Articole

Raceala in sarcina – tratament si preventie

Afla totul despre raceala in sarcina – ce metode de preventie exista, cum se trateaza atat naturist cat si medical si ce medicamente trebuie evitate! 

In timpul sarcinii, doarece sistemul imunitar este mai slabit, o viitoare mamica se poate confrunta cu raceala, iar simptomele pot persista chiar mai mult decat de obicei. Nasul infundat este foarte frecvent in timpul sarcinii din cauza efectelor hormonale asupra pasajele nazale. Daca nu exista alte simptome de raceala, probabil ca este vorba doar de nas infundat si nu de raceala.

Exista mai mult de 200 de virusuri care cauzeaza simptome de raceala. Simptomele dureaza aproximativ o saptamana, desi o tuse poate dura pana la trei saptamani.

Deoarece raceala este cauzata de un virus si nu de bacterii, antibioticele nu te vor ajuta sa scapi de aceasta. Uneori, o infectie virala sau bacteriana a gatului, sinusurilor, urechilor sau pieptului poate urma o raceala.

Cuprins:

  1. Metode naturiste de tratare a simptomelor racelii in sarcina
  2. Tratamentul medicamentos al racelii in sarcina
  3. Medicamentele care trebuie evitate in timpul sarcinii pentru raceala
  4. Raceala sau gripa?
  5. Vaccinarea impotriva gripei in timpul sarcinii
  6. Cum prevenim raceala?
  7. Raceala si alaptarea

Metode naturiste de tratare a simptomelor racelii in sarcina

Cand apare raceala in sarcina, este esential sa consumi multe lichide, sa te odihnesti si sa tratezi simptomele prin metode care sa nu afecteze fatul.

Este esential sa iti asculti corpul. Corpul tau stie ce are nevoie pentru a se vindeca, astfel ca daca te simti obosita, odihneste-te si redu nivelul de activitate fizica. Consuma o dieta echilibrata si naturala, bogata in vitamina C, cu portocale, kiwi, grapefruit etc. Vitamina C, zincul si alte minerale si substante nutritive ne pot dezvolta sistemul imunitar.

Pentru durerile de gat poate fi eficienta gargara cu apa calda sarata, de 2-3 ori pe zi, folosind apa calda si sare naturala de mare. Pentru a reduce congestia nazal, plasati un umidificator in camera si pastrati-va capul ridicat pe perna in timp ce va odihniti.

  • Cresteti aportul de lichide la 8-10 pahare de lichide pe zi.
  • Mentineti aportul de alimente la 6 mese mici in loc de 3 mese mari.
  • Consumati multe fructe si legume, supe calde, alimente bogate in fibre etc.
  • Beti multe ceaiuri, cu miere si lamaie.
  • Siropul de patlagina poate ameliora durerea de gat.
  • Consumati multe citrice.
  • Odihna este absolut necesara.
  • Aplicati comprese calde in zona sinusurilor pentru a reduce congestia nazala.
  • Gargara cu apa sarata poate fi benefica pentru durerile de gat

Suplimentele de vitamina C nu garanteaza ca ne vor proteja de raceala, dar pot reduce durata si intensitatea ei. Suplimentele de zinc administrate de la primele semne de raceaca pot reduce intensitatea si durata acesteia. Un stil de viata sanatos, cu o dieta sanatoasa si variata, precum si cu exercitii fizice regulate, e cel mai bun mod de a ne proteja de o raceala pe termen lung.

Mai sunt disponibile si alte suplimente pentru cresterea imunitatii, cum ar fi pe baza de echinaceea, de exemplu. Pentru orice suplimente sau ceaiuri este bine sa consultati medicul pentru a va asigura ca acestea nu vor afecta sarcina. Nu luati echinaceea, vitamine, suplimente si medicamente homeopate (inclusiv suplimentele de zinc) sau alte medicamente pe baza de plante fara recomandare medicala.

Tratamentul medicamentos al racelii in sarcina

In timpul sarcinii, anumite alimente si remedii naturiste sunt mai bune decat medicamentele. Multe medicamente sunt contraindicate in perioada sarcinii.

Cele mai multe decongestionante, medicamente pentru tuse si antihistaminice nu trebuie luate pentru simptome de raceala in timpul sarcinii decat daca sunt prescrise de un medic. Cel mai bine este sa se evite toate medicamentele in primele 12 saptamani de sarcina. Acesta este un moment critic pentru dezvoltarea organelor vitale ale bebelusului. Multi medici recomanda precautie si dupa 28 de saptamani. Vorbiti cu medicul inainte de a lua orice medicament daca sunteti insarcinata sau incercati sa ramaneti gravida.

Dupa 12 saptamani de sarcina, puteti utiliza urmatoarele medicamente fara prescriptie medicala pentru simptome de raceala, dupa recomandarile medicului:

  • unguente cu mentol pentru a masa zona pieptului, tamplele si nasul
  • decongestionante nazale (picaturi sau spray-uri saline)
  • siropuri si medicamente pentru tuse pe baza de plante
  • medicamente pentru dureri ca acetaminofen (paracetamol)

Antihistaminicele, ca difenhidramina si clorfeniramina sunt cele mai frecvent utilizate antihistaminice in raceala. Aceste antihistaminice de prima generatie sunt asociate cu somnolenta, dar nu cresc riscul de malformatii, insa trebuie luate doar la indicatiile medicului. Evitati medicamentele complexe care combina ingredientele pentru a trata mai multe simptome.

In general, raceala trece fara tratament medicamentos. In sarcina se recomanda evitarea sau limitarea medicamentelor. Daca, insa, apar simptome de raceala care va creeaza disconfort, paracetamolul este sigur. Paracetamolul poate trata durerea usoara sau moderata, si febra. Cu toate acestea, ca si in cazul oricarui medicament luat in timpul sarcinii, utilizati paracetamolul la cea mai mica doza eficienta pentru cel mai scurt timp posibil.

Medicamentele care trebuie evitate in timpul sarcinii pentru raceala

Unele dintre aceste medicamente sunt administrate in diverse cazuri, cand e absolut necesar, dar administrarea lor trebuie facuta cu precautie si limitat. Medicamentele care trebuie evitate in sarcina sunt:

  • Unele antiinflamatoare si tratamente pentru febra – o asociere intre analgezice, cum ar fi aspirina, ibuprofen si naproxen, in special in timpul celui de-al treilea trimestru, poate cauza complicatii ale sarcinii, inclusiv greutatea scazuta la nastere si nasterea prematura. Aspirina nu se administreaza in sarcina, nici Ibuprofenul, naproxenul si codeina.
  • Cele mai multe decongestionante – unele se administreaza, dar doar dupa primul trimestru si doar intr-o cantitate limitata (adica o data sau de doua ori pe zi pentru o zi sau doua).
  • Unele spray-uri nazale – spray-urile non-steroidiene decongestionante nazale care contin ozimetazolina, cu exceptia cazului in care sunt recomandate strict de medic.

Dextrometorfanul (DM) este un inhibitor al tusei care se gaseste in mod obisnuit in medicamentele antitusive. Exista o serie de studii asupra utilizarii acestuia in timpul sarcinii, care nu au gasit o asociere intre acest medicament si un risc de aparitie a malformatiilor congenitale. Acesta trebuie administrat cu precautie, doar la indicatiile medicului.

Analgezicele frecvent intalnite sunt acetaminofenul, ibuprofenul si acidul acetilsalicilic sau aspirina. Daca acetaminofenul (paracetamol) este sigur, utilizarea ibuprofenului este inca in curs de studiu, iar acidul acetilsalicilic a fost asociat cu complicatii la nastere si efecte adverse la nou-nascuti. Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS). Astfel de medicamente nu trebuie luate in ultimele trei luni de sarcina, atunci cand utilizarea acestora poate duce la sangerare inainte si dupa nastere, poate afecta sarcina, nasterea si poate produce probleme cardiace sau renale fatului.

Ca decongestionante amintim pseudoefedrina si fenilefrina, care sunt cele mai frecvent utilizate decongestionante orale. In unele studii, utilizarea decongestionantelor in primul trimestru de sarcina a fost asociata cu o mica crestere a riscului de defecte la nastere, ca urmare a perturbarii vasculare. Astfel, nu sunt indicate in sarcina.

Expectorantele cu guaifenesin, care este gasit si in multe medicamente pentru raceala, s-a dovedit ca are un risc crescut de malformatii majore.

Raceala sau gripa?

Cum pot sa stiu daca este o raceala si nu o gripa? Nu este intotdeauna usor de facut diferenta dintre o raceala si o gripa. O banala raceala ne poate face sa ne simtim complet epuizati, astfel incat este usor sa o confundam cu gripa.

In raceala, apare durerea de gat, nasul infundat, stranutul si tusea. Desi nu este la fel de obisnuit, pot aparea si alte simptome, inclusiv febra usoara si cefalee. Raceala apare de obicei treptat, fara febra, dar cu inflamatia gatului care dispare dupa 1-2 zile si ramane doar rinoreea si tusea.

In general, gripa are debut brusc cu febra mai mare, cefalee, dureri musculare, transpiratii si poate cauza extenuare. Daca nu sunteti sigur, consultati medicul, deoarece gripa in timpul sarcinii poate fi grava pentru mama si fat. O raceala si gripa impartasesc multe simptome, cum ar fi tusea si secretiile nazale, dar in raceala simptomele sunt mai usoare. De asemenea, frisoanele si oboseala sunt mai frecvent asociate cu gripa. Gripa vine si cu dureri de gat care se agraveaza in a doua sau a treia zi, cu dureri musculare mari si slabiciune, oboseala, extenuare.

Raceala si gripa sunt cauzate de virusuri diferite. Raceala este data in general de rinuvirusuri, iar gripa de virusul gripal.

Desi cele mai multe raceli nu provoaca probleme pentru un copil nenascut, gripa trebuie luata in serios. Complicatiile gripei cresc riscul de nastere prematura si defecte congenitale. Contactati medicul daca aveti:

  • ameteala
  • respiratie dificila
  • durere toracica sau presiune
  • confuzie
  • varsaturi severe
  • febra mare care nu este redusa cu acetaminofen
  • scaderea miscarii fetale

Vaccinarea impotriva gripei in timpul sarcinii

Exista dovezi temeinice ca femeile gravide au riscuri mai mari de a dezvolta complicatii daca au gripa, mai ales in fazele avansate ale sarcinii. Una dintre cele mai frecvente complicatii ale gripei este bronsita, o infectie toracica ce poate deveni grava si se poate dezvolta in pneumonie. Alte complicatii nu sunt frecvente, si includ:

  • infectia urechii medii (otita medie)
  • infectia in sange care determina o scadere severa a tensiunii arteriale (soc septic)
  • infectia creierului si a maduvei spinarii (meningita)
  • inflamatia creierului (encefalita)
  • inflamatia muschiului cardiac (endocardita)

Gripa in sarcina poate duce la nasterea prematura, nasterea copilului cu greutate mica, probleme la nastere etc. Vaccinul antigripal nu prezinta riscuri nici pentru mama, nici pentru copil.

Cum prevenim raceala in sarcina?

Nu puteti evita intotdeauna o raceala, puteti reduce riscul printr-o serie de masuri:

  • Spalati-va de multe ori mainile cu apa calda sapun, mai ales dupa ce ati intrat in contact cu persoane racite.
  • Evitati sa va atingeti nasul sau ochii, in special in timp ce iesiti.
  • Stati departe de persoanele cu raceala, daca este posibil. E greu sa eviti complet racelile, totusi, deoarece oamenii sunt contagiosi cu cateva zile inainte ca simptomele sa inceapa.
  • Ai grija pe cat posibil ca cei din jur sa foloseasca batiste cand tusesc si sa se spele la fel de des pe maini. Tusea si stranutul raspandesc germenii care pot ramane in aer.
  • Curatati de multe ori suprafetele din casa si spatiul de la birou.
  • Evitati sa impartiti tacamuri, farfurii, pahare sau cani cu cineva, mai ales daca este racit.
  • Evitati sa folositi aceleasi prosoape cu altcineva. Folositi mai des prosoape de hartie.

Pentru a evita raceala sau tusea, cel mai important pas pe care trebuie sa-l faceti este mentinerea unui stil de viata sanatos. Asigurati-va ca aveti un aport nutritiv optim, ca dormiti suficient si sunteti activi.

Spalati-va in mod regulat mainile. Daca stiti ca va aflati in jurul unei persoane care se lupta cu o raceala, evitati sa va atingeti mainile sau sa mancati dupa ei. Depuneti efort suplimentar pentru a va spala mai frecvent mainile atunci cand va aflati in jurul celor care tusesc sau sunt raciti.

Raceala si alaptarea

Continuati sa alaptati copilul in timpul racelii, deoarece bebelusul va primi o anumita protectie din laptele matern. Ca regula generala, cel mai bine este sa alaptati copilul inainte de a administra diferite tratamente.  Asigurati-va ca va odihniti si beti multe lichide, aveti mai multa grija la igiena  pentru a reduce la minimum raspandirea infectiei altor persoane, evitati utilizarea aspirinei pentru durere sau febra.

Codeina, gasita in multe comprimate pentru raceala si gripa, poate produce somnolenta copilului – mai ales la un copil mai mic si cand exista un istoric familial de alergie sau sensibilitate la codeina.  Decongestionantele orale ca pseudoefedrina, gasite in unele comprimate pentru raceala si gripa, ajung in cantitate redusa in laptele matern. Cu toate acestea, aceasta a fost asociata cu reducerea lactatiei. Prin urmare, nu este recomandat in general pentru mamele care alapteaza. Decongestionantele nazale, cusm ar fi oxitrazolina si xilometazolina, au actiune localizata si ajung in cantitate redusa in laptele matern.

Referinte:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o săptămână ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

5 luni ago