Ritualul de culcare este acel sir de activitati pe care le facem inainte de somn si prin care ne pregatim de culcare. Cum arata un ritual de culcare la copii, ce ar trebui sa contina si de ce este important sa il avem – pe larg in acest articol.
1. Ce este ritualul de culcare?
2. Importanta si beneficiile unui ritual de culcare la copii
3. Ce activitati includem in ritualul de culcare la copii
4. Igiena somnului la bebelusi si copii
Ritualul de culcare consta intr-o inlantuire de activitati, pe care cei mici le fac (singuri sau alaturi de parinti, in functie de varsta) in fiecare seara inainte de culcare, de fiecare data in aceeasi ordine. Scopul este de a-i pregati pe copii pentru tranzitia de la zi la noapte si pentru somn, prin predictibilitatea si sentimentul de control pe care un ritual de somn li-l ofera acestora.
Si noi, adultii, inainte de a ne baga in pat si a adormi, facem inainte cateva lucruri pentru a ne pregati de somn (ne spalam pe dinti, facem dus, ne schimbam in pijamale, citim putin etc.).
Un ritual de culcare poate fi introdus inca din primele seri dupa venirea de la maternitate, ajutandu-i inclusiv pe proaspetii parinti sa se adapteze la viata cu noul membru al familiei.
Pentru copiii care nu au inca un ritual de somn, acesta se poate crea la orice varsta; iar dupa cateva nopti in care se fac aceleasi activitati, in aceeasi ordine, copilul incepe sa se obisnuiasca.
Atat bebelusii, cat si copiii mici sau mari au nevoie de rutine zilnice. Dezvoltarea lor cognitiva, emotionala si sociala este foarte intensa in primii ani de viata. Iar uneori toate evenimentele unei zile pot deveni coplesitoare, daca cei mici nu au o insiruire predictibila a activitatilor dintr-o zi.
Unul dintre elementele-cheie ale unui ritual este predictibilitatea cu care copiii se obisnuiesc. Predictibilitatea in cazul rutinelor si ritualurilor la copii se refera la faptul ca ei invata sa stie ce urmeaza si la ce sa se astepte. De asemenea, un ritual de culcare ii ajuta pe cei mici prin faptul ca face mai usoara trecerea de la programul de zi la cel de noapte. Pe masura ce incepem sa facem activitatile din ritualul de culcare, in organismul celor mici incep sa se elibereze hormoni care ii relaxeaza si ii pregatesc pentru intrarea in starea de somn.
O parte dintre tantrumurile copiilor au la baza si neimplinirea unor nevoie de baza, cum ar fi foamea, setea, somnul. Alteori suprastimularea poate fi motivul pentru care devin foarte agitati, plang aparent fara motiv sau nu coopereaza. Insa daca ei au o structura a programului, cu ore relativ stabile pentru somn, situatiile descrise mai sus pot fi mai usor evitate.
De asemenea, atunci cand mergeti la bunici, in vacante sau oricand schimbati locul unde doarme copilul, pastrarea aceluiasi ritual de somn ii va ajuta sa se adapteze mai usor schimbarii.
In cazul bebelusilor, un ritual de somn pe care sa il aplicati in fiecare seara la culcare va fi util si in perioadele regresiilor de somn, prin care acestia trec.
Studiile arata ca acei copii care au fost obisnuiti cu un ritual de culcare adorm in general mai repede, le ia mai putin timp pana sa adoarma, dorm mai mult si au mai putine treziri in timpul noptii.
In cazul bebelusilor mici, un ritual de culcare ii ajuta sa faca diferenta intre noapte si zi si sa isi ajusteze ritmul circadian.
Cu ajutorul rutinelor ii putem invata pe cei mici o serie de obiceiuri si deprinderi sanatoase: spalatul dintilor inainte de culcare, cititul, povestirea lucrurilor intamplate peste zi, enumerarea unor lucruri pentru care sunt recunoscatori etc.
In ritualul de culcare putem include o serie de activitati, de la cele ce tin de igiena copiilor, hranirea, pana la activitati relaxante pentru cei mici. Un ritual de culcare il cream in functie de necesitatile copilului, de ce este esential inainte de culcare pentru el si de lucrurile care ii fac placere si il linistesc. Totodata, il putem adapta treptat, pe masura ce bebelusul/copilul creste si observam ca are noi nevoi si dorinte. Ca durata, poate fi de aproximativ 20-30 de minute, dar poate fi si mai scurt sau mai lung, in functie de varsta copilului si de activitati.
La bebelusi
La copiii mici si mari
Pe langa activitatile propriu-zise pe care le includem in ritualul de somn, sunt si aspecte legate de mediul in care copiii dorm, de care sa tinem cont, pentru un somn odihnitor:
(1) Bedtime Routines for Children – https://www.sleepfoundation.org/children-and-sleep/bedtime-routine
(2) How to Establish a Bedtime Routine for Your Baby – https://www.whattoexpect.com/first-year/sleep/baby-bedtime-routine/
(3) Finding the right infant sleep aid: Evidence-based tips for getting your baby to sleep – https://parentingscience.com/infant-sleep-aid/?__cf_chl_jschl_tk__=pmd_wENazZu7V6wSSnTz_lls6mN0ugB.Gi5AwOw_DxwOvh8-1630173552-0-gqNtZGzNAiWjcnBszQi9
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…