Parinte toxic – ce este si ce efecte poate avea?

parintele toxic

banner-peg-perego-miababy

Afla din articolul de mai jos care sunt caracteristicile unui parinte toxic, ce efecte poate avea asupra copiilor, precum si recomandari utile.

CUPRINS:

1. Ce inseamna a fi un parinte toxic?
2. Tipuri de parinti toxici
3. Parenting toxic – ce efecte are asupra copiilor?
4. Ai caracteristici de parinte toxic? Ce poti face?
5. Recomandari pentru copiii crescuti de parinti toxici

Ce inseamna a fi un parinte toxic?

Relatiile toxice pot aparea intre membrii familiei, intre prieteni, parteneri sau intre colegii de munca. Pot duce adesea la o scadere a sanatatii mentale sau a bunastarii fizice. Parintii toxici pot afecta sanatatea mentala a copiilor, dezvoltarea lor fizica si emotionala.

banner-peg-perego-miababy

Niciun parinte nu este perfect. Cu totii facem anumite greseli, chiar si cu cele mai bune intentii. In general, un parinte bun vrea sa faca tot ce e mai bun pentru copilul sau. Un parinte toxic isi maltrateaza sub diferite forme copilul, sub o masca de iubire si grija. Are de obicei comportamente repetate ce genereaza frica, vinovatie, obligatie, traume emotionale. Parintii toxici pot avea diferite caracteristici, in functie de caz. Uneori nu isi trateaza copiii cu respect, nu isi asuma responsabilitatea pentru actiunile lor, nu manifesta empatie, compasiune sau pot sa nu aiba grija de copii asa cum ar trebui. In general, sunt mai preocupati de propriile nevoi decat de ale copiilor. Exista cazuri in care parintii sunt prea implicati in toate deciziile copiilor, manifestand control excesiv.

tipuri de parinti toxici

Caracteristicile unui parinte toxic

Un parinte toxic poate fi adesea identificat prin anumite caracteristici ale stilului de parenting care sunt extrem de nesanatoase. Toxicitatea parentala are unele caracteristici, si anume:

  • lipsa de respect fata de copil;
  • comportamente centrate pe sine – pun nevoile lor pe primul loc mereu;
  • reactivitate emotionala din partea parintilor – cand parintele este imprevizibil, dramatic etc.;
  • controlul comportamentelor si manipulare – o forma de control – implica retragerea dragostei sau a sprijinului cand copilul nu face ce vrea parintele sau cand greseste sau fraze precum „daca m-ai iubi cu adevarat ai face cum spun eu”;
  • lipsa de intelegere si de empatie – parintele nu incearca sa inteleaga punctul de vedere sau comportamentul copilului sau invalideaza si ignora emotiile copilului;
  • invinovatirea copilului pentru propriile probleme– invinovatirea este o trasatura comuna a parintilor toxici;
  • pedepsirea prin tacere, ignorare, respingere si comportament pasiv-agresiv – cand parintele ignora sau nu mai vorbeste cu copilul cand acesta a facut ceva nepotrivit;
  • lipsa unor limite in relatii – parintele isi trateaza copilul ca pe un terapeut, impartasind in exces sentimente, emotii sau informatii – copiii devin astfel impovarati cu informatii excesive, mai ales daca au un continut emotional puternic, daca nu sunt adecvate varstei sau au un impact major asupra modului in care se va simti copilul;
  • abuz verbal – folosirea de cuvinte negative pentru a critica, insulta, speria, umili, judeca sau certa copilul (inclusiv criticarea constanta a alegerilor si a stilului de viata), tipete, amenintari;
  • abuz fizic – lovituri, pedepse fizice sau abuzuri sexuale.

Tipuri de parinti toxici

Cand vine vorba despre parintii toxici, exista diferite tipologii:

Parintele care este abuzator verbal

Abuzul vine sub mai multe forme, dar fiecare are un efect pe termen lung. Abuzul verbal, care poate include abuz emotional, apare atunci cand parintii insulta copiii si le ranesc intentionat sentimentele. Parintii toxici care isi abuzeaza verbal copiii sunt adesea competitivi sau perfectionisti si nu sunt niciodata multumiti de ceea ce face copilul. Abuzul fizic are loc de obicei atunci cand parintii sunt epuizati, stresati, anxiosi, nefericiti sau incapabili sa-si controleze propriile emotii si impulsuri.

cursuri puericultura

Parintele care este abuzator fizic

Abuzul fizic are loc adesea din cauza epuizarii parintilor, a nivelului ridicat de stres, a anxietatii, a propriei nefericiri si a lipsei de control al impulsurilor. In alte cazuri parintii au fost la randul lor crescuti de parinti abuzatori si asa considera ei normalitatea. Agresorul activ este cel care abuzeaza fizic copilul. Agresorul pasiv este celalalt parinte, care este martoz fizic si nu face nimic pentru a proteja copilul. Rezulta o forma de abandon.

Parintele care controleaza excesiv

Acest tip de parinte toxic sufoca independenta copilului pana in punctul in care acesta nu poate supravietui singur. Acest mediu incurajeaza credinta copilului despre sine ca este slab sau nepriceput. Astfel de parinti au mentalitatea „eu stiu ce este cel mai bine”. Nu trebuie confundat cu parintele elicopter – acesta reduce independenta copilului pentru ca ii este teama ca propriul copil va esua, nu pentru ca el crede ca este superior copilului. Un parinte care controleaza excesiv se indoieste de abilitatile copilului si foloseste invinovatirea, manipularea si controlul excesiv pentru a-i conduce viata. Dicteaza, controleaza sentimentele, gandurile si deciziile copiilor.

miababy magazin

Acesti parinti incearca sa traiasca indirect prin copiii lor si sa le controleze viata chiar si la varsta adulta. De exemplu, un astfel de parinte poate forta copilul sa participe la o anumita activitate sau sa obtina note mari la scoala, astfel incat sa-si poata atrage meritul pentru succesul copilului. Acesti copii dezvolta personalitati anxioase de obicei.

Parintele-absent

Acesti parinti se concentreaza pe propria lor supravietuire. Copilul devine aproape invizibil si este fortat sa se dezvolte si sa se maturizeze prematur. Uneori parintii se pot concentra in mod constant asupra problemelor lor si isi pot impartasi sentimentele si gandurile cele mai profunde copiilor, folosindu-i ca tampon in timpul crizelor emotionale.

Parintele alcoolic

Alcoolismul poate afecta familiile in moduri diferite, dar de obicei un parinte alcoolic va prezenta oricare dintre comportamentele mentionate mai sus. Parintii alcoolici pot deveni uneori violenti, pot manifesta un comportament imprevizibil sau agresiv. Consumul excesiv de alcool afecteaza relatiile familiale, inclusiv legatura parinte-copil.

Parintele abuzator sexual

Abuzul sexual este o forma suprema de abuz ce afecteaza copilul in extrem de multe moduri.

caracteristici parinte toxic

Parenting toxic – ce efecte are asupra copiilor?

Din pacate, cresterea intr-un mediu toxic sau disfunctional in copilarie poate duce la numeroase probleme. Multe dintre acestea pot persista pana la varsta adulta. Iata cateva exemple:

  • nevoia de a face pe plac mereu oamenilor;
  • tolerarea unui tratament defectuos din partea celorlalti;
  • dificultati in stabilirea limitelor si in a spune „nu”;
  • tulburari de anxietate;
  • depresie;
  • pierderea identitatii de sine;
  • probleme de incredere in sine;
  • teama de abandon;
  • neincredere in oameni;
  • auto-sabotarea;
  • dezvoltarea unui stil de atasament nesigur sau evitant;
  • dificultati in relatiile cu cei din jur;
  • probleme de comportament.

Alte efecte pe termen lung ale parenting-ului toxic includ oglindirea aceluiasi comportament negativ ca si parintii din cauza factorilor declansatori. La varsta adulta si cand vor avea copii, pot manifesta aceleasi comportamente toxice pe care le-au trait in copilarie.

Ai caracteristici de parinte toxic? Ce poti face pentru a le reduce?

Daca ti se pare ca anumite comportamente fata de copii sunt toxice, primul pas este sa recunosti acest lucru si sa acorzi o atentie deosebita comportamentului tau. Odata ce esti constient ca stilul tau parental ar putea avea un impact negativ asupra copiilor, va trebui sa remediezi acest lucru. In multe cazuri, este posibil sa fi adoptat trasaturi toxice din cauza dificultatilor cu propria sanatate mentala sau din cauza modului in care parintii tai te-au crescut.

Indiferent de motiv, este extrem de important sa solicitati ajutor pentru a va adresa propriilor sentimente si pentru a va adapta modul in care va cresteti copiii. Insa, iata si cateva recomandari utile:

  • Aflati motivul din spatele acestui comportament toxic – poate fi stres, oboseala etc.
  • Respectati alegerile copiilor si lasati-i sa faca si greseli uneori. Este important sa respectam independenta copiilor, oferindu-le sprijinul de care au nevoie.
  • Comunicati deschis si sincer cu copilul, despre viata sa, despre alegerile si nevoile sale.
  • Lasati copilul sa isi asume responsabilitati adecvate varstei.
  • Intelegeti diferenta dintre a critica si a corecta. Acceptati faptul ca toata lumea greseste.
  • Nu recurgeti niciodata la nicio forma de abuz emotional, verbal, fizic sau de alta natura.

Co-parenting cu un parinte toxic

In aceasta situatie, exista provocari unice atat pentru tine, cat si pentru copii. Retineti, insa, ca in ceea ce priveste parenting-ul, sunteti jumatate din ecuatie si aveti putere asupra modului in care lucrurile progreseaza in familie. Trebuie sa gasiti modalitati de a sustine copiii si de a stabili limite. Atunci cand aceste limite nu pot fi stabilite prin comunicare cu partenerul, este esential sa luati masuri legale.

Cel mai important este sa sustinem copilul si sa il protejam. Puteti ajuta la evitarea efectelor pe termen lung ale parenting-ului toxic oferindu-i copilului dragoste, intelegere si empatie. Asigurati-va ca ascultati in mod activ copilul cand vorbeste fara a critica sau a judeca. Validati-i sentimentele, astfel incat sa stie ca poate vorbi deschis.

efectele parintelui toxic

Recomandari pentru copiii crescuti de parinti toxici

Din pacate, aceste recomandari se aplica doar copiilor mai mari care pot intelege toxicitatea parentala si pot lua unele masuri – in general adolescenti, dar si adulti crescuti de parinti toxici. Iata cateva recomandari:

  • Acceptati-va emotiile, trairile, sentimentele de orice fel.
  • Manifestati iubire de sine si auto-compasiune. Acordati atentie nevoilor voastre fizice, emotionale si mentale.
  • Stabiliti limite cu parintii si aplicati-le. Limitele ne ajuta sa stabilim asteptari clare pentru modul in care altii ne pot trata. Pot ajuta la crearea unui spatiu emotional si fizic intre tine si parintii tai. Uneori poate fi util si necesar sa limitati contactul cu parintii toxici. Desi nu puteti schimba comportamentul altcuiva, stabilirea limitelor poate limita interactiunile pe care le aveti cu parintii toxici. De asemenea, va poate ajuta sa preluati controlul asupra situatiei.
  • Nu mai incercati sa le faceti pe plac mereu, nu mai asteptati aprobarea si validarea lor.
  • Nu incercati sa ii schimbati. Incercarea de a schimba oamenii care nu vor sa se schimbe poate duce la frustrare si ne face sa fim coplesiti. Concentrati-va pe ceea ce puteti controla si gestionati propriile asteptari si reactii, mai degraba decat sa sperati la schimbare.
  • Evitati discutiile in contradictoriu.
  • O parte a procesului de vindecare este, de asemenea, concentrarea asupra proprieti persoane. Este important sa va faceti timp sa va ganditi la experientele din copilarie si la modul in care v-au modelat. Acest proces poate fi coplesitor. Luati in considerare sa solicitati sprijinul unui psihoterapeut.

Referinte:
(1) https://www.verywellmind.com/what-is-a-toxic-mother-5204882
(2) https://psychcentral.com/relationships/tips-for-dealing-with-your-toxic-parents
(3) https://www.webmd.com/sex-relationships/features/toxic-parents
(4) https://www.healthline.com/health/parenting/toxic-parents
(5) https://health.clevelandclinic.org/toxic-parenting-traits/
(6) https://www.parentingforbrain.com/toxic-parents/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Parinte toxic – ce este si ce efecte poate avea?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *