Articole

Placenta – tot ce trebuie sa stii

Placenta este organul care asigura in timpul sarcinii necesarul de nutrienti si oxigen copilului. Iata ce functii mai are si care sunt factorii ce pot duce la problemele placentei.

CUPRINS:
1. Ce este placenta si ce rol are?
2. Cand se formeaza placenta si ce contine?
3. Ce rol are cordonul ombilical?
4. Factori ce pot afecta calitatea placentei
5. Patologii ale placentei – probleme ce pot aparea in sarcina
6. Expulzia placentei la nastere

Ce este placenta si ce rol are?

Placenta este un organ responsabil de hranirea si protejarea fatului in timpul sarcinii. Este unica prin faptul ca este un organ temporar. Se dezvolta in jurul fatului in timpul sarcinii si apoi este expulzata impreuna cu fatul la nastere.

Arata ca un organ rotund, care este umplut cu vase de sange groase. Placenta este conectata la bebelus prin cordonul ombilical.

Oxigenul si substantele nutritive trec din circuitul sangvin in placenta. De acolo, cordonul ombilical transporta oxigenul si substantele nutritive catre bebelus. Produsele uzate de la bebelus, cum ar fi dioxidul de carbon, trec prin cordonului ombilical pana la placenta si apoi in sangele mamei pentru a fi eliminate. Placenta produce hormoni care ajuta copilul sa creasca si sa se dezvolte. Alcoolul, nicotina si anumite medicamente pot sa o traverseze si pot provoca leziuni ale bebelusului. Spre sfarsitul sarcinii, prin intermediul placentei trec anticorpi de la mama la bebelus, oferindu-i imunitate timp de aproximativ 3 luni dupa nastere.

Functiile placentei

Placenta actioneaza ca o punte de legatura intre mama si fat, permitand ca fatul sa beneficieze de tot ce are nevoie din organismul mamei, pentru a supravietui. De asemenea, actioneaza ca o bariera de protectie protejand fatul de anumite infectii materne. Indeplineste rolul mai multor sisteme de organe pentru fat, deoarece fatul nu poate manca, respira sau elimina deseurile cat timp ce este in interiorul uterului.

Mai exact, functiile placentei includ:

  • Permite schimbul de gaze, ca fatul sa primeasca suficient oxigen.
  • Ii asigura fatului nutrientii.
  • Ajuta la reglarea temperaturii corporale a fatului.
  • Elimina deseurile de la fat pentru a fi preluate de organismul mamei.
  • Filtreaza agentii patogeni care ar putea cauza infectii.
  • Transporta anticorpi de la mama la fat – protectie imuna.
  • Produce hormoni ce pregatesc organismul mamei pentru nastere.

Cand se formeaza placenta si ce contine?

Placenta indeplineste nenumarate functii pentru a sustine dezvoltarea fatului, inclusiv favorizarea fluxului sangvin, schimbul de gaze, eliminarea deseurilor si functie de bariera de protectie pentru fat impotriva unor infectii posibile ale mamei in sarcina. O parte din totalul placentei se dezvolta din tesutul peretelui uterin al mamei, in timp ce o alta parte se dezvolta din tesutul propriu al fatului. Dupa ce blastocistul care se dezvolta in fat intra in contact cu peretele uterin, blastocistul si tesutul maternal cresc impreuna pentru a forma un singur organ care le leaga pe cele doua.

Intre saptamanile 0 si 13, blastocistul fertilizat se fixeaza in peretele uterin si incepe dezvoltarea fatului si a placentei. In acest moment, placenta este saraca in oxigen. Vilii placentari au celule numite citotrofoblaste si sincitiotrofoblaste (trofoblastul este interfata sau legatura dintre regiunea feto-placentara si endometru). Citotrofoblastele incep sa remodeleze vasele de sange care devin sursa de sange pentru placenta.

Ce rol are cordonul ombilical?

Cordonul ombilical transporta oxigenul si substantele nutritive de la placenta in sangele copilului. Acesta este alcatuit dintr-o vena ce transporta sange oxigenat si nutrienti la copil si 2 artere ce transporta sange fara oxigen si deseurile de la copil la placenta.

Aceste vase sunt protejate la exterior de jeleul Wharton care este o substanta lipicioasa acoperita de un strat de membrana numit amnion.

Cordonul ombilical are trei functii separate. In primul rand, serveste ca sursa de sange pentru nou-nascut si ii asigura fatului necesarul de oxigen (functie de oxigenare). Deoarece fatul nu are acces la hrana, cordonul ombilical ii asigura nutrientii necesari (functie de alimentare). Cordonul are si functie de transfer pentru deseuri si sange fara oxigen (functie de excretie).

Cordonul ombilical asigura si transmiterea anticorpilor spre finalul sarcinii si ajuta la prevenirea unor boli prin analiza celulelor cordonului ombilical. Ajuta la diagnosticarea unor modificari pulmonare, ca displazia bronhopulmonara.

Factori ce pot afecta calitatea placentei

Placenta joaca un rol vital pentru fatul in curs de dezvoltare in timpul sarcinii. Factorii care pot influenta starea placentei includ:

  • istoricul de fumat al mamei;
  • hipertensiunea arteriala;
  • tulburari de coagulare a sangelui matern;
  • istoric de interventii chirurgicale ca cezariana;
  • istoric de probleme cu placenta;
  • ruptura prematura a membranelor;
  • abuz de medicamente sau consum de droguri;
  • sarcina multipla;
  • traumatisme abdominale;
  • varsta mamei – femeile trecute de 40 ani au un risc mai mare de a dezvolta probleme cu placenta.

Patologii ale placentei – probleme ce pot aparea in sarcina

Placenta creste de obicei si se ataseaza de partea superioara sau laterala a uterului. Acesta poate fi vazuta pe o ecografie incepand cu saptamana 18 de sarcina, iar medicul va nota pozitia si dimensiunea acesteia in timpul ecografiilor ulterioare. Iata care sunt principalele complicatii ce pot aparea la nivelul placentei:

Placenta praevia

Placenta praevia este atunci cand placenta acopera colul uterin, blocand eliberarea vaginala. In acest caz, bebelusul trebuie nascut prin cezariana. Factorii de risc pentru aceasta afectiune includ fumatul in timpul sarcinii, sarcina multipla si istoric de cezariana. Apare cand continutul placentei acopera total sau partial cervixul. Poate cauza sangerari vaginale si poate afecta cresterea uterului.

Exista trei formei ale placentei previa:

  • Marginala – placenta se extinde pana la marginea colului uterin;
  • Completa – placenta previa acopera complet cervixul;
  • Partiala – placenta acopera partial cervixul

In afara de sangerare, placenta previa poate creste riscul de infectii fetale, contractii si nastere prematura.

Placenta anterioara / posterioara

In cazul placentei posterioare, uterul se pozitioneaza printre oasele pelvine ale mamei. Atunci cand ovulul este fertilizat, acesta ramane aproape de zona uterului si se dezvolta de acolo. Cand se afla in pozitia verticala a uterului, e vorba de o placenta posterioara.

Placenta anterioara este termenul medical pentru o forma a placentei care se conecteaza la partea din fata a uterului. O placenta anterioara va sta intre partea din fata a stomacului si fat. De cele mai multe ori, un ovul fertilizat se va implanta pe spatele peretelui uterin. Cand se intampla acest lucru, placenta se formeaza, de asemenea, de-a lungul acelui perete. Uneori, placenta anterioara ingreuneaza simtirea miscarilor fetale si poate fi mai dificil pentru medic sa analizeze bataile cardiace fetale.

Placenta abruption

Apare atunci cand placenta se separa de uter in timpul sarcinii. Poate fi vorba de o separare partiala sau completa. Conditia apare cel mai frecvent in cel de-al treilea trimestru. Este cea mai frecventa tulburare placentara si apare in pana la 1 din 100 de sarcini.

Factorii de risc includ traumatismele la nivel abdominal, fumatul, consumul de alcool, istoric de placenta abruptio, placenta previa, defecte uterine, hipertensiune arteriala, sarcina multipla sau frecventa cardiaca fetala anormala.

In ceea ce priveste complicatiile, placenta abruption poate afecta furnizarea de oxigen si nutrienti. Acest lucru poate duce la dezvoltarea anormala a fatului, nastere prematura si restrictionarea cresterii fetale.

Placenta accreta

Este atunci cand vasele de sange ale placentei cresc atat de profund in peretele uterin, incat nu se detaseaza in timpul nasterii copilului, ducand la pierderi considerabile de sange. Acest lucru poate fi detectat prin ecografie.

Daca in cazul placentei accreta aceasta este atasata de muschiul peretelui uterin, in cazul placentei increta este atasata prin muschiul peretelui uterin, iar in cazul placentei percreta se dezvolta prin intregul perete uterin si se ataseaza la alte organe inconjuratoare.

Factorii de risc pentru dezvoltarea placentei accreta sunt in principal necunoscuti. Se crede ca acestia includ un istoric de placenta previa si interventii cezariene anterioare. Complicatiile acestei afectiuni pot include sangerari vaginale trimestriale, hemoragie postpartum severa, nastere cezariana si necesitate de histerectomie ulterioara.

Retentie placentara

Dupa cum sugereaza si titlul, retentia placentara este atunci cand placenta ramane in uter si nu este eliberata in mod natural. Daca placenta ramane in pantecul femeii, efectele secundare pot pune viata in pericol, ducand la infectie si chiar la moarte. Stadiul final al travaliului are loc atunci cand placenta este expulzata din uterul femeii. Aceasta etapa are de obicei loc in 30 de minute de la nasterea bebelusului. Cu toate acestea, in cazul in care femeia nu a expulzat placenta dupa 30 de minute de la nastere, aceasta este considerata o placenta retinuta, deoarece corpul femeii a tinut placenta in loc sa o expulzeze.

Creste astfel riscul de infectii si pierderi masive de sange ce pot pune viata in pericol. Ca abordari medicale, fie personalul medical ajuta manual corpul femeii sa elimine placenta, fie se administreaza medicamente ca sintometrina, ergometrina si oxitocina pentru a determina corpul femeii sa se contracte si sa impinga placenta.

Insuficienta placentara

Insuficienta placentara este legata de preeclampsie, o cauza a hipertensiunii arteriale in timpul sarcinii. Uneori, placenta poate sa nu functioneze corect. Cand se intampla acest lucru, nu reuseste sa furnizeze cantitati adecvate de nutrienti, cauzand insuficienta placentara. Femeile cu insuficienta de placenta pot observa o miscare fetala mai mica si o dimensiune mai mica a uterului decat inainte. Factorii de risc sunt preeclampsia, fumatul, diabetul, probleme de coagulare a sangelui.

Infarct placentar

Infarctul placentar reprezinta zone de tesut mort gasit in placenta, cauzate in mod obisnuit de complicatiile vaselor de sange. Aceasta anomalie placentara reduce fluxul sangvin in zonele afectate. Uneori, poate provoca afectarea cresterii fetale sau moartea. Infarctul placentar este mai frecvent intalnit la femeile cu tensiune arteriala severa.

Ce pot face pentru a reduce riscul de probleme placentare?

Cele mai multe probleme placentare nu pot fi prevenite direct. Cu toate acestea, puteti lua masuri pentru a avea o sarcina sanatoasa. De exemplu:

  • Adresati-va periodic medicului in timpul sarcinii.
  • Tratati la timp orice fel de probleme aparute in sarcina.
  • Evitati complet alcoolul si fumatul.
  • Discutati cu medicul daca aveti nelamuriri sau daca va confruntati cu dureri abdominale sau dureri de spate severe, sangerari vaginale, contractii sau traumatisme la nivel abdominal, in timpul sarcinii sau in trecut.

Expulzia placentei la nastere

Daca ati nascut natural, veti elibera si placenta vaginal – in a treia etapa a travaliului. Dupa nastere veti continua sa aveti contractii usoare. Se poate oferi oxitocina pentru a reduce sangerarea postpartum. Se poate si masa abdomenul inferior pentru a incuraja contractia uterina si expulzia placentei. Vi se poate spune sa impingeti iar pentru a elibera placenta.

In caz de cezariana, medicul va elimina placenta in timpul procedurii.

Dupa nastere, medicul va analiza placenta si membralele pentru a se asigura ca sunt complete. Toate fragmentele ramase trebuie eliminate din uter pentru a preveni sangerarea si infectia.

Referinte:
(1) What can go wrong with the placenta during pregnancy?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/309618.php
(2) The Fetal Life-Support System: Placenta, Umbilical Cord, & Amniotic Sac, link: https://americanpregnancy.org/while-pregnant/fetal-life-support-system/
(3) What is the placenta?, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/what-is-the-placenta
(4) Placenta: How it works, what’s normal, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/placenta/art-20044425

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • La eco mi sa spus ca am uteru măriți cu toate ca fatu nu a fost vazut, neavînd c histuri uteru find curat.

  • Nora mea a nascut copilul mort la 39 saptamani, spundu-i ca placenta a fost mai mica decat fatul. Copilul a trait pana a ajuns la spital. Cand am intrebat medicul de ce nua s-a vazut la ecografii acest lucru, a spus ca nu se vede la ecografii ca planceta este mai mica.
    Ce credeti?
    Potae fi adevarat?
    Sau a mintit, sa se scoata el ca nu a observat acest lucru.
    Pt. ca placenta a fost mai mica plamanii copilului nu s-au oxigenat suficient si s-a gasit sange in plamani, acesta ar fi cauza mortii.
    Va vine sa credeti?
    Copilul nu avea alte semne, era roz, fara scoliatii, avea 3.200 kg.
    Tragig.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

7 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago