Esti un parinte prea autoritar? | Recomandari si sfaturi

parinte prea autoritar

banner-peg-perego-miababy

Esti un parinte prea autoritar? Iata ce caracteristici are stilul parental autoritar, cateva exemple, precum si impactul acestui tip de parenting asupra copiilor.

CUPRINS:

1. Ce inseamna a fi un parinte prea autoritar?
2. Caracteristicile unui parinte prea autoritar
3. Efectele parentingului autoritar asupra copilului
4. Sfaturi pentru a evita parentingul autoritar

Ce inseamna a fi un parinte prea autoritar?

Exista mai multe tipuri diferite de parenting. Principalele tipuri de parenting sunt: parenting permisiv, parenting autoritativ, parenting autoritar si parenting neglijent. Parentingul permisiv are de obicei foarte putine reguli, in timp ce parentingul autoritar este considerat un tip de parenting foarte strict, bazat pe reguli.

banner-peg-perego-miababy

Parentingul autoritar este cel mai strict stil de parenting. Potrivit Dianei Baumrind, psihologul care a dezvoltat analiza originala a tipurilor de parenting, parentingul autoritar provine din convingerea parintelui ca atitudinea si comportamentul unui copil ar trebui sa fie modelate de un standard strict de conduita.

Parentingul autoritar este un stil parental ce se caracterizeaza prin exigenta ridicata, prea multe asteptari asupra copiilor si receptivitate scazuta (intampinarea dorintelor si intereselor copilului). Un parinte prea autoritar se concentreaza mai mult pe disciplina si control. Acest stil parental este asociat de cele mai multe ori cu pedepse pentru esecuri, ignorandu-se realizarile. Despre pedepse si ce efecte au asupra copiilor poti citi aici.

Stilurile parentale tind sa fie transmise din generatie in generatie. Astfel, daca un parinte a fost crescut intr-un stil autoritar foarte strict, ar putea fi mai probabil sa fie un parinte asemanator. Pe de alta parte, cand au fost crescuti cu astfel de reguli si intr-un mod prea strict, acest lucru ii poate determina pe alti parinti sa-si creasca proprii copii intr-un mod complet opus. De asemenea, tine si de trasaturile de personalitate ale parintilor.

caracteristici parenting prea autoritar

Caracteristicile unui parinte prea autoritar

Cele doua aspecte esentiale ale parintilor autoritari sunt exigenta ridicata si capacitatea scazuta de raspuns. Iata cateva caracteristici comune ale parintilor autoritari:

cursuri puericultura
 • un accent puternic pus pe regulile care sunt stabilite de parinti, fara nicio explicatie reala pentru ce exista regulile – cei mici primesc putine instructiuni explicite sau deloc despre aceste reguli;
 • se asteapta ca cei mici sa urmeze si sa se supuna tuturor regulilor fara a pune intrebari;
 • parintii par adesea distanti, reci si duri, au tendinta de a cicali si de a certa copiii, de a tipa la ei, in loc sa ofere lauda si incurajari;
 • de multe ori se apeleaza la pedepse, inclusiv pedepse corporale atunci cand regulile sunt incalcate;
 • parintii percep totul in alb-negru, fara loc de compromis;
 • copiii nu au niciun cuvant de spus cand vine vorba despre decizii sau stabilirea regulilor si nu li se ofera optiuni;
 • parintii autoritari pot fi extrem de critici si pot folosi rusinea ca tactica pentru a forta copiii sa respecte regulile;
 • copiii nu sunt incurajati sa se exprime si nu este permis sa „raspunda”;
 • parintii nu discuta cu cei mici despre emotii si sentimente, nu isi arata sentimentele sau empatia fata de copii si nici nu fac eforturi pentru a intelege emotiile copilului;
 • au tendinta de a tipa la copii – Vezi aici mai multe despre efectele tipatului la copii;
 • parintii au o toleranta scazuta fata de indisciplina si comportament neadecvat, nu suporta conduita gresita si se asteapta ca cei mici sa se comporte mereu conform asteptarilor lor;
 • nu apreciaza realizarile copiilor, chiar si atunci cand cei mici se descurca bine, nu ii incurajeaza ci doar isi ridica asteptarile.

Vezi si: Nevoile emotionale ale copilului – tot ce trebuie sa stii ca parinte

efecte parenting autoritar

Efectele parentingului autoritar asupra copilului

Stilurile parentale au fost asociate cu o varietate de rezultate ale copilului, inclusiv in ceea ce priveste abilitatile sociale si performanta scolara. Consecintele parentingului autoritar sunt mai mult negative decat pozitive. Stilul autoritar de parenting afecteaza copiii in moduri diferite. Ii poate afecta mental, emotional si social. Mai jos sunt cateva dintre efectele negative:

miababy magazin

Afectarea stimei de sine

In timp ce incurajarea unui comportament bun ajuta la intarirea disciplinei, critica il face pe copil sa se indoiasca de valoarea si potentialul sau. Atunci cand parintii nu apreciaza realizarile unui copil, asta poate contribui la scaderea stimei de sine. Criticile si certurile despre cum ar trebui si cum nu ar trebui sa se comporte il fac pe copil sa se indoiasca de valoarea si potentialul sau. Stima scazuta are ca rezultat abilitati sociale slabe, deoarece apar dificultati in interactiunea cu oamenii in medii sociale si le este greu sa-si exprime sentimentele. Majoritatea copiilor care cresc sub stilul autoritar de parenting se confrunta cu stima de sine scazuta si sentimente de inferioritate. Deoarece opiniile lor nu sunt niciodata apreciate sau recunoscute acasa, incep sa simta ca acelasi lucru este valabil si in lumea exterioara.

Afectarea abilitatilor sociale

Este important ca cei mici sa-si dezvolte abilitatile sociale inca de la o varsta frageda. Daca cel mic nu are timp sa socializeze si nu este ascultat si incurajat sa se exprime, i-ar putea fi dificil sa relationeze cu ceilalti chiar si la varsta adulta.

Dificultati in luarea deciziilor

Copiii nu invata sa gandeasca independent si nu pot lua decizii daca nu le este permis. Vor astepta mereu indrumare de la cineva si nu vor fi proactivi, incat vor vrea ca altii sa decida pentru ei.

Lipsa autodisciplinei

Copiii crescuti de parinti autoritari respecta bine regulile, dar le lipseste autodisciplina. Deoarece nu sunt incurajati sa exploreze si sa gandeasca independent, nu invata niciodata sa isi stabileasca limite si standarde. Acest lucru duce la indisciplina atunci cand nu exista o persoana care sa ii monitorizeze.

Probleme de comportament

Pedepsele si controlul strict pot duce la un comportament negativ la copii. Cei mici cresc interiorizand comportamente violente si normalizand astfel de comportamente. Unii pot manifesta un comportament agresiv in afara casei. Severitatea parintilor, pedepsele si exercitarea unui control prea mare pot duce la un comportament negativ. Pedeapsa nu este la fel de eficienta precum disciplinarea copilului, iar violenta de orice fel incita intotdeauna la un comportament violent.

Nu pot accepta esecul

De multe ori acesti copii traiesc sub presiunea de a face performanta. Poate aparea teama de esec si tendinta spre perfectionism. Frica si anxietatea duc la teama de esec si nu pot vedea o pierdere ca pe o oportunitate de invatare.

Anxietate

Cand un copil nu face lucrurile pe care doresti sa le faca, deseori ajunge sa fie suparat, frustrat si acest tip de comportament duce la anxietate.

Alte aspecte negative pot include:

 • nesiguranta – cand nevoile emotionale ale copiilor nu sunt satisfacute, poate aparea nesiguranta;
 • lipsa de creativitate – cand copiii nu experimenteaza, deoarece le este teama ca ar putea gresi, este inhibata creativitatea;
 • performante scolare slabe – desi de multe ori copiii ajung la perfectionism si teama de esec, in alte cazuri parentingul autoritar este legat de performanta academica slaba – copiii invata mai bine din feedback-ul pozitiv si constructiv decat din criticile negative;
 • dependenta de reguli – parintii impun multe reguli pe care copilul sa le respecte, iar cand cei mici se confrunta cu situatii care nu au linii prestabilite, se vor simti nesiguri;
 • risc de depresie si obezitate – acesti copii pot avea mai multe riscuri de a se confrunta cu simptome depresive si un indice de masa corporala crescut;
 • tendinta de auto-critica, rusine si vinovatie.

Parentingul prea autoritar – exista si parti bune?

In ciuda faptului ca este un stil parental strict, parentingul autoritar are avantajele sale. Acestea includ:

 • disciplina – se pune accentul pe disciplina, reguli, consecinte, copiii isi dezvolta dorinta de a face lucrurile in mod corect;
 • responsabilitate – copiii pot deveni mai responsabili si se obisnuiesc sa respecte regulile;
 • pot deveni mai orientati spre obiective, mai motivati sa obtina ceea ce isi doresc;
 • mediu sigur – parentingul autoritar se concentreaza pe siguranta copiilor, protejandu-i de medii si decizii gresite;
 • claritate cu privire la obiective – se ofera structura, reguli pentru a-si atinge obiectivele.

Insa, retineti ca indiferent de beneficiile percepute ale stilului de parenting autoritar, este mult mai bine sa avem un stil de parenting echilibrat – disciplina pozitiva. In ciuda aspectelor pozitive de mai sus, parentingul autoritar nu este recomandat, deoarece riscurile depasesc posibilele beneficii.

stil de parenting

Sfaturi pentru a evita parentingul autoritar

Exista unele lucruri pe care le puteti face pentru a raspunde in unele situatii si pentru a invata sa adoptati un stil parental mai putin autoritar si mai echilibrat:

 • Informati-va mai mult despre stilul parental prea autoritar. Cu cat intelegeti mai mult caracteristicile stilului de parenting de acest fel si modul in care acesta ii aduce beneficii copilului sau nu, cu atat puteti deveni mai constienti de propria abordare.
 • Petreceti timp cu cei mici si ascultati-i. Ascultati atent ceea ce au de spus, cu rabdare si intelegere. Ascultarea si validarea emotiilor copilului sunt esentiale pentru a-i ajuta sa invete sa-si recunoasca emotiile si sa dezvolte un sentiment de autocontrol.
 • Stabiliti regulile in familie. Cei mici trebuie implicati in stabilirea regulilor casei, si trebuie sa le inteleaga, sa inteleaga de ce exista aceste reguli.
 • Folositi consecinte logice. Cand regulile sunt incalcate, consecintele trebuie sa fie explicate, intelese de copii, sa fie consecvente si rezonabile. Evitati sa tipati la copii si evitati pedepsele, criticile, cuvintele jignitoare, tendinta de a induce rusinea etc.
 • Lasati copilul sa faca greseli si oferiti feedback constructiv. In loc sa-l faceti sa se simta vinovat, intrebati-l de ce crede ca s-a intamplat acea greseala si lucrati cu el pentru a-l ajuta sa invete cum sa evite o astfel de greseala pe viitor. In tot acest timp manifestati iubire si intelegere fata de el.
 • Pastrati un echilibru intre fermitate si prietenie in relatia cu cei mici.
 • Faceti schimbari treptat – incepeti cu modificari minore in stilul de crestere a copilului relaxand regulile si consecintele. Schimbarile drastice pot afecta copilul si este posibil sa nu se obisnuiasca astfel cu schimbarea stilului.
 • Incurajati autodisciplina pentru a-si creste stima de sine si automotivarea.

Citeste si: Top 10 carti de parenting – carti utile pentru ingrijirea si educatia copilului

Referinte:
(1) https://www.verywellfamily.com/types-of-parenting-styles-1095045
(2) https://parentingscience.com/authoritarian-parenting-style/
(3) https://www.webmd.com/parenting/authoritarian-parenting-what-is-it
(4) https://www.medicinenet.com/what_happens_when_too_strict_with_your_child/article.htm
(5) https://www.healthline.com/health/parenting/authoritarian-parenting
(6) https://www.verywellmind.com/what-is-authoritarian-parenting-2794955

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *