Pastila de a doua zi (contraceptia de urgenta, secundara, pilula de a doua zi) reprezinta o metoda contraceptiva utilizata pentru a impiedica o sarcina nedorita, daca mijloacele contraceptive utilizate au esuat sau a avut loc un contact sexual neprotejat.
Pastila de a doua zi este o metoda contraceptiva de urgenta utilizata pentru prevenirea unei sarcini in urma unui contact sexual neprotejat. Aceasta este o metoda eficienta de contraceptie in cazuri de urgenta, atunci cand metodele contraceptive uzuale nu au functionat optim sau au aparut accidente.
Chiar daca se numeste “de a doua zi” nu inseamna ca trebuie sa se astepte doua zile pana la administrare. Din contra, cu cat este administrata mai rapid, cu atat este mai eficienta.
Pilula de a doua zi este pe baza de levonorgestrel – un hormon intalnit in numeroase alte contraceptive orale, insa care in contraceptivele de urgenta se afla intr-o doza mai mare.
Pilula de a doua zi actioneaza pentru a preveni o sarcina nedorita prin impiedicarea ovarelor sa elibereze un ovul sau prin impiedicarea fertilizarii unui ovul deja eliberat.
Exista doua dipuri de pastile contraceptive de urgenta: cu doza unica sau cu doza dubla.
Aceasta este de obicei mai accesibila la pret si se administreaza in maxim 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, iar apoi urmatoarea doza la 12 ore dupa prima doza.
Este mai des intalnita in farmacii. Se administreaza o singura pastila in maxim 72 de ore de la contactul sexual insa este de preferat ca administrarea sa se faca cat mai rapid dupa ‘accident’.
Cititi cu atentie prospectul pastilei pe care o veti administra inainte de folosire si urmati instructiunile intocmai. Adesea, se recomanda ca pastila sa se ia cat mai rapid de la contactul sexual neprotejat, de preferat intr-un interval de pana la 12 ore, dar nu mai mare de 72 de ore (3 zile). Poate fi luata in orice moment insa doar in cazurile in care sarcina nu s-a instalat. Pastilele contraceptive de urgenta nu actioneaza asupra unei sarcini deja instalate ci ele previn formarea unei sarcini nedorite.
Nu intarziati admonistrarea pilulei de a doua zi! Eficacitatea incepe sa scada dupa primele 72 de ore.
Un contact sexual neprotejat este acela in care nu se foloseste nicio alta metoda contraceptiva si barbatul ejaculeaza in interiorul vaginului femeii. Daca femeia este si in perioada fertila, riscul pentru o aparitia unei sarcini este cu atat mai crescut. Din momentul in care s-a produs ejacularea, singura metoda de prevenire a unei sarcini nedorite este administrarea de contraceptive de urgenta. ATENTIE – singura metoda contraceptiva care protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala este prezervativul.
Metodele contraceptive de urgenta se folosesc de obicei atunci cand masurile contraceptive uzuale esueaza. Cele mai frecvente situatii sunt:
Dupa ce a fost administrata pastila se recomanda sa se foloseasca alte metode contraceptive la contactele sexuale urmatoare. Pastila protejeaza doar impotriva sarcinii anterioare nu si la urmatoarele contacte sexuale.
Pilula de urgenta se recomanda sa se ia cat mai curand posibil, de preferat in primele 12 ore de la contactul sexual neprotejat si nu la mai mult de 72 de ore. Eficienta acesteia este de 95% in primele 72 de ore si scade dupa acest interval.
In cazul unui contact sexual neprotejat sau a unui “accident” in care metodele contraceptive uzuale nu au functionat, pastila de a doua zi este singura metoda care poate impiedica aparitia unei sarcini nedorite. Administrarea este usoara si presupune doar inghitirea uneia sau a doua pastile.
Pastilele pot fi cumparate de la orice farmacie fara reteta eliberata de medic.
Pastila de a doua zi nu afecteaza fertilitatea, asadar dupa disparitia efectului acesteia se va putea instala o sarcina.
Pastila este foarte eficienta (95%) doar in cazul in care este administrata rapid. Daca au trecut cele 72 de ore eficienta acesteia scade. Asadar trebuie actionat rapid!
Singura metoda contraceptiva care protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala este prezervativul.
Greata, ametelile, durerile de cap si abdominale, sangerarile, varsaturile sunt unele dintre efectele adverse cele mai comune ale pastilei de a doua zi. De asemenea, administrarea frecventa a acestei metode contraceptive de urgenta poate creste pe viitor riscul de aparitie a unei sarcini extrauterine.
Efecte adverse foarte frecvente:
Efecte adverse frecvente:
Efecte advrese rare si foarte rare:
Pastila de a doua zi se va administra de preferat in primele 12 ore de la contactul sexual neprotejat dar nu la mai mult de 72 de ore de la acesta.
Nu se recomanda ca aceasta metoda contraceptiva sa fie folosita mai des de 2-3 ori pe an.
Nu se recomanda adimistrarea pastilei daca aveti alergie la una sau mai multe dintre componentele pilulei.
Pastilele de a doua zi au si contraindicatii, interactionand cu alte medicamente care le reduc eficacitatea:
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Buna ziua eu sunt insarcinata si vreau sa scap de sarcina
rapid la medic
Daca are efect pastila si la a 13 zi multumesc
Buna seara.Daca s au intamplat 2 acte sexuale unul dupa altul se mai poate lua pastila de a 2 zi?
Da. Pastila se poate lua in termenul recomandat dupa actul sexual sau actele sexuale neprotejate care s-au desfasurat in aceeasi zi.
Buna ziua. A sosit ciclu pe data de 6 aprilie a făcut sex pe data de 21 aprilie poate sa ramana gravida daca vine ciclu din nou pe 2 sau 3 mai? Nu s-a dat drumul la sperma in vagin . Trebuie luata pastila de urgență . Daca acum sau atunci când vine ciclul
Buna ziua, in luna martie am avut menstruatia pe 29, apoi pe 13 aprilie am comis-o , adoua zi am realizat si am luat pastila de a doua zi , escappelle, apoi am avut contact sexual pe data de 19 aprilie neprotejat. Menstruatia nu mi-a venit , insa am stari de senzatie de voma, dureri de sani si de burta. Este posibil o sarcina? Tinand cont ca am 38 de ani , si mai avem 2 copii. Va rog cu un raspuns . Multumesc!
Pot lua pastila de a doua zi daca alaptez de 1 an si 7 luni? Afecteaza lactatia sau copilul? Multumesc
Bună am și eu o întrebare dacă actul sexual a avut loc azi și mâine iau pastila îmi poate agrava sau o sa am probleme cu alaptatul copilului sunt mamica iar copilul are 1 luna
Buna ziua.Am luat pastila la 2ore dupa actul sexual,si mai2sunt 4zile pina se inchee luna si nu mi a venit. Ce se intimpla?
Buna ziua ! Daca acum luat pastila de a doua zi in perioada de ovulatie si la 2 zile am avut din nou contat sexual neprotejat ,sunt sanse mari de a ramane însărcinată?