Articole

Nevralgia de trigemen – cauze, tratament

Citeste mai multe in articolul de mai jos despre nevralgia de trigemen, cum se manifesta aceasta problema, care pot fi cauzele si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este nevralgia de trigemen?
2. Tipuri de nevralgie trigeminala
3. Simptome
4. De ce apare nevralgia de trigemen?
5. Diagnostic
6. Tratament pentru nevralgia de trigemen

Ce este nevralgia de trigemen?

Nevralgia de trigemen este o afectiune a nervilor de la nivelul fetei. Provoaca durere brusca si severa la nivelul fetei, descrisa ca o durere fulgeratoare, asemanatoare socului electric, la nivelul dintilor, maxilarului, gingiilor si altor zone ale fetei. Durerea se concentreaza de obicei la nivelul fetei inferioare si maxilarului, desi uneori afecteaza si alte zone, ca zona din jurul nasului sau zona de deasupra ochilor. Nevralgia trigeminala este cunoscuta si sub numele de „tic douloureux” (tic dureros).

Nevralgia de trigemen este cauzata de iritatia nervului trigemen, sau al cincilea nerv cranian, care incepe de la ureche si se ramifica spre frunte, obraji si maxilarul inferior. Durerea este de obicei limitata la o parte a fetei si poate fi declansata de actiuni precum mancatul sau spalatul dintilor. Rareori, tulburarea poate afecta ambele parti ale fetei, desi de obicei nu in acelasi timp –  se numeste nevralgie trigemenala bilaterala. Este un tip de durere neuropata, adica o durere asociata cu leziuni nervoase.

Afecteaza de obicei persoanele cu varsta peste 50 ani si este rar intalnita la cei cu varsta sub 40 ani si la copii.

Nervul trigemen

Nervul trigemen (o pereche de 2 nervi, cate unul pe fiecare parte a fetei) este nervul responsabil de senzatiile la nivelul fetei. Dupa ce nervul trigemen paraseste creierul si circula in interiorul craniului, se imparte in 3 ramuri mai mici, controland senzatiile de la nivelul fetei:

  1. ramura oftalmica (V1) – prima ramura controleaza senzatia la nivelul ochiului, pleoapei superioare si fruntii;
  2. ramura maxilara (V2) – a doua ramura controleaza senzatia in pleoapa inferioara, obraz, nara, buza superioara si gingia superioara;
  3. ramura mandibulara (V3) – a treia ramura controleaza senzatiile din maxilar, buza inferioara, gingia inferioara si unii dintre muschii folositi pentru mestecat.

Tipuri de nevralgie trigeminala

Cea mai tipica forma de nevralgie de trigemen este tipul 1 sau TN1, care provoaca o serie de crize de durere faciala brusca si severa. Durerea poate dura de la cateva secunde la cateva minute. Crizele pot aparea una dupa alta in cicluri care dureaza pana la 2 ore. Tipul 2 sau TN2 este forma atipica a tulburarii si se caracterizeaza printr-o durere constanta pe care oamenii o descriu ca disconfort, durere sau senzatie de arsura la o intensitate mai mica decat in forma TN1. O persoana poate experimenta ambele tipuri de durere, uneori in acelasi timp.

Desi nevralgia de trigemen nu poate fi intotdeauna vindecata, exista tratamente disponibile pentru a atenua durerea. In mod normal, medicamentele anticonvulsive sunt prima optiune de tratament. Chirurgia poate fi o optiune eficienta pentru cei care nu raspund la medicamente sau pentru cei care au efecte secundare grave de la medicamente.

Nevralgie trigeminala tipica (tip 1)

Se manifesta prin episoade de durere ascutita, intensa si sporadica. Este posibil sa simtiti durere si/sau o senzatie de arsura pe toata fata, care poate dura de la cateva secunde la aproximativ doua minute. Desi vor exista pauze fara durere intre episoade, aceasta poate continua pana la doua ore.

Nevralgie de trigemen atipica (tip 2)

Aceasta forma este mai putin dureroasa si mai putin intensa, dar poate dura mai mult. Puteti simti o durere constanta, in special senzatii de intepatura sau arsura, impreuna cu dureri persistente.

Simptome

Principalul simptom al nevralgiei de trigemen este o durere brusca, de obicei simtita pe o parte a maxilarului sau a obrazului. Durerea poate fi usoara, mai ales atunci cand afectiunea se dezvolta pentru prima data, dar mai des este ascutita, asemanatoare socului electric. O persoana cu nevralgie de trigemen poate avea unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

  • crize bruste de durere severa la nivelul fetei, care dureaza intre cateva secunde si aproximativ 2 minute;
  • durere care afecteaza o parte a fetei;
  • durere severa in maxilarul inferior sau superior, dinti sau obraz sau, mai putin frecvent, in frunte sau ochi;
  • o usoara durere sau senzatie de arsura dupa ce durerea cea mai severa a disparut.

Crizele de durere in nevralgia trigeminala pot fi declansate de:

  • mancat;
  • baut;
  • spalatul pe dinti;
  • vorbit;
  • expunerea la vant;
  • atingerea fetei, cum ar fi la barbierit, spalarea fetei sau aplicarea cremei de fata.

De ce apare nevralgia de trigemen?

Nevralgia de trigemen apare de obicei spontan, dar uneori este asociata cu traumatisme faciale sau proceduri dentare. Afectiunea poate fi cauzata de un vas de sange care preseaza nervul trigemen, cunoscuta si sub denumirea de compresie vasculara. Compresia nervului trigemen este de obicei cauzata de un vas de sange din apropiere care preseaza o parte a nervului.

Cand vine vorba despre cauze, nevralgia de trigemen poate fi primara sau secundara. Forma primara a fost legata de compresia nervului, de obicei la baza craniului. Acest lucru poate fi din cauza contactului dintre o artera sau vena si nervul trigemen de la baza creierului. Acest lucru pune presiune asupra nervului. Forma secundata este cauzata de presiunea asupra nervului data de o tumora, chist, scleroza multipla, o leziune faciala sau o alta problema care afecteaza mielina.

Unele tipuri de dureri faciale pot fi legate de infectii dentare, infectii ale sinusurilor, zona zoster sau nevralgie postherpetica sau leziuni nervoase anterioare. Inflamatia nervilor (nevrita) poate declansa nevralgie. Cauzele nevritei includ:

  • zona zoster – inflamatie a unui nerv, cauzata de infectia cu virusul herpetic – acest tip comun de nevralgie este cunoscut sub numele de nevralgie post-herpetica;
  • infectie – nervul poate fi iritat de o infectie din apropiere, cum ar fi un abces dentar;
  • presiune sau leziune – sciatica sau anumite tumori pot pune presiune si pot irita un nerv.

Diagnostic

Nevralgia de trigemen poate fi foarte dificil de diagnosticat, deoarece nu exista teste de diagnosticare specifice si simptomele sunt foarte asemanatoare cu ale altor tipuri de durere faciala. Este important sa solicitati asistenta medicala atunci cand simtiti durere neobisnuita, ascutita in zona ochilor, buzelor, nasului, maxilarului, fruntii si scalpului. Diagnosticul nevralgiei de trigemen se bazeaza pe un examen fizic si analiza cat mai detaliata a simptomelor si a istoricului medical pentru a exclude alte cauze ale durerii faciale. Se vor recomanda de obicei si o serie de analize de laborator si investigatii imagistice, ca CT sau RMN.

Tratament pentru nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen este gestionata cu medicamente si interventii chirurgicale.

Medicamente anticonvulsive

Un medicament anticonvulsiv numit carbamazepina, care este adesea utilizat pentru tratarea epilepsiei, este primul tratament recomandat de obicei pentru tratarea nevralgiei de trigemen. Medicamentele fara prescriptie medicala pentru ameliorarea durerii nu sunt adesea eficiente pentru tratarea nevralgiei de trigemen, asa ca medicii pot prescrie medicamente anticonvulsive pentru a reduce sau bloca semnalele de durere trimise la creier prin calmarea impulsurilor nervoase.

Pentru a fi eficient, acest medicament trebuie luat de mai multe ori pe zi, cu doza crescuta treptat pe parcursul a cateva zile sau saptamani, astfel incat niveluri suficient de mari ale medicamentului sa se poata acumula in sange. Cu exceptia cazului in care durerea incepe sa scada sau dispare de tot, medicatia este de obicei continuata atat timp cat este necesar, uneori pentru multi ani. Daca pacientul intra intr-o perioada de remisie si durerea dispare, intreruperea medicamentului trebuie facuta intotdeauna lent pe parcursul a zile sau saptamani, de obicei. Carbamazepina nu a fost conceputa initial pentru a trata durerea, dar poate ajuta la ameliorarea durerii nervoase prin incetinirea impulsurilor electrice din nervi si prin reducerea capacitatii acestora de a transmite mesaje de durere.

Efectele secundare ale anticonvulsivelor pot include:

  • greata;
  • ameteli;
  • somnolenta.

Antispastice

Medicul poate prescrie un agent de relaxare musculara, cum ar fi baclofen, fie singur, fie alaturi de anticonvulsive. Efectele secundare pot include stari de confuzie, somnolenta si greata. Nevralgia de trigemen este de obicei o afectiune pe termen lung, iar perioadele de remisie se scurteaza adesea in timp. Cu toate acestea, tratamentele disponibile ajuta intr-o oarecare masura in majoritatea cazurilor.

O injectie cu toxina botulinica poate fi utilizata pentru a bloca nervii senzoriali. In unele cazuri, blocurile nervoase sunt folosite pentru a oferi o ameliorare temporara.

Interventie chirurgicala

In timp, nevralgia de trigemen poate deveni rezistenta la medicamentele care blocheaza durerea. De asemenea, unii oameni nu pot tolera medicamentele disponibile din cauza efectelor secundare. In aceste cazuri, interventia chirurgicala este o optiune. Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale pentru nevralgia trigeminala. Operatia tinde sa functioneze mai bine pentru forma TN1 decat pentru TN2.

Optiunile includ:

  • Rizotomie (implica deteriorarea nervilor pentru a bloca semnalele durerii) – Exista mai multe tipuri de rizotomie, inclusiv rizotomie termica prin radiofrecventa, compresie cu balon, injectare de glicerol, radiochirurgie stereotactica sau decompresie microvasculara. Toate tipurile de rizotomie provoaca un anumit grad de amorteala faciala. Nervul pe care doctorii il distrug se poate vindeca in timp, astfel incat durerea sa reapara.
  • Neurectomie – implica taierea unei parti a nervului trigemen pentru a preveni durerea. Aceasta procedura va provoca amorteala de lunga durata intr-o zona a fetei.

Alte remedii pentru nevralgia de trigemen

Principalul remediu la domiciliu pe care oamenii il pot folosi pentru nevralgia de trigemen este evitarea factorilor declansatori ai durerii. Daca o persoana poate identifica actiuni sau evenimente care provoaca o criza de durere, se poate adapta pentru a le evita pe viitor. Cateva recomandari si exemple includ:

  • purtati o esarfa pe fata pentru a va proteja impotriva vantului;
  • evitatii curentii de aer rece in casa;
  • stati departe de unitatile de aer conditionat sau ventilatoare;
  • evitati alimentele picante, fierbinti sau reci;
  • consumati alimente lichide sau mai moi, care nu necesita multa mestecare.

Nu exista dovezi ca remediile la domiciliu si terapiile complementare pot vindeca nevralgia de trigemen, dar unele persoane considera ca acestea pot fi utile pentru gestionarea durerii si a impactului asupra vietii. Acestea includ:

  • acupunctura;
  • yoga;
  • meditatie;
  • aromaterapie;
  • biofeedback.

Referinte:
(1) https://neurosurgery.ucsf.edu/trigeminal-neuralgia-faq
(2) https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/brain-and-nerves/trigeminal-neuralgia.html
(3) https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Trigeminal-Neuralgia
(4) https://www.healthdirect.gov.au/trigeminal-neuralgia
(5) https://www.childneurologyfoundation.org/disorder/trigeminal-neuralgia/

Surse foto: Pexels

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

2 săptămâni ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

o lună ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

o lună ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago