Pui cu rosii si orez | Retete de diversificare

pui cu rosii si orez

banner-tommee-tippee-miababy

Pui cu rosii si orez – iata o reteta echilibrata, cu carne, legume si orez, potrivita copiilor dupa varsta de 9 luni. Aceasta mancare este ideala pentru masa de pranz.

Cuprins:

  1. De ce este important sa-i oferi copilului mancaruri echilibrate?
  2. Pui cu rosii si orez – ingrediente si mod de preparare

De ce este important sa-i oferi copilului mancaruri echilibrate?

Nutritionistii pediatri recomanda introducerea unor feluri de mancare variate si echilibrate in dieta de diversificare a copilului. Obisnuindu-l cu o paleta larga de gusturi si cu alimente sanatoase, vei pune bazele unei diete sanatoase pentru toata viata.

Este esential sa introduci in alimentatia copilului toate elementele nutritive de care are nevoie pentru o crestere sanatoasa si echilibrata: glucide, proteine, grasimi, vitamine, minerale. Pentru aceasta, puiul tau trebuie sa aiba in meniu alimente din toate grupele alimentare:

  • Cereale/fainoase: ca surse de fainoase, supele si piureurile pot fi imbogatite cu cartof, orez sau paste. Din aceasta grupa se poate oferi cate putin la fiecare masa. Ele furnizeaza un aport important de minerale, fibre si calorii.
  • Carne/peste/oua/lapte: sursele de proteine (carnei de pui, curcan, vita, peste, oua) sunt foarte importante in dieta celui mic, deoarece aduc fier si aminoacizi extrem de necesari cresterii sanatoase. Carnea, in special de pasare si peste, trebuie sa se regaseasca in combinatie cu legume la masa principala a zilei.
  • Legume: sunt printre primele alimente introduse in prima etapa de diversificare si este bine ca micutul sa fie obisnuit cu gusturile unor legume cat mai variate. Alege legume proaspete, preferabil din culturi ecologice: morcovi, dovlecel, telina, patrunjel, spanac, fasole verde, praz, conopida, broccoli, dovleac, rosii, sparanghel.
  • Fructe: la gustarea de dimineata este bine sa ii oferi copilului fructe pasate, crude sau sub forma de compot fara zahar.
  • Grasimi: este bine sa utilizezi grasimi sanatoase: ulei de masline, unt, iaurt integral, smantana.

Pui cu rosii si orez – ingrediente si mod de preparare

Rosiile sunt considerate alimente acide, motiv pentru care pot fi incluse in alimentatia bebelusului doar dupa varsta de 9 luni (rosia la bebelusi). Atentie! Rosiile vor fi oferite copilului de varsta mica doar gatite si fara seminte. Dupa ce se incheie diversificarea si pe masura ce copilul creste, feliute mici de rosii decojite pot fi incluse si la gustarile dintre mese.

banner-tommee-tippee-miababy

rosia la bebelusi

Beneficiile rosiilor pentru bebelusi

Rosiile sunt legume foarte bogate in licopen, un antioxidant important, care se pastreaza activ si dupa preparare termica. Licopenul are puternice efecte imunostimulatoare, ajutand la intarirea imunitatii si stimuland cresterea. De asemenea, rosiile contin vitamine: A, C, B9, E si K, precum si minerale: magneziu, seleniu, potasiu.

Poti introduce rosiile la mesele de pranz, in combinatie cu alte ingrediente: legume (dovlecel, fasole verde, morcovi, mazare), cartofi, carne, peste, orez sau paste. Un preparat gustos si sanatos, care poate fi oferit copilului dupa 9 luni, este cel prezentat in continuare: pui cu rosii si orez.

Ingrediente:

  • 1 piept de pui
  • 3 rosii
  • 2 linguri de orez fiert
  • 1 ceasca supa de pui (stock)
  • 1 catel de usturoi (optional)
  • 1 cubulet de unt
  • patrunjel

Timp de preparare: 1 ora si 15 minute

Mod de preparare

Se spala foarte bine rosiile, se decojesc, se curata de seminte si se taie cubulete mici. Pieptul de pui se spala si se toaca foarte fin (la robot sau masina de tocat). Se topeste untul si se adauga usturoiul si carnea. Dupa ce circa 10 minute, se adauga rosiile si se mai lasa 10 minute. Se adauga orezul, supa de pui si patrunjelul tocat foarte marunt. Preparatul se pune intr-un vas de sticla termorezistent si se lasa la cuptor 30-45 de minute. Se poate oferi pasat cu furculita sau maruntit la blender.

cursuri puericultura

Mancarea de pui cu rosii si orez este hranitoare, fiind ideala la masa de pranz pentru ca ii furnizeaza copilului glucide, proteine, grasimi, vitamine, minerale, in proportii echilibrate.

Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *