Pubertatea este un moment major in dezvoltarea copilului, care presupune numeroase modificari. Iata ce trebuie sa stii ca parinte despre pubertatea copiilor.
CUPRINS:
Din perspectiva biologica, pubertatea este stadiul de maturizare fizica in care un individ devine capabil din punct de vedere fiziologic de reproducere sexuala. Modificarile biologice care apar in timpul pubertatii includ mai multi factori neurosecretori si hormoni.
Schimbarile nu au loc doar din punct de vedere fizic, ci si psihologic. Multi adolescenti incep sa experimenteze idei noi, noi modalitati de a gandi despre ei insisi, familiile si prietenii lor si chiar sa ia in considerare incercarea unor lucruri riscante. Fumatul, alcoolul si curiozitatea sexuala sunt frecvente in timpul adolescentei, motiv pentru care e importanta educatia sexuala, precum si discutiile sincere cu copiii.
Pubertatea este procesul natural al maturizarii sexuale a corpului. Declansarea pubertatii are loc la nivelul unei regiuni a creierului numita hipotalamus, o glanda care secreta hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH). GnRH stimuleaza glanda hipofiza (care este de dimensiunea unui bob de mazare conectat la hipotalamus) sa elibereze doi hormoni: hormonul luteinizant (LH) si hormonul foliculo stimulator (FSH). Acesti doi hormoni activeaza organele sexuale feminine si masculine (ovare si testicule) sa elibereze hormonii sexuali adecvati, inclusiv estrogeni si testosteron. Acesti hormoni favorizeaza aparitia celorlalte semne de pubertate in organism.
La fete, pubertatea poate incepe in jurul varstei de 8 si 13 ani, dar deseori primele schimbari au loc in jurul varstei de 10 sau 11 ani. La baieti, pubertatea tinde sa inceapa putin mai tarziu decat la fete – undeva intre 10 si 15 ani. Pentru multi baieti, primele schimbari incep sa apara cand au in jur de 11 sau 12 ani.
Pubertatea trece prin cinci etape, de la copilarie pana la maturitate completa. La ambele sexe, aceste etape reflecta modificarile progresive ale organelor genitale externe si ale caracterelor sexuale. Pubertatea este considerata precoce daca aceste modificari sunt observate inainte de implinirea varstei de 8 ani la fete si inainte de varsta de 9 ani la baieti. Caracteristicile sunt considerate intarziate atunci cand nu apar inainte de varsta de 13 ani la fete si 14 ani la baieti.
In majoritatea cazurilor de pubertate precoce, nu se poate identifica exact cauza principala. Atunci cand o cauza nu poate fi identificata, aceasta afectiune se numeste pubertate precoce idiopatica. Uneori, cauza este o anomalie care implica sistemul nervos. La alti copii, semnele de pubertate apar din cauza unei probleme cum ar fi o afectiune.
Pubertatea precoce poate fi impartita in doua categorii, in functie de locul in care are loc in organism problema – pubertatea precoce centrala si pubertatea precoce periferica.
Acest tip de pubertate precoce, cunoscuta si sub numele de pubertate precoce dependenta de gonadotropina, apare atunci cand anomalia este localizata in creier. Creierul semnaleaza glanda hipofiza sa inceapa pubertatea la o varsta frageda. Pubertatea precoce centrala este cea mai comuna forma de pubertate precoce si afecteaza in general fetele. De obicei, nu exista o cauza identificabila. Pentru majoritatea copiilor care sufera de aceasta afectiune, nu exista o problema medicala subiacenta si niciun motiv identificabil pentru pubertatea timpurie.
In cazuri rare, urmatoarele pot provoca pubertate precoce:
Aceasta forma de pubertate precoce este, de asemenea, numita pubertate precoce independenta de gonadotropina. In pubertatea precoce periferica, anomalia nu este in creier, ci in testicule, ovare sau glandele suprarenale, determinand supraproductia hormonilor sexuali, cum ar fi testosteronul si estrogenii. Cauzele pot include:
La fete, pubertatea precoce periferica poate fi, de asemenea, asociata cu chisturi ovariene sau tumori ovariene. La baieti, pubertatea precoce periferica poate fi de asemenea cauzata de o tumora a celulelor care produc sperma (celule germinale) sau o tumora in celulele care produc testosteron (celule Leydig).
Pubertatea poate fi intarziata la copiii care nu au beneficiat de o nutritie adecvata din cauza bolilor pe termen lung. De asemenea, unele fete care au beneficiat de o pregatire fizica intensa pentru un sport, cum ar fi alergarea sau gimnastica, pot sa intre la pubertate mai tarziu. In alte cazuri, mai rare, poate fi vorba de o afectiune medicala pe termen lung, cunoscuta sub numele de hipogonadism, in care glandele sexuale (testiculele la barbati si ovarele la femei) produc putini hormoni sau deloc.
Hipogonadismul poate fi impartit in doua categorii: hipogonadismul secundar si hipogonadismul primar. Hipogonadismul secundar (cunoscut si ca hipogonadismul central sau hipogonadismul hipogonadotropic) este cauzat de o problema cu glanda hipofizara sau hipotalamus (o regiune a creierului). In hipogonadismul secundar, hipotalamusul si glanda pituitara nu semnaleaza gonadele sa elibereze in mod corespunzator hormoni sexuali.
Pentru barbatii tineri, hormonul testosteron este hormonul care favorizeaza si permite dezvoltarea. Testosteronul este hormonul sexual masculin principal si este produs in testicule. Nivelul de testosteron creste semnificativ in timpul pubertatii. Cand nivelurile sunt destul de ridicate, testosteronul incepe productia de spermatozoizi, ceea ce face ca pieptul si umerii sa se extinda si produce cresterea parului facial.
Testosteronul produce caracteristicile generale distinctive ale corpului masculin, provocand schimbari ale organelor sexuale in sine, precum si caracteristicile sexuale secundare.
Penisul, scrotul si testiculele vor creste semnificativ pana la varsta de 20 de ani. Canalele si glandele sistemului reproducator cresc, de asemenea, in dimensiune in timpul pubertatii. Barbatii experimenteaza erectii mai frecvent, si apar adesea emisiile involuntare de material seminal in timpul somnului, adesea insotite de vise erotice.
Parul creste in zona pubiana, a axilei si a fetei. Parul din jurul zonei pubiene se extinde, in general, in sus spre abdomen, uneori atingand zona buricului. Parul de pe piept se dezvolta si, mai putin frecvent, apare si in alte regiuni ale corpului, cum ar fi spatele. Parul deja prezent pe celelalte portiuni ale corpului, cum ar fi picioarele, devine mai intens.
Debutul pubertatii inainte de varsta de 9 ani defineste in general pubertatea precoce la baieti si implica schimbari fizice premature ale pubertatii, precum si maturarea oaselor. Acest lucru poate duce in cele din urma la o statura de adult mai scund, deoarece oasele se opresc din crestere mai devreme.
Semne:
Atunci cand un baiat nu prezinta semne de intrare la pubertate pana la varsta de 14 ani, se spune ca pubertatea este in general intarziata. Adesea, testiculele abia au inceput sa se dezvolte, dar penisul ramane de dimensiuni mici, ceea ce sugereaza ca alte semne alte pubertatii vor aparea in urmatoarele 6-12 luni.
Estrogenul si progesteronul sunt hormoni importanti in dezvoltarea functiei de reproducere a adultilor. Nivelurile ambilor hormoni cresc in mod semnificativ in timpul pubertatii, ducand la multe modificari ale organismului. Progesteronul afecteaza in principal uterul pentru a-l pregati pentru sarcina in a doua jumatate a ciclului menstrual.
Daca nu se produce fertilizarea, aceasta captuseala se descompune si va fi eliminata impreuna ca o sangerare menstruala. Estrogenii stimuleaza majoritatea celorlalte schimbari asociate cu pubertatea. Un efect al estrogenului este acela de a schimba organele sexuale feminine. Stimuleaza cresterea ovarelor, a trompelor uterine, a uterului si a vaginului. Organele genitale externe, inclusiv labiile mari si mici cresc, de asemenea, in dimensiune.
Debutul pubertatii inainte de varsta de 8 ani defineste, in general, pubertatea precoce la fete. Aceasta implica schimbari fizice precoce, precum si cresterea accelerata si maturizarea osoasa. Acest lucru poate duce in cele din urma la o statura de adult scund, deoarece oasele se opresc din crestere mai devreme.
Semne:
Atunci cand nu exista semne de dezvoltare sexuala secundara pana la varsta de 13 ani la fete, se spune ca pubertatea este intarziata. Pubertatea poate fi intarziata de o serie de factori diferiti, incluzand o nutritie inadecvata, boli cronice, nivel sever de stres si probleme cu interactiunile dintre creier si sistemul reproducator.
Semne:
Astazi, copiii sunt expusi la atat de multe informatii despre sexualitate si relatii la televizor si pe internet ca, pana cand ajung la pubertate, pot fi familiarizati cu unele idei avansate. Cu toate acestea, discutia despre problemele de pubertate ramane un moment important pentru parinti, deoarece nu toate informatiile care ajung la copil provin din surse de incredere.
Este important sa le raspundeti la intrebari despre pubertate in mod sincer si deschis – dar nu va asteptati mereu ca acesta sa initieze o discutie. Pana la varsta de 8 ani, ar trebui sa stie ce schimbari fizice si emotionale sunt asociate cu pubertatea.
Pubertatea este, de asemenea, o perioada in care receptionarea modelului este foarte valoroasa. Copilul va compara corpul sau cu cel ale prietenilor si se poate simti ingrijorat de propria dezvoltare. Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa il intelegeti si sa ii explicati ca trupurile noastre vin in toate formele si dimensiunile. Modelarea unui stil de viata sanatos va ajuta, de asemenea, copilul.
Este vital ca parintii sa vorbeasca despre menstruatie cu fetele inainte ca acestea sa aiba deja primul ciclu. Daca nu stiu ce se intampla, ar putea fi speriate la vederea sangelui. In apropierea pubertatii puteti discuta despre absorbante, despre cum se folosesc acestea si care sunt optiunile cele mai bune.
Acceptati nevoia de intimitate a copilului si ca acesta isi poate explora corpul prin masturbare. Bateti mereu la usa inainte de a intra in camera lor.
Referinte:
(1) Puberty, link: https://medlineplus.gov/puberty.html
(2) Puberty, link: https://www.plannedparenthood.org/learn/teens/puberty
(3) All about puberty, link: https://kidshealth.org/en/kids/puberty.html
(4) The stages of puberty, link: https://www.webmd.com/children/ss/slideshow-puberty-stages
(5) Changes at puberty, link: https://www.familyplanning.org.nz/advice/understand-your-body/changes-at-puberty
(6) The stages of puberty: development in girls and boys, link: https://www.healthline.com/health/parenting/stages-of-puberty
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…