Regurgitarea la sugari – cand devine motiv de ingrijorare

cum alege tipul de scutece

banner-tommee-tippee-miababy

Regurgitarea la sugari este un fenomen normal, in cazul majoritatii bebelusilor si dispare dupa varsta de 1 an. Afla cand este normal refluxul gastro-esofagian la bebelusi si cand nu.

Aproximativ jumatate dintre bebelusi au reflux gastric in primele luni de viata. Este recomandat sa aveti la indemana un prosop pentru a curata bebelusul sau pentru a-l purta pe umarul unde regurgiteaza bebelusul dupa masa.

De ce apare regurgitarea la sugari?

Intre esofag si stomac exista un sfincter, numit cardia, care dupa masa strange zona inferioara a esofagului, impiedicand mancarea din stomac sa se întoarca in guraLa bebelusi, de multe ori, acest sfincter nu are tonusul bine format, asa incat micutul regurgiteaza. Pe masura ce bebelusul creste si deprinde postura verticala si  mersul, regurgitarea dispare.

De obicei, bebelusul regurgiteaza in cantitati mici, cel mult 2 linguri de lapte, ceea ce este normal. Rareori se poate ineca usor cu laptele regurgitat si uneori poate tusi. Dar in cazul majoritatii bebelusilor regurgitarea, refluxul gastroesofagian si voma dispar dupa varsta de 1 an.

banner-waterwipes-miababy

Cand trebuie sa ne ingrijoram

  • Cand copilul nu ia in greutate corespunzator.
  • Regurgitarea este in cantitate mare sau chiar in jet – este deja voma.
  • Bebelusul elimina/regurgiteaza lichid de culoare galbena sau verde (suc biliar).
  • Bebelusul regurgiteaza sange sau lichid de culoarea zatului de cafea.
  • Bebelusul refuza sa mai suga, sa se alimenteze.
  • Scaunul prezinta urme de sange.

Va recomandam in asemenea cazuri sa va prezentati de urgenta la medic.

Citeste continuarea pe KUDIKA.RO

Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.