Jocuri si Activitati

Prea multe cadouri pentru copii de Craciun – ce efecte pot avea?

🎁 Cadourile fac parte din magia Sarbatorilor, insa trebuie sa invatam copiii sa se bucure de adevaratul sens al Craciunului si sa evitam cadourile in exces. Iata ce efecte pot avea cadourile in cantitate prea mare asupra celor mici si recomandari utile.

CUPRINS:

1. Cadourile in exces de Sarbatori – efecte asupra copiilor
2. Cate cadouri „ar trebui” sa primeasca un copil de Craciun?
3. Regula celor 4 cadouri
4. Recomandari pentru parinti

Cadourile in exces de Sarbatori – efecte asupra copiilor

🎅Craciunul este una dintre cele mai frumoase perioade ale anului. Daca aveti copii, cunoasteti bucuria de a le vedea fetele luminandu-se atunci cand isi dau seama ca Mos Craciun a venit si le-a lasat cadoul sub brad. Insa, cand vine vorba despre copiii care au camera deja plina cu o multitudine de jucarii, jocuri si alte obiecte, sarbatorile de Craciun pot aduce in plus o abundenta de cadouri si lucruri care se adauga la acestea. Craciunul poate fi coplesitor din anumite puncte de vedere si cei mici ajung sa minimalizeze si sa nu aprecieze valoarea lucrurilor primite, generozitatea si efortul.

Actul de a darui cadouri este o parte din Spiritul Craciunului. Insa, uneori avem tendinta de a depasi bugetul si de a exagera cand vine vorba despre cadouri, fara a ne concentra pe adevaratul sens al sarbatorilor. Acest lucru poate avea efecte si asupra copiilor. Este important sa nu cumparam cadouri prea multe si in schimb sa incercam sa le oferim celor mici experiente placute.

Citeste si: Gandirea magica la copii – ce este si ce rol are?

Prea multe cadouri – ce efecte pot avea asupra copiilor?

Parintii tentati sa le cumpere copiilor fiecare cadou de pe lista de dorinte de Craciun ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte. Cadourile in exces de Sarbatori (si nu numai) pot creste riscul de dependenta de obiecte si ii pot face pe copii sa se plictiseasca usor. Traim intr-o societate consumerista, iar jucariile si obiectele in exces pot limita creativitatea celor mici. Copiii, in special cei mici, nu au nevoie de foarte multe jucarii. In timpul sarbatorilor de iarna, cei mici tind sa primeasca diferite cadouri din fiecare colt al vietii, de la bunici, parinti, prieteni de familie etc. Copiii care sunt coplesiti de o abundenta de daruri pot reactiona negativ uneori si pot dezvolta o atitudine gresita – ca ar trebui sa primeasca ceva oricand isi doresc.

Potrivit psihologilor, cantitatea de cadouri pe care copilul o primeste in decembrie il poate afecta direct mai tarziu in viata. Ii poate schimba sau modela atitudinea si comportamentul fata de lucrurile materiale. Daca primeste prea multe cadouri, poate deveni o asteptare si, prin urmare, poate influenta modul in care reactioneaza atunci cand primeste mai putin.

Iata cateva dintre posibilele efecte negative ce pot sa apara cand copilul primeste prea multe cadouri:

  • Prea multe cadouri pentru copii ar putea duce la o dependenta de „lucruri”. Cercetarile sugereaza ca acei copii care primesc multe recompense materiale de la parinti au tendinta de a continua sa se rasplateasca cu bunuri materiale si la varsta adulta.
  • Jucariile in exces pot limita creativitatea unui copil si il pot face sa se plictiseasca mult mai usor.
  • Unele cercetari arata ca daca un copil are prea multe lucruri dezvolta o durata de atentie mai scurta, deoarece are prea multe optiuni dintre care sa aleaga. Daca un copil este coplesit de o cantitate mare de obiecte, va acorda mai putina valoare lucrurilor pe care le are si va avea tendinta de a nu le pretui si de a nu avea grija de ele.
  • Copiii care primesc prea multe cadouri pot avea tendinta de a deveni prea rasfatati. Pot fi mai greu de multumit si predispusi sa faca tantrumuri sau crize de furie cand nu obtin ceea ce isi doresc, de multe ori nu vor sa imparta sau sa ii ajute pe altii si pot avea dificultati in a se intelege cu alti copii. De asemenea, copiii prea rasfatati pot avea mai multe riscuri sa ajunga ulterior adulti rasfatati, ceea ce le poate cauza o serie de probleme sociale mai tarziu in viata. De exemplu, vor avea tendinta de a se concentra doar pe propriile nevoi inainte de a se preocupa si de ceilalti oameni.
  • Excesul de cadouri poate afecta stima de sine – Stima de sine de durata este inradacinata intr-un puternic sentiment de identitate – nu materialism. Studiile au aratat ca nu exista o legatura intre posesiunile materiale si stima de sine sau fericire. De fapt, copiii care au mai putine posesiuni materiale, dar relatii pozitive cu parintii si cei din jur, au o stima de sine mai mare.

Vezi si: „Sindromul printesei” la copii – efecte si sfaturi pentru parinti

Cate cadouri „ar trebui” sa primeasca un copil de Craciun?

Raspunsul variaza, in functie de dimensiunea familiei, situatiile financiare, de traditii si asteptari. De asemenea, variaza in functie de varsta copilului. Nu exista un numar magic pentru cadouri. Tine mai mult de alegerea unui numar care vi se potriveste voua. Unii parinti stabilesc regula celor 3 cadouri, regula celor 4 cadouri , 7 cadouri etc. Ideea este sa alegeti un numar care sa functioneze pentru familia voastra si sa-l aplicati pentru totii copiii. Setati acest numar ca asteptare si asigurati-va ca cei mici inteleg ca darurile nu ar trebui sa fie niciodata vazute ca o modalitate de a inlocui dragostea si fericirea pe care le primesc de la prieteni si familie. Comunicati aceasta regula si celorlalti membri ai familiei sau prietenilor. Respectati regula pentru toti copiii din familie.

Iti recomandam si: Poezii de Craciun pentru copii

Regula celor 4 cadouri

O abordare poate fi regula celor 4 cadouri. Asta inseamna sa incurajati copilul sa astepte cate un cadou din fiecare dintre cele patru categorii:

  1. Ceva ce isi doreste
  2. Ceva de care are nevoie
  3. Ceva de imbracat
  4. Ceva de citit

Exista si alte variante, cum ar fi „regula celor 7 cadouri” care include: ceva ce isi doreste, ceva de care are nevoie, ceva de imbracat, ceva de citit, ceva de facut, ceva doar pentru el, ceva pentru intreaga familie. Insa, puteti foarte bine sa va stabiliti propria traditie a familiei voastre. Despre traditii in familie si importanta lor puteti citi pe larg aici.

Regulile cu mai putine cadouri ajuta in timp copiii sa fie mai fericiti, deoarece nu sunt suprastimulati cu jucarii de peste tot – se pot concentra, se pot implica, invata si se pot bucura cu adevarat. Invata despre recunostinta, generozitate si invata adevarata semnificatie a Craciunului. Invata sa fie recunoscatori pentru cadourile pe care le primesc.

🎁Ceva ce isi doreste

Este probabil cea mai usoara categorie, pentru ca majoritatea copiilor au o lista lunga de articole pe care si le doresc. Cel mai greu este sa restrangeti lista la un singur articol. Alegeti acel cadou pe care copilul si-l doreste de mai mult timp, de care copilul se va bucura mai mult sau il va folosi mai mult, dar tineti cont si de buget.

🎁 Ceva de care are nevoie

Acest lucru ne permite sa le oferim copiilor ceva de care au nevoie, care ar putea avea legatura cu scoala sau pasiunile sale. Poate fi vorba despre anumite rechizite, echipament sportiv, ceva pentru camera sa etc. A le oferi copiilor ceva de care au nevoie ca dar ii invata sa fie recunoscatori pentru lucrurile pe care le au.

🎁 Ceva de imbracat

Aici trebuie sa tinem cont de preferintele copilului in materie de haine. Este o categorie versatila care poate include orice, de la haine la pantofi sau ochelari de soare. Aceasta categorie este ideala si pentru cadouri de sezon, cum ar fi o pereche de ghete, manusi sau un fular.

🎁 Ceva de citit

Cartile sunt un cadou clasic de Craciun si sunt potrivite pentru copiii de toate varstele. Indiferent daca celui mic ii plac cartile ilustrate, benzile desenate sau cartile de poezii, exista atat de multe optiuni disponibile. Incurajati copiii sa citeasca. Despre beneficiile cititului pentru copii cititi pe larg aici.

Bonus pentru regula celor 7 cadouri:

🎁Ceva de facut

Acest cadou are in vedere stimularea mentala a copilului si mentinerea unui stil de viata activ. Poate fi vorba despre cadouri care incurajeaza creativitatea, cum ar fi jocuri de arta si mestesuj, jucarii sportive, jocuri de societate sau cadouri experienta.

🎁 Ceva pentru el

Acesta este cadoul pe care copilul il poate pastra doar pentru el. Poate fi ceva mic, cum ar fi un colier sau o bratara noua, sau ceva mai mare, cum ar fi o bicicleta.

🎁Ceva pentru familie

Acesta este un cadou care aduce impreuna familia si incurajeaza conexiunea. Poate fi un joc de societate, bilete la film sau la un parc de distractii etc. Ideea este ca trebuie sa fie vorba despre un cadou de care sa se bucure toata familia.

Citeste si: Activitati de Craciun | 10 idei de activitati asteptand Craciunul

Recomandari pentru parinti

  • Puneti mai mult accentul pe VALORI, TRADITII si OBICEIURI in familie, ca activitati de Sarbatori in familie, impachetatul cadourilor, voluntariat sau oferirea de cadouri pentru copiii din medii defavorizate, faceti decoratiuni handmade in familie, ritualul de oferire sau deschidere a cadourilor, scrisoarea catre Mos Craciun si primirea lui Mos Craciun, calendarul de Advent, participarea la targul de Craciun sau alte evenimente de sarbatori etc. – deoarece acestea creeaza amintirile copilului.
  • RECUNOSTINTA este o abilitate in curs de dezvoltare. Ca orice alt comportament, copiii trebuie sa invete cum sa fie recunoscatori prin practica. Poate fi util sa incurajati copilul sa faca biletele de multumire pentru cadourile primite de la prieteni, bunici sau alti membri ai familiei. De asemenea, invatati copiii sa se bucure de cadourile primite, sa multumeasca si sa le aprecieze. Despre cultivarea recunostintei la copii poti citi mai multe aici.
  • GENEROZITATEA – Incurajati copiii sa doneze jucariile pe care nu le mai folosesc, cele care sunt in stare buna. De asemenea, cumparati impreuna cadouri pentru copiii din medii defavorizate. Invatati-i pe copii de mici bucuria de a darui. Puteti organiza Secret Santa sau Mos Craciun Secret in familie sau cu prietenii, unde copiii pot oferi cadouri handmade facute de ei, cadouri simbolice, felicitari, fursecuri facute impreuna si impachetate intr-un mod frumos de ei etc. Incurajati copiii sa participe la organizarea sarbatorilor si a meselor in familie, la cumpararea, confectionarea si oferirea de cadouri celorlalti membri ai familiei etc. Nu doar ca invata despre generozitate si bucuria de a darui, dar facand un cadou handmade isi dezvolta si creativitatea, imaginatia si motricitatea fina. Despre dezvoltarea generozitatii la copii poti citi mai multe aici.

Alte sfaturi

  • Stabiliti asteptari, reguli si limite privind cadourile primite – poate fi vorba despre regula celor 3 cadouri, 4 cadouri etc., inclusiv cadoul de la Mos Craciun, un anumit buget pentru fiecare cadou etc. Stabiliti un buget pentru cadouri in functie de veniturile familiei si de cheltuieli. Respectati acel buget pentru fiecare copil.
  • Puneti pret pe calitatea cadoului si rolul sau in dezvoltarea, educatia si fericirea celui mic, si mai putin pe cantitate.
  • Alegeti sa cumparati si cadouri la mana a doua si la randul vostru sa vindeti sau sa donati jucariile pe care copilul nu le mai foloseste sau de care nu este prea interesat. Faceti periodic o sortare a jucariilor impreuna cu cel mic, incurajandu-l sa renunte la ceea ce nu mai foloseste.
  • Invatati copiii despre simplitate si abordarea minimalista – mai putine obiecte, mai putine jucarii si mai multe activitati si experiente alaturi de cei dragi. Despre minimalism poti citi mai multe aici.
  • Oferiti cadouri experienta – „Fericirea vine din experiente, nu din lucruri”. Experientele pot imbunatati viata copiilor mai mult decat o pot face jucariile. Amintirile experientelor pe care le au copiii dureaza mult mai mult decat emotia jucariilor primite de Craciun. Exemple de cadouri experienta pot fi excursii in familie, abonament la parcul de distractii, lectii de inot, lectii de dans, bilete la un anumit eveniment sau spectacol etc.

🎄 Insuflati-le celor mici valorile cu adevarat importante cand vine vorba despre Craciun si nu numai.

Retineti ca adevarata bucurie vine din experiente si relatii, din timp cu cei dragi, nu din lucruri materiale. Copiii isi vor aminti experientele de Craciun, NU cadourile in sine. Isi amintesc magia sarbatorilor, sentimentul de a darui si de a primi, traditiile si reuniunile de famile. De asemenea, trebuie sa ne amintim ca aceasta perioada a anului este si momentul perfect pentru a-i invata pe copii si adolescenti despre recunostinta, generozitate si bucuria de a oferi.

Surse foto: Pexels

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

4 săptămâni ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

o lună ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago