este pierderea unei sarcini inainte ca fatul (copilul nenascut) sa poata supravietui in afara uterului. Pierderea sarcinii apare de obicei in primele 12 saptamani de sarcina (primul trimestru), iar cele mai multe avorturi au loc fara o cauza clara. Sangerarea vaginala este cel mai comun semn de avort spontan. Unele femei pot prezenta dureri de burta asemanatoare durerilor menstuale in pelvisul inferior.

Sarcina ectopica

In timpul primului trimestru, sangerarea vaginala poate fi un semn al sarcinii ectopice. Acesta este momentul in care fatul incepe sa creasca in afara uterului, adesea intr-unul dintre tuburile uterine. Simptomele sarcinii ectopice pot include crampe, sangerari vaginale si dureri abdominale. Durerea ar putea fi cauzata de un tub uterin rupt. Aceasta este o urgenta medicala si are nevoie de o interventie chirurgicala imediata.

Sangerarea de implantare

O cauza de sangerare la inceputul sarcinii este sangerarea de implantaresangerari in prima luna de sarcina. Acest lucru apare, de obicei, sub forma unei sangerari usoare sau spotting. Aceasta sangerare va dura adesea cateva zile, apoi se va opri.

Sangerarea poate fi un semn al travaliului prematur?

In timpul sarcinii, sangerarea vaginala poate fi un semn al travaliului. Daca travaliul incepe inainte de 37 de saptamani de sarcina, se numeste travaliu prematur. Alte semne de travaliu prematur includ urmatoarele:

  • modificari ale secretiei vaginale (secretia devine apoasa, cu mucus sau sange) sau cresterea cantitatii de secretii vaginale;
  • contractii pelvine si in abdomenul inferior;
  • dureri constante de spate;
  • crampe abdominale usoare.

Sangerari in sarcina – primul trimestru

Cele mai frecvente cauze ale sangerarii usoare la inceputul sarcinii includ:

  • Sangerarea de implantare – Unele femei prezinta sangerari chiar inainte de a sti ca sunt insarcinate, la aproximativ o saptamana dupa ovulatie. Apare atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza in mucoasa bogata in sange a uterului, proces care incepe la doar 6 zile dupa fertilizare.
  • Avort – Sangerea in primul trimestru, in special daca este insotita de dureri abdominale sau crampe, poate fi un semn precoce al avortului spontan. Daca o ecografie prezinta batai cardiace normale intre 7 si 11 saptamani, sansele de a continua sarcina sunt mai mari de 90%.
  • Sarcina extrauterina – Sangerarea poate fi, de asemenea, un semn al unei sarcini ectopice – cand embrionul se implanteaza in afara uterului, de obicei intr-unul dintre tuburile uterine. Uneori sangerarea este singurul semn, dar alte simptome comune includ dureri abdominale, pelvine.
  • O infectie – Sangerari in sarcina pot fi cauzate si de boli care nu au legatura cu sarcina. O infectie vaginala (cum ar fi o infectie cu candida sau vaginoza bacteriana) sau o infectie cu transmitere sexuala (cum ar fi trichomoniaza, gonoree, chlamydia sau herpes) poate provoca iritarea sau inflamarea colului uterin si creste riscul de sangerari.
  • Modificari cervicale – Hormonii de sarcina pot cauza modificari ale colului uterin, ceea ce poate provoca uneori sangerari. Cervixul primeste o cantitate crescuta de sange si devine mai moale. Aceasta poate provoca o asa anumita sangerare dupa sex (cunoscuta sub numele de sangerare post-coitala).

Sangerari in sarcina – al doilea trimestru

Cauzele pentru sangerari in trimestrul 2 de sarcina pot fi:

  • Placenta previa – de obicei este observata la ecografie in al doilea trimestru, dar uneori si in al treilea trimestru. Atunci cand placenta previa este insotita de sangerari, medicul va recomanda in general evitarea relatiilor sexuale, odihna si evitarea activitatilor fizice intense.
  • Abcesul placentar, care se produce aproape intotdeauna in a doua jumatate a sarcinii si, de obicei, in al treilea trimestru, este separarea timpurie a placentei de peretele uterin. Poate fi insotita si de dureri sau crampe abdominale, sensibilitate uterina si durere la nivelul spatelui sau abdomenului.
  • Travaliu prematur – Vorbim de aceasta cauza daca apar si alte simptome, cum ar fi contractii neregulate, care se intensifica si devin mai frecvente, presiune pelvina etc. Astfel, sangerarea poate fi un semn al travaliului prematur (travaliu care incepe inainte de 37 de saptamani de sarcina). Alte semne de travaliu prematur includ modificari ale scurgerii vaginale, presiune in pelvis sau abdomen inferior, dureri de spate si dureri abdominale, crampe sau contractii.

Sangerari in sarcina – al treilea trimestru si in apropierea nasterii

Unele femei pot avea o scurgere usoara mai tarziu in timpul sarcinii si sangerari inainte de nastere. Este posibil sa nu fie din interiorul uterului, ci din colul uterin, de exemplu, care poate cauza sangerare dupa un act sexual, de exemplu. Cauzele pot include:

  • Placenta previa – Poate bloca trecerea copilului si poate fi depistata la ecografie. In general in aceasta etapa a sarcinii e necesar un tratament medical de urgenta.
  • Placenta abruptio – Aceasta este o conditie grava in care placenta incepe sa iasa din peretele uterului. In al treilea trimestru de sarcina necesita mai ales acum tratament medical urgent. Sangerarea vaginala poate fi cauzata de detasarea placentei de peretele uterin inainte sau in timpul travaliului. Doar 1% dintre femeile gravide au aceasta problema si se intampla de obicei in ultimele 12 saptamani de sarcina. Semne ale abruptiei placentare in trimestrul 3 includ sangerare, dureri de stomac etc.
  • Travaliu prematur – Sangerarea vaginala poate fi un semn al travaliului. Pana la cateva saptamani inainte de inceperea travaliului, poate fi eliminal dopul gelatinos. Acesta se compune, in mod normal, dintr-o cantitate mica de mucus si sange. Daca apare mai devreme, ati putea fi vorba de travaliu prematur. Semnele de travaliu prematur includ aceste simptome care apar inainte de a 37-a saptamana de sarcina: scurgeri vaginale apoase, cu mucus sau sange, contractii pelvine si abdominale, crampe etc.

Motive de ingrijorare

Sangerarea vaginala in sarcina afecteaza fatul? In general sangerarile vaginale in sarcina sunt inofensive, dar in alte cazuri pot indica o problema de sanatate care poate afecta si copilul. De aceea, este bine sa discutati cu medicul despre orice sangerari in sarcina.

Din pacate, sangerarea la inceputul sarcinii poate fi un semn de avort spontan sau de sarcina ectopica. In ambele cazuri, de asemenea, aveti, de obicei, dureri de burta sau dureri pelvine si crampe.

Semne severe care necesita interventie medicala urgenta sunt:

  • sangerari severe, crampe si contractii;
  • sangerari vaginale in sarcina ce persista de 24 ore sau mai mult;
  • stare generala de rau si ameteli ce insotesc sangerarile;
  • sangerari vaginale si febra;
  • sangerari si dureri intense pelvine sau abdominale.

Ce trebuie sa faci daca ai sangerari in sarcina

Tratamentul depinde de cauza sangerarii. In caz de diagnostic de sarcina ectopica la ecografie, vi se poate administra un medicament sau puteti efectua o interventie chirurgicala. In caz de risc de avort, se recomanda monitorizare medicala si odihna. Poate fi necesara si spitalizarea.

Recomandari:

  • Respectati tratamentul medical prescris de medic, daca este cazul.
  • Evitati relatiile sexuale pana cand sangerarile se opresc complet si pana cand medicul va spune ca e in regula sa aveti relatii intime.
  • Odihniti-va si evitati activitatile fizice solicitante.
  • Adoptati o dieta sanatoasa.

Sangerarea poate fi usoara si poate sa se opreasca intr-o zi sau doua. De cele mai multe ori nu afecteaza cursul sarcinii.

Referinte:
(1) Bleeding during pregnancy, link: https://www.acog.org/Patients/FAQs/Bleeding-During-Pregnancy?IsMobileSet=false
(2) Vaginal spotting or bleeding in early pregnancy, link: https://www.babycentre.co.uk/a3081/vaginal-spotting-or-bleeding-in-early-pregnancy
(3) Spotting or Bleeding During Pregnancy, link: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/vaginal-spotting.aspx
(4) Bleeding during pregnancy, link: https://www.medicinenet.com/pregnancy_bleeding_during_the_first_trimester/article.htm#what_should_you_know_about_bleeding_during_pregnancy

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Dacă am colul deschis mărimea este de 3.6mm este grav?care este minimul de efort pe care îl pot face?la cati mm este grav?multumesc mult !!

  • Bună ziua am 26 săptămâni de sarcina și am început sa sângerez ma doare puțin burta. Ce îmi puteți recomanda.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago