Sanatatea mintala in sarcina ar trebui sa fie o prioritate pentru viitoarele mame, la fel cum e sanatatea lor fizica. Afla ce e normal si ce nu la nivel emotional in sarcina si cum iti poti mentine starea de bine in aceasta perioada.
Cuprins:
(1) Sarcina – perioada de vulnerabilitate emotionala
(2) Stari psihice normale si ingrijoratoare in sarcina
(3) Cum sa ai grija de sanatatea mintala in sarcina
Sarcina – perioada de vulnerabilitate emotionala
Sarcina este deseori considerata o perioada pozitiva in viata unei femei, in care predomina bucuria, entuziasmul si alte emotii placute. Insa modificarile hormonale prin care trece organismul viitoarei mame si anticiparea schimbarilor care vin odata cu aparitia copilului fac din sarcina o perioada de vulnerabilitate emotionala.
Alti factori care pot creste aceasta vulnerabilitatea emotionala a viitoarei mame includ:
- modificarile imaginii corporale, in special in cazul mamelor cu tulburari alimentare;
- stresul financiar;
- simptomele neplacute ale sarcinii (greturile matinale, varsaturile, crampele musculare, constipatia, disconfortul si durerile diverse), care influenteaza negativ starea de spirit;
- lipsa suportului social;
- presiunea din partea societatii ca in sarcina o femeie ar trebui sa fie fericita;
- sarcina obtinuta prin tratamente pentru infertilitate, aspect care poate contribui la o anxietate mai mare a mamei privind sarcina si sanatatea copilului;
- posibile complicatii ale sarcinii;
- un istoric personal de tulburari psihice sau prezenta unei in sarcina;
- pierderea unei sarcini;
- probleme cu o sarcina sau o nastere anterioara;
- probleme in cuplu sau mama singura;
- sarcina nedorita;
- aparitia sarcinii la o varsta foarte tanara;
- evenimente stresante de viata prin care trece femeia insarcinata.
Sarcina este o perioada minunata, dar in acelasi timp o perioada cu numeroase provocari pentru starea de bine. Unele viitoare mame se simt nefericite, anxioase, deprimate sau afectate de o tulburare psihica.
Statisticile publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca aproximativ una din 10 femei insarcinate la nivel global sufera sau vor suferi de o tulburare psihica. De asemenea, studiile arata ca eventuale probleme privind sanatatea mintala in sarcina pot fi un predictor pentru sanatatea mintala a mamei dupa ce naste.
Din pacate, sanatatea mintala in sarcina este deseori neglijata de sistemul medical din tara noastra. Nu exista inca programe de screening pentru tulburarile mintale la gravide, iar accentul se pune aproape in exclusivitate pe sanatatea fizica a mamei.
Stari psihice normale sau ingrijoratoare in sarcina
Din momentul in care afli ca esti insarcinata, lucrurile incep sa se schimbe. Vestea te poate entuziasma sau dimpotriva, sa fie un motiv de anxietate si stres, mai ales daca sarcina nu a fost planificata.
A avea un copil este unul dintre cele mai semnificative evenimente din viata, care aduce numeroase si importante schimbari (unele definitive). Este normal sa treci prin diferite emotii si reactii. Insa atunci cand acestea incep sa aiba un impact negativ asupra functionarii tale, ar trebui sa investighezi mai mult si sa iei masuri pentru restabilirea echilibrului emotional.
Este normal:
- sa te ingrijorezi despre schimbarile care vin odata cu a deveni mama;
- sa ai schimbari bruste de dispozitie;
- sa te preocupe si sa te temi de nasterea in sine;
- sa te intrebi daca si cum te vei descurca in rolul de mama;
- sa te temi ca ar putea aparea probleme cu sarcina sau cu copilul;
- sa te preocupe modificarile posibile in relatia de cuplu;
- sa ai emotii contradictorii privind rolul tau de mama si ideea ca vei avea un copil;
- sa te gandesti mai mult decat de obicei la copilaria ta si la relatia cu mama.
Nu este normal daca:
- te simti trista, furioasa, anxioasa in cea mai mare parte a timpului;
- nu mai gasesti placere in activitatile care inainte iti placeau;
- te confrunti cu sentimente de culpabilitate, inutilitate, lipsa de valoare;
- ai scenarii negative despre ce s-ar putea intampla cu sarcina sau copilul, pe care nu le poti controla si care te afecteaza;
- ai atacuri de panica;
- esti deznadajduita si ai ganduri legate de moarte ori sinucidere.
Este normal sa ai o zi in care sa te simti deprimata, dar nu sa te simti asa timp de o saptamana. Cele mai frecvente tulburari psihice care pot aparea in sarcina sunt depresia prenatala si tulburarile de anxietate. Daca prezinti manifestarile specifice acestora sau daca simti ca nu esti bine, este important sa cauti ajutor specializat.
um sa ai grija de sanatatea mintala in sarcina
In sarcina, prioritatea viitoarelor mame este de obicei sanatatea copilului si ducerea sarcinii la bun sfarsit, ceea ce este si firesc. Insa la fel de importanta este si sanatatea mintala, de multe ori neglijata. Ce pot face viitoarele mame pentru sanatatea lor mintala?
Informeaza-te
Daca esti la primul copil, temerile iti pot fi alimentate de faptul ca nu stii la ce sa te astepti si ca multe nu sunt in controlul tau. Pentru a reduce anxietatea, poti incepe cu o lista cu subiectele pe care simti ca nu le stapanesti, apoi sa te informezi pe marginea lor (de la medicul tau, de la alte mame, de la cursuri specializate, carti). Te vei simti astfel mai pregatita pentru ceea ce urmeaza, iar informatiile iti dau sentimentul de control.
Vorbeste despre ceea ce simti
Cand te simti trista, nelinistita, tematoare, vorbeste cu cineva despre ceea ce simti. Partenerul, o persoana draga, o prietena care a trecut sau nu prin experienta unei sarcini, iti pot oferi suportul de care ai nevoie. Simplul fapt de a impartasi aceste emotii si a fi ascultata pot face o mare diferenta pentru starea ta de bine. Deseori a povesti despre greutati te ajuta sa pui lucrurile in perspectiva si sa incepi sa cauti solutii.
Creeaza-ti o retea de suport social
Construieste-ti o mica retea sociala, formata din persoane apropiate, cu care rezonezi si pe care te poti baza. Daca avem in vedere concluziile studiului Harvard Study of Adult Development, cel mai lung studiu despre fericire, relatiile sociale sunt foarte importante pentru sanatatea noastra, fizica si mintala. Cu atat mai mult este important ca in aceasta perioada si cea care urmeaza sa te asiguri ca vei avea suport emotional (dar si practic).
Impartaseste cu partenerul schimbarile pe care le traiesti
Sarcina poate aduce schimbari si in relatia de cuplu. Dar daca vorbiti cu onestitate despre ceea ce simtiti (lucruri pozitive si negative), faceti planuri de viitor pentru familia voastra, discutati despre nevoile voastre in relatie, puteti depasi mai usor eventualele provocari aduse de sarcina. Foarte util este sa vorbiti despre cum veti imparti sarcinile dupa aparitia bebelusului si sa identificati noi resurse de ajutor pe care puteti conta (familie, prieteni apropiati etc.)
Implica-te in activitati placute si relaxante
Prioritizeaza activitatile placute si relaxante, care iti modifica pozitiv dispozitia. Cursurile pentru femeile insarcinate de yoga, inot sau alte tipuri de activitate fizica adaptata sarcinii sunt de asemenea importante pentru starea de bine. In plus, ai ocazia sa interactionezi cu alte viitoare mame.
Adopta o igiena de viata sanatoasa
Alimenteaza-te sanatos, renunta la consumul de alcool si la fumat si odihneste-te suficient. Aceste actiuni sunt benefice nu doar pentru sarcina, dar si pentru starea ta de bine. Iar somnul creste capacitatea organismului de a face fata stresului, in timp ce lipsa de odihna poate contribui sau agrava starile de deprimare.
Referinte:
(1) Maternal mental health – https://www.who.int/mental_health/maternal-child/maternal_mental_health/en/
(2) Postnatal depression and perinatal mental health – https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/postnatal-depression-and-perinatal-mental-health/about-maternal-mental-health-problems/
(3) Pregnancy and your mental health – https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/Pregnancy-and-your-mental-health
(4) Feelings, relationships and pregnancy – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/feelings-relationships-and-pregnancy