Articole

Roseola infantum la copii – boala a sasea a copilariei

Roseola infantum este o infectie virala, numita si boala a sasea a copilariei. Iata care sunt cauzele infectiei, cum se transmite, care sunt primele semne ale bolii si ce e de facut pentru a ameliora simptomele.

CUPRINS:

1. Ce este Roseola infantum?
2. Cand si cat timp este contagioasa Roseola infantum?
3. Cauze ce declanseaza Roseola infantum
4. Simptome si manifestari pentru Roseola infantum
5. Tratament pentru Roseola infantum
6. Complicatii

Ce este Roseola infantum?

Roseola (roseola infantum) este o infectie virala care afecteaza copiii mici. In general este inofensiva si este mai frecventa la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni (roseola bebe) si 2 ani. Este rar intalnita la cei mici dupa varsta de 4 ani. Roseola incepe adesea cu febra crescuta (39,4 ° C pana la 40,6 ° C) care dureaza 2 – 3 zile, desi poate dura pana la 8 zile. Cresterea rapida a temperaturii poate fi primul semn al roseolei. Febra se termina brusc. Dupa ce dispare febra, o eruptie rozalie poate aparea mai ales pe trunchi, gat si brate. Eruptia nu produce mancarime si poate dura 1 – 2 zile.

Cand si cat timp este contagioasa Roseola infantum?

Virusul care provoaca Roseola este in general virusul uman Herpes simplex 6 sau HHV-6. Apartine familiei Herpes Simplex. Perioada de incubatie a bolii este cuprinsa intre 5 – 15 zile. Cam atat dureaza dupa expunerea la virusul contagios pentru ca boala sa se instaleze si simptomele sa fie vizibile. Asta inseamna si ca un copil cu roseola care nu a dezvoltat inca simptome poate raspandi cu usurinta infectia la un alt copil.

Ca si alte boli virale, cum ar fi o raceala, roseola se raspandeste de la o persoana la alta prin contactul cu secretiile respiratorii sau saliva unei persoane infectate. Roseola este contagioasa, chiar daca nu exista eruptii cutanate. Asta inseamna ca se poate raspandi in timp ce un copil infectat are doar febra, chiar inainte de a sti clar ca are roseola.

Individul ramane contagios pana la 1-2 zile dupa scaderea febrei. Eruptia cu roseola poate fi inca prezenta, dar copilul nu este de obicei contagios dupa ce febra se reduce.

Cauze ce declanseaza Roseola infantum

Roseola este cauzata de doua virusuri comune, HHV-6 si HHV-7. Virusurile apartin familiei virusurilor herpetice, dar nu provoaca leziuni sau infectii genitale pe care virusurile herpes simplex le pot provoca in general. Ele sunt raspandite prin picaturi de secretii nazale sau din gat de la persoanele infectate – atunci cand rad, vorbesc, stranuta sau tusesc. Roseola se raspandeste mai ales de la persoanele infectate care nu prezinta simptome. Boala este mai infectioasa in perioada in care copilului ii este rau – de la inceputul febrei si inclusiv timpul inainte de aparitia eruptiei cutanate.

Odata infectat de virus, copilul va dezvolta de obicei o imunitate la acesta. Roseola afecteaza rar copilul de doua ori.

Simptome si manifestari pentru Roseola infantum

Un copil poate sa nu aiba simptome timp de 5-15 zile dupa ce a luat virusul care cauzeaza roseola. Cand apar simptome, primul lucru pe care il veti observa este o febra brusca, crescuta, care dureaza sau poate sa vina si sa treaca episodic timp de 3-7 zile. In afara de febra, copilul poate fi nelinistit sau iritabil. Odata ce febra dispare, copilul poate dezvolta o eruptie rosiatica, in principal pe gat si trunchi. Nu cauzeaza mancarime si poate dura doar cateva ore sau cateva zile. Roseola poate provoca, de asemenea, febra fara eruptii cutanate. Copiii cu roseola se recupereaza complet, de obicei intr-o saptamana.

Febra cu crestere rapida poate declansa convulsii febrile (convulsii cauzate de febra mare) la aproximativ 10% pana la 15% dintre copiii mici care au roseola. Semnele unei crize febrile includ:

  • stare de inconstienta;
  • miscari necontrolate ale mainilor, picioarelor sau fetei  timp de 2 – 3 minute;
  • pierderea controlului vezicii urinare sau a intestinelor.

Eruptia in roseola

Roseola poate provoca o eruptie cutanata care incepe pe trunchi. Apare sub forma de mici pete roz care pot fi plane sau ridicate. Unele dintre pete pot avea un inel mai deschis sau un halou in jurul lor. Petele devin albe sau se estompeaza cand sunt presate. Aceasta eruptie cutanata nu cauzeaza mancarime sau disconfort si se estompeaza in cateva zile. Cu toate acestea, este important sa retineti ca nu toti copiii au eruptii cutanate.

Cum este diagnosticata roseola?

Deoarece roseola este de obicei usoara, diagnosticul se bazeaza, de regula, doar pe istoricul caracteristic si pe examinarea fizica. Unele laboratoare pot confirma infectia cu HHV-6 prin serologie sau reactia depolimerizare in lant (PCR).

Tratament pentru Roseola infantum

Intrucat infectia este de natura virala, antibioticele nu pot fi utilizate pentru tratarea ei. Cele mai multe cazuri severe dureaza intre 3 si 7 zile si se reduc automat. Copiii pot fi ingrijiti acasa si nu trebuie spitalizati pentru infectii usoare.

Iata care sunt principalele sfaturi pentru parinti privind ingrijirea copilului cu roseola:

  • Copilul are nevoie de odihna corespunzatoare.
  • Trebuie sa bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea.
  • Pentru febra se poate administra paracetamol la indicatiile medicului si se pot aplica pe frunte comprese usor umede pentru a tine febra sub control.
  • Camera trebuie sa fie racoroasa si bine aerisita.

Adresati-va urgent medicului daca:

  • copilul are convulsvii febrile si isi pierde constienta;
  • pare dezorientat, somnolent si confuz;
  • are febra foarte mare timp de 24 ore;
  • eruptia se agraveaza:
  • simptomele (cum ar fi febra, senzatie generala de rau sau semne de infectie) sunt severe sau se agraveaza;
  • simptomele devin atat de incomode incat copilul nu le poate tolera.

Medicamente pentru roseola?

Medicii nu prescriu medicamente ca antibiotice pentru roseola, deoarece e cauzata de un virus. Antibioticele sunt utile numai pentru a trata bolile cauzate de bacterii. Este posibil ca medicul sa va recomande sa ii oferiti copilului medicamente precum acetaminofen sau ibuprofen pentru a ajuta la scaderea febrei si la reducerea durerii. Nu ii dati aspirina unui copil sub 18 ani. Utilizarea acestui medicament a fost legata de sindromul Reye, care este o afectiune rara, dar uneori care poate pune viata in pericol.

La anumiti copii sau adulti cu un sistem imunitar slabit, medicii ar putea prescrie medicamentul antiviralganciclovir (Cytovene).

Recuperare

Copilul poate reveni la activitati normale atunci cand nu a mai avut febra timp de cel putin 24 de ore si cand alte simptome au disparut. Roseola este contagioasa in faza cu febra, dar nu si atunci cand un copil are doar eruptii cutanate. Daca cineva din familie are roseola, este important sa te speli pe maini frecvent pentru a preveni raspandirea bolii.

Puteti ajuta copilul sa se recupereze asigurandu-va ca se va odihni suficient si va ramane hidratat. Majoritatea copiilor se vor recupera in termen de o saptamana de la primele semne de febra.

Cum opriti raspandirea roseolei?

Deoarece nu exista un vaccin care sa previna roseola, cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru a preveni raspandirea roseolei este sa evitati sa va expuneti copilul la un copil infectat. Daca copilul are roseola, tineti-l acasa si departe de alti copii pana cand febra s-a redus coplet. Majoritatea oamenilor au anticorpi impotriva roseolei pana la varsta scolara, ceea ce le ofera imunitate la o a doua infectie. Chiar si asa, daca un membru al familiei contracteaza virusul, asigurati-va ca toti membrii familiei se spala pe maini frecvent pentru a preveni raspandirea virusului catre o persoana care nu este imuna.

Adultii care nu au contractat niciodata roseola in copilarie pot fi infectati mai tarziu in viata, desi boala tinde sa fie usoara la adultii sanatosi. Cu toate acestea, adultii infectati pot transmite virusul copiilor.

Roseola este raspandita intr-un mod similar cu raceala – prin tuse si stranut, precum si obiecte sau suprafete contaminate.

  • asigurati-va ca toti membrii familiei si copilul in special se spala des pe maini;
  • copilul si persoanele infectate trebuie sa stranute si sa tuseasca in batiste de unica folosinta, ce se vor arunca imediat si se vor spala mainile;
  • curatati suprafetele in mod regulat;
  • nu impartasiti pahare, farfurii, tacamuri si ustensile de bucatarie cu persoane infectate.

Complicatii

Convulsii la copii

Ocazional, un copil cu roseola se confrunta cu o criza provocata de o crestere rapida a temperaturii corpului. Daca se intampla acest lucru, copilul ar putea sa se confrunte cu stari scurte de incontienta si miscari necontrolate ale mainilor si picioarelor. De asemenea, isi poate pierde controlul vezicii sau controlul intestinal.

Daca cel mic are o convulsie, solicitati ingrijiri de urgenta. Desi convulsiile legate de febra sunt urate si parintii tind sa se sperie tare, la copiii mici sanatosi sunt in general de scurta durata si rareori sunt daunatoare. Desi astfel de crize sunt scurte si nu sunt periculoase, copilul tot trebuie consultat de un medic cat mai curand, mai ales daca apar des astfel de crize.

Riscuri pentru persoanele cu sistem imunitar slabit

Roseola poate creste riscul de complicatii la persoanele ale caror sisteme imunitare sunt compromise, precum cele care au primit recent transplant de maduva osoasa sau un transplant de organe. Deoarece au mai putina rezistenta la virusuri, in general, persoanele compromise imunitar tind sa dezvolte cazuri de infectie mai severe si se recupereaza mai greu.

Persoanele cu sistem imunitar slabit pot avea complicatii grave ale infectiei, cum ar fi pneumonia sau encefalita.

Encefalita acuta, hepatita, miocardita, sindromul hemofagocitic si boala infectioasa asemanatoare mononucleozei apar insa foarte rar. Reactivarea HHV-6 la pacientii cu imunitate suprimata sau in asociere cu sindromul de hipersensibilitate la medicamente poate duce la febra, eruptii cutanate, pneumonie, hepatita, suprimarea maduvei osoase si encefalita.

Alte complicatii pot include:

  • Eruptia poate fi uneori confundata cu rujeola sau rubeola.
  • Uneori, roseola poate duce la infectii ale urechii.

Referinte:
(1) Roseola, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/roseola/symptoms-causes/syc-20377283
(2) Roseola infantum, link: https://www.aocd.org/page/RoseolaInfantum
(3) Roseola (roseola infantum or sixth disease), link: https://www.southerncross.co.nz/group/medical-library/roseola-roseola-infantum-or-sixth-disease
(4) Roseola infantum, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/roseola-infantum
(5) Roseola Infantum (Children), link: https://www.nuh.com.sg/Health-Information/Diseases-Conditions/Pages/Roseola-Infantum-(Children).aspx
(6) Roseola infantum, link: https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Roseola_infantum/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

2 săptămâni ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago