Articole

Totul despre perioada fertila

Afla totul despre perioada fertila pentru a stii exact in ce perioada poate ramane o femeie insarcinata, cum iti poti planifica sarcina sau cum poti evita o sarcina nedorita. 

  1. Ce este perioada fertila, informatii generale
  2. Identificarea perioadei fertile
  3. Ovulatia si importanta ei
  4. Simptomele perioadei fertile
  5. Calculatorul de ovulatie
  6. Perioada fertila in functie varsta
  7. Perioada fertila la barbati

Ce este perioada fertila – informatii generale

Perioada fertila este acea perioada din luna in care femeia poate ramane insarcinata. Cunoasterea cu exactitate a acestei perioade de maxima fertilitate ajuta la planificarea unei sarcini sau la evitarea unei sarcini nedorite. In cazul femeilor cu ciclu menstrual regulat, perioada fertila poate fi stabilita cu exactitate in functie de desfasurarea ovulatiei. In cazul unui ciclu menstrual neregulat, metoda de calcul nu mai este 100% sigura. De asemenea, cunoscand aceasta perioada, femeile care isi doresc o sarcina pot planifica ziua conceptiei in ziua de maxim al fertilitatii, de la mijlocul perioadei fertile. Sau, alternativ, pot folosi metoda calendarului pentru a evita o eventuala sarcina.

Identificarea perioadei fertile

Exista mai multe metode pe care le poti folosi pentru identificarea perioadei fertile. Alege metoda potrivita pentru tine!

1. Metoda calendarului

Cea mai cunoscuta metoda, metoda calendarului presupune tinerea unei evidente a zilelor ciclului menstrual.

In cazul ciclului neregulat

Trebuie sa iti notezi pe un calendar prima zi a menstruatiei si durata exacta a acesteia. Numara zilele fiecarui ciclu, incepand cu prima zi a menstruatiei. Ultima zi se considera cea de dinainte de menstruatie. Trebuie sa tii evidenta ciclurilor menstruale 8-12 luni pentru ca aceasta metoda sa fie eifcienta. Adauga datele obtinute intr-un tabel cu cele 8-12 cicluri monitorizate, avand o coloana pentru prima zi a menstruatiei si o alta pentru durata menstruatiei.

Perioada fertila se calculeaza astfel:

  • determina in tabel ciclul menstrual cu cea mai mica durata si scade din acest numar 18
  • numarul rezultat de zile, incepand cu prima zi a menstruatiei, marcheaza inceputul perioadei fertile
  • determina in tabel ciclul menstrual cu cea mai mare durata si scade din acest numar 11
  • numarul rezultat de zile, incepand cu prima zi a menstruatiei, marcheaza finalul perioadei fertile

In cazul ciclului regulat

Pentru un ciclu menstrual regulat, lucrurile stau mai simplu. La un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulatia apare in a 14a zi.

Metoda calendarului este folosita si ca metoda contraceptiva naturala, insa are o rata de esec destul de mare.

2. Analiza mucusului cervical

Mucusul cervical este cel care ofera protectia colului uterin si se modifica in functie de diferite perioade ale ciclului menstrual. Atunci cand are loc ovulatia, mucusul se produce in cantitate mai mare, pentru a usura o eventuala fertilizare a ovulului. Pe parcursul ciclului menstrual, acesta se mareste in volum si textura, datorita productiei de estrogen. Momentul cel mai fertil este atunci cand mucusul are aspectul ca de albus de ou, este incolor, inodor, iar uneori este chiar eliminat ca scurgere vaginala.

Pentru aceasta analiza, ai nevoie sa iti notezi intr-un calendar zilele menstruatiei, zilele fara scurgeri si zilele cu scurgeri mari. Analizeaza si noteaza-ti si aspectul mucusului, daca este limpede sau nu. Ziua ovulatiei este atunci cand mucusul este alunecos si lipicios. Zilele urmatoare cervixul este uscat, iar fertilitatea scade.

Aceasta nu este cea mai buna metoda deoarece poate fi destul de imprecisa.

3. Masurarea temperaturii bazale

Temperatura corpului este mai mica in prima parte a ciclului si creste in timp ce organismul intra in perioada de ovulatie, pastrandu-se astfel pana la sfarsitul ciclului menstrual. Este nevoie de monitorizarea corecta a temperaturii pentru cel putin 3 luni, inainte de prezicerea perioadei fertile.

Pentru aceasta metoda vei avea nevoie de un termometru digital, intrucat schimbarile de temperatura sunt minore. Temperatura corporala creste cu 0.4 pana la 1 grad
Celsius. Punctul maxim al fertilitatii este cu 2-3 zile inainte ca temperatura sa ajunga la cea mai mare valoare, insa fertilitatea mai ramane ridicata si la 12-24 ore de fertilitate dupa acest
moment.

Temperatura se ia in fiecare dimineata, timp de minim 3 luni, la aceeasi ora. Pentru exactitate se recomanda sa se ia temperatura din vagin sau rect.

4. Alte metode pentru identificarea perioadei fertile

Exista si metode mai simple pentru aflarea perioadei fertile, precum testul pentru ovulatie (care se gaseste in farmacii si este similar cu testul de sarcina) sau calculatorul de ovulatie.

Ciclul menstrual

Ciclul menstrual este format din totalitatea modificarilor aparute in organismul unei femei timp de o luna, ce au scopul de a pregatii corup pentru o eventuala sarcina. Lunar, ovarele elibereaxa cate un ovul, proces numit ovulatie. Concomitent cu acest proces, apar modificari hormonale ce au rolul de a pregati uterul femeii pentru sarcina. In cazul in care fertilizarea ovulului nu are loc, mucoasa uterina se elimina prin vagin, proces numit menstruatie.

Ovulatia si importanta ei

Ovulatia reprezinta procesul prin care se dezvolta si se elibereaza ovulul din ovarele unei femei. Perioada din jurul zilei ovulatiei coincide cu perioada fertila din ciclul menstrual.

In fiecare luna este eliberat un singur ovul. Acesta trece de la ovare prin trompele uterine catre uter. In cazul unui act sexual neprotejat, acesta va fi fecundat de spermatozoizi. Alternativ, in lipsa fecundarii, este eliminat la menstruatie. Ovulul are o durata de viata de 1-2 zile. Sperma poate trai in corpul femeii pana la 5 zile. Asadar, chiar si un contact sexual neprotejat inainte de ovulatie poate duce la aparitia unei sarcini.

Simptomele perioadei fertile

Durerea de la ovulatie

Unele femei se confrunta cu dureri subite in zona inferioara a abdomenului. Ovulatia nu ar trebui sa fie dureroasa, asadar daca te confrunti des cu acest simptom, este bine sa consulti un medic.

Schimbari la nivelul secretiei cervicale

Asa cum am mentionat si mai sus, in timpul ovulatiei mucusul cervical se ingroasa. In timpul perioadei fertile poti avea scurgeri gelatinoase, incolore si fara miros.

Schimbarea pozitiei cervixului

Cervixul este cel care leaga vaginul de uter, fiind un fel de bariera intre acestea si permitand trecerea spermei. In timpul perioadei fertile, cervixul este fin, pozitionat mai sus, mai deshis si umed.

Cresterea temperaturii bazale

Asa cum am mentionat mai sus, in timpul ovulatiei temperatura bazala creste cu 0.4 pana la 1 grad Celsius.

Sangerarea de ovulatie

Acesta este un simptom neobisnuit, insa unele femei se confrunta cu sangerari usoare la ovulatie, scurgerile avand o culoare roz. Aceasta problema este cauzata de un nivel scazut de estrogen in corp si respectiv de micsorarea endometrului.

