Piure de avocado pentru bebelusi – reteta ideala pentru etapa de diversificare – ii asigura celui mic nutrienti importanti pentru crestere si dezvoltare. Iata cateva retete de piureuri cu avocado.
CUPRINS:
1. Avocado – ce nutrienti contine?
2. Beneficii avocado
3. Avocado – bun pentru copii?
4. Avocado in alimentatia copilului
5. Cum prepari piure de avocado pentru bebe
Avocado este un fruct delicios si foarte sanatos. Desi cele mai multe fructe contin in principal carbohidrati, avocado are un continut ridicat de grasimi sanatoase. Acest fruct este cunoscut pentru valoarea sa nutritiva ridicata si este adaugat in diferite feluri de mancare datorita aromei si a texturii bogate. Este ingredientul principal in guacamole.
A devenit un aliment incredibil de popular, adesea mentionat ca „superaliment”. Exista multe tipuri de avocado care variaza ca forma si culoare – de la forma de para, la forma rotunda si de la verde la negru. 100 g de avocado asigura 26% din doza zilnica recomanda (DZR) de vitamina K, 20% din DZR de folat, 17% din DZR de vitamina C, vitamina B5, B6, vitamina E si 14% din DZR de potasiu. De asemenea, contine cantitati mici de magneziu, mangan, cupru, fier, zinc, fosfor si vitaminele A, B1 (tiamina), B2 (riboflavina) si B3 (niacina). Contine cam 160 de calorii, 2 g proteine si 15 g grasimi sanatoase.
Cea mai mare parte a grasimilor din avocado e reprezentata de acidul oleic – un acid gras mononesaturat, care este, de asemenea, componenta principala a uleiului de masline. Acidul oleic a fost asociat cu reducerea inflamatiilor.
Avocado este o sursa excelenta de vitamina C, E, K si B-6, precum si riboflavina, niacina, folat, acid pantotenic, magneziu si potasiu. De asemenea, este bogat in luteina, beta-caroten si acizi grasi Omega-3.
Avocado contine o multitudine de nutrienti sanatosi, cu beneficii majore asupra sanatatii. Este bogat in antioxidanti ce pot proteja ochii – luteina si zeaxantina. Avocado are, de asemenea, un continut ridicat de fibre si este foarte scazut in carbohidrati. Este bogat in grasimi sanatoase, benefice, care confera satietate. Consumul de grasimi incetineste descompunerea carbohidratilor, ceea ce ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange stabil. Consumul de grasimi sanatoase sprijina sanatatea pielii, imbunatateste absorbtia vitaminelor liposolubile, a mineralelor si a altor substante nutritive si poate chiar ajuta la sustinerea sistemului imunitar.
In plus, avocado este delicios si usor de incorporat in alimentatie. Se poate adauga la salate si diverse retete sau pur si simplu consumat ca atare sau piure de avocado. Are o textura cremoasa, bogata, grasa si se amesteca bine cu alte ingrediente. Astfel, avocado e bun pentru sanatatea ochilor, pentru mentinerea glicemiei in limite normale, pentru sanatatea pielii, a inimii, sanatatea digestiva, confera energie, satietate etc.
Avocado este o sursa bogata de vitamine esentiale. Ii ofera copilului vitamina A, vitamina E, vitamina C, vitamina K, vitamina B6, tiamina si niacina. Vitamina A ajuta la sustinerea vederii. Vitamina E mentine sanatatea creierului si imbunatateste memoria. Vitamina C ajuta la o piele sanatoasa. Avocado este o sursa excelenta de minerale. Ofera copiilor minerale, cum ar fi calciu, potasiu, magneziu, sodiu, fier, fosfor si zinc. Calciul si potasiul contribuie la dezvoltarea oaselor si a tesuturilor puternice si sanatoase. Fierul asigura hemoglobina si previne riscul de anemie la copii.
Avocado este o sursa bogata de grasimi nesaturate (grasimi bune), care asigura functiile cerebrale si vizuale la copii. Protejeaza sanatatea digestiva, sanatatea ficatului, ofera antioxidanti benefici ce neutralizeaza radicalii liberi din corpul copilului si previn riscul de deteriorare a celulelor si tesuturilor.
O alimentatie sanatoasa si variata in timpul copilariei este vitala pentru a asigura o crestere sanatoasa si dezvoltarea creierului. Alimentatia sugarului incepe din burtica. Mamicile insarcinate ar trebui sa se asigure ca au o dieta sanatoasa, atat pentru a-si asigura propria sanatate in timpul sarcinii, cat si pentru a-i oferi bebelusului in crestere toti nutrientii de care are nevoie. In special, este important sa consumi suficiente grasimi nesaturate bune. Grasimile nesaturate sunt cunoscute ca fiind importante pentru cresterea normala si dezvoltarea sistemului nervos central si a creierului.
Odata ce copilul se naste, nu va avea nevoie decat de lapte matern sau de lapte praf in primele 4-6 luni de viata. Daca alaptezi, trebuie sa mentii o dieta sanatoasa. Cand vine vorba de diversificare, avocado este un prim aliment ideal, nu numai pentru ca este dens in nutrienti, ci si pentru ca este moale si are o aroma neutra. Majoritatea bebelusilor adora textura neteda si cremoasa data de avocado si este ideal pentru a fi introdus ca optiune de fruct fara zahar. Acest fruct poate fi usor facut piure si servit singur sau in combinatie cu alte alimente. Gustul nu este exagerat de puternic si se adapteaza usor la diferite arome.
Avocado poate fi introdus ca unul dintre primele alimente pentru bebelus, deoarece valoarea sa nutritiva contribuie si la dezvoltarea creierului. Prin urmare, puteti introduce avocado inca din momentul in care copilul are 4-6 luni si il puteti face o componenta obisnuita a dietei sale. Incepeti cu piure de avocado, care poate fi facut usor acasa – pasat cu furculita sau folosind un aparat de pregatire mancare bebelusi.
Piureul de avocado este poate unul dintre cele mai simple piureuri pentru copilul tau. Tot ce ai nevoie este un avocado copt si o furculita cu care sa-l pasezi. In mod alternativ, pentru bebelusii mai mari care sunt pregatiti pentru mancarea cu degetele (finger food), exista multe modalitati prin care se pot bucura de acest fruct – puteti sa ii dati fasii de avocado.
Mentineti avocado la temperatura camerei, tinand cont de faptul ca poate dura 4-5 zile pana la coacere. Pentru a accelera procesul de coacere, puneti-l intr-o punga de hartie impreuna cu un mar sau o banana. Avocado se spala inainte de a-l taia, astfel incat murdaria si bacteriile sa nu fie transferate de pe cutit in pulpa.
Pentru a prepara piure de avocado pur si simplu ai nevoie de un avocado copt si o furculita sau un blender. Fructul nu trebuie sa fie extrem de moale (trecut de etapa de coacere), dar nici tare. Nu trebuie sa aiba pete inchise la culoare pe coaja. Avocado se paseaza bine, pana se ajunge la textura dorita. In prima etapa a diversificarii e necesar ca piureul sa fie cat mai moale, omogen si cremos.
Se poate combina cu mar, banana, para, piersica, mango, sau legume ca dovlecel, dovleac, cartof dulce etc, in functie de etapa de diversificare. Piureul se ofera doar crud, nu gatit. Se poate oferi, de exemplu, la masa de la ora 10:00. De la 6 luni se poate oferi piure de avocado cu banana, apoi se poate continua cu piure de avocado cu iaurt, cu mar, cu dovleac etc. Amestecul se subtiaza cu lapte matern sau cu lapte praf. De exemplu, la un avocado se poate folosi cam 50 ml lapte, dar depinde de textura dorita.
Se amesteca avocado cu banana – portii egale si se paseaza bine pana se obtine consistenta unui piure moale. Se poate oferi de la 6 luni.
Se prepara dintr-un avocado copt si 60 g iaurt grecesc. Se scoate miezul de avocado si se paseaza bine pana se ajunge la textura potrivita. Apoi, se adauga iaurtul si se paseaza in continuarea pana la omogenizare.
Se foloseste jumatate de avocado copt, si jumatate de canita de dovlecel curatat si fiert la aburi 10 minute. Se paseaza bine, pana se ajunge la consistenta moale.
Se poate oferi de la 8-9 luni. Se combina jumatate de avocado copt cu jumatate de canita de branzica de vaci. Se paseaza ambele bine pana se ajunge la o consistenta moale.
Se amesteca jumatate de avocado copt cu un mar mediu. Marul trebuie sa fie copt si apoi pasat sau razuit, si avocado pasat cu furculita. Se amesteca bine pana se obtine consistenta dorita. Pentru copii mai mari, se poate adauga si biscuite la piure.
Este un piure delicios, ce se poate oferi de la 6 luni. Se amesteca un avocado copt cu o banana si jumatate de para – coapta si/sau data pe razatoarea mica. Se amesteca bine toate ingredientele pentru omogenizare.
Dovleacul se gateste la aburi, se fierbe sau se coace, si se paseaza bine. Se paseaza si avocado cu furculita si le amestecam bine pentru omogenizare. Dovleacul poate fi inlocuit cu cartof dulce.
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…