Rolul perdelelor și draperiilor într-o locuință

Rolul perdelelor si draperiilor intr-o locuinta

Perdelele și draperiile au nu doar o utilitate practică ridicată, ci și un rol decorativ important. Prin țesăturile potrivite, ele contribuie la un impact vizual deosebit, iar culorile și materialele atent alese conferă unitatea și intimitatea de care are nevoie o încăpere. 

Atunci când achiziționezi astfel de elemente decorative, trebuie să iei în considerare faptul că ele vor fi o investiție pe termen lung, de aceea trebuie să faci o alegere atentă, ce ține cont atât de criterii estetice cât și practice. 

Iată care sunt principalele beneficii ale perdelelor și draperiilor dintr-o locuință. 

Perdelele și draperiile filtrează lumina din afară

Perdelele de la FAVI.ro sunt realizate, în general, din materiale subțiri, fine, semitransparente, iar draperiile din țesături mai dense și mai opace, pentru a împiedica pătrunderea luminii. 

În funcție de camera în care le amplasezi și de orientarea acesteia, alege țesături care permit cât mai mult pătrunderea luminii naturale în casă. De exemplu, într-un living, unele din materiale și culori deschise, luminoase vor face ca încăperea să pară mai mare și mai primitoare. 

În dormitor optează pentru materiale transparente și fluide pentru draperii, sau unele opace sau de tip black-out pentru un somn odihnitor, mai ales dacă orientarea camerei este înspre est. 

Într-o cameră de copii în schimb, poți alege modele cu imprimeuri vesele și colorate, potrivite cu decorul jucăuș de aici. Acestea trebuie să fie însă suficient de luminoase pentru ca cei mici să aibă parte de lumină naturală pentru teme sau joacă, în mod special atunci când încăperea este spre nord-vest sau dacă priveliștea este umbrită de copaci stufoși sau construcții..

Filtrează sunetele care provin din exteriorul casei

Perdelele și draperiile au un rol important de a bloca sunetele din exterior. Cu cât materialul este mai gros și mai dens, cu atât mai mult te vei bucura de liniștea dorită. 

cursuri puericultura

Alege texturi bogate precum bumbacul sau catifeaua, lungi până la podea, care să ofere calmul necesar în încăpere și se integreze armonios alături de alte elemente decorative. Acestea pot fi ușor întreținute, prin călcare pe dosul materialului, iar astfel nu le vei distruge țesătura.

Blochează căldura 

Perdelele, fie scurte sau lungi, protejează de razele foarte strălucitoare ale soarelui și păstrează temperatura potrivită în cameră. Poți folosi în completare și draperii lungi, care ajung până la pardoseală, din catifea sau tafta, pentru a bloca în interior căldura dintr-o încăpere. 

miababy magazin

Creează un ambient armonios

Este adevărat că un living în stil industrial de exemplu, cu pereții expuși la vedere și netencuiți, nu este neapărat un spațiu care să necesite decorațiuni precum draperii sau perdele, din simplul motiv că în general astfel de amenajări sunt prevăzute cu ferestre mari și generoase, lăsate la vedere precum multe alte elemente structurale ale încăperii. 

Cu toate acestea, chiar și un astfel de loc se poate bucura de căldura și de intimitatea pe care le aduc texturile calde și primitoare ale acestor țesături. Ele asigură confortul psihic necesar într-o încăpere, prin faptul că delimitează spațiul privat al casei de privirile indiscrete din exterior.

În plus, perdelele și draperiile reprezintă un element de design care asigură coerență și unitate într-o încăpere, indiferent care ar fi aceasta, iar prin culorile lor deschise și luminoase ele pot mări din punct de vedere vizual spațiul camerei respective. 

Alege, deci acele perdele și draperii potrivite tipului de ambient și stilului de amenajare al fiecărei încăperi a locuinței, pentru a te bucura de un spațiu primitor și de o investiție de durată!

Sursa foto: Unsplash

Despre autor

Mamisicopilul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.