Libido crescut

Acesta este un simptom comun multor femei, insa nu reprezinta un reper al ovulatiei, intrucat libidoul poate fi influentat de mai multi factori.

Balonare

Balonarea este fireasca in jurul ovulatiei, din cauza secretiei crescute de estrogen. De asemenea, poti retine lichide.

Dureri de sani

Unele femei se confrunta cu dureri de sani inainte si dupa ovulatie. Sanii acestora sunt mai tari, mai mari si durerosi si isi revin la forma normala dupa menstruatie.

Greata si dureri de cap

Greturile si durerile de cap sunt simptome comune in perioada ovulatiei si se datoreaza schimbarilor hormonale din aceasta perioada.

Calculatorul de ovulatie

Foloseste calculatorul de ovulatie si calculeaza-ti cu exactitate data ovulatiei astfel incat sa stii exact in ce perioada ai cele mai mari sanse sa ramai insarcinata. Acest calculator de ovulatie (calculator de fertilitate) functioneaza cel mai bine pentru femeile cu un ciclu menstrual regulat. In cazul unui ciclu menstrual neregulat, zilele de ovulatie si perioada fertila nu pot fi calculate cu exactitate.

Teste de ovulatie

Testele de ovulatie te pot ajuta daca vrei sa ramai insacrinata, permitandu-ti sa iti monitorizezi perioadele fertile. Le gasesti in farmacii.

Perioada fertila in functie de varsta

Cea mai fertila perioada a unei femei este intre 20-24 de ani. Riscul de avort spontan este mic, intre 9.5% si 10%, iar riscul de a naste un copil cu sindrom Down este de doar 1 la 1250.

Fertilitatea femeii incepe sa scada cu varsta, asadar pentru femeile de 30-40 de ani fertilitatea este mai redusa, insa inca sunt sanse destul de bune de a concepe un copil. Dupa 40 de ani lucrurile de complica si poate fi nevoie de apelarea la tratamente de fertilitate. Rata avortului spontan creste usor, ajungand la 11.7%, iar riscul de sindrom Down este mai mare, de 1 la 952.

Dupa varsta de 40 de ani, sansele de a ramane insarcinata scad sub 5%, iar riscurile cresc. Ovulele imbatranesc cu timpul. La 45 de ani, 1 din 21 de copii se nasc cu defecte din nastere.

Perioada fertila la barbati

In cazul barbatilor lucrurile sunt mai simple. Fertilitatea acestora este mai durabila dect a femeilor, insa scade cu timpul. Varsta ideala de concepere a unui copil este de pana in 30 de ani, dupa varsta de 35 de ani fertilitatea masculina scade de la an la an, caliatea spermei fiind influentata si de stilul de viata al fiecarei persoane.

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna ziua numele meu este Ionela Constantin am 28 de ani și am o întrebare acum o lună mia fost extirpat trompa stângă cu tot cu ovar am mers la doctor pentru a scoate firele de la operatie .mi sa făcut o ecografie vaginala și eram la ovulație eu cu soțul nu am avut contact dar am o durere a sânilor la atingere oare ce înseamnă . Va mulțumesc frumos

  • Bună seara
    Pe 23 iulie am avut ciclu iar pe 28 iulie mi - a terminat pe 29,30 și 31 am făcut sex neprotejat
    1,4,5,6 am făcut sex neprotejat pot ramane insarcinata în acest timp???
    Îmi doresc un copil și nu reușesc

  • Buna .am facut sex neprotejat si este a 5 a zi dupa ciclu. Oare pot ramane insarcinata? Mentionez ca sunt in pauza de pastile de 6 luni ,si asi mai vrea sa astept,deoarece urmez la stomatolog

  • Am făcut fertilizare in vitro sint a treia zi dar am dureri in abdomen ,eu nustiu asa trebue sa le am ? Beu și nospa dar nu prea ma lasă

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

6 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago