Sangerari in sarcina – ce probleme medicale pot ascunde sangerarile in sarcina, cat se grave pot fi si ce e de facut?
CUPRINS:
1. Ce cauzeaza sangerarile in sarcina?
2. Sangerari in sarcina – primul trimestru
3. Sangerari in sarcina – al doilea trimestru
4. Sangerari in sarcina – al treilea trimestru si in apropierea nasterii
5. Motive de ingrijorare
6. Ce trebuie sa faci daca ai sangerari in sarcina
Sangerarea vaginala in stadiile incipiente ale sarcinii poate fi obisnuita si nu inseamna intotdeauna ca aveti o problema. Cu toate acestea, in functie de volumul de sange, poate fi un semn de avertizare al unui avort spontan sau al unei sarcini ectopice.
1 din 4 femei va suferi sangerari si / sau dureri in timpul primelor 12 saptamani de sarcina. Sangerarea moderata inseamna ca imbibati 1 tampon in 3 ore, sangerarea usoara inseamna ca imbibati mai putin de 1 tampon sau 1 tampon in mai mult de 3 ore, iar sangerarea minima inseamna o pata de sange sau cateva picaturi de sange. De obicei vorbim de sangerari rozalii in timpul sarcinii. Rareori apar sangerari cu cheaguri in timpul sarcinii.
Pana la 25% dintre femeile gravide au o anumita sangerare vaginala in sarcina. Dintre aceste femei, aproximativ 50% nu au risc de vort spontan.
Spotting in sarcina sunt acele mici pete sangerii sunt maronii – sangerari maronii in timpul sarcinii, similare celor care apar la finalul menstruatiei. Daca vorbim de pete de sange rosu intens, e vorba de sangerare. In caz de spotting, vorbim de cateva picaturi, in timp ce in sangerare e o cantitate mai mare.
O sangerare usoara in timpul sarcinii este frecventa, in special la inceputul sarcinii. Aproximativ 1 din 4 femei gravide are o sangerare usoara in primul trimestru. Desi de cele mai multe ori spotting sau sangerare in timpul sarcinii nu reprezinta o problema grava, este bine sa discutati cu medicul pentru ca ar putea indica o problema, cum ar fi o sarcina ectopica, un avort spontan sau probleme cu placenta.
In timpul primelor 12 saptamani de sarcina, sangerarea vaginala poate fi un semn de avort spontan sau de sarcina ectopica. Cu toate acestea, multe femei care prezinta sangerari in acest stadiu al sarcinii continua sa aiba sarcini normale si fara probleme. In etapele ulterioare ale sarcinii, sangerarea vaginala poate avea multe cauze diferite.
Posibilele cauze sunt:
Celulele din colul uterin se modifica adesea in timpul sarcinii si creste riscul de sangerare, mai ales dupa relatii sexuale. Aceste modificari ale celulelor sunt inofensive. Relatiile intime in timpul sarcinii pot cauza uneori sangerari vaginale – sangerari in sarcina dupa contact sexual. Astfel de sangerari pot aparea si dupa un examen ginecologic.
Aceasta este o afectiune grava in care placenta incepe sa iasa din interiorul peretelui uterin. Cauzeaza de obicei dureri de stomac, chiar daca nu exista sangerari. Daca se intampla in apropierea datei scadente a nasterii, bebelusul poate fi nascut mai devreme.
Placenta praevia, denumita uneori placenta mica, este atunci cand placenta este atasata in partea inferioara a uterului, langa cervix. Aceasta poate bloca bebelusul. Daca placenta se afla in apropierea colului uterin sau il acopera, bebelusul nu poate trece de el pentru a se naste vaginal, iar o cezariana va fi recomandata. Diagnosticul placentei previa este prin ecografie. Daca sunteti diagnosticat cu placenta previa, bebelusul va fi de obicei nascut prin operatie cezariana.
Vasa praevia este o afectiune rara, atunci cand vasele de sange ale cordonului ombilical trec prin membranele care acopera colul uterin. In mod normal, vasele de sange ar fi protejate in cordonul ombilical. Cand membranele se rup si se rupe apa, aceste vase pot fi afectate si acest lucru poate cauza sangerari vaginale.
Un avort spontan este pierderea unei sarcini inainte ca fatul (copilul nenascut) sa poata supravietui in afara uterului. Pierderea sarcinii apare de obicei in primele 12 saptamani de sarcina (primul trimestru), iar cele mai multe avorturi au loc fara o cauza clara. Sangerarea vaginala este cel mai comun semn de avort spontan. Unele femei pot prezenta dureri de burta asemanatoare durerilor menstuale in pelvisul inferior.
In timpul primului trimestru, sangerarea vaginala poate fi un semn al sarcinii ectopice. Acesta este momentul in care fatul incepe sa creasca in afara uterului, adesea intr-unul dintre tuburile uterine. Simptomele sarcinii ectopice pot include crampe, sangerari vaginale si dureri abdominale. Durerea ar putea fi cauzata de un tub uterin rupt. Aceasta este o urgenta medicala si are nevoie de o interventie chirurgicala imediata.
O cauza de sangerare la inceputul sarcinii este sangerarea de implantare – sangerari in prima luna de sarcina. Acest lucru apare, de obicei, sub forma unei sangerari usoare sau spotting. Aceasta sangerare va dura adesea cateva zile, apoi se va opri.
In timpul sarcinii, sangerarea vaginala poate fi un semn al travaliului. Daca travaliul incepe inainte de 37 de saptamani de sarcina, se numeste travaliu prematur. Alte semne de travaliu prematur includ urmatoarele:
Cele mai frecvente cauze ale sangerarii usoare la inceputul sarcinii includ:
Cauzele pentru sangerari in trimestrul 2 de sarcina pot fi:
Unele femei pot avea o scurgere usoara mai tarziu in timpul sarcinii si sangerari inainte de nastere. Este posibil sa nu fie din interiorul uterului, ci din colul uterin, de exemplu, care poate cauza sangerare dupa un act sexual, de exemplu. Cauzele pot include:
Sangerarea vaginala in sarcina afecteaza fatul? In general sangerarile vaginale in sarcina sunt inofensive, dar in alte cazuri pot indica o problema de sanatate care poate afecta si copilul. De aceea, este bine sa discutati cu medicul despre orice sangerari in sarcina.
Din pacate, sangerarea la inceputul sarcinii poate fi un semn de avort spontan sau de sarcina ectopica. In ambele cazuri, de asemenea, aveti, de obicei, dureri de burta sau dureri pelvine si crampe.
Semne severe care necesita interventie medicala urgenta sunt:
Tratamentul depinde de cauza sangerarii. In caz de diagnostic de sarcina ectopica la ecografie, vi se poate administra un medicament sau puteti efectua o interventie chirurgicala. In caz de risc de avort, se recomanda monitorizare medicala si odihna. Poate fi necesara si spitalizarea.
Recomandari:
Sangerarea poate fi usoara si poate sa se opreasca intr-o zi sau doua. De cele mai multe ori nu afecteaza cursul sarcinii.
Referinte:
(1) Bleeding during pregnancy, link: https://www.acog.org/Patients/FAQs/Bleeding-During-Pregnancy?IsMobileSet=false
(2) Vaginal spotting or bleeding in early pregnancy, link: https://www.babycentre.co.uk/a3081/vaginal-spotting-or-bleeding-in-early-pregnancy
(3) Spotting or Bleeding During Pregnancy, link: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/vaginal-spotting.aspx
(4) Bleeding during pregnancy, link: https://www.medicinenet.com/pregnancy_bleeding_during_the_first_trimester/article.htm#what_should_you_know_about_bleeding_during_pregnancy
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Dacă am colul deschis mărimea este de 3.6mm este grav?care este minimul de efort pe care îl pot face?la cati mm este grav?multumesc mult !!
Bună ziua am 26 săptămâni de sarcina și am început sa sângerez ma doare puțin burta. Ce îmi puteți recomanda.