Citeste totul despre rahitismul la copii, cum poate fi prevenit, care sunt simptomele si ce tratament trebuie urmat.
Rahitismul este o problema de sanatate cauzata de un deficit de vitamina D, calciu sau fosfor. Necorectata aceasta dereglare, poate duce la osteomalcie (inmuierea oaselor). Aceasta afectiune este mai des intalnita la copii mici, cu varsta cuprinsa intre 6 si 24 de luni.
Exista mai multe tipuri de rahitism:
Prevenirea rahitismului face parte din marile imperative ale ingrijirii corecte a sugarului. Ea se realizeaza dupa indicatiile medicului care urmareste sugarul. De maxima importanta sunt igiena generala a camerei sugarului, plimbarile afara la aer, expunerea corecta la soare, alimentatia conform cerintelor sugarului si aportul suplimentar de vitamina D.
Administrarea preparatelor de vitamina D trebuie facuta strict dupa prescriptie si niciodata dupa propria inspiratie, deoarece depasirea dozelor necesare expune copilul la tulburari grave.
Sunt recomandate adesea suplimentele prenatale si postnatale pentru mamici, de catre medicul ginecolog. De asemenea, proaspata mamica trebuie sa fie informata si sa ii administreze vitamina D bebelusului, conform indicatiilor oferite de medicul pediatru. Pe masura ce bebelusul creste, mamica trebuie sa isi mentina dieta sanatoasa si sa expune zilnic copilul la soare, intre orele recomandate de medic. O expunere la soare de 20-30 de minute, dimineata, este adesea suficienta.
Alimentatia este foarte importanta. Vegetalele sunt sarace in vitamina D, asa ca mamicile care isi hranesc copii vegetarian sau vegan trebuie sa aiba mare grija si sa ii ofere bebelusului o expunere la soare zilnica si suplimentare su vitamina D, conform indrumarii medicului pediatru.
Alimente bogate in vitamina D sunt galbenusul de ou si pestele. Atentie in cazul mamelor care suplimenteaza alimentatia bebelusului cu lapte de vaca. Acesta este sarac in vitamina D, de aceea sugarii nu ar trebui sa fie hraniti cu lapte de vaca pana la varsta de 3 ani.
Alaptarea naturala are efect antirahitic si este incurajata. Alimentatia artificiala, cu formule de lapte imbogatite cu vitamina D, sunt si ele recomandate pentru a asigura necesarul bebelusului in cazul in care alimentatia la san nu este suficienta. rul sa fie asigurat in lipsa alimentatiei naturale.Este unul din motivele pentru care se prefera formulele de lapte,daca nu se poate realiza hranirea la san, in detrimentul laptelui de vaca.
Profilaxia cu vitamina D incepe rapid, la 7 zile dupa nasterea bebelusului si continua pana la 18 luni, administrandu-se zilnic suplimentul oral cu vitamina D prescris de medic.
Semnele de mai jos sunt cel mai adesea intalnite la bebelusi:
Destul de rar, in cazurile de rahitism sever, pot aparea si simptome grave precum contractii involuntare ale musculaturii si crize epileptice. In caz de rahitism sever este absolut necesar mersul la spital.
Rahitismul la copii se diagnosticheaza de obicei in primele 3-6 luni de viata insa poate evolua chiar si pana la varsta de 2 ani. Dupa aceasta varsta apar consecinte grave ale deformarii scheletului, in cazul in care nu a fost tratat si diagnosticat din timp.
Rahitismul este diagnosticat de medicul care se ocupa de sugar. In cazul in care nu prezinta semnele grave ale rahitismului sever, precum crizele epileptice sau contractiile involuntare ale muschilor, medicul poate cere sa se faca si o radiografie a oaselor antebratului si femurului.
Dupa evaluarea nivelului de vitamina D, medicul mai poate cere si alte analize precum: fosfataza alcalina, hormonul paratiroid, electroliti, uree serica si creatinina.
In urma acestui examen medical amanuntit, medicul poate constata urmatoarele efecte ale rahitismului:
In cazul rahitismului de tip nutritional si a unei deficiente de vitamina D, tratamentul consta in prevenirea aparitiei unor complicatii si a altor simptome neplacute, cauzate de lipsa de calciu si fosfor din organism. Astfel se va urmari corectarea nivelurilor scazute de vitamine si minerale prin suplimente de vitamina D in forma activa, fosfor si calciu.
De asemenea, este recomandata si o dieta bogata in calciu.
Pentru tratarea diformitatilor oaselor care au aparut deja, se va analiza fiecare caz in parte si se va recomanda sa se consulte si un specialist ortoped.
In cazul in care este diagnosticat rapid, rahitismul se vindeca rapid in urma tratamentului adecvat. Suplimentele prescrise de medic duc la refacerea oaselor, de la cateva zile la maxim cateva luni.
In cazul curbarii evidente a membrelor inferioare, cauza a rahitismului sever, vindecarea se va face mai dificil si intr-un interval mai mare de timp – cativa ani – insa din fericire nu vor fi necesare interventii chirurgicale.
In cazurile extrem de avansate de rahitism, curbura anormala a membrelor inferioare este pe viata.
Vitamina D este numita si vitamina soarelui, aceasta fiind produsa in urma expunerii pielii la razele soarelui. Aceasta este intalnita si in mod natural in anumite alimente, precum uleiurile de peste, peste, galbenusul de ou, dar si in produsele lactate.
Vitamina D reprezinta intreg grupul de vitamine secosteroide liposolubile – D1, D2, D3, D4,D5, cele mai relevante forme pentru organism fiind D2 si D3.
Vitamina D are un rol extrem de important, fiind esentiala pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor, regleaza absorbtia calciului si a fosforului si reduce inflamatia din organism, ajutand astfel si sistemul imunitar.
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
Buna ziua, am și eu un băiețel de zece luni care începând cu luna a noua nu a mai luat în greutate, în prezent are 7300greutatea și se constipat, Ar putea avea rahitism sau o alta boala? (Menționez ca sta în fundulet și tine capul ridicat puțin, iar dacă vreau să-l pun în picioare nu St.