Articole

Constipatia la copii – simptome si tratament

Constipatia la copii – de ce apare si ce solutii exista? Iata care sunt semnele de constipatie, ce cauze stau la baza si ce tratamente sunt eficiente.

CUPRINS:

1. Ce este constipatia la copii?
2. Care sunt cauzele constipatiei la copii?
3. Simptome
4. Tratament
5. Remedii naturiste pentru constipatia la copii
6. Alimentatia copilului constipat – sfaturi
7. Prevenirea constipatiei la copii

Ce este constipatia la copii?

Constipatia este o problema foarte frecventa la copii. Inseamna dificultati la eliminarea scaunului (a fecalelor) si eliminarea mai rara (mai putin de 3 scaune pe saptamana). Constipatia functionala la copii este de obicei comportamentala, adesea cauzata de decizia lor de a intarzia mersul la toaleta. Atunci cand cauza constipatiei nu este o boala, vorbim de constipatie idiopatica.

Copiii ar putea avea constipatie daca au mai putin de 3 miscari intestinale (eliminari de fecale) intr-o saptamana, au probleme la defecare, scaunul este tare, uscat si de dimensiuni mari. Constipatia de obicei nu este un motiv de ingrijorare. Alimentatia sanatoasa si activitatea fizica pot ajuta la prevenirea acesteia.

Care sunt cauzele constipatiei la copii?

Constipatia poate avea numeroase cauze. Uneori copilul evita mersul la toaleta pentru ca nu vrea sa renunte la activitatea sa, pentru ca stie ca ii va cauza durere defecarea sau pentru ca nu vrea sa foloseasca toaletele la gradinita sau la scoala. Constipatia poate sa apara si daca acesta nu consuma suficiente fibre.

Dieta

Modificarile dietei sau consumul insuficient de fibre sau lichide poate cauza constipatie. Unii copii consuma prea multe alimente bogate in grasimi (cum ar fi alimentele tip fast food, alimentele tip junk-food si bauturile racoritoare). De asemenea, sugarii se pot confrunta cu aceasta problema cand se schimba formula de lapte, cand se trece de la lapte de la san la formula sau cand se incepe diversificarea, cum e constipatia la copii de 1 an.

Un meniu constipatie copii trebuie sa contina o cantitate suficienta de fibre. Fibrele alimentare (din alimente precum legume, fructe, cereale integrale si leguminoase) ajuta la mentinerea scaunului moale, astfel incat sa fie usor de eliminat. Consumul de apa si de alte fluide ajuta fibrele sa mentina scaunele moi. Ocazional, consumul de lapte sau consumul multor produse lactate (cum ar fi branza si iaurtul) poate duce la constipatie. Alergia la lapte de vaca poate provoca, de asemenea, constipatie.

O problema de sanatate

Daca cel mic este bolnav si nu are pofta de mancare, o modificare alimentara ii poate afecta organismul si poate cauza constipatie. Constipatia poate fi un efect secundar al unor medicamente si poate rezulta din anumite afectiuni medicale, cum ar fi hipotiroidismul (glanda tiroida subactiva).

Problemele fizice care pot cauza constipatie includ urmatoarele:

  • anomalii ale tractului intestinal, rectului sau anusului;
  • probleme ale sistemului nervos, cum ar fi paralizia cerebrala;
  • probleme endocrine, cum ar fi hipotiroidismul;
  • anumite medicamente (de exemplu, suplimente pe baza de fier, unele antidepresive si narcotice cum ar fi codeina).

Abtinerea de la a defeca

Copilul poate sa retina scaunul si sa evite defecarea din diferite motive. Poate retine scaunul pentru a evita durerea de la defecare, poate avea probleme legate de independenta si control – aceasta este comuna la cei cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 ani. De asemenea, copilul poate amana defecarea deoarece pur si simplu nu doreste sa ia o pauza de la joc sau pentru ca se simte jenat sau inconfortabil sa foloseasca o toaleta publica.

Copiii mai mari pot fi coplesiti de antrenamentul pentru folosirea olitei sau a toaletei, mai ales atunci cand un parinte nu foloseste metoda potrivita sau forteaza copilul.

Unii copii ignora semnalele corpului de nevoie de a defeca. Odata ce copilul devine constipat, se poate dezvolta un ciclu vicios. Scaunele uscate si dure pot fi dureroase la eliminare, iar copilul poate evita folosirea toaletei pentru a evita disconfortul.

Alte cauze

In general, orice modificare a rutinei copilului, cum ar fi calatoriile, vremea prea calda sau situatiile stresante, poate afecta sanatatea generala si modul in care functioneaza sistemul digestiv. Sedentarismul poate contribui, de asemenea. Miscarea ajuta la trecerea alimentelor ingerate prin intestine.

Simptome

Bebelusii au uneori mai multe defecari pe zi, iar alteori au o data la cateva zile. Frecventa miscarilor intestinale nu este cea mai importanta – mai important e ca scaunele (fecalele) sa fie moi si usor de trecut. Copiii hraniti la san au tendinta de a avea scaune de culoare mustar, mai moi, deoarece laptele matern este mai bine digerat decat laptele praf. Pe masura ce copilul creste, este posibil sa observati alte modificari ale frecventei si consistentei scaunului, adesea dependente de ceea ce mananca.

Constipatia la copii sau bebelusi poate insemna oricare sau toate dintre urmatoarele:

  • dificultate sau tensionare la trecerea scaunelor;
  • durere la trecerea scaunelor, uneori cu o cantitate mica de sange in scutec sau pe hartie igienica, din cauza unei mici rupturi la nivelul pielii din zona anusului;
  • scaune mai rare – mai putin de 3 scaune pe saptamana;
  • scaune dure si mari, grupate in bulgari.

Pe langa scaunele mai putin frecvente si dureroase, constipatia poate provoca:

  • durere abdominala;
  • scaderea apetitului;
  • stare generala de rau;
  • iritabilitate sau letargie;
  • agitatie;
  • greata.

Constipatia severa poate cauza impactare rectala, cand un scaun dur este blocat in zona intestinului inferior, de obicei chiar deasupra anusului, in sectiunea numita rect. Acest lucru poate cauza simptome suplimentare.

Tratament

Primul pas pentru obiceiurile sanatoase ale intestinului este dieta. O dieta sanatoasa care are un nivel corespunzator de fibre poate ajuta la prevenirea constipatiei. Alimentele bogate in fibre includ painea integrala si cerealele integrale, fructele si legumele.

Probioticele

Probioticele sunt adesea folosite pentru pacientii copii si adolescenti, in special in timpul tratamentului cu antibiotice. Ele ajuta la mentinerea concentratiei optime de bacterii benefice din intestin, deoarece antibioticele lupta impotriva tuturor bacteriilor. Aceste bacterii bune ajuta de asemenea la reglarea tranzitului intestinal la copii.

Supozitoare si clisme

Supozitoarele ajuta la stimularea muschilor rectali pentru a favoriza o miscare intestinala, dar pot fi inconfortabile pentru copil atunci cand sunt introduse si, daca nu sunt inserate corect, pot cauza leziuni rectale. Clisma la copii ajuta de asemenea la inmuierea directa a scaunului, dar si ele pot fi inconfortabile si trebuie sa fie facute corect.

Laxativele

Daca schimbarile alimentare nu functioneaza, un bun laxativ natural (capsule, picaturi sau sirop constipatie copii) este cel pe baza de extract de malt din orz. Laxativele reprezinta o solutie de tratament rapid pentru constipatie. Nu este nevoie de prescriptie medicala. Se poate administra in stare lichida sau pulbere si se amesteca cel mai bine cu orice lichid. Urmati informatiile de dozare de mai jos:

  • Sugari – 1/2 lingura de doua ori pe zi
  • Copii – 1 lingura de doua ori pe zi
  • Adolescenti – 2 linguri de doua ori pe zi (sau doua comprimate)

Posibilele medicamente laxative pentru copii includ:

  • laxative osmotice, cum ar fi lactuloza, care creste cantitatea de apa din fecale si le inmoaie;
  • uleiul de parafina lichida, care inmoaie si lubrifiaza fecalele;
  • stimulente cum ar fi Dulcolax picaturi, care stimuleaza intestinul pentru a elimina fecalele.

Limitati utilizarea laxativilor. Acestea nu ar trebui utilizate mai mult de o data sau de doua ori. Ele nu rezolva problema de baza si pot schimba modul in care functioneaza intestinele copilului. Unii copii ce au constipatie cronica trebuie sa ia medicamente laxative timp de mai multe luni. Laxativele se administreaza doar la indicatiile medicului.

Greseli comune:

  • Nu utilizati supozitoare sau clisme fara recomandarea medicului. Aceste produse pot provoca iritatii sau fisuri  ale anusului, ducand la durere si impactarea scaunului.
  • Nu administrati laxative puternice pe cale orala fara recomandarea medicului deoarece acestea pot cauza crampe si dependenta.

Remedii naturiste pentru constipatia la copii

In plus fata de schimbarile din dieta si rutina, diverse abordari alternative pot ajuta la ameliorarea constipatiei la copii:

Mersul la toaleta

Daca cel mic este constipat, incurajati-l sa stea mai mult pe toaleta si in mod regulat. Ii puteti pune sub picioare un inaltator pentru ca genunchii sa ajunga la piept si pozitia sa fie mai eficienta pentru defecat. De asemenea, puteti sa invatati copilul sa recunoasca semnele ce indica nevoia de a defeca si sa nu amane mersul la baie.

Antrenamentul intestinului necesita motivatie si incurajare. Utilizati un sistem de recompensa pe baza de grafice pentru a ajuta copilul sa mearga si sa stea pe toaleta. Acest lucru va ajuta copilul sa se obisnuiasca sa aiba o defecare la un moment similar in fiecare zi.

Masaj

Masarea usoara a abdomenului copilului poate relaxa muschii care sustin vezica urinara si intestinul, ajutand la favorizarea defecarii.

Acupunctura

Acupunctura implica introducerea si manipularea acelor fine in diferite parti ale corpului. Terapia poate ajuta daca cel mic are dureri abdominale date de constipatie.

Sucuri si siropuri (sun de pere, struguri albi si sirop de prune pentru constipatie)

Sucul favorizeaza golirea intestinului datorita unui zaharid, numit sorbitol, care nu este bine digerat, astfel incat ramane in scaun. Creste cantitatea de fluid din scaun, facandu-l mai moale si mai usor de eliminat. Se pot recomanda si diferite ceaiuri pentru constipatie la copii, dar doar pentru cei mai mari.

Alimentatia copilului constipat – sfaturi

FIBRELE

O dieta bogata in fibre poate ajuta corpul copilului sa formeze un scaun moale. Se recomandata in ceea ce priveste fibrele dietetice cate 14 g la fiecare 1.000 de calorii din dieta copilului. Pentru copiii mai mici, acest lucru se traduce la un aport de aproximativ 20 g de fibre dietetice pe zi. Pentru adolescente, este de 29 g pe zi, iar pentru adolescenti este de 38 g pe zi.

Oferiti-i copilului alimente bogate in fibre, cum ar fi fasole, cereale integrale, fructe si legume. Incepeti treptat, adaugand doar cateva grame de fibre pe zi, timp de cateva saptamani, pentru a reduce cantitatea de gaze si balonare care poate aparea la o persoana care nu este obisnuita sa consume alimente bogate in fibre.

APA

Apa si alte fluide vor ajuta la inmuierea scaunului copilului. Aveti grija sa  nu ii oferiti copilului prea mult lapte. Pentru unii copii, excesul de lapte contribuie la constipatie.

  • Desi sucul de prune face parte din categoria alimente laxative rapide, nu dati suc de prune copiilor sub varsta de 6 luni – contine un iritant intestinal natural, chiar si atunci cand este diluat.
  • Nu  adaugati nicio forma de zahar, extract de malt sau cereale de orez la formula – nu va reduce constipatia.
  • Nu introduceti solide inainte de varsta de 4-6 luni – nu este recomandat ca o modalitate de tratare a constipatiei.

Adresati-va urgent medicului daca:

  • cel mic nu a defecat de 6 zile si nu raspunde la tratament;
  • zona anala prezinta leziuni care sangereaza;
  • constipatia copilului persista sau reapare;
  • dupa 3 zile de modificari alimentare nu se produce o defecare.

Prevenirea constipatiei la copii

Cum poate fi prevenita constipatia la copii? Iata cateva sfaturi pentru a ajuta copiii sa aiba un tranzit intestinal normal si miscari intestinale corecte, prevenind constipatia:

Cresterea aportului de fibre

Oferiti-i alimente bogate in fibre. Acestea ajuta ca fecalele sa fie voluminoase, dar moi si usor de eliminat. Alimentele bogate in fibre sunt fructele, legumele, cerealele si painea integrala. Trecerea la o dieta bogata in fibre este adesea mai usor de zis decat de facut, deoarece multi copii refuza tocmai aceste alimente. Cu toate acestea, orice schimbare este mai buna decat niciuna. Ii puteti include in meniu caise uscate ca gustare, cereale bogate in fibre, fructe la fiecare masa etc.

Consumul de lichide

Daca un copil hranit cu biberonul are tendinta de a deveni constipat, puteti incercati sa ii oferiti apa intre mese. Nu diluati niciodata prea mult laptele praf pentru sugari. Copiilor mai in varsta, intarcati, le puteti administra suc de fructe diluat (de preferinta fara adaos de zahar). Copilul trebuie sa consume in special suficienta apa ca bautura principala. Cu toate acestea, sucurile de fructe care contin fructoza sau sorbitol au o actiune laxativa (cum ar fi prune, pere sau suc de mere). Acestea pot fi utile din cand in cand, daca scaunele devin mai tari decat de obicei si suspectati ca este risc de constipatie.

Mersul la baie

Incercati sa obisnuiti copilul sa isi faca un program de mers la baie – cum ar fi dupa micul dejun sau inainte de a pleca la scoala. De asemenea, incurajati-l sa evite amanarea mersului la toaleta pentru defecare. Un fel de sistem de recompensare este uneori util in cazul copiilor mai mici care sunt predispusi sa evite mersul la baie. Laudati-va copilul pentru defecarea in olita sau toaleta, dar nu pedepsiti amanarea defecarii sau alte accidente de acest tip.

Referinte:
(1) Constipation in children, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation-in-children/symptoms-causes/syc-20354242
(2) Treatments for constipation in children, link: https://www.webmd.com/children/guide/constipation-treatment#1
(3) What to do if your child is constipated, link: https://www.webmd.com/children/child-constipated#1
(4) Constipation, link: https://kidshealth.org/en/parents/constipation.html
(5) Constipation, link: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/constipation-and-soiling/
(6) Natural constipation relief for kids, link: https://jillcastle.com/childhood-nutrition/natural-constipation-relief-kids/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • am fetita de 2-ani in momentul cand simte ca trbui sa faca treaba mare o apuca tremuratu
    transiratii si plans si de multe ori elimina bobite foarte tari

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

4 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

4 săptămâni ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

4 săptămâni ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago