Esti un parinte prea autoritar? Iata ce caracteristici are stilul parental autoritar, cateva exemple, precum si impactul acestui tip de parenting asupra copiilor.
CUPRINS:
1. Ce inseamna a fi un parinte prea autoritar?
2. Caracteristicile unui parinte prea autoritar
3. Efectele parentingului autoritar asupra copilului
4. Sfaturi pentru a evita parentingul autoritar
Exista mai multe tipuri diferite de parenting. Principalele tipuri de parenting sunt: parenting permisiv, parenting autoritativ, parenting autoritar si parenting neglijent. Parentingul permisiv are de obicei foarte putine reguli, in timp ce parentingul autoritar este considerat un tip de parenting foarte strict, bazat pe reguli.
Parentingul autoritar este cel mai strict stil de parenting. Potrivit Dianei Baumrind, psihologul care a dezvoltat analiza originala a tipurilor de parenting, parentingul autoritar provine din convingerea parintelui ca atitudinea si comportamentul unui copil ar trebui sa fie modelate de un standard strict de conduita.
Parentingul autoritar este un stil parental ce se caracterizeaza prin exigenta ridicata, prea multe asteptari asupra copiilor si receptivitate scazuta (intampinarea dorintelor si intereselor copilului). Un parinte prea autoritar se concentreaza mai mult pe disciplina si control. Acest stil parental este asociat de cele mai multe ori cu pedepse pentru esecuri, ignorandu-se realizarile. Despre pedepse si ce efecte au asupra copiilor poti citi aici.
Stilurile parentale tind sa fie transmise din generatie in generatie. Astfel, daca un parinte a fost crescut intr-un stil autoritar foarte strict, ar putea fi mai probabil sa fie un parinte asemanator. Pe de alta parte, cand au fost crescuti cu astfel de reguli si intr-un mod prea strict, acest lucru ii poate determina pe alti parinti sa-si creasca proprii copii intr-un mod complet opus. De asemenea, tine si de trasaturile de personalitate ale parintilor.
Cele doua aspecte esentiale ale parintilor autoritari sunt exigenta ridicata si capacitatea scazuta de raspuns. Iata cateva caracteristici comune ale parintilor autoritari:
Vezi si: Nevoile emotionale ale copilului – tot ce trebuie sa stii ca parinte
Stilurile parentale au fost asociate cu o varietate de rezultate ale copilului, inclusiv in ceea ce priveste abilitatile sociale si performanta scolara. Consecintele parentingului autoritar sunt mai mult negative decat pozitive. Stilul autoritar de parenting afecteaza copiii in moduri diferite. Ii poate afecta mental, emotional si social. Mai jos sunt cateva dintre efectele negative:
In timp ce incurajarea unui comportament bun ajuta la intarirea disciplinei, critica il face pe copil sa se indoiasca de valoarea si potentialul sau. Atunci cand parintii nu apreciaza realizarile unui copil, asta poate contribui la scaderea stimei de sine. Criticile si certurile despre cum ar trebui si cum nu ar trebui sa se comporte il fac pe copil sa se indoiasca de valoarea si potentialul sau. Stima scazuta are ca rezultat abilitati sociale slabe, deoarece apar dificultati in interactiunea cu oamenii in medii sociale si le este greu sa-si exprime sentimentele. Majoritatea copiilor care cresc sub stilul autoritar de parenting se confrunta cu stima de sine scazuta si sentimente de inferioritate. Deoarece opiniile lor nu sunt niciodata apreciate sau recunoscute acasa, incep sa simta ca acelasi lucru este valabil si in lumea exterioara.
Este important ca cei mici sa-si dezvolte abilitatile sociale inca de la o varsta frageda. Daca cel mic nu are timp sa socializeze si nu este ascultat si incurajat sa se exprime, i-ar putea fi dificil sa relationeze cu ceilalti chiar si la varsta adulta.
Copiii nu invata sa gandeasca independent si nu pot lua decizii daca nu le este permis. Vor astepta mereu indrumare de la cineva si nu vor fi proactivi, incat vor vrea ca altii sa decida pentru ei.
Copiii crescuti de parinti autoritari respecta bine regulile, dar le lipseste autodisciplina. Deoarece nu sunt incurajati sa exploreze si sa gandeasca independent, nu invata niciodata sa isi stabileasca limite si standarde. Acest lucru duce la indisciplina atunci cand nu exista o persoana care sa ii monitorizeze.
Pedepsele si controlul strict pot duce la un comportament negativ la copii. Cei mici cresc interiorizand comportamente violente si normalizand astfel de comportamente. Unii pot manifesta un comportament agresiv in afara casei. Severitatea parintilor, pedepsele si exercitarea unui control prea mare pot duce la un comportament negativ. Pedeapsa nu este la fel de eficienta precum disciplinarea copilului, iar violenta de orice fel incita intotdeauna la un comportament violent.
De multe ori acesti copii traiesc sub presiunea de a face performanta. Poate aparea teama de esec si tendinta spre perfectionism. Frica si anxietatea duc la teama de esec si nu pot vedea o pierdere ca pe o oportunitate de invatare.
Cand un copil nu face lucrurile pe care doresti sa le faca, deseori ajunge sa fie suparat, frustrat si acest tip de comportament duce la anxietate.
Alte aspecte negative pot include:
In ciuda faptului ca este un stil parental strict, parentingul autoritar are avantajele sale. Acestea includ:
Insa, retineti ca indiferent de beneficiile percepute ale stilului de parenting autoritar, este mult mai bine sa avem un stil de parenting echilibrat – disciplina pozitiva. In ciuda aspectelor pozitive de mai sus, parentingul autoritar nu este recomandat, deoarece riscurile depasesc posibilele beneficii.
Exista unele lucruri pe care le puteti face pentru a raspunde in unele situatii si pentru a invata sa adoptati un stil parental mai putin autoritar si mai echilibrat:
Citeste si: Top 10 carti de parenting – carti utile pentru ingrijirea si educatia copilului
Referinte:
(1) https://www.verywellfamily.com/types-of-parenting-styles-1095045
(2) https://parentingscience.com/authoritarian-parenting-style/
(3) https://www.webmd.com/parenting/authoritarian-parenting-what-is-it
(4) https://www.medicinenet.com/what_happens_when_too_strict_with_your_child/article.htm
(5) https://www.healthline.com/health/parenting/authoritarian-parenting
(6) https://www.verywellmind.com/what-is-authoritarian-parenting-2794955
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…