Articole

Anemia la copii – cauze, recomandari

Iata care sunt semnele posibile care indica anemia la copii, principalele cauze si factorii de risc, precum si metodele folosite pentru gestionarea acestei probleme.

CUPRINS:

1. Ce este anemia la copii?
2. De ce apare anemia la copii?
3. Care sunt simptomele anemiei la copii?
4. Cum este diagnosticata si tratata anemia la copii?

Ce este anemia la copii?

Anemia este o problema frecventa la copii. In caz de anemie, inseamna ca nu exista suficiente globule sangvine rosii sau hemoglobina. Hemoglobina este un tip de proteina care permite ca globulele rosii din sange sa transporte oxigen catre alte celule din organism. Anemia apare atunci cand numarul de globule rosii din organism scade prea mult.

Exista mai multe tipuri de anemie la copii. Acestea includ:

  • anemia cu deficit de fier;
  • anemia megaloblastica;
  • anemia hemolitica;
  • siclemia;
  • anemia Cooley (talasemie);
  • anemia aplastica.

De ce apare anemia la copii?

Anemia are 3 cauze principale:

  1. pierderea globulelor rosii – de obicei prin sangerare pe termen lung sau scurt, inclusiv din cauza pierderilor de sange semnificative in caz de sangerare menstruala abundenta;
  2. incapacitatea de a produce suficiente globule rosii – de obicei, este din cauza lipsei de fier sau a altor nutrienti;
  3. distrugerea globulelor rosii.

Scaderea globulelor rosii sau a hemoglobinei poate avea urmatoarele cauze:

  • defecte mostenite ale globulelor rosii;
  • infectii;
  • unele boli;
  • anumite medicamente;
  • deficit de vitamine si minerale.

Factorii de risc pentru anemie includ:

  • prematuritate sau greutate mica la nastere;
  • introducerea timpurie in alimentatia copilului a laptelui de vaca;
  • alimentatie saraca in fier sau alte minerale si vitamine;
  • interventii chirurgicale sau accidentari cu pierdere de sange;
  • boli cronice, cum ar fi boli renale sau hepatice;
  • antecedente familiale ale unui tip mostenit de anemie.

Anemia cu deficit de fier

Anemia cu deficit de fier este cel mai frecvent tip de anemie. Este cauzata de lipsa de fier din alimentatie. Fierul este necesar pentru a produce hemoglobina. Sugarii hraniti numai cu lapte matern, formule pe baza de lapte de vaca fara fier sau lapte integral de vaca pot fi expusi riscului de deficit de fier dupa varsta de 6 luni. Formulele pentru sugari ar trebui sa fie imbogatite cu fier daca bebelusul nu consuma inca alimente solide.

Anemia prin deficit de vitamine este data de o lipsa de acid folic, vitamina B12 sau vitamina E in dieta. Organismul are nevoie de toti acesti nutrienti pentru a produce hemoglobina.

Anemia cauzata de boala

Anemia falciforma este o boala mostenita care face ca eritrocitele sa aiba o forma anormala. Acest lucru poate duce la o livrare mai mica de oxigen in organism. Anemiile asociate bolilor cronice pot fi cauzate de insuficienta renala, boala Crohn etc. Anemia poate fi cauzata si de boli ale maduvei osoase si de boli autoimune, cum ar fi lupusul. Anemia aplastica face ca organismul sa nu mai produca suficiente celule sangvine noi.

Care sunt simptomele anemiei la copii?

Cele mai multe simptome ale anemiei sunt din cauza lipsei de oxigen din celule. Multe dintre simptome nu apar in caz de anemie usoara, ci doar cand anemia incepe sa se agraveze.

Cele mai frecvente simptome de anemie includ:

  • piele palida;
  • lipsa de energie si oboseala persistenta;
  • ameteli si vertij;
  • dureri de cap;
  • iritabilitate;
  • crestere si dezvoltare lenta sau intarziata;
  • vindecare slaba a ranilor si a tesuturilor;
  • batai rapide ale inimii;
  • probleme respiratorii ca senzatie de lipsa de aer.

Simptomele anemiei pot fi confundate cu simptomele altor probleme sau afectiuni. Anemia este adesea un simptom al unei alte boli. Asigurati-va ca mergeti la medic daca cel mic are simptome de anemie. Copiii cu anemie cauzata de un nivel foarte scazut de fier in sange pot avea pofte pentru produse nealimentare, cum ar fi gheata, argila, hartie etc. Acest comportament se numeste „pica”.

Retineti ca anemia necesita tratament cat mai curand. Chiar si o anemie usoara poate afecta nivelul de energie, capacitatea de concentrare etc. Anemia feripriva cronica poate duce la o afectare permanenta a dezvoltarii pe termen lung.

Cum este diagnosticata si tratata anemia la copii?

De obicei anemia este depistata prin analize de sange – hemoleucograma completa, feritina, vitamina B12, folati serici etc. De asemenea, se va analiza istoricul medical, iar medicul va adresa intrebari privind alimentatia copilului si stilul sau de viata. Se va face si o examinare fizica. Pot fi necesare si alte analize de sange.

Tratamentul va depinde de simptomele copilului, de varsta si de starea generala de sanatate. Va depinde si de cat de grava este starea. Tratamentul pentru anemie depinde si de cauza. Unele tipuri de anemie nu necesita tratament. Alte forme pot necesita medicamente, transfuzii de sange, interventii chirurgicale sau chiar transplant de celule stem.

Insa, de obicei, tratamentul se va axa pe suplimente de vitamine si minerale – de obicei suplimente de fier, si modificari alimentare. Modificarile alimentare pot include o formula de lapte praf cu fier pentru sugari. In cazul copiilor mai mari, este important ca acestia sa aiba o alimentatie boagat in fier. Este important sa respectati recomandarile alimentare si de tratament date de medic. Netratata, anemia la copii poate cauza probleme de crestere si dezvoltare, precum si alte probleme de sanatate.

Poate fi prevenita anemia?

Poate fi redus riscul de anemie in unele cazuri, prin anumite masuri, de obicei axate pe o alimentatie bine echilibrata. In primul rand, este important ca anemia mamei sa fie prevenita si tratata in sarcina. Ulterior, se recomanda alaptarea copilului la san in primele 6 luni, iar ulterior continuarea alaptarii pana la cel putin 12 luni, alaturi de inceperea diversificarii – cu alimente bogate in fier, in functie de etapa de diversificare. In plus, este important sa nu ii dati bebelusului lapte de vaca pana la varsta de 12 luni. Laptele de vaca administrat prea devreme poate cauza pierderi de sange in scaun si poate, de asemenea, sa scada cantitatea de fier absorbita in intestin. Dupa varsta de 1 an trebuie limitat laptele de vaca la maximum 500 ml/zi.

Alimentatie si alte recomandari

Daca alaptati copilul la san, va avea un aport adecvat de fier pana la varsta de cel putin 4 luni de obicei. De la varsta de 4 luni, de multe ori se vor recomanda suplimente de fier pana cand vor incepe sa manance alimente solide bogate in fier. Daca cel mic este hranit cu lapte praf, medicul va recomanda formula fortificata cu fier. In cazul bebelusilor si copiilor mici alimente bogate in fier sunt formula de lapte fortificata cu fier, laptele matern, cereale pentru bebeluri fortificate cu fier, suc de prune etc. In cazul copiilor mai mari, alimentele bogate in fier recomandate includ carne, leguminoase, peste si fructe de mare, oua, fructe deshidratate precum prune uscate, curmale, stafide, caise, legume cu frunze verzi si verdeturi precum spanac, cereale, unt de arahide etc. Fierul este absorbit mai usor din alimentele de origine animala decat din alimentele de origine vegetala.

Dupa varsta de 12 luni, evitati sa ii dati copilului mai mult de 500 ml de lapte de vaca pe zi. Laptele de vaca are un continut scazut de fier si poate duce la satietate rapid, ceea ce poate reduce consumul altor alimente bogate in fier. Copiii trebuie sa aiba o alimentatie bine echilibrata cu alimente care contin fier si toate mineralele si vitaminele necesare. Retineti si ca vitamina C favorizeaza absorbtia fierului.

Referinte:

(1) https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2010/0615/p1462.html
(2) https://kidshealth.org/en/parents/anemia.html
(3) https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=diagnosing-anemia-in-children-161-1
(4) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/chronic/Pages/Anemia-and-Your-Child.aspx
(5) https://www.webmd.com/children/anemia-in-kids-what-to-know

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

5 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

4 săptămâni ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

4 săptămâni ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago