Pitiriazis versicolor sau tinea versicolor este a afectiune dermatologica ce se prezinta ca pete maronii pe piele, cauzate de o infectie fungica.
CUPRINS:
1. Ce este pitiriazisul versicolor?
2. Cauze si factori de risc
3. Simptome
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Sfaturi si prevenirea reaparitiei
7. Pitiriazis versicolor la copii
Tinea versicolor sau pitiriazis versicolor este o eruptie cutanata fungica ce cauzeaza pete mici, plate pe piele. Aceste pete sunt mai deschise sau mai inchise decat culoarea pielii normale. Apar cel mai des pe piept sau pe spate. De asemenea, acestea previn bronzarea pielii in mod uniform si de multe ori apar ca pete mai deschise pe pielea bronzata.
Pitiriazisul versicolor difera de psoriazis. Psoriazisul este o afectiune cronica, in timp ce tinea versicolor sau pitiriazisul versicolor este o infectie temporara fungica. Ambele au simptome similare, insa. Psoriazisul este o afectiune autoimuna pe termen lung care provoaca o reactie excesiva a sistemului imunitar al unei persoane. Psoriazisul face ca celulele pielii sa se inmulteasca prea rapid, ducand la regiuni de piele rosie, inflamata si scalabila. De cealalta parte, tinea versicolor este o afectiune cauzata de o infectie fungica. Tinea versicolor poate provoca, de asemenea, pete mai deschise la culoare, pe care unii oameni ar putea sa le confunde cu vitiligo.
Pitiriazis versicolor poate fi uneori confundat cu vitiligo, deoarece ambele cauzeaza pete mai deschise la culoare pe piele, dar exista modalitati de a face clar diferenta:
Ciuperca ce provoaca tinea versicolor poate fi gasita pe pielea sanatoasa. Incepe sa provoace probleme atunci cand se dezvolta excesiv. O serie de factori pot declansa aceasta crestere, inclusiv:
Tinea versicolor este cauzata de un tip de ciuperca ce se gaseste pe pielea sanatoasa, in general a oricarei persoane. Tinea versicolor nu este data de igiena precara si nu este contagioasa.
Persoanele care au un sistem imunitar slabit sunt, in general, mai sensibile la infectii, astfel incat acestea sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a fi afectate de tinea versicolor. Factorii care pot slabi sistemul imun includ anumite tipuri de cancer sau administrarea de medicamente care suprima sistemul imunitar – de exemplu, dupa un transplant de organe.
Eruptiile cutanate afecteaza de obicei trunchiul, dar pot afecta si bratele, gatul si abdomenul superior. Culoarea petelor poate varia de la maro foarte deschis pana la maro inchis. Pe pielea alba, zonele afectate apar de obicei mai inchise la culoare decat pielea din jur, iar in cazul persoanelor cu piele inchisa la culoare, zonele afectate pot parea mai deschise la culoare.
Simptomele pot aparea putin diferit la fiecare persoana. Cel mai frecvent simptom este dat de pete pe piele care pot fi albe, rozii sau maro deschis. De asemenea, aceste pete pot fi uscate sau scalabile. Aceste pete sunt foarte usor de vazut in timpul verii, deoarece nu se inchid la culoare la soare. Este posibil sa apara si o usoara senzatie de mancarime, mai ales daca temperatura corpului creste.
Iata ce caracteristici au petele din tinea versicolor:
Pitiriazisul versicolor nu este o afectiune grava de sanatate. Cu toate acestea, oricine dezvolta o eruptie cutanata persistenta, ar trebui sa consulte un medic pentru a exclude alte probleme mai grave. Diagnosticarea pitiriazisului versicolor este adesea foarte simpla. De obicei medicul va diagnostica problema doar pe baza examenului fizic.
Daca o diagnosticare corecta nu poate fi facuta cu un simplu examen, dermatologul poate apela la prelevarea unei mostre de piele afectata pentru a fi examinata la microscop sau la o lampa speciala – lampa Wood.
Un pacient cu tinea versicolor diagnosticat trebuie, de asemenea, sa se adreseze unui medic daca apar oricare dintre urmatoarele:
Pitiriazisul versicolor se poate reduce adesea in vremea rece sau uscata, dar de obicei nu dispare de la sine. Exista o serie de tratamente eficiente. Acestea includ in principal creme, lotiuni si sampoane care contin substante antifungice. Acestea se aplica pe toate zonele afectate ale pielii, pe scalp si corp. Samponul este folosit si pentru a scapa de ciuperca de pe scalp si de pe par. In caz contrar s-ar putea raspandi din nou pe piele.
Trebuie subliniat ca, inclusiv atunci cand tratamentul functioneaza, poate dura pana la cateva saptamani sau luni pentru ca petele sa dispara. Numai in cazuri rare sunt necesare medicamente orale.
Chiar daca eruptia cutanata raspunde adesea la tratament, zonele mai deschise la culoare vor persista mai multe luni pana se revine la culoarea normala a pielii. Foarte important, acest lucru nu inseamna ca tratamentul a esuat. Pitiriazis versicolor nu lasa cicatrici.
Sampoanele antifungice (cum ar fi cu ketoconazol sau cu sulfura de seleniu) sunt adesea primul tratament recomandat pentru pitiriazis versicolor. In majoritatea cazurilor, aceste sampoane trebuie lasate sa actioneze pe zonele afectate ale pielii timp de 5 – 10 minute inainte de clatire. Samponul trebuie folosit in general in fiecare zi timp de 5 -7 zile cel putin – de obicei o luna.
Este posibil sa observati o uscaciune sau iritare a pielii atunci cand utilizati aceste sampoane, in special cele cu sulfura de seleniu. Poate fi de ajutor diluarea samponului cu apa inainte de aplicarea pe scalp. De obicei samponul poate fi folosit si pe corp, pe zonele afectate. Nu folositi alt sampon sau sapun dupa folosirea samponului tratament.
Daca sunt afectate numai zone mici de piele, medicul va poate prescrie o crema antifungica. Aceste creme trebuie de obicei aplicate pe zona afectata a pielii o data sau de doua ori pe zi timp de cateva saptamani. Unii oameni experimenteaza o senzatie de arsura atunci cand folosesc aceste creme antifungice, dar acest lucru este mai putin frecvent.
Lotiunile si cremele de pe corp pot ajuta atat la prevenirea, cat si la tratarea inflamatiilor usoare. Printre produsele de acest tip se numara:
Acestea includ itraconazol si fluconazol, care pot fi prescrise de medic. Sunt eficiente, dar pot avea efecte secundare, astfel incat sunt de obicei prescrise pentru eruptii pe zone foarte mari sau cand tratamentul topic nu a prezentat eficienta. Acestea trebuie luate de obicei o data pe zi timp de 1 – 4 saptamani. Efectele secundare ale acestor comprimate sunt mai putin frecvente, desi unele persoane se pot confrunta cu probleme cum ar fi eruptii cutanate, senzatie de rau si dureri abdominale.
Daca sunteti diagnosticat cu tinea versicolor, tratamentul va imbunatati starea pe termen lung. Cu toate acestea, chiar si dupa reducerea infectiei, pielea poate ramane decolorata pentru cateva saptamani sau luni dupa tratament. Infectia poate reveni, de asemenea, atunci cand vremea devine mai calda si mai umeda.
Uneori, tinea versicolor reapare dupa un tratament care a prezentat eficienta. Daca acest lucru se intampla, medicii va recomanda uneori sa utilizati un sampon special (care contine un ingredient activ, cum ar fi sulfura de seleniu sau ketoconazol) pe piele si pe par, la fiecare 2-4 saptamani. Exista, de asemenea, medicamente orale care pot fi administrate la fiecare 4 saptamani pentru a preveni reaparitia pitiriazisului.
Daca dezvoltati pitiriazis versicolor din nou dupa tratament, puteti incerca tratarea problemei cu sampon antifungic, sau consultati medicul pentru recomandari si tratamente alternative. Daca aveti episoade frecvente si severe de pitiriazis versicolor, medicul de familie sau dermatolog va poate prescrie comprimate antifungice de cateva ori pe luna pentru a preveni reaparitia afectiunii.
Tinea versicolor poate fi prevenita si gestionata prin cateva remedii simple si schimbari de stil de viata. De asemenea, este indicat sa va protejati pielea de soare si de sursele artificiale de lumina UV.
Daca aveti recidive, poate fi necesar sa utilizati sampoane sau medicamente. Pentru a ajuta la prevenirea reaparitiei eruptiilor cutanate, utilizati sampon antifungic pe tot corpul.
De asemenea, asigurati-va ca:
Unii medici considera ca ciupercile care raman pe imbracaminte pot provoca reaparitia infectiei. Spalarea si curatarea normala sunt de obicei eficiente in indepartarea ciupercii de pe haine.
Tinea versicolor este o infectie cutanata fungica. Aceasta apare cel mai frecvent la adolescenti si adultii tineri, dar nu numai. Factorii care pot creste riscul de tinea versicolor la copii sunt:
De obicei, singurul simptom al acestei afectiuni este dat de petele albe, roz sau maro deschis pe pielea copilului. Aceste pete pot avea textura solzoasa sau scalabila. In mod normal, aceasta nu provoaca mancarimi sau sangerari.
Iata alte aspecte ale eruptiei cutanate:
Pitiriazisul versicolor este in general diagnosticat doar cu un examen fizic. Uneori medicul poate utiliza o lumina ultravioleta, numita Lampa Woods, pentru a vedea petele mai clar.
Medicul poate recomanda un sampon care contine sulfura de seleniu. Daca acest tratament nu functioneaza, medicul poate prescrie un alt sampon antifungic sau anti-matreata, precum si creme antifungice topice sau medicamente antifungice orale. Daca problema persista sau reapare, medicul poate recomanda utilizarea unui astfel de sampon in fiecare luna pentru o anumita perioada de timp.
Referinte:
(1) Tinea versicolor, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK293710/
(2) Tinea versicolor, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/tinea-versicolor
(3) Tinea versicolor, link: https://www.healthline.com/health/tinea-versicolor
(4) Tinea versicolor, link: https://www.health.harvard.edu/a_to_z/tinea-versicolor-a-to-z
(5) Tinea versicolor: What is it?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/315779.php
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…
View Comments
Imi puteti indica un unguent pt tinea versicolor care poate fi folosit atunci cand alaptezi? Multumesc