Pregatirea copilului pentru aparitia unui frate

Pregatirea copilului pentru aparitia unui frate 2

banner-peg-perego-miababy

Pregatirea copilului pentru aparitia unui frate il ajuta sa se adapteze la noua dinamica a familiei. Implicarea lui in pregatirile familiei pentru noul bebelus si incurajarea exprimarii tuturor emotiilor sunt doar cateva dintre modalitatile prin care parintii pot face adaptarea mai usoara.

Cuprins:

(1) Pregatirea copilului pentru aparitia unui frate – informatii generale
(2) Cum si cand anuntam copiii ca vor avea un frate sau sora?
(3) Pregatirea copilului pentru aparitia unui frate in functie de varsta
(4) Pregatirea copiilor pentru plecarea mamei la maternitate

Pregatirea copilului pentru aparitia unui frate – informatii generale

Venirea pe lume a celui de-al doilea copil este deseori insotita de intrebari si griji din partea parintilor privind adaptarea copilului mai mare. “Cum ar trebui sa ii spun ca va avea un frate?”, “Cum se vor intelege?, “Cum pregatesc copilul pentru aparitia fratelui?” – sunt doar cateva dintre aceste intrebari.

Pentru copii, aparitia unui nou membru in familie poate fi deopotriva un motiv de bucurie, dar si o perioada plina de provocari pentru ei. Inca din timpul sarcinii mamei, copiii pot deveni gelosi, confuzi, frustrati. Mama are nevoie de mai multa odihna sau nu ii mai poate ridica in brate cu aceeasi usurinta sau nu mai poate face toate activitatile pe care le facea inainte cu ei,  De aceea, acomodarea lor cu ideea unui fratior inca din timpul sarcinii ii ajuta sa accepte si sa se adapteze mai usor la perioada cand familia se mareste.

banner-peg-perego-miababy

Pregatirea copiilor pentru nasterea unui frate sau sora depinde mult de varsta lor. Un copil de 2-3 ani nu va intelege cum se modifica dinamica familiei la fel de bine cum o face un copil de 5 ani sau mai mare.

Cum si cand anuntam copiii ca vor avea un frate sau sora?

Specialistii in dezvoltarea copilului recomanda ca parintii sa anunte copiii ca vor avea un frate sau sora atunci cand sarcina incepe sa se observe. Astfel, copiii au mai mult timp la dispozitie sa se obisnuiasca cu vestea, sa puna tot felul de intrebari si sa petreaca timp cu fiecare parinte in parte.

In unele cazuri se poate da vestea si mai devreme. Exemplele includ situatiile in care copilul mai mare isi doreste foarte mult un frate sau cand mama se confrunta cu simptomele sarcinii (greturi matinale si varsaturi, de exemplu), iar copilul nu intelege ce se intampla. In caz contrar, copiii ar putea deveni anxiosi si suspicioasi ca ceva in neregula se intampla 1cu mama. De aceea se recomanda onestitatea fata de copii, exprimata intr-un limbaj pe intelesul lor.

Formulati vestea intr-un limbaj cat mai accesibil nivelului lor de intelegere si ramaneti deschisi pentru eventualele intrebari si curiozitati ale celor mici.

cursuri puericultura

Pregatirea copilului pentru aparitia unui frate in functie de varsta

Modul in care pregatim copiii pentru aparitia unui nou frate depinde mult de varsta lor. Copiii mai mari sunt de obicei mai nerabdatori sa isi cunoasca fratele sau sora. Copiii mai mici pot fi confuzi sau suparati de schimbarea ce va avea loc in familie. Limbajul, activitatile pe care le faceti impreuna si cat de mult le povestiti despre bebelus trebuie adaptate la varsta si maturitatea fiecarui copil.

Copiii intre 1 si 2 ani

In aceasta perioada, copiii nu inteleg foarte bine ideea de “frate” sau ce insemna pentru ei un nou copil in familie.

miababy magazin
  • Vorbiti-le copiilor cu entuziasm despre bebelusul care urmeaza sa se nasca.
  • Uitati-va la carti cu imagini de bebelusi si familii, folosind cuvinte precum “frate”, “sora”, astfel incat cei mici sa se familiarizeze cu ele.

Copiii intre 2 si 4 ani

In aceasta perioada, copiii sunt in general mult mai atasati de parinti. Iar aparitia unui nou membru in familie poate insemna pentru ei ca trebuie sa imparta atentia si iubirea parintilor cu altcineva.

  • Folositi carti, desene animate, jocuri etc. in care sunt prezentati frati sau surori mai mici. Faceti legatura intre acestea si bebelusul care se va naste in familie. Alegeti carti, desene sau activitati care copiilor le plac, astfel incat sa faca asocieri pozitive legate de fratele mai mic.
  • Povestiti-le despre bebelusul care se va naste intr-un limbaj adecvat varstei si capacitatii lor de intelegere. De exemplu, in aceasta perioada e dificil pentru ei sa inteleaga cat inseamna cateva luni pana va veni bebelusul. E mai util, in acest caz, sa ii spuneti anotimpul (de exemplu vara sau cand e foarte cald afara).
  • Implicati-i in activitatile de pregatire pentru bebelus. Fie ca e vorba de aranjarea camerei, alegerea hainelor si jucariilor, se vor simti inclusi si parte din familie. Luati-i la vizitele la medicul obstetrician, unde sa poata asculta bataile inimii bebelusului.

  • Evitati sa suprapuneti venirea celui de-al doilea copil peste etapte majore din rutina fratelui mai mare. De exemplu – intarcare, antrenamentul la olita, tranzitia de la patut sau patul parintilor la propriul pat sau camera. Daca e posibil, finalizati-le inainte de aparitia celuilalt copil sau luati o pauza si reluati ulterior, pentru ca fratele mai mare sa nu se simta coplesit de prea multe schimbari.
  • Amintiti-le copiilor ca si ei au fost bebelusi: aratati-le poze cu ei de atunci, povestiti-le despre cum s-au nascut si cum erau ca bebelusi, apoi discutati despre cat de distractiv va fi cu noul bebelus.

Copiii peste 5 ani

  • In aceasta etapa, copiii au un nivel de intelegere mai ridicat decat in cea anterioara si de cele mai multe ori nu se mai simt la fel de amenintati de aparitia unui nou membru in familie. Cu toate acestea, vor simti gelozie atunci cand observa ca nou-nascutul primeste mai multa atentie.
  • Vorbiti-le cu entuziasm despre noul copil care va veni in familie. Dar povestiti-le si despre dificultatile care vor aparea legate de plansul bebelusilor, nevoia lor de a fi hraniti, schimbati, adormiti. De asemenea, explicati-le ca bebelusii nu se vor putea juca cu ei si ca e nevoie sa mai creasca pana cand le pot deveni parteneri de joaca.
  • Vizitati prieteni sau rude care au bebelusi si lasati copilul mai mare sa petreaca timp in preajma bebelusului, pentru a se familiariza cu el, eventual sa il atinga sau sa il tina in brate.
  • Vorbiti cu copiii despre cum se simt stiind ca vor avea un frate mai mic si ascultati-i cu rabdare si intelegere.

Indiferent de varsta

  • Stabiliti cu copiii un ritual pe care sa il practicati inainte si dupa nasterea fratiorului. Poate fi un joc sau cateva minute pe zi in care sa va jucati sau in care sa le cititi. Mentinerea acestui ritual si dupa venirea pe lume a fratelui mai mic reprezinta o constanta pentru copiii mai mari, care ii securizeaza si ii linisteste.
  • Permiteti-le copiilor sa-si exprime intreaga paleta de emotii pe care le simt. Aratati-le, prin cuvinte si actiuni, ca ii iubiti foarte mult. Reasigurati-i ori de cate ori e nevoie ca ii veti iubi la fel de mult si dupa nasterea bebelusului.
  • Daca sunt interesati, incurajati-i sa relationeze cu bebelusul din burta mamei: sa ii simta miscarile, sa ii vorbeasca etc.
  • Asteptati-va la schimbari de dispozitie si atitudine legate de bebelusul care va veni, care pot varia de la o zi la alta sau chiar mai frecvent. Aceste schimbari sunt normale si e important pentru ei sa le aratati intelegere si sustinere.

Important! Aceste recomandari pe varste sunt orientative. Acestea pot fi adaptate si aplicate in functie de maturitatea si nivelul de intelegere al fiecarui copil.

Pregatirea copilului pentru plecarea mamei la maternitate

Pe langa pregatirea copiilor pentru aparitia fratilor mai mici, plecarea mamei la spital pentru nastere nu ar trebui sa ii ia prin surprindere. Absenta mamei pentru 2-3 zile sau chiar mai mult ii poate face confuzi si anxiosi daca nu sunt pregatiti dinainte.

In functie de varsta, explicati-le ca veti merge la spital/maternitate, de unde veti reveni in cateva zile cu noul bebelus. Stabiliti dinainte cu cine va ramane copilul cat veti lipsi si tatal va fi la serviciu. Ganditi-va si la cum veti proceda daca travaliul incepe in timpul noptii. Vorbiti din timp cu cei mici despre cum se vor petrece lucrurile si cine va sta cu ei. In aceasta perioada, e important ca programul si rutina lor sa nu fie date peste cap. Acestea le ofera copiilor stabilitate si un sentiment de control.

De asemenea, e o perioada in care relatia dintre tata si copil poate deveni si mai stransa. Ei au acum mai mult timp la dispozitie pe care sa il petreaca doar ei doi. In functie de politica maternitatii si de varsta copilului, aveti in vedere si posibilitatea ca cei mici sa va viziteze la maternitate.

Indiferent de cum reactioneaza la vestea ca vor avea un frate sau sora, retineti ca sunt reactii normale. De asemenea, oricat de pregatiti vi se par copiii pentru noul membru al familiei, dupa ce bebelusul se va naste va urma o perioada de acomodare. Asteptati-va si la perioade de regresie, incalcarea regulilor, emotii diverse (entuziasm, furie, bucurie, teama). Toate acestea sunt comportamente normale, o modalitate de exprimare a emotiilor, pe care parintii e important sa le gestioneze cu calm si iubire fata de cei mici.

Referinte:

(1) How to Prepare Your Older Children for a New Baby – https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/Pages/Preparing-Your-Family-for-a-New-Baby.aspx
(2) Preparing Your Child for a New Sibling – https://childmind.org/article/preparing-child-new-sibling/
(3) Preparing Your Child for a New Sibling – https://kidshealth.org/en/parents/sibling-prep.html#catlearning
(4) Pregnancy: Preparing Children for the Birth of a Sibling – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/5185-pregnancy-preparing-children-for-the-birth-of-a-sibling
(5) New sibling: Preparing your older child – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/new-sibling/art-20044270

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *