Articole

Platfus – tot ce trebuie sa stii despre platfusul la copii

Afla totul despre platfus, ce simptome are, care sunt cauzele platfusului la copii, cum se pune diagnosticul si ce tratamente exista, in randurile de mai jos.  

CUPRINS:

  1. Ce este platfusul?
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Stadii ale piciorului plat
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Platfusul la copii

Ce este platfusul?

Fiecare picior contine 26 de oase, 33 de articulatii si mai mult de 120 de muschi, ligamente, tendoane si nervi. Toate acestea lucreaza impreuna pentru a sustine greutatea corpului, pentru a actiona ca amortizoare, pentru a mentine echilibrul si a va impinge inainte cu fiecare pas. Picioarele sustin un efort major la fiecare pas, sustinand greutatea intregului corp. Cand greutatea nu poate fi  sustinuta corect din cauza unor anomalii, apar probleme.

Platfusul sau piciorul plat este o afectiune in care piciorul nu are un arc normal. Poate afecta un picior sau ambele picioare. Platfusul este in general ereditar. Arcul piciorului ajuta la sprijin si la mers, iar absenta unui arc este cunoscuta drept picior plat.

Toti copiii se nasc cu picioarele plate. Dupa varsta de 2-3 ani, copiii incep sa-si dezvolte arcul. In unele cazuri, picioarele plate pot fi cauzate de o anomalie fizica, cum ar fi coalitia tarsala (doua sau mai multe oase la nivelul piciorului sunt sudate), de exemplu.

Exista cateva tipuri de picior plat:

  • Platfus flexibil – apare de obicei in copilarie, atunci cand greutatea maxima este pusa pe picior, si talpa piciorului se sprijina complet pe pamant. Cand se indepartea greutatea de pe picior, arcul se intoarce. Este cel mai frecvent tip de platfus si, in majoritatea cazurilor, nu prezinta complicatii sau dureri pe termen lung, chiar si la varsta adulta.
  • Platfus flexibil, cu scurtarea tendonului lu Ahile – un tendon al lui Ahile scurt face ca calcaiul sa atinga pamantul mai devreme decat in mod normal, ceea ce poate cauza durere.
  • Piciorul plat rigid – Este dat de malformaii osoase ce impiedica formarea arcului in copilarie.

Platfusul congenital inseamna ca persoana se naste cu picior plat. Aceasta categorie include, de asemenea, cazuri asimptomatice, cazuri pediatrice de picior plat flexibil, mai ales (flexibil inseamna ca arcul este vizibil pana cand greutatea este suportata de picior si arcul dispare). In aceasta categorie intra si cazuri rare, ca talus vertical, coalitii tarsiale si valgus calcanean congenital – care sunt platfusuri rigide, fara arc.

Platfusul dobandit se refera la cazurile ce se dezvolta in timp. Factorii de risc pot include pozitii de dormit, alte anomalii, afectarea ligamentelor sau a tendoanelor, traumatisme etc. In general vorbim de apasarea tendonului lui Ahile ceea ce duce la indreptarea piciorului in jos si flexia plantara. Chiar si un grad minim de flexie plantara poate fi un factor de risc, aparand aplatizarea arcului pentru a compensa lungimea suplimentara perceputa pe o parte a piciorului.

Simptome platfus

Platfusul nu duce de fiecare data la simptome, dar cand apar, acestea pot include:

  • picioare obosite;
  • umflaturi;
  • dureri in zona calciului sau a arcului;
  • dureri de-alungului tibiei;
  • rigiditatea picioarelor;
  • dezechilibru;
  • dureri de spate;
  • dureri de glezne sau de genunchi.

Durerile sunt mai intense de obicei in urma si in timpul efortului fizic, osul din calcai isi poate schimba pozitia si poate pune presiune suplimentara pe fibula. Uneori apar furnicaturi in picioare.

Cauze

Platusul este dat de slabirea ligamentelor din picior, ceea ce duce la aplatizarea arcului. Afectiunea este insa, in general, ereditara. Piciorul plat plat este astfel cauzat de dezvoltarea anormala a piciorului, fie din cauza geneticii sau a unei alte afectiuni, cum ar fi paralizia cerebrala. Piciorul plat poate fi, de asemenea, cauzat de o fractura osoasa sau de dislocare, de un tendon rupt sau intins, precum si de artrita, de afectiuni ereditare ca sindromul Ehlers-Danlos sau sindromul Marfan. De-a lungul vietii, dezechilibrul muscular in picioare poate duce la deteriorarea arcului natural. Arcul longitudinal suporta stresul dat de o greutate excesiva si de mers. Arcul metatarsal, care ruleaza lateral (sau perpendicular pe arcul longitudinal), resimte si suporta socurile si poate duce la caderea lui.

Piciorul plat plat se poate dezvolta la adultii cu varsta de peste 40 de ani care sunt sedentari si supraponderali. Artrita  poate afecta partea din spate a piciorului mijlocul piciorului, putand conduce la reducerea arcadei piciorului. Imbatranirea poate duce la slabirea tendoanelor si poate determina dezvoltarea picioarelor plate, de obicei la un singur picior. Platfusul a fost, de asemenea, asociat cu rahitismul metabolic.

De asemenea, incaltamintea necorespunzatoare poate duce la afectarea arcurilor, crescand nivelul de solicitare al piciorului.

Stadii ale piciorului plat

Sunt 4 stadii ale piciorului plat si anume:

  • Stadiul I – tendonul are lungime normala, apare durere in jurul lui; devine intins si umflat, cu durere in timpul mersului, persoana cu poate sta pe varf intr-un singur picior, iar aceste cazuri se trateaza in generalcu fizioterapie si orteze;
  • Stadiul II – apare elongatia tendonului, iar arcul revine in pozitia normala cand nu trebuie sa sustina o greutate mare; are loc o ruptura partiala a tendonului, se intensifica durerea si umflaturile, piciorul se aplatizeaza mult, functia piciorului devine limitata si se trateaza prin reconstructia tendonului;
  • Stadiul III – apare platfusul regid; calcaiul devine fix, se recomanda in general terapia ortotica si uneori interventia chirurgicala;
  • Stadiul IV– talusul sau osul masiv din a doua jumatate a piciorului ajunge in pozitie deviata; are loc deformarea gleznelor si poate fi necesara o interventie chirurgicala la nivelul gleznei.

Diagnostic platfus

In cazul platfusului, arcul piciorului vine in contact cu solul atunci cand persoana sta in picioare.

Pentru a diagnostica problema, e necesara in general o examinare fizica a picioarelor si a amprentelor talpii, precum si analiza uzurii incaltamintei – un grad de uzura mai mare pe o anumita parte a talpii incaltamintei poate indica o problema de mers sau o anomalie a piciorului. Pacientul este rugat deseori si sa stea pe varfuri, pentru a se observa arcul piciorului, schimbarea greutatii corpului de pe un picior pe altul etc. Uneori pot fi necesare teste suplimentare, ca scanari CT pentru a analiza oasele in detaliu, scanari RMN pentru analiza tendoanelor, radiografii, ecografii etc.

Tratament platfus

In general, piciorul plat, mai ales la copii, nu necesita tratament atat timp cat nu produce dureri sau dificultati de mers.

In cazul durerilor, sunt indicate urmatoarele remedii:

  • folosirea de dispozitive ortotice si inserturi pentru a sprijini arcul piciorului;
  • folosirea de incaltaminte speciala;
  • kinetoterapie;
  • masaj;
  • medicamente antiinflamatoare si analgezice.

Cand platfusul este dat de anumite afectiuni, se trateaza cauza. De exemplu, pentru coalitia tarsala, tratamentul incepe cu odihna. In cazuri mai severe, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a repara tendonul afectat, pentru a restabili imbinarile piciorului in pozitie corecta etc.

Tipuri de exercitii fizice pentru platfus:

  • se plaseaza o minge medicinala sau o minge de tenis sub talpa si se roteste de la degete pana la calcai si inapoi timp de cateva minute pentru fiecare picior;
  • rotiri inainte si inapoi ale talpilor;
  • intinderea musculaturii piciorului;
  • ridicari pe varfuri, mentinand 5 secunde pozitia si repetand de 15-20 de ori.

Alegerea incaltamintei pentru platfus:

  • incaltamintea trebuie sa confere stabilitate;
  • trebuie sa asigure controlul miscarii;
  • trebuie sa sustina arcada piciorului si sa se nu indoaie la mijlocul talpii, ci la varful piciorului;
  • trebuie sa permita miscarea naturala a piciorului;
  • trebuie sa amortizeze bine socurile si talpa interiora sa fie voluminoasa.

Optiuni de tratament chirurgical pentru platfus includ:

  • Artrodeza (imbinarea componentelor la nivelul talpilor sau gleznei);
  • Osteotomia (indepartarea unei regiuni ososase);
  • Sinovectomia (scurtarea acoperirii tendonului);
  • Transfer de tendon (adaugarea de tendon din alte regiuni la nivelul piciorului pentru a crea o legatura mai echilibrata a tendoanelor si pentru a dezvolta arcul) etc.

Scopul principal al interventiei chirurgicale de a trata problemele cauzate de piciorul plat este de a imbunatati alinierea picioarelor. Acest lucru va regla presiunile in timpul mersului pe jos sau statului in picioare.

Talonete

Talonetele sau suporturile plantare sunt cel mai eficient mod de a trata simptomele si efectele secundare care apar in cazul platfusului. Talonetele sunt convenabile, confortabile, reduc durerea si disconfortul la mers, sunt usor de folosit, relativ ieftine, personalizabile, si cel mai important – eficiente.

Talonetele ajuta la amortizarea socurilor in timpil mersului, crescand flexibilitatea piciorului. Sustinand arcul piciorului, se previn durerile si leziunile picioarelor. Talonetele sunt fabricate din materiale moi care rezistente in acelasi timp, ce ofera protectie piciorului.

Este important sa alegeti un tip de talonete care nu sunt nici prea rigide, nici prea flexibile. Cele prea ferme pot oferi o amortizare redusa a socurilor in timpul activitatii fizice. Atunci cand este aplicata forta exterioara acestui tip de dispozitiv prea rigid, materialul si designul toneletelor nu permit comprimarea, iar socul generat de picior la lovirea solului este transmis inapoi in articulatiile corpului, ceea ce poate duce la dureri. Pe de alta parte, talonetele prea poroase pot fi confortabile la prima vedere, dar nu sprijina adecvat si nu amortizeaza, nici nu atenueaza simptomele date de platfus.

Puteti cere sfatul unui podiatrist pentru a va recomanda cele mai bune talonete sau puteti incerca mai multe tipuri pana la descoperiti pe cele potrivite pentru dumneavoastra.

Platfusul la copii

Aproape toti bebelusii se nasc cu picioarele plate, reducandu-se in jurul varstei de 2-3 ani. Bebelusii si copiii au oase si articulatii flexibile, cauzand aplatizarea picioarelor atunci cand stau. Bebelusii au, de asemenea, un tampon de grasime la nivelul talpilor, astfel ca este dificil de vazut arcul picioarelor. Picioarele lor devin mai putin flexibile si se dezvolta arcurile inainte de varsta de 6 ani.

Desi majoritatea copiilor cu platfus flexibil nu au simptome, unii sufera de durere intensa de-a lungul calcaiului. Primul pas este de a exclude afectiuni grave inainte de a pune diagnosticul de platfus. Tratamentul este necesar numai daca cel mic prezinta disconfort. Solutiile la aceasta problema pot includ exercitii de intindere pentru calcai, talonete, incaltaminte speciala, terapie fizica. In cazuri rare, poate fi necesara interventia chirurgicala daca durerile sunt persistente.

Referinte:

  • (1) What is pediatric flatfoot?, link: http://www.stlouischildrens.org/diseases-conditions/flatfoot
  • (2) Flat feet, link: https://ufhealth.org/flat-feet
  • (3) Non-surgical interventions for flat feet in children, link: https://www.cochrane.org/CD006311/MUSKEL_non-surgical-interventions-for-flat-feet-in-children
  • (4) Flat Foot (Pes Planus), link: https://www.uwmedicine.org/health-library/pages/flat-foot-pes-planus.aspx
  • (5) Flat Feet (Acquired Flexible Flat Feet), link: https://posna.org/Physician-Education/Study-Guide/Flat-Feet-(Acquired-Flexible-Flat-Feet)
  • (6) What are flat feet?, link: https://familydoctor.org/condition/flat-feet/
  • (7) How to Fix Flat Feet Naturally by Raising the Arches, link: https://aaom.org/healthy-living/foot-problems/fix-flat-feet-naturally-raising-arches
  • (8) Adult Acquired Flatfoot, link: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/adult-acquired-flatfoot/
  • (9) Flatfoot, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17005-flatfoot
Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago