Cum dezvoltam generozitatea la copii

generozitatea la copii

banner-peg-perego-miababy

Generozitatea la copii se invata si este important ca parintii sa cultive aceasta calitate. Vezi mai jos cateva recomandari pentru a creste un copil generos.

CUPRINS:

1. Informatii generale 
2. Recomandari si sfaturi pentru a creste un copil generos

Informatii generale

Copiii trebuie sa invete despre generozitate inca de mici, despre bunatate, despre bucuria de a darui si de a ajuta. Generozitatea este o calitate umana, o valoare morala ce se invata inca din copilarie – iar principalele modele sunt parintii. Insa, depinde si de personalitatea copilului, temperamentul si sensibilitatea sa. » Vezi aici mai multe despre dezvoltarea empatiei la copii. « Insa, indiferent de acesti factori, generozitatea poate fi cultivata.

banner-peg-perego-miababy

Pana la varsta de 3-6 ani, copiii devin constienti ca actul de a darui sau de a ajuta ii face sa se simta bine. Anticipeaza sentimente pozitive, iar acest lucru ii determina sa fie generosi iar. Insa, presiunile din partea adultilor pot avea efect invers. Copiii nu se confrunta cu aceeasi stare naturala atunci cand sunt fortati sa imparta sau sa ofere. Astfel, faptul ca sunt fortati sa imparta sau sa ofere ii poate impiedica sa invete sa asocieze generozitatea cu sentimente pozitive. De aceea, este importanta o abordare corecta.

Cand sunt mici, copiii sunt adesea foarte atasati de jucariile si lucrurile lor. Principalul obiectiv cand sunt mici este sa se asigure ca nevoile lor sunt satisfacute de oamenii din jurul lor. Acest lucru inseamna, in general, ca invata sa ceara lucrurile pe care le doresc destul de devreme in dezvoltarea lor. Insa, pe masura ce cresc si se dezvolta, devine necesar sa priveasca in afara propriilor nevoi si sa inceapa sa raspunda mai mult la nevoile celorlalti. Parintii joaca un rol important in a-i ajuta pe copii sa dezvolte generozitate, atat prin incurajare, cat si prin propriul exemplu.

cum sa ai un copil generos

Recomandari si sfaturi pentru a creste un copil generos

→ Fiti un exemplu pentru copil

Cei mici invata din exemplele pe care le vad in jur. Fiti un exemplu pentru ei la fiecare pas – generozitatea la copii se invata. De exemplu, puteti oferi locul in transportul in comun unei persoane mai in varsta, unei femei insarcinate, unei persoane bolnave sau cu bagaje etc. Un alt exemplu poate fi sa tineti usa deschisa pentru a permite sa intre o alta persoana, a imprumuta sau imparti cu cei din jur, a oferi ajutor unei persoane care s-a ranit sau are nevoie de ajutor, voluntariat si donatii, protejarea spatiilor verzi etc.

→ Vorbiti cu cel mic despre bucuria de a darui, despre empatie si bunatate

Povestiti cu cei mici despre generozitate si acte de bunatate, rememorati diferite momente si exemple cand ati ajutat pe cineva si cat de bine v-a facut sa va simtiti. De asemenea, incurajati copiii la finalul zilei sa va povesteasca ce fapte bune au facut in ziua respectiva, iar voi la randul vostru sa povestiti. Cei mici trebuie incurajati sa inteleaga ca este nevoie de un echilibru intre nevoile lor si ale celor din jur.

cursuri puericultura

Ajutati copiii sa realizeze ca bunatatea si generozitatea ofera si multe satisfactii. Cercetarile au descoperit ca generozitatea poate creste nivelul de fericire. S-a descoperit ca pana la 3-6 ani, copiii inteleg aceasta relatie, iar constientizarea poate alimenta bunatatea si generozitatea. Puteti sustine aceasta constientizare observand cand un copil se comporta intr-un mod generos si apoi vorbind impreuna despre acest lucru. Poate fi si o forma de motivatie intrinseca.

→ Donatii si voluntariat

Celor mici trebuie sa le fie oferite oportunitati pentru a fi generosi. Puteti participa toata familia la voluntariat, actiuni de protectie a mediului sau donati haine, carti, jucarii. Invatati copilul ca aceste obiecte trebuie sa fie ingrijite si in stare buna si ca nu trebuie sa fie trist ca renunta la ele. Puteti merge impreuna sa donati lucrurile, pentru ca cel mic sa vada ca jucariile sale vor ajunge la alti copii care au nevoie de ele. De asemenea, puteti face actiuni variate de voluntariat pentru protejarea naturii, pentru persoanele vulnerabile etc.

miababy magazin

Copiii vor de obicei sa ajute; pur si simplu nu stiu cum sa faca asta. Discutati cu ei despre modalitatile in care pot fi buni si generosi zi de zi. De asemenea, cand vine vorba despre anumite activitati specifice, gasiti activitati care se potrivesc cu interesele lor. De exemplu, daca  iubeste animalele, voluntariatul sau actiunile catre un adapost pentru animale ar putea fi o alegere buna.

cum crestem copii generosi

→ Fiti rabdator

Retineti ca unii copii pot fi reticenti cand trebuie sa isi doneze jucariile, hainutele etc. Copiii cu anumite trasaturi de personalitatea se pot adapta mai usor, in timp ce altii au nevoie de un ritm mai lent si le poate fi mai dificil sa renunte la lucrurile lor. Acest lucru este valabil si pentru copiii aflati in anumite stadii de dezvoltare, cum ar fi copiii mici care isi dezvolta simtul proprietatii.

→ Complimentele si puterea lui „multumesc”

Generozitatea si bunatatea se pot exprima si prin aprecieri si complimente. Cei mici trebuie incurajati sa observe si sa aprecieze calitatile persoanelor din jur. De asemenea, incurajati copiii sa spuna „multumesc” ori de cate ori simte recunostinta – parintilor, familiei, colegilor, prietenilor etc. Vezi aici mai multe despre recunostinta la copii.

bucuria de a imparti la copii

→ Laudati faptele generoase

Adesea, cand ne gandim la generozitate, este vorba despre oferirea de cadouri sau voluntariat, dar generozitatea poate fi si o parte spontana a zilei noastre. Invatati copiii sa fie buni zi de zi, nu doar cu anumite ocazii, ca pot face o diferenta pozitiva in ziua cuiva daca sunt buni si amabili. Copiii vor face in mod natural lucruri frumoase pentru altii din cand in cand. Daca observati un gest dragut, cum ar fi ca imparte o jucarie, ca face un compliment sau isi ofera ajutorul la anumite treburi casnice, laudati acel comportament.

Alte sfaturi pentru a dezvolta generozitatea la copii:

  • Daca cel mic refuza sa isi imparta jucarii, sa doneze jucarii etc., nu il etichetati spunandu-i ca este rau, ca e obraznic, neascultator etc.
  • De asemenea, invatati copiii ca a fi generos si bun nu inseamna a te pune pe ultimul loc. Cel mic trebuie sa invete si despre limite, despre faptul ca uneori este posibil sa nu primeasca apreciere pentru actul sau de bunatate, ca nu trebuie sa se lase calcat in picioare si trebuie sa fie atent la emotiile lui, la nevoile lui si dorintele lui, fara a face lucruri care nu ii plac.
  • Perioadele care se axeaza pe a primi, ca zilele de nastere sau anumite sarbatori, pot fi oportunitati excelente pentru a incuraja generozitatea la copii. Alegeti impreuna cadouri pentru cei dragi, in functie de ce i s-ar potrivi fiecaruia. Vorbiti despre sentimentele bune care vin odata cu alegerea unui cadou care este „potrivit” pentru o anumita persoana.

Referinte:
(1) https://childmind.org/article/tips-for-raising-generous-children/
(2) https://centerforparentingeducation.org/library-of-articles/indulgence-values/giving-best-gift/
(3) https://www.healthychildren.org/English/family-life/Community/Pages/How-to-Inspire-Generosity-in-Children.aspx
(4) https://parentingscience.com/helpful-kids-and-rewards/?__cf_chl_jschl_tk__=tka9zdAQ.TWkPP.YHUa7OjgLu9FCy.NyGR83VTpA07E-1642696786-0-gaNycGzNCWU

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